Citeste si...

MĂNĂSTIREA BAIA DE ARAMĂ ȘI-A PRĂZNUIT OCROTITOAREA

 baia_de_arama_640x424_-_Copy.jpg     Duminică, 17 iulie, Mănăstirea de la Baia de Aramă şi-a prăznuit cel de-al doilea hram, ,,Sfânta Mare Muceniţă Marina”.Cu acest prilej Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească, înconjurat de un sobor de preoti şi diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de către membrii grupului psaltic “Sfantul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

 

La finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim le-a vorbit credincioșilor prezenți despre credința sutașului din pericopa Evanghelică citită la Sfanta Liturghie și despre credința statornică a Sfintei Mucenițe Marina care la vârsta de numai 15 ani l-a mărturisit pe Hristos primind pentru Acesta moarte mucenicească. La final a ținut să mulțumească tuturor credincioșilor prezenți și tuturor acelora care sunt alături de Sfânta Mănastire și sprijină lucrările de restaurare ce se află în derulare la Biserica și pictura Sfintei Mