Citeste si...

Trei evenimente într-o zi la românii din Serbia

 

● Festivalul Primăverii  Dor de primăvară, dor de Eminescu, Coștei

Balul Primăverii 2022 – Vârșeț

● Lansarea campaniei de informare cu privire la recensământul 2022 Vorbesc Românește, Sunt Român

Românii Independenți din Serbia (RIS) în colaborare cu Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia (CNMNRS) și Ș. G. Coriolan Doban din Coștei, organizează Festivalul Primăverii Dor de primăvară, dor de Eminescu, care va avea loc în  20 martie 2022, la Coștei. Evenimentul va continua, la orele serii, cu  Balul Primăverii  ce va avea loc la Vârșeț. În cadrul evenimentului, va fi lansată campania de informare privind recensământul populației 2022, Vorbesc Românește, Sunt Român.

 Festivalul Dor de primăvară, dor de Eminescu se adresează copiilor și tinerilor din învățământul gimnazial și liceal, cu vârsta cuprinsă între 4 și 18 ani. Festivalul este structurat în 4 secțiuni și 3 categorii (I-IV, V-VII și liceu) având ca tematică primăvara și poezia eminesciană.

 

 

SECȚIUNILE FESTIVALULUI

 

I. Tradiții /obiceiuri/dramatizări

II. Poezie

III. Soliști vocali (cântece de primăvară /romanțe pe versuri eminesciene)

IV. Grup vocal /cor

 Evenimentul cultural românesc este conceput ca un duplex cultural, care se organizează la Coștei și Vârșeț, celebrând, potrivit tradițiilor strămoșești, sosirea echinocțiului de primăvară (20 martie), printr-un veritabil dialog : muzică, poezie, tradiții, obiceiuri, teatru și folclor. În cadrul evenimentului, vor fi organizate manifestări adiacente, vernisaje și expoziții de artă, pictură, flori și culori.

Se vor acorda premii, mențiuni, premii speciale pentru fiecare secțiune (categorie) și trofeul Festivalului Dor de primăvară, dor de Eminescu

Citeşte mai departe ...

Șase dintre elevii Colegiului Național „Traian” au fost plecați, în perioada 21-27 noiembrie 2021, în orașul Adana, din provincia Cukurova a Turciei. Fiind unul dintre participanți, am trăit la intensitate maximă fiecare moment al acestei experiențe de neuitat. Am avut ocazia să interacționăm prin proiectul „Erasmus+”, „Sustainable energy for future generations”, cu diferite persoane din diverse state. Țările membre ale acestui proiect sunt Danemarca, Portugalia, Grecia, Turcia și, bineînțeles, România.

Fiind prima mobilitate după un an de pauză din cauza situației pandemice, lucrurile au stat puțin diferit. Am fost cazați la un hotel din Adana și, din păcate, au existat bariere fizice, nu doar lingvistice și culturale. Totuși, alături de doamna director Mariana Dumitrașcu și doamna profesor Fota Diana, am putut crea legături trainice, atât cu elevii, cât și cu profesorii veniți în mobilitate.

În prima zi, ni s-a prezentat școala grupului din Turcia: „Hümeyra Ökten Imam Hatip Lisesi”. Turul școlii a fost oferit de eleve ale acestei instituții, iar noi am fost prezenți la diferite demonstrații, de la concerte în sălile de muzică, la prezentări multimedia în laboratoarele de informatică. Am continuat cu un tur al orașului Adana, a cincea cea mai mare aglomerare urbană din Turcia.

În următoarele zile, am vizitat Cappadocia și Tarsus, două mari puncte de interes turistic aflate în aproprierea Adanei. Am văzut minunății naturale care ne-au bucurat ochii, iar Cappadocia a reprezentat o experiență culturală inedită. Iar această zonă a fost vizitată, inclusiv, pe ATV! Tarsus a fost, însă, o altă poveste. Orașul, prin excelență creștin în primele secole ale erei noastre, este, astăzi, un centru al islamismului. Am hoinărit pe străduțele întortocheate ale orașului vechi de mii de ani, cunoscut în lume ca locul de baștină al Apostolului Pavel.

Am continuat mobilitatea prin activități și concursuri care să implice toate statele participante. Am construit o moară de apă care să genereze energie, iar echipa noastră, a României, s-a clasat pe locul al doilea în această competiție. Ne-a fost prezentată puterea energetică a apei – am fost pregătiți pentru vizita la Hidrocentrala Cukurova. Aceasta a fost uimitoare din toate punctele de vedere. Am fost puși la curent cu modul în care energia electrică este creată, în fiecare moment, cu ajutorul apei. Punctul culminant al zilei a fost vizita la o biocentrală. Am avut ocazia să aflăm informații neștiute despre această formă de energie regenerabilă.

La final, în ultima zi, a avut loc o excursie în Antiohia, o zonă arhicunoscută datorită martirilor creștini care și-au găsit sfârșitul aici. Experiența culturală a fost desăvârșită.

Cu ceilalți elevi străini am legat prietenii puternice de-a lungul acestor zile. Barierele lingvistice au dispărut, iar timiditatea a fost înfrântă de dorința de a cunoaște cât mai multe persoane, din diferite medii. Am fost un grup pestriț: de la școala de fete din Turcia, liceele de elită din România și Grecia, până la școala sportivă a danezilor și cea agricolă, din Portugalia. Toate diferențele care au existat între noi, pur și simplu, ne-au îmbogățit din punct de vedere cultural și lingvistic.

Această mobilitate a fost cel mai bun prilej de a cunoaște persoane noi, de a interacționa direct cu tradiții necunoscute. Totul va continua cu următoarea mobilitate, cea din România. Liceul nostru va găzdui elevi din toate țările participante!

 

Urucu Evelyn Marina,

clasa a X-a A,

Colegiul Național „Traian”.

Citeşte mai departe ...

Recent, la sediul ambasadei României la Belgrad, a avut loc o întâlnire de lucru între liderii alianței Uniunea Românilor din Serbia (URS) și reprezentanții Ambasadei. La întâlnire a participat Excelența Sa, Silvia Davidoiu, Ambasadoarea României la Belgrad, Bogdan Veliscu, Secretar I, respectiv delegația Ursului românesc – Živa Lazici, președinte, Dr. Dorinel Stan, vicepreședinte și Živa Momirovici, secretar URS.

Întâlnirea s-a înscris într-o serie de informări, documentari și consultări cu reprezentanții Statului Român, care urmează să se efectueze până la finele anului curent, iar primul pas îl reprezintă corpul diplomatic românesc din Serbia – Ambasada României la Belgrad.

Rămași plăcut surprinși de atitudinea Ambasadoarei, de înțelegerea, sprijinul și preocuparea Șefei diplomației române de la Belgrad în ceea ce privește soluționarea problemelor comunității românești pe întreg teritoriul Serbiei, respectiv promptitudinea răspunsului pentru audiență, denotă nu numai interes, ci și solicitudine și profesionalism.

Conducerea federației Uniunea Românilor din Serbia a expus problemele cu care se confruntă românii din Serbia, contribuțiile mediului asociativ la păstrarea și afirmarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase, respectiv sprijinirea Declarației alianței URS, care a fost trimisă Președenției și Guvernului României. Au mai fost prezentate aspecte legate de învățământul în limba română în Timoc și Voivodina, necesitatea susținerii catedrei de Limba Română de la Belgrad și Novi Sad, precum sprijinirea directă a alianței Uniunea Românilor din Serbia sau teme de actualitate și prioritate pe agenda Uniunii Românilor din Serbia  (recensământul, mass-media în limba română, dualismul, stagiul actual de dezvoltare al etniei românești din Serbia și altele).

Excelența Sa, Silvia Davidoiu, Ambasadoarea României la Belgrad a încurajat inițiativele Uniunii Românilor din Serbia, noua conducere în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă românii pe întreg teritoriul Serbiei.

Astfel, românii din Serbia se bucură de alianța colectivului diplomatic român, care înțelege și sprijină demersurile comunității.

 

Biroul de presă  Uniunea Românilor din Serbia (URS) 

Citeşte mai departe ...

Reprezentanţii Uniunii Românilor din Serbia au înaintat o scrisoare deschisă adresată președintelui României, Klaus Iohannis, premierului Florin Cîțu și președinților celor două Camere ale Parlamentului României. În document se vorbește despre situația românilor din Serbia.

 

SCRISOARE DESCHISĂ

 

 

Luând în considerare apărarea drepturilor și intereselor majore ale românilor din Serbia, în pofida piedicilor, aminozităților și divergențelor, după decenii în care românii din Serbia au fost divizați la nord (Banat) și sud de Dunăre ( Timoc), generația de azi, în lupta pentru emancipare socio-culturală, identitară și spirituală, a recurs la UNIREA ISTORICĂ FRĂȚEASCĂ a românilor de pe întreg teritoriul Serbiei, atunci când firul unității de neam și limbă a fost înnodat. Un vis istoric secular s-a împlinit, pe 1 Decembrie 2016 - unificarea românilor din Serbia ( Timoc și Banat). După grele încercări de coagulare a mediului asociativ românesc din Serbia și crearea unui nucleu puternic al românismului, Adunarea constitutivă a UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA (URS), care devine persoană juridică s-a desfășurat într-o zi cu semnificații profunde pentru toți românii,1 Decembrie - Ziua Marii Uniri și Ziua Națională a României. Ziua de 1 Decembrie 2016, a rămas în memoria colectivă și individuală a tuturor românilor din Serbia și reprezintă un 2 act istoric prilejuit de Unirea celor mai importante și reprezentative organizații / asociații românești din Timoc, Valea Moravei, Valea Dunării, Vojvodina (Banat) și regiunea Belgradului, adică societatea civică/mediul asociativ într-un nucleu - alianță unică românească, denumită sugestiv, Uniunea Românilor din Serbia sau așa cum este cunoscută aici și dincolo de graniță, Ursul românesc. La fondarea federației unice românești, la Cladova pe 1 Decembrie 2016 și-au unit forțele 13 organizații/asociații cu prefix românesc. În prezent, numărul organizațiilor care constituie asocierea societății civice, a crescut la 21, ceea ce înseamnă ¾ din numărul total de organizații cu caracter românesc din Serbia. Amintim organizațiile /asociațiile, sediul și numele președinților care au scris istorie.

1.Românii Independenți din Serbia, Vârșeț – Dr. Dorinel Stan 2.Renașterea Românilor din Serbia, Boljevaț – Vlada Savici 3.Unirea Românilor, Majdanpek – Ljubomir Brândușan 4.Românii Împreună, V. Gradiște – Jiva Momirovici 5.Familia,Petrovăsâla – Trăian Trifu Căta

6.Inițiativa Românilor din Serbia, Bor – Boian Barbuțici 7.Banatica,Panciova – Octavian Suci

8.Centrul Cultural Informativ al Românilor, Brestovaț – Daniel Petcovski

9.Agenția pentru Informare și Documentarea Românilor din Serbia, Șljvik – Zoran Sibinovici

10.Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din Serbia, Ranovaț, Dragan Stojanjelovici

11.KUD Alexa Nicolici, Osnici – Bane Kraciunovici 12.Curcubeul,Velika Jasikova – Sașa Jovanovici

13.Eudava, Cladova – Zika Krzaljievici

14.Podul lui Trăian, Svilajnaț, – Ante Zurconu

15.Asociația Românilor Dunărea, Belgrad, Dejan Markovici 16.Românii din Omoli, Kucevo – Sașa Jovanovici 3

17.Piatra Brezonicului, Brezonik – Dragan Radulovici 18.Diversitate ne Unește, Pojarevaț, – Predrag Miloșevici 19.Asociația Românilor din Veliko Gradiște, Veliko Gradiște – Olgița Karanovici

20.Unirea Românilor „Dunărea“, Zajeciar, Bojko Stankovici 21.Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea“, Cladova – Tihan Matasarevici

 

(Anexa 1.- Harta localităților din R. Serbia în care societatea civică este afiliată la alianța Uniunea Românilor din Serbia – Ursul românesc)

 

