Citeste si...

În Parcul Central al Culturii și Recreerii „Taras Șevcenko” va avea loc pe 22 aprilie Târgul Turistic Bucovinean, ajuns la a XIII-a ediție, notează BucPress.

Începând cu  orele 10:00, în parc, lângă fântână arteziană va avea loc deschiderea solemnă a târgului, la care vor participa reprezentanții autorităților regionale și municipale. Se anunță susținerea  unui concert solemn, la care vor lua parte membri ai grupurilor folclorice ale Filarmonicii Regionale „Dmytro Hnatyuk” din Cernăuți și ai grupuri populare de amatori.

În acest an la Târgul de Turism vor participa oaspeți din regiunile Ternopil, Transcarpatia, Lviv, Asociația hotelieră din Lviv, Asociația muncitorilor din sectorul turistic „Bucovina turistică”, complexe turistice din regiunea Cernauti, ghizii și companiile de turism din Cernăuți, artiști populari din Cernăuți și Ivano-Frankivsk.

Târgul are ca scop promovarea locurilor de recreere în regiunea Cernăuți și Bucovina, dezvoltarea turismului intern și internațional, dar și cunoașterea notelor dinstinctive din zonă.

 

Mirela AMARIE pentru Agenția BucPress 

Citeşte mai departe ...

Curtea Districtuală Obolonsky din Kiev, la care se judecă procesul lui Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, a acceptat anexarea la dosar a unor documente desecretizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) privind pericolul din partea Rusiei, despre care a fost informat fostul președinte ucrainean.

Potrivit Pagina de Rusia, procurorul Ruslan Kravcenko a subliniat că apărarea a încercat să convingă judecătorii că Ianukovici nu bănuia despre numeroasele amenințări din partea Moscovei la adresa securității naționale a Ucrainei, legate de expansiunea agresivă a Federației Ruse cu scopul final de absorbție a statului ucrainean, și că nu au existat astfel de amenințări înainte de „lovitura de stat“ (revoluția Maidan).

„Procuratura deține documente care infirmă aceste afirmații. Ele au fost declasificate de către SBU la 19 martie 2018 și au ajuns la procurori pe data de 20 martie, iar pe 17 aprilie au fost prezentate avocaților apărării“, – a spus Kravcenko.

Instanța a admis cererea procurorului și a anexat aceste documente, respectiv o scrisoare de la șeful SBU datată 15 ianuarie 2013 privind amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei din partea Rusiei și scrisoarea șefului SBU datata 17 februarie 2014, cu privire la amenințarea privind integritatea teritoriala a Ucrainei din partea Federației Ruse.

În peste 50 de pagini scrisoare descrie activitățile grupurilor financiare și industriale și a organizațiilor publice aflate sub controlul serviciilor speciale ale Federației Ruse, care, deja din 2013, reprezentau o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.

„Ianukovici știa despre acest lucru, dar nu a reacționat”, a declarat procurorul Kravcenko, citat de Pagina de Rusia.

 

sursa: BucPress

Citeşte mai departe ...

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică privind necesitatea ca Republica Moldova să părăsească CSI, asemenea Georgiei și Ucrainei.

În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule președinte,  distinși colegi, a sosit momentul ca Republica Moldova să părăsească CSI. În calitate de parlamentar român deținător și al cetățeniei Republicii Moldova, salut recenta decizie a administrației de la Kiev de a iniția oficial retragerea completă a Ucrainei din așa-zisa Comunitate a Statelor Independente (CSI).

CSI a fost și a rămas o structură de substituție a defunctului imperiu sovietic, creată la 8 decembrie 1991 de către Rusia, și alte două state slave, tradițional auxiliare ale Moscovei - Ucraina și Bielorusia.

Ulterior, la 21 decembrie 1991, 11 din cele 15 state post-sovietice, au semnat la Alma-Ata o Declarație privind principiile CSI. Printre aceste 11 state a fost și Republica Moldova, reprezentată de președintele Mircea Snegur. Cu toate acestea, Republica Moldova a ratificat Declarația de creare a CSI și Statutul acestei organizații abia în 1994, formulând rezerva participării la CSI doar pe dimensiunea economică, nu și pe cea militară și de securitate colectivă.

