Imprimă această pagină

SLUJBE SPECIALE ÎN POSTUL SFINTEI MARII, LA CATEDRALA DIN DROBETA TURNU SEVERIN

icoana-maica-domnului-manastirea-nicula-590x800.jpg   

  Până pe 15 august, în Paraclisul Catedralei Episcopale din Dr.Tr.Severin se va săvârşi în fiecare seară după slujba vecerniei, slujba Paraclisului Maicii Domnului, care va lua locul obişnuitului Acatist până la sfârşitul postului. Credincioşii se pot închina, cu acest prilej, icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, copie după cea de la Mănăstirea Nicula.

 

Paraclisul (din greacă Paraklesis, în trad. "pentru a chema") este o slujbă de rugăciune specifică pentru cei vii (spre deosebire de parastas, care este o slujbă pentru cei decedați). Cel mai adesea, această rugăciune este adresată Maicii Domnului, dar poate fi folosită pentru a cere mijlocirea oricărui alt sfânt. Trăsătura distinctivă a paraclisului este includerea unui canon de rugăciune către sfântul a cărui mijlocire este cerută. Paraclisul poate fi slujit de sine-stătător sau, într-o formă ușor scurtată, împreună cu Vecernia.

 

În postul Sfintei Marii (1-14 august), se slujește un paraclis în fiecare seară, cu excepția serilor de sâmbătă și a celor de dinaintea sărbătorilor: Schimbarea la Față (5 august) și Adormirea Maicii Domnului (14 august).

 

Paraclisul din Postul Sfintei Marii conține, alternativ, Canonul mic de rugăciune către Maica Domnului (compus de Theosterictus Călugărul în secolul al IX-lea) și Canonul mare de rugăciune către Maica Domnului (compus de Împăratul Teodor I Ducas Lascaris în secolul al XIII-lea).

 

 

Sursa: episcopiaseverinului.ro

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)