Uniunea Românilor din Serbia reunește asociațiile și organizațiile românești pe întreg teritoriul Serbiei, (care își păstrează autonomia) și reprezintă etnicii români într-un mod unic, contribuind la dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase. Președenția alianței se asigură prin rotație la fiecare doi ani (între Timoc și Banat). În replică, elementul valah din Serbia, dirijat de Eugen Popescu (fondatorul agenției de presă Romanian Global News -RNG), după câteva zile, pe 3 decembrie 2016 organizează și subvenționează așa-zis Congresul Valahilor din Serbia (Kongres Vlaha Srbije), tradus pentru București Congresul Românilor din Serbia, constituit din aceleași asociații de orentare vlahă și curente antiromânești care de aproape trei decenii pun în scenă opereta - românii timoceni sunt vlahi. Diametral opus, Ursul românesc susține vehement adevărul istoric - vlahii sunt români, așa cum moldovenii,bănățenii, aromânii... sunt români și fac parte din poporul român. Devine, astfel, explicabil de ce în Timoc vlahii (o nouă identitate), conform recensământului sunt circa 35.000, iar numărul românilor abia 2500. Dacă vlahii timoceni s-ar declara români ( în Serbia fiecare persoană își poate declara liber apartenența etnică ) am deveni a doua minoritate în stat cu reprezentare politică în parlamentul de la Belgrad.

 

https://ris.org.rs/analiza-problemei-valahe-serbia-si-rolul-lui-eugen-popescu/

 

Scopul dualismului pronunțat în Serbia este divizarea permanentă a românilor din Serbia, manipularea valahilor și menținerea situației actuale,respectiv prezentarea umbrită a realității, ceea ce s-a reușit aproape cu desăvârșire până la momentul 1 Decembrie 2016. În tot acest răstimp (aproape 5 ani) , Uniunea Românilor din Serbia (URS) există, funcționează și acționează, fără sprijin și susținere din partea instituțiilor abilitate privind românii de pretutindeni (Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, actualul Departament pentru Românii de Pretutindeni, Institutul 4 Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi“ pentru Românii de Pretutindeni) sau din partea Statului sârb, care sprijină doar instituțiile românești (Consiliul Național al Minorității Naționale Române din Serbia și altele ) create în baza calcului politic și subordonate fondatorului. De ce în continuare instituțiile Statului român acordă mijloace financiare (proiecte) curentului valah/vlah și instituțiilor românești din Serbia, în detrimentul societății civice, iar efectele sunt devastatoare pentru comunitatea istorică românească ? Alianța Ursul românesc, reprezintă POPORUL, nu are interese meschine,susținere logistică și lobby la instituțiile sus amintite, respectiv nu se bucură de aprecierea corpului diplomatic românesc din Serbia. În această ordine de idei, în ultimul deceniu, în materie de trafic de influență, lobby-uri pe Serbia s-a făcut remarcat grupul lui Eugen Popescu (Alfa și Omega elementului valah) , precum și Dinu Gheorghe, reprezentantul consulatului României la Vârșeț, care protejează și favorizează instituțiile , respectiv o pseudo - fundație contestată de beneficiari. Indiferent de situația precară și greu de imaginat, prin contribuții proprii, autofinanțare, sponsorizări, cotizații... am reușit să păstrăm alianța și unitatea, iar paradoxal organizațiile /asociațiile românești aderează în continuare la Uniunea Românilor din Serbia, identificându- se cu Unitatea românilor din Timoc și Banat - O singură voce românească în Serbia. Uniunea Românilor din Serbia, respectiv organizațiile alianței , organizează cursuri de limba română în Timoc, manifestări culturale, festivaluri, editează publicații independente (vezi revista Glasul Cerbiciei pe site- ul https://ris.org.rs), tipărește cărți, luptă pentru deschiderea claselor cu predare în limba română în Timoc, păstrarea procesului educativ- instructiv în Vojvodina, protejează, promovează și valorifică patrimoniul cultural românesc din Serbia etc.

 

https://ris.org.rs/urs-ul-si-ris-ul-au-semnat-un-memoriu-care-a-fost-inaintat-maimultor-institutii-de-stat-din-serbia-si-romania-pentru-salvarea-scolii-romanestidin-costei/ http://www.jurnalromanesc.ro/jr2/index.php/voivodina/105-voivodina/1290-urs1declaratia-privind-materia-optionala-limba-romana-cu-elemente-ale-culturiinationale.html

 

În cei cinci ani de existență , primul factor al relației URS-ului cu România, a fost și este în continuare corpul diplomatic românesc din Serbia, care din păcate ignoră până la refugiu societatea civică românească unită sub o singură umbrelă. Pentru o imagine transparentă aducem la lumină aspecte ( nesemnalate) referitor la atitudinea părtinitoare a corpului diplomatic românesc din Serbia (nu generalizăm misiunea diplomatică în ansamblu ) . În tot acest răstimp, reprezentanții Uniunii Românilor din Serbia n-au fost invitați nici măcar la 5 recepțiile prilejuite de Ziua Națională a României la Belgrad sau Vârșeț, niciodată Ursul românesc nu a primit locuri în taberele ARC, școlile de vară sau taberele pentru tineret și studenți, deoarece distribuirea pe Serbia se realizează în regia, după scenariul și aranjamentul corpului diplomatic. Și exemplele pot continua. Sunt subtilități și „realizări“ pe care nu le putem face public și care nu ne onorează. Indiferent de atitudinea părtinitoare, noi, societatea civică ne-am obișnuit cu tratamentul pe care îl aplică diplomații, cu regularitate în mod continuu. În repetate rânduri, Uniunea Românilor din Serbia a încercat prin apel public, scrisori deschise și solicitări către instituțiile abilitate pentru românii de pretutindeni de la București, Ministerul Afacerilor Externe și Comisiile din cele două Camere ale Parlamentului cu atribuții în domeniul românilor de pretutindeni să fasciliteze Uniunii Românilor din Serbia o vizită de informare și documentare la București pentru clarificarea situației, prezentarea stagiului actual de dezvoltare, inclusiv perspectivele românilor din Serbia. Din păcate, toate demersurile, apelurile și solicitările noastre au fost ignorate sau blocate de reprezentanții corpului diplomatic, în lipsa angajamentului, care în ultimii ani în calitate de parteneri promovează doar instituțiile românești create, finanțate și subordonate Statului sârb. Ursul românesc nu intră în calculul lor. Este important să menționăm, după cum cunoașteți, Horea este primit de trei ori în audiență de împăratul Iosif al II – lea la Viena , pentru a prezenta plângerile, doleanțele și dorurile românilor. NOI SUNTEM ROMÂNI, iar originea moțească a unor lideri marcanți din federația Ursul românesc a rămas neștearsă și eternă. În cadrul alianței Uniunea Românilor din Serbia există și un curent puternic care promovează traversarea distanței Timoc – București pe jos, nu pentru palmares, cartea recordurilor Guinness sau pentru impresionarea opinii publice interne și externe. Însă, această performanță cu ecou internațional va rămâne neștearsă în istorie,un exemplu inedit pentru posteritate, în ceea ce privește eforturile comune, cerbicia românilor din Timoc și Vojvodina (Banat) pentru acordarea unei audiențe și protejarea intereselor naționale ale românilor. Excelențe, în această situație dificilă cu impact negativ, Uniunea Românilor din Serbia, care n-a primit niciodată fonduri nerambursabile de la Țara mamă România, tratată indiferent, fără lobby-uri și sprijin , după numeroase apeluri, solicitări către instituțiile sus menționate de la București să faciliteze Uniunii Românilor din Serbia o vizită mai amplă în legătură cu clarificarea situației, consultări pentru elaborarea noii strategii românești , până în prezent nu s-a realizat, pentru că nu există voință politică, anume, vocea etnicilor români din Serbia ( nu) trebuie auzită la București. Rămași fără obțiuni, prin această Scrisoare vă cerem ajutor, facem apel la autoritatea Dumnevoastră pentru a lua 6 toate măsurile necesare în privința realizării și efectuării unei vizitei de consultări la București, deblocând situația anevoioasă care duce nemijlocit la stingerea URS-ului românesc. Singurile instituții în care românii din Serbia încă mai au încredere sunt Președenția României și Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În această ordine de idei, reprezentanții Uniunii Românilor din Serbia (în numele celor 21 organizații neguvernamentale ) solicită o vizită de documentare la București, respectiv audiență la Excelențele Voastre, Domnule Klaus Iohannis, Președintele României , Domnule Florin – Vasile Cîțu, PrimMinistrul României, Domnule Bogdan Lucian Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, Domnule Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților și Doamna Anca Dragu, Președinta Senatului. În baza celor menționate, semnalate și hotărârea Consiliului Director URS, validată de Congresul alianței cu prilejul Zilei Limbii Române la Cucevo (Timoc), dacă până la 1 Decembrie a. c. ( Ziua Națională a României și data aniversării a 5 ani de existență a Uniunii Românilor din Serbia ) , reprezentanții românilor din Timoc și Banat (URS) nu sunt primiți în audiență la București , semnalul Țării mamă România pentru noi etnicii români este clar. În această situație deplorabilă, (să sperăm că nu se va ajunge niciodată), nu ne rămâne decât să recurgem la proiectul desființarii și dizolvării alianței Uniunea Românilor din Serbia . Predarea nu este opțiunea românilor din Serbia. Stingerea alianței URS ar însemna reîntoarcerea la vechea formă de organizare specifică perioadei comuniste gherila pentru continuarea luptei și apărarea dezideratelor identitare, spirituale și APARTENENȚA NAȚIONALĂ, care este tot ce avem mai sfânt. Ursul românesc își exprimă speranța că Excelențele Voastre vor găsi soluții viabile și timpul necesar pentru vizita reprezentanților românilor din Timoc și Banat ( Uniunea Românilor din Serbia) la București.