Vom aminti că CSI este o organizație surogat care funcționează pe principiul unei societăți pe acțiuni, în care Moscova deține pachetul de control. Federația Rusă deține 51% din voturi, iar celelalte state membre luate la un loc – 49%. Republica Moldova deține 3% din voturi.

În 2005 statul medio-asiatic Turkmenistan a încheiat procedurile de ieșire oficială din CSI, iar în 2009 s-a încheiat ieșirea din organizație a Georgiei, statul transcaucazian care a luat această decizie urmare a agresiunii rusești din 2008 și a anexării efective a regiunilor georgiene Oseția de Sud și Abhazia.

Exemplul Georgiei este urmat acum de Kiev. Ucraina a anunțat oficial că părăsește complet și definitiv CSI, după ce își anunțase o semi-ieșire din organizație în 2014, urmare a agresiunii militare rusești și anexiunii Crimeii. Chiar și așa, Ucraina nu a avut niciodată statutul de membru deplin al CSI, Parlamentul de la Kiev decizând, la 10 decembrie 1991, doar asupra calității de stat fondator și asociat, fără să fi ratificat vreodată și Statutul CSI.

Asistăm la un proces de disoluție a structurilor regionale de control ale Moscovei. Paradigma geopolitică regională este în schimbare. Ieșirea Ucrainei din CSI va separa geografic Republica Moldova de CSI, acestea nemaiavând graniță directă, iar distanța dintre Basarabia și Rusia va constitui între 800 și 1000 de kilometri.  Dat fiind că statele post-sovietice care au semnat un Acord de asociere cu Uniunea Europeană sunt trei – Georgia, Ucraina și Republica Moldova –, Georgia părăsind deja CSI, iar Ucraina inițiind procedurile de părăsire, Chișinăul nu poate face notă discrepantă față de Tbilisi și Kiev.

Această nouă situație impune Chișinăului să-și reconsidere poziția privind participarea sa la CSI și să urmeze exemplul de acum un deceniu al Georgiei, ca și pe cel actual al Ucrainei și să se desprindă definitiv de orbita Moscovei. Din solide rațiuni de fond, dar și din presante rațiuni contextuale, Guvernul de la Chișinău este pur și simplu obligat să se ghideze de interesul național și să inițieze oficial și cât mai curând ieșirea Republicii Moldova din CSI, oricât de mare ar fi tristețea dodonului din capul bucatelor.

Am fost și suntem cu ochii pe Guvernul de la Chișinău. Așteptăm ca acesta să se alinieze decizional administrațiilor de la Tbilisi și Kiev, într-un perfect consens geopolitic regional, scoțând Republica Moldova din umbra Kremlinului.

Voi încheia printr-un fapt divers. La porțile NATO și ale Uniunii Europene, pe malul stâng al Prutului, în mijlocul Moldovei lui Ștefan cel Mare, în apropierea  punctului de frontieră Leușeni-Albița, se înalță fălos, din timpul când Republica Moldova era condusă de partidul comuniștilor în frunte cu Vladimir Voronin, un ditamai monument al CSI. El are menirea de a le aminti românilor moldoveni, dar și tuturor celor care traversează Prutul într-un sens sau altul, că Republica Moldova aparține CSI-ului controlat de Moscova. El este un fel de ștampilă pusă pe fruntea Republicii Moldova. O danga. Un sigiliu geopolitic. O marcă sau o etichetă propagandistică a Moscovei. Monumentul CSI de la Leușeni este singurul de acest gen pe Planetă.

Facem apel de la această înaltă tribună parlamentară către domnul prim-ministru Pavel Filip de la Chișinău să dispună demontarea acestui penibil monument propagandistic înfipt de comuniștii lui Voronin la Leușeni. Imperativul geopolitic al momentului este nu doar ieșirea Republicii Moldova din CSI, dar și scoaterea din Republica Moldova a tot ceea ce a dorit să însemne fixarea ei imagologică în muribundul CSI”, a spus Codreanu.

 

sursa: BucPress

Citeşte mai departe ...

