Citeste si...

POETUL NAȚIONAL MIHAI EMINESCU OMAGIAT LA LICEUL ROMÂNESC DIN GIULA, UNGARIA

emin.JPG    În ziua când se împlinesc 168 de ani de la nașterea Poetului Național Mihai Eminescu (15 ianuarie 2018), acesta a fost omagiat și la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Ungaria.

Un grup de elevi, pregătiți de Doamnele Profesoare Livia Stăvaru și Maria Sucigan, au prezentat cu talent și dăruire o scenetă bazată pe „Scrisoarea a III-a”, a Poetului Mihai Eminescu, în fața unui numeros public, format din elevi de diferite clase și cadre didactice, care au umplut sala festivă a Liceului. La manifestare a luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, precum și reprezentanți ai presei românești din Giula: Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească” și Doamna Corina Sebestyen, Redactor la Săptămânalul „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria.

Îmbrăcați în frumoase costume și însoțiți de imagini de epocă, preluate din filme românești realizate de Regizorul Sergiu Nicolaescu, dar și de alte fotografii, prezentate pe un retroproiector, copiii au adus la viață scena întâlnirii dintre Domnitorul Mircea cel Bătrân și Sultanul Baiazid și calitățile pe care le vădește această poezie pe seama Poporului Român: dragostea de neam și de țară, vitejia, curajul și bărbăția, modestia, ospitalitatea și dragostea de pace și bună înțelegere a acestora, dar și dârzenia ostașilor români, în frunte cu voievodul lor înțelept.

Sceneta a fost precedată de un cuvânt de bun venit și de o prezentare a momentului artistic și a personalității Marelui Poet Național Mihai Eminescu, făcută de Doamna Maria Gurzău Czeglédi și a fost încheiată de o slujbă de pomenire săvârșită de Preasfințitul Părinte Siluan, pentru odihna sufletului poetului și a tot neamul său cel adormit. Ierarhul i-a felicitat pe copii și profesoarele îndrumătoare, pentru minunatul program pregătit și prezentat cu însuflețire în această zi importantă pentru Poetul Mihai Eminescu, care coincide, în același timp și cu Ziua Culturii Române, potrivit unei hotărâri a Parlamentului României din anul 2010.

În acest fel, generația tânără a românilor de dincolo de hotare, din Ungaria, și-a oferit prinosul său de cinstire Poetului Mihai Eminescu și valorilor noastre naționale, în modul cel mai firesc și propriu cu putință, prin educația ce constituie elementul de bază într-o instituție de învățământ și își pune pecetea pe formarea viitoare a elevilor.

La Liceul și Școala Generală Românească din Giula, clasele I-XII, învață în prezent un număr de 425 de elevi.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1