Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

ROMÂNII DIN SERBIA DE RĂSĂRIT, ÎN PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Asociaţia „Eudava”, din Drobeta Turnu Severin, şi-a oferit tot sprijinul românilor din Serbia de Răsărit în lupta lor de a-şi păstra limba română ca limbă maternă. Tocmai de aceea, au făcut toate demersurile pentru ca o delegaţie a românilor din această comunitate să fie primită în cadrul Comisiei pentru Comunitaţile de români din afara graniţelor ţării, a Parlamentului României. Aceştia au participat la dezbateri şi au povestit oficialilor români care este situaţia reală din zona Serbiei de Răsărit şi cât de mare este lupta pentru păstrarea identităţii naţionale a românilor care trăiesc aici.

Participarea la şedinţa Comisiei pentru comunităţile din afara graniţelor ţării este un prim pas în sprijinul românilor din Serbia de Răsărit. Principalul subiect dezbătut în cadrul acestei şedinţe a fost situaţia românilor, care luptă să păstreze limba română ca limbă maternă.

,,Una din preocupările noastre constante a fost și este legată de situația românilor din afara granițelor țării. Astfel, în data de 13 noiembrie, am fost la Parlamentul României cu o delegație a românilor din Serbia de Răsărit pentru a pune în discuție problemele cele mai importante cu care aceștia se confruntă în păstrarea identității. Cu această ocazie, membrii comunității au prezentat solicitările și propunerile lor cuprinse în Memoriul de la Cucevo, elaborat cu ocazia Zilei Limbii Române, în 29 septembrie 2018”, a declarat Alin Roateş, preşedintele Asociației „Eudava”.

Românii din Serbia de Răsărit au nevoie de cărţi în limba română, de manuale, de profesori care să predea copiilor noţiuni de limbă şi civilizaţie românească. În această zonă, nu există şcoli cu predare în limba română, iar numărul profesorilor este mai mic decât cel al degetelor de la o mână. Lupta pentru păstrarea identităţii naţionale este acerbă, în condiţiile în care românii de aici nu sunt recunoscuţi ca grup etnic separat.

„Faptul că suntem în imediata vecinătate a acestei comunități românești constituie o obligație morală în plus, a noastră, a severinenilor, a mehedințenilor, de a le întinde o mână de ajutor. Este datoria tuturor românilor să își îndrepte atenția către acești români autentici care, fără școală în limba română, fără acces la cărți și manuale, au rezistat și au păstrat valorile spiritului românesc”, a adăugat Ştefan Dăncău, vicepreședintele Asociației „Eudava”.

Pentru românii din estul Serbiei cererile cu privire la studierea limbii române în şcoli au fost depuse şi se aşteaptă un răspuns din partea Ministerului din Belgrad. Din 2016, românilor li se refuză dreptul la studiul limbii române în învăţământul mediu.

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1