Tatami strălucitor pentru CSM Drobeta la o nouă finală națională. Trei judoka de la clubul dunărean au urcat pe podiumul campionatului naţional de judo individual tineret U23 (sportivi născuți între 1996-2003), desfășurat la Pitești.

judo

Campionatul Național de judo U 23, care a avut loc la Pitești, sâmbătă, 13 aprilie, a avut între performeri, așa cum era previzibil, și judoka de la CSM Drobeta, pregătiți de profesorii Gicu Vasilan și Lena Sterea. După aurul de la cadeți și bronzul de la seniori, Iasmina Covaciu, cea mai în formă și prolifică sportivă a clubului în 2018, a obținut în limitele -48 kg doar bronzul la Tineret. Antrenorii consideră că eleva lor a fost nedereptățită de arbitri și i-a fost interzisă o finală sută la sută severineană. De altfel, cel mai bun rezultat înregistrat în Trivale a fost cel al Krisztianei Tătar, care, la categoria -48 kg, a devenit vice-campioană națională. Pe locul trei, medalie de bronz, a cucerit și Roberta Ioviță, la categoria -52 kg. Andreea Bortoș (-57 kg) a încheiat competiția pe locul 7.

 

„Putea să fie și mai bine, dar suntem nevoiți să ne mulțumim și cu atât. Au fost trei greșeli de arbitraj în defavoarea Iasminei Covaciu. Fara ele bilanțul era și mai bun pentru clubul nostru. La categoria -48 kg ar fi fost finala între Tătar și Covaciu, astfel aveam cu siguranță o campioană națională. Se mai întâmplă și astfel de situații neplăcute, dar trebuie să le depășim pentru a rămâne concentrați pe realizarea următoarelor obiective. La plusuri, pe lângă medalii, este atitudinea sportivelor, dar și faptul că orașul nostru a punctat prin arbitri: Lena Sterea, Alexandru Dragomir și Lorena Poiană”, a declarat antrenoarea Lena Sterea.

 

La ediţia din acest an a finalei de tineret au participat 170 de sportivi de la mai multe cluburi din Romania.

Citeşte mai departe ...

Handbalistele junioare III de la Clubul Sportiv Școlar Drobeta au trecut cu bine de „focurile” turneului semifinal al campionatului naţional de handbal feminin. Severinencele au reușit o calificare meritată în ultimul act, acolo unde se vor lupta cu cele mai bune echipe din România.  

CSS J 3

Echipa antrenată de profesoara Pentronela Naum a dovedit și la turneul desfășurat în localitatea dâmbovițeană Moreni că este o echipă cu mult potențial și capabilă să se bată de la egal la egal cu oricine. Severinencele au bifat patru victorii și o înfrângere, reușind calificarea de pe prima poziție a grupei a IV-a, cu 8 puncte. De reținut că primele trei echipe au adunat 8 puncte, diferența fiind făcută doar de golaverajul din meciurile directe! În drumul pavat de fete spre turneul final, CSS Drobeta a trecut de Liceul cu Program Sportiv Iași (32-24), CSS 2 București (29-16), CSS 2 Baia Mare (26-23) și Liceul cu Program Sportiv Banatul Timișoara (31-24), singura înfrângere fiind cu Liceul cu Program Sportiv Brăila (25-26).

 

A fost o grupă cu echipe de valori egale, însă avantajul ce l-am avut noi a fost ambiția, dăruirea, condiția fizică și devotamentul. Fetele mele au luptat până în ultima clipă. Meciul pierdut cu LPS Brăila nu le-a demoralizat, dimpotrivă le-a ambiționat pentru a nu mai pierde niciun punct. Au comunicat foarte bine în teren, nu s-au dat bătute nici măcar o secundă și asta nu mă face decât să le apreciez. Primul meci a fost de acomodare cu sala, cu atmosfera cu absolut tot ce a însemnat acest turneu. Cel de-al doilea a fost cel ce a amplificat spiritul de luptătoare din elevele mele. În următoarele trei au pus în practică absolut tot ce au învățat la antrenamente fără absolut nicio teamă de a eșua. Câștigarea acestui turneu semifinal e rezultatul multor ani de muncă și de participare la turnee semifinale. Acum fetele sunt la o vârstă la care știu foarte bine ce vor de la un meci și nu le e teamă sa pună în practică ce au învățat”, a declarat antrenoarea Petronela Naum.