 

 

Cu speranță și deosebită considerație

În numele Uniunii Românilor din Serbia (URS)

 

 

Președinte

Zivoslav Lazici (Timoc)

 

 

Vicepreședinte 

Dr. Dorinel Stan (Banat)

Citeşte mai departe ...

Manifestarea centrală în cadrul festivității culturale și turistice "Sărbătoarea Cireșilor Înfloriti", ediția a VII-a, s-a desfășurat sâmbătă, 17 aprilie 2021, la Sredistea Mică (Pârneaora). Evenimentul a fost organizat de Asociația obștească "Românii Independenți din Serbia" (RIS), cu respectarea măsurilor sanitare, în colaborare cu revista de cultură și istorie a românilor din Serbia "Glasul Cerbciei". Sărbătoarea Cireșilor Înfloriti este un vechi obicei românesc (sărbătoare câmpenescă), care elogiază frumusețea florilor de cireș, celebrând primăvara. Ideea de a elogia frumusețea florilor de cireș a apărut în rândul membrilor Asociației "Românii Independenți din Serbia", care în urmă cu șase ani, prin angajamentul președintelui Dr. Dorinel Stan, s-a reluat organizarea manifestării câmpenești, cunoscuta sub denumirea "Festivalul Cireșilor Înfloriți". În acest context, evenimentul a redevenit o reuniune românească importantă și reprezentativă, o tradiție cultural-turistică cu ecou puternic în rândul etnicilor români din Serbia, respectiv în regiune. Având în vedere restricțiile impuse de pandemie, numărul participanților a fost redus considerabil, iar aspectul turistic și comercial a lipsit din conținutul și programul manifestării.

 

Citeşte mai departe ...

Colegiul Național „Traian”, din Drobeta Turnu Severin, va deveni școală-pilot pentru educația media. Prestigiosul liceu severinean a fost selectat să ia parte la implementarea unui proiect inițiat de Ministerul Educației în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, care are ca obiectiv promovarea educației media.

     Programul de educație media va debuta chiar din semestrul al doilea al anului școlar 2020/2021. Organizatorii își propun promovarea unor concepte de educație media ce vor fi introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor, în urma unui amplu proces de instruire a dascălilor. Astfel, profesorii de limba și literatura română, de la Colegiul Național „Traian”, vor fi inițiați în utilizarea conceptelor de educație media. Programul presupune participarea dascălilor la cursuri de formare pentru a învăța să includă, în activitatea de predare, metode și materiale de lucru specifice educației media. Potrivit proiectului, profesorii vor folosi toate acestea, la clasă, în limita a minimum 12 ore, pe parcursul unui an școlar, până în 2023. Pentru implementarea programului, aceștia vor beneficia de asistență pe toată perioada proiectului.

     Prin acest program, se dorește ca elevii să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil cu social media. Concret, profesorii, după ce vor fi inițiați în utilizarea conceptelor educației media, vor dezvolta elevilor competențele necesare pentru a recunoaște informațiile reale și coerente promovate în mass-media, dar nu numai.

     În acest program au fost selectate să participe doar liceele care au demonstrat, de-a lungul timpului, că au capacitatea de a derula proiecte de succes. Din Mehedinți, au fost selectate două unități de învățământ. Alături de Colegiul Național „Traian”, pe lista liceelor selectate se regăsește și Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”.

     Programul de educație media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de: Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România,  Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.

 

Evelyn-Marina Urucu

Clasa a IX-a A

Colegiul Național „Traian”

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1