Citeste si...

PARLAMENTAR AL ROMÂNIEI: UCRAINA ÎȘI BATE JOC DE ROMÂNII DIN NORDUL BUCOVINEI. BUCUREȘTIUL SĂ SISTEZE ASISTENȚA ACORDATĂ KIEVULUI!

Vestea că un lider al românilor din nordul Bucovinei a fost reținut și interogat de securitatea din Ucraina (SBU) pentru că organizează activități culturale destinate marcării Centenarului Marii Uniri a ajuns și la București. Parlamentarul Daniel Gheorghe condamnă violența cu care au acționat autoritățile ucrainene și cere Guvernului de la București și Președinției să sisteze orice tip de asistență acordată Kievului și susținerea în parcursul euro-atlantic, scrie InfoPrut.ro

Spargerea ușilor și percheziționarea Centrului Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi de la Cernăuți de către SBU (securitatea ucraineana) care a pornit acolo o anchetă penală ca urmare a faptului că în sediul centrului românesc se găseau, în contextul sărbătorii Centenarului, niște hărți pur istorice ale României Mari de la 1918 este un act ostil și violent al unui stat vecin care are pretenția de a deveni membru în UE și chiar NATO. Cer public o reacție a Ministerului Afacerilor Externe de la București pe această temă, România nu mai poate face servicii gratuite unui stat care își bate joc de românii autohtoni din Bucovina de Nord! Ca atare, solicit Guvernului și președintelui Iohannis să protesteze în fața abuzurilor organelor represive din Ucraina și să sisteze orice formă de asistență ori susținere pe drumul euro-atlantic al acestui stat post-sovietic lipsit de un minim respect pentru drepturile minorității românești, în pofida tratatelor internaționale semnate și a tratatului de baza cu România din 1997!”, a scris deputatul pe Facebook.

Sâmbătă a avut loc colocviul ştiinţific internaţional „Bucovina în preajma Marii Uniri”, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. Evenimentul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La manifestația științifică a participat şi ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuţi un mesaj de salut şi încurajare a unor acţiuni ştiinţifice de acest gen în regiunea Cernăuţi. Colocviul a stârnit furia autorităților ucrainene, Serviciul de Securitate reținându-l și interogându-l  luni de dimineaţă până seara târziu pe acad. Vasile Tărâțeanu.

„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei au găsit plăci imprimate făcute pentru a promova „celebrarea“ în Ucraina a 100 de ani de la crearea „României Mari“. Colaboratorii organelor de drept au înregistrat, de asemenea, că membrii ONG-ului au distribuit literatura de specialitate, care pot conţine apeluri pentru restaurarea aşa-numitei „dreptăţi istorice“, prin anularea dreptului internaţional şi a documentelor internaţionale şi „întoarcere“ zona Bucovinei de Nord, Basarabia de Nord şi Basarabia de Sud existente în statul român”, a relatat Cernivtsi Times, citat de George Simion în Adevărul.

„Angajaţii Serviciului de Securitate al Ucrainei din Cernăuţi cercetează conducerea Centrului pentru materiale care conţin apeluri pentru a încălca integritatea teritorială a ţării lor: în timpul unui eveniment public (colocviul menţionat anterior- n.a.) în imaginile regionale de cartografiere au arătat centrul din regiunea Cernăuţi parte a României Mari”, se precizează pe site-ul SBU.

Contactat de BucPress, președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” Vasile Tărâțeanu, a spus că în timpul perchezițiilor au fost ridicate toate hărțile României anului 1918, revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” și unele cărți de istorie.

„Cu asemenea acțiuni la centre culturale românești, și alte centre, Ucraina nu va nimeri în UE, dar am impresia că conducerea nici nu vrea aderare, ci doar banii europeni. Îmi pare rău că nu se respectă libertățile oamenilor, libertatea la întruniri și mai ales la exprimare. Asemenea percheziții provoacă temeri și neîncredere, suspiciuni, dezbinarea societății. Se dorește intimidarea noastră. În loc să fie create condiții pentru minorități, ne simțit de la o zi la alta tot mai rău”, a spus Vasile Tărâțeanu, precizând că „istoria trebuie să o cunoaștem așa cum este. Noi am arătat harta anului 1918, nu am popularizat nimic, discutăm despre istoria noastră comună. Ce vină au românii din Cernăuți pentru că a existat cândva România interbelică și a avut și ea hotare geografice, prezentate pe o hartă?”.

Potrivit InfoPrut.ro, în prezent, cei peste 500.000 de români din Ucraina sunt supuși unui proces tot mai accentuat de deznaționalizare. Autoritățile ucrainene insistă asupra suprimării învățământului gimnazial, liceal, profesional-tehnic și universitar în limba română și înlocuirea acestuia cu învățământ în limba ucraineană, prin noua Lege a educației, adoptată în septembrie 2017.

Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi a mai fost ținta unor atacuri ale naționaliștilor ucraineni, acestea intensificându-se în ultimul an.

 

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1