 

Turneul Final se va desfășura în perioada 9-13 mai, iar CSS Drobeta va evolua într-o grupă din care mai fac parte CSS Bacău, Liceul Energetic Râmnicu Vâlcea și ACS Corona Brașov. In cadrul acestui Turneu final sunt 2 grupe cu câte 4 echipe. Obiectivul propus este câștigarea unei medalii.

 

Echipa de handbal junioare III a CSS-ului se calificase cu număr maxim de puncte la turneul semifinal al Campionatului Național, având 24 de victorii din tot atâtea meciuri disputate în cadrul Seriei E. Echipa severineană este una din cele trei din toată țara, la nivel de junioare I, II și III, care a reușit această performanță, alături de Corona Brașov (junioare III, seria D – 27 de victorii în 27 de meciuri) și Olimpic Târgu Mureș (junioare II, seria H – 14 victorii în 14 meciuri).

 

Lotul echipei a fost următorul: Sipoteanu Cristina, Cotoroianu Amelia; Baroga Ani, Istratie Gabriela, Butaliu Amalia, Baghina Raluca, Adam Alexandra, Mitroi Adelina, Perju Mădălina, Pirjan Alexia, Iordache Denisa, Chilom Alexandra, Sfiea Alexandra, Gheorghiceanu Roxana și Puica Andreea.

Citeşte mai departe ...

Experiență de neuitat pentru grupa 2007 de la Școala de fotbal Sport Kids Drobeta. Severinenii au reușit performanța de a ajunge, în Franța, până aproape de podiumul pentru unul din trofeele puse în joc la Mini mondialul copiilor. Marele premiu a fost adjudecat de FC Porto, care a învins în finală pe Manchester City.

minimondial

Obișnuiți cu anvergura turneului, după ce anul trecut grupa 2006 a revenit acasă cu cel de-al doilea trofeu – Mini Liga, antrenorii de la Sport Kids au fost aproape de a repeta performanța și cu grupa copiilor născuți în 2007. Puștii severineni au fost adevărați mușchetari pe terenul de fotbal în țara lui Alexandre Dumas. În grupa T, Sport Kids a învins SC Abeville (1-0) și Ecureuils Pays de Monts (1-0), a remizat cu Elan Sorinieres (0-0) și a pierdut cu Olympique Marseille (0-1) și FC Oudon Couffe (0-1), rezultate care i-au scos din cursa spre marele premiu, dar organizatorii, datorită numărului mare de participanți, au pus în joc și cel de-al doilea trofeu – Mini Liga. „A fost ceva similar cu ce vedem că întâmplă în grupele Champions League. Primele clasate merg mai departe, aici primele trei, iar locul patru avansează în Europa League”, explică antrenorul Dan Harcău. Elevii săi au început foarte bine în a doua competiție a turneului, bifând două victorii lejere, în optimi au învins SC Caen (2-0), dar s-au împotmolit în semifinale, acolo unde fetele de la PSG, mai mari cu doi ani, i-au ținut în șah în timpul regulamentar și apoi i-a eliminat echipa severineană, de la loviturile de pedeapsă.

 

Copiii s-au prezentat într-o condiție fizică și mentală foarte bune și, cu puțin noroc, puteau ajunge mai sus. Am fost eliminați din drumul spre finala celei de-a doua competiții a turneului, de fetele de la Paris Saint Germain, la loteria penaltyurilor, iar apoi am pierdut locul 3 la golaveraj. Din aceste experiențe sigur vor învăța multe băieții noștri și, peste puțin timp, se pot bate de la egal la egal cu orice adversar. Per ansamblu, a fost un turneu internațional reușit al grupei 2007, cu o experiență internațională alături de echipele cele mai mari din Europa. Mă bucur că am reprezentat România cu fruntea sus”, a spus antrenorul Dan Harcău.

 

Sport Kids Drobeta a terminat pe locul 75, din cele 144 de echipe care s-au aliniat la startul turneului. Puștii severineni au fost ghidați, în Franța, de antrenorii Cornel Mihart, Dan Harcău, Angelo Marghescu și Adrian Nedelcea.

 

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1