Citeste si...

   storytelling-1_640x385.jpg Sub genericul „Eroi romi”, în perioada 27–28 iulie 2017, Teatrul Independent din Ungaria organizează prima ediție a Festivalului Internațional de Roma Storytelling la Teatrul „Stúdió K” (str. Ráday, nr. 32, 1092 Budapesta ). Institutul Cultural Român Budapesta sprijină participarea actrițelor Alina Șerban și Mihaela Drăgan la festival.

Scopul evenimentului inedit este să atragă atenția asupra valorilor existente din dramaturgia romă, respectiv să prezinte situația comunităților rome, iar în cadrul acestora în mod special la situația femeilor, să pună în centrul atenției destine individuale, biografii eroice, prin patru monodrame scrise de autori contemporani din Europa.

În centrul festivalului internațional de teatru rom stă povestirea personală. În cele două zile de festival vor fi prezentate patru monodrame care povestesc despre eroine rome, care au reușit să genereze schimbări în propria lor viață, respectiv în viața comunității. Fiecare spectacol prezintă câte o biografie puternică, dezbate teme sociale, toate prin intermediul povestirii personale, în mod emoționant ori cu umor.

„Deși teatrul rom din Europa are o istorie de 130 de ani, iar în multe țări găsim mulți artiști romi care lucrează în acest domeniu, totuși abia îi cunoaștem” – spune Rodrigó Balogh, directorul artistic al Festivalului. „Tocmai din acest motiv dorim să demonstrăm că arta și cultura romă nu sunt limitate numai la muzică, dans și pictură, ci aduc un aport semnificativ și în teatru. Cunoașterea acestuia poate să inspire pe de o parte comunitatea romă, respectiv pe reprezentanții breslei teatrale.”

Din cele patru monodrame trei vor fi prezentate chiar de autori, cu subtitrare, respectiv cu traducere simultană în limba maghiară și engleză: Alina Șerban (România) – Declar pe propria răspundere / I declare at my own risk; Mihaela Drăgan (România) – Del Duma/Vorbește-le despre mine; Dijana Pavlovic (Italia) – Vorbește, viața mea. Monodrama lui Richad O’Neill din Marea Britanie, The hardest word / Cel mai greu cuvânt, în regia lui Rodrigó Balogh, va fi jucată de Edina Dömök.

Alina Șerban, actriță română de etnie romă, a absolvit UNATC, a fost bursieră la New York, a terminat un master la The Royal Academy of Dramatic Art și a fost studenta română a anului 2012 în Marea Britanie. A devenit cunoscută atât în România cât și în Europa prin spectacolul Declar pe propria răspundereîn anul 2013. A mai scris piesa Home despre imigranții din Marea Britanie, piesă care a câștigat premiul Stories of London / Povești londoneze la concursul Centrului Cultural Rich Mix din Londra. În 2016 a scris și a realizat piesa The Great Shame / Marea rușine care prelucrează documente și povestiri mai puțin cunoscute despre robia romilor.

Spectacolul Declar pe propria răspundere vorbește despre maturizare: cum a ajuns autoarea de la colonia romă din București până la Academia Regală de Teatru din Londra.

Mihaela Drăgan, actriță română de etnie romă, a cunoscut succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum Del Duma, Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa? sau Gadjo Dildo. A înființat o trupă de actrițe rome, „Giuvlipen” și, de pe scenă, pledează pentru cauza feministă. În prezent, actrița lucrează la Teatrul Maxim Gorki din Berlin și e una dintre cele șase femei din lume recunoscute pentru munca excepțională din teatru de către Liga Femeilor din Teatrele Profesioniste din New York.

Del Duma/Vorbește-le despre mine este unul dintre extrem de puținele spectacole despre o pedagogie emancipatoare (Mihaela Michailov, critic de teatru).

Parteneri: Summa Artium NKFT. , Teatrul Stúdió K , Institutul Cultural Român Budapesta, Ambasada României la Budapesta, Ambasada Marii Britanii la Budapesta, Universitatea Central Europeană, White Light Studio.

Bilete și detalii: www.studiokszinhaz.hu, www.fuggetlenszinhaz.blogspot.hu

 

Sursa: ICR Budapesta

Citeşte mai departe ...

 avio.jpg    Două zboruri de pe Aeroportul din Capitală au fost anulate. Este vorba despre cursele Atena - Chişinău şi Chişinău-Atena. Potrivit companiei aeriene, totul s-a întâmplat din cauza unor defecţiuni tehnice depistate la aparatul de zbor.

Aeronava, de tip E 90, trebuia să decoleze spre Atena la ora 09:00 dimineaţa şi să se întoarcă la 13:20 la Chişinău. Pasagerilor le-a fost oferită cazare, dar şi posibilitatea să ajungă la destinaţii cu alte curse.  

De asemenea, trei curse operate de aceeaşi companie aeriană înregistrează întârzieri. Este vorba despre aronavele care urmau să ajungă de la Moscova, Verona şi Frankfurt. 

 

Sursa: Publika.md

Citeşte mai departe ...

   pr_640x360.jpg  Guvernul României a donat, vineri, 96 de microbuze destinate transportului elevilor autorităţilor din Republica Moldova, în baza unui Memorandum semnat pe 22 martie privind acordarea de asistenţă în domeniul educaţiei, informează agerpres.ro.

Premierul Mihai Tudose a participat la ceremonia de înmânare simbolică a cheilor microbuzelor şcolare, prima cheie fiind oferită preşedintelui raionului Hânceşti, Ghenadie Buza.

În discursul său, şeful Executivului de la Bucureşti a subliniat necesitatea îmbunătăţirii nivelului de trai al populaţiei din Republica Moldova.

"Oferim şi declarăm public în continuare sprijinul pentru Moldova atât pe plan politic, în relaţia cu partenerii occidentali, şi pe plan strategic în ceea ce priveşte asigurarea cu energie a Republicii Moldova, siguranţa energetică fiind una dintre elementele de bază ale oricărei ţări, dar eforturile noastre comune, ale celor două guverne, sunt îndreptate către îmbunătăţirea nivelului de trai, începând de la grădiniţe, ajungând la şcoli, la transporturi şi accesul la educaţie care este foarte important, culminând cu acele burse acordate de Guvernul României studenţilor din Republica Moldova", a afirmat Tudose.

La rândul său, premierul moldovean, Pavel Filip, a apreciat sprijinul oferit de Guvernul României, subliniind că toţi "cetăţenii Republicii Moldova preţuiesc foarte mult această atitudine şi gesturile pe care le face România în suportul Republicii Moldova".

"România a ştiut să fie alături de Republica Moldova şi să contribuie direct la dezvoltarea ei şi mai ales în cele mai dificile clipe. Nu o singură dată am spus că, atunci când Republica Moldova s-a simţit mai greu, primii care au întins o mână de ajutor au fost fraţii noştri de la Bucureşti", a afirmat Filip.

Aceasta este cea de-a doua tranşă de microbuze şcolare donate Republicii Moldova, după ce anul trecut autorităţile de la Chişinău au beneficiat de alte 100 de mijloace de transport.

 

Sursa: Stiripesurse

Citeşte mai departe ...

   PREMIER_MD.jpg      Prim-ministrul Pavel Filip a transmis astăzi un demers în adresa Parlamentului în care solicită să fie examinată în mod prioritar noua structură a Guvernului, în contextul necesității realizării reformei administrației publice centrale.

Noua structură a Cabinetului de miniştri include următoarele Ministere:

Ministerul Economiei și Infrastructurii

Ministerul Finanțelor

Ministerul Justiției

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Ministerul Afacerilor Interne

Ministerul Apărării

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Lista ministerelor indicate rezultă din schimbarea denumirii și preluarea unor domenii de activitate după cum urmează:

Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

După aprobarea de către Parlament a Listei ministerelor, Guvernul urmează  în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezente Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.

Amintim că la data de 20 ianuarie 2016, Parlamentul, prin Hotărârea sa nr. 1, a acordat Guvernului vot de încredere pentru realizarea Programului său de activitate. La capitolul VII „Buna Guvernare”, Guvernul și-a asumat în calitate de obiectiv primar realizarea reformei administrației publice centrale, inclusiv prin optimizarea numărului de ministere și al autorităților publice și a costurilor administrative.

 

Sursa: UNIMEDIA

Citeşte mai departe ...

     a.jpg    În perioada 21 iulie - 6 august 2017, în mai multe localități din Republica Moldova se va desfășura Festivalul de Muzică Clasică „Moldo Crescendo” ediția 3 - Case de Cultură, eveniment cultural sprijinit de Institutul Cultural Român, prin Direcția Românii din Afara Granițelor. Proiectul Moldo Crescendo a fost fondat la inițiativa unor tineri muzicieni din Republica Moldova care și-au desăvârșit studiile la București sau în alte țări (Marea Britanie, Malaezia, Belgia), unii dintre ei activând în Orchestra Română de Tineret.

Cele nouă concerte vor avea loc în casele de cultură din nouă localități din Republica Moldova, astfel: 21 iulie - Ialoveni, 22 iulie - Mereni, 23 iulie – Ceadîr - Lunga, 28 iulie - Cimișlia, 29 iulie - Călărași, 30 iulie - Hîncești, 4 august - Băhrinești, 5 august - Rezina, 6 august - Chișinău la Casa de Cultură a Universității de Stat din Moldova.

Festivalul își propune să promoveze muzica universală, cultura în general, prin organizarea concertelor ce îi vor aduce pe Bach, Mozart, Beethoven, Șostakovici, Enescu și alții pe scenele caselor de cultură din localitățile de peste Prut.

Parteneri și organizatori: Moldo Crescendo, Diaspora Culturală, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Intrarea la evenimente este liberă.

 

Sursa: Institutul Cultural Român

Citeşte mai departe ...

   DSC_0177_640x427.jpg  Mulțimi întregi de credincioși au luat la pas zona de munte a Mehedințiului pentru a participa la pelerinajul prilejuit de slujba ce se săvârșește în fiecare an pe dealul Chiciora din localitatea Godeanu. Evenimentul religios numit în tradiția populară CIMARCĂ marchează o sărbătoare veche de peste 600 de ani, când satele acestea erau bântuite de ciumă, o boală fără leac la vremea respectivă, care ucidea oameni și animale. Doar rugăciunile colective din timpul sfintelor liturghii, rânduite de Sfântul Nicodim în fiecare sat într-o zi de vineri și rugăciunile de dezlegare și de îndepărtare a bolilor molipsitoare, alături de postul aspru, au făcut ca boala să dispară de pe aceste meleaguri.

       În amintirea acelor vremuri grele sătenii plaiurilor mehedințene au păstrat tradiția și în fiecare vară sărbătoresc Ciumarca, devenită a doua nedee a satelor alături de sărbătorirea hramului bisericilor. În peisajul mirific de pe înălțimile celui mai înalt deal se pot vedea tineri și vârstnici, unii dintre ei îmbrăcați în portul tradițional de sărbătoare, preoți și orășeni veniți special cu autocarele sau cu autoturismele proprii pentru a participa la sărbătoare. Vineri, 14 iulie 2017, în localitatea Godeanu Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, pe un podium special amenajat, de un sobor alcătuit din arhierei, preoți și diaconi. Între aceștia s-au aflat Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria. Răspunsurile la strană au fost date de membrii ai celor două grupuri psaltice ale catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin. Preț de câteva ceasuri, oameni veniți din toate colțurile județului s-au rugat în timpul sfintei slujbe pentru ca Dumnezeu să-i ferească în continuare de boli trupești și sufletești și de suferințe, apoi au sfințit prinoasele pregătite pentru această sărbătoare pentru cei răposați. Tot aici, pe dealul Chiciora s-a adus spre închinare, o copie a icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, de la mănăstirea Nicula.

     Ciumarca este și un bun prilej pentru locuitori de a-și revedea rudele venite de departe pentru care pregătesc mâncăruri de post.

     Cunoscută și sub denumirea de “moartea neagră”, ciuma a fost una dintre cele mai violente pandemii din istoria omenirii, în urma căreia ar fi pierit o treime din populația Terrei. Se pare că boala care ar fi izbucnit în Asia, s-ar fi răspândit în Europa după anul 1347, unde a creat mare panică. Cu toate acestea, numeroși oameni de pe plaiurile noastre au fost tămăduiți prin rugăciunile Sfântului Nicodim de la Tismana, care, potrivit tradiției ar fi trecut prin aceste locuri și văzând suferința oamenilor s-a rugat pentru ei, îndemnându-i la post aspru și rugăciuni colective în zile de vineri.

       

Alexandra Dediu

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1