Citeste si...

EXPERŢII DIN UCRAINA, ROMÂNIA, REPUBLICA MOLDOVA ŞI POLONIA DISCUTĂ LA CERNĂUȚI DESPRE PERSPECTIVELE DE COLABORARE DIN REGIUNE

Cercetători, experţi şi oficiali din Ucraina, România, Republica Moldova şi Polonia participă timp de două zile la Conferinţa Internaţională „Tendinţe actuale în cooperarea regională ucraineano-română-moldovenească”, găzduită de Universitatea „Iuri Fedkovici” din Cernăuţi.

Participanţii la conferinţă, veniţi din Cernăuţi, Lviv, Kiev, Bucureşti, Iaşi, Chişinău, Chelm, analizează mai multe probleme actuale de interes, precum impactul factorului informaţional asupra securităţii la frontiera de est a UE, dezvoltarea capacităţii de prognoză a fenomenelor şi proceselor regionale, rolul diplomaţiei publice şi culturale în dezvoltarea relaţiilor România-Ucraina-Republica Moldova, evoluţiile recente înregistrate în procesul de cooperare transfrontalieră.

Potrivit corespondentului Europunkt, printre concluziile înregistrate în urma desfăşurării primei zile a conferinţei se numără existenţa unei necesităţi de a depăşi logica colaborării dictate de sus, de la nivel guvernamental, şi identificarea celor mai potrivite mecanisme pentru stimularea cooperării regionale „la firul ierbii”, prin proiecte concrete şi eficiente, care să vizeze atingerea unor obiective strategice judicioase. A fost subliniat de asemenea rolul important jucat de mecanismele europene pentru stimularea cooperării în regiune.

Ediţia din 2018 a conferinţei organizate de Centrul de Studii Româneşti al Universităţii „Iuri Fedkovici” (director Liubov Melniciuk) şi de Institutul pentru Democratizare şi Dezvoltare (director Dmitro Saviuk) din Cernăuţi, beneficiază de parteneriatul şi sprijinul Administraţiei Regionale Cernăuţi, deputatului din Rada Supremă a Ucrainei Grigore Timiş, Consulatului General al României la Cernăuţi, Centrului Media BucPress din Cernăuți, Asociaţiei Convergenţe Europene şi Asociaţiei Eurocentrica din Bucureşti.

Experții Centrului Media BucPress din Cernăuți au prezentat la conferință studiul „Primejdiile actuale pentru securitatea informațională în trilaterala Ucraina-România-Moldova”, care va fi publicat ulterior. Potrivit acestuia, în contextul războiului hibrid dintre Rusia și Ucraina, dar și proceselor informaționale globale, securitatea media continuă să fie o problemă importantă. Falsificarea știrilor și distribuirea lor intenționată au devenit instrumente ale agresiunii informaționale, care, după cum ne demonstrată practica, indică unele carențe ale spațiilor informaționale ale statelor din Europa Centrală și de Est. În ultimii ani Ucraina, Republica Moldova și România au devenit ținte ale diverselor atacuri informaționale (atacuri media în special), iar absența unor mecanisme eficiente de apărare și comunicare au permis cauzarea de daune de imagine, securitate și stabilitate socială. Din păcate, absența unor mecanisme viabile de cooperare dintre presa independentă din statele amintite continuă să fie un moment problematic al securității la frontiera estică a UE.  

Alte subiecte discutate: securitatea pe flancul estic al UE, analiza și prognozarea principalelor procese regionale din cele trei state, identitatea europeană și varietatea culturală în estul UE, perspectivele dezvoltării colaborării transfrontaliere ș.a.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1