Citeste si...

CONSTANTIN CODREANU: „A VENIT MOMENTUL CA REPUBLICA MOLDOVA SĂ PĂRĂSEASCĂ CSI”

Deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat o declarație politică privind necesitatea ca Republica Moldova să părăsească CSI, asemenea Georgiei și Ucrainei.

În declarația sa politică, deputatul Constantin Codreanu a ținut să puncteze: ”Domnule președinte,  distinși colegi, a sosit momentul ca Republica Moldova să părăsească CSI. În calitate de parlamentar român deținător și al cetățeniei Republicii Moldova, salut recenta decizie a administrației de la Kiev de a iniția oficial retragerea completă a Ucrainei din așa-zisa Comunitate a Statelor Independente (CSI).

CSI a fost și a rămas o structură de substituție a defunctului imperiu sovietic, creată la 8 decembrie 1991 de către Rusia, și alte două state slave, tradițional auxiliare ale Moscovei - Ucraina și Bielorusia.

Ulterior, la 21 decembrie 1991, 11 din cele 15 state post-sovietice, au semnat la Alma-Ata o Declarație privind principiile CSI. Printre aceste 11 state a fost și Republica Moldova, reprezentată de președintele Mircea Snegur. Cu toate acestea, Republica Moldova a ratificat Declarația de creare a CSI și Statutul acestei organizații abia în 1994, formulând rezerva participării la CSI doar pe dimensiunea economică, nu și pe cea militară și de securitate colectivă.

Vom aminti că CSI este o organizație surogat care funcționează pe principiul unei societăți pe acțiuni, în care Moscova deține pachetul de control. Federația Rusă deține 51% din voturi, iar celelalte state membre luate la un loc – 49%. Republica Moldova deține 3% din voturi.

În 2005 statul medio-asiatic Turkmenistan a încheiat procedurile de ieșire oficială din CSI, iar în 2009 s-a încheiat ieșirea din organizație a Georgiei, statul transcaucazian care a luat această decizie urmare a agresiunii rusești din 2008 și a anexării efective a regiunilor georgiene Oseția de Sud și Abhazia.

Exemplul Georgiei este urmat acum de Kiev. Ucraina a anunțat oficial că părăsește complet și definitiv CSI, după ce își anunțase o semi-ieșire din organizație în 2014, urmare a agresiunii militare rusești și anexiunii Crimeii. Chiar și așa, Ucraina nu a avut niciodată statutul de membru deplin al CSI, Parlamentul de la Kiev decizând, la 10 decembrie 1991, doar asupra calității de stat fondator și asociat, fără să fi ratificat vreodată și Statutul CSI.

Asistăm la un proces de disoluție a structurilor regionale de control ale Moscovei. Paradigma geopolitică regională este în schimbare. Ieșirea Ucrainei din CSI va separa geografic Republica Moldova de CSI, acestea nemaiavând graniță directă, iar distanța dintre Basarabia și Rusia va constitui între 800 și 1000 de kilometri.  Dat fiind că statele post-sovietice care au semnat un Acord de asociere cu Uniunea Europeană sunt trei – Georgia, Ucraina și Republica Moldova –, Georgia părăsind deja CSI, iar Ucraina inițiind procedurile de părăsire, Chișinăul nu poate face notă discrepantă față de Tbilisi și Kiev.

Această nouă situație impune Chișinăului să-și reconsidere poziția privind participarea sa la CSI și să urmeze exemplul de acum un deceniu al Georgiei, ca și pe cel actual al Ucrainei și să se desprindă definitiv de orbita Moscovei. Din solide rațiuni de fond, dar și din presante rațiuni contextuale, Guvernul de la Chișinău este pur și simplu obligat să se ghideze de interesul național și să inițieze oficial și cât mai curând ieșirea Republicii Moldova din CSI, oricât de mare ar fi tristețea dodonului din capul bucatelor.

Am fost și suntem cu ochii pe Guvernul de la Chișinău. Așteptăm ca acesta să se alinieze decizional administrațiilor de la Tbilisi și Kiev, într-un perfect consens geopolitic regional, scoțând Republica Moldova din umbra Kremlinului.

Voi încheia printr-un fapt divers. La porțile NATO și ale Uniunii Europene, pe malul stâng al Prutului, în mijlocul Moldovei lui Ștefan cel Mare, în apropierea  punctului de frontieră Leușeni-Albița, se înalță fălos, din timpul când Republica Moldova era condusă de partidul comuniștilor în frunte cu Vladimir Voronin, un ditamai monument al CSI. El are menirea de a le aminti românilor moldoveni, dar și tuturor celor care traversează Prutul într-un sens sau altul, că Republica Moldova aparține CSI-ului controlat de Moscova. El este un fel de ștampilă pusă pe fruntea Republicii Moldova. O danga. Un sigiliu geopolitic. O marcă sau o etichetă propagandistică a Moscovei. Monumentul CSI de la Leușeni este singurul de acest gen pe Planetă.

Facem apel de la această înaltă tribună parlamentară către domnul prim-ministru Pavel Filip de la Chișinău să dispună demontarea acestui penibil monument propagandistic înfipt de comuniștii lui Voronin la Leușeni. Imperativul geopolitic al momentului este nu doar ieșirea Republicii Moldova din CSI, dar și scoaterea din Republica Moldova a tot ceea ce a dorit să însemne fixarea ei imagologică în muribundul CSI”, a spus Codreanu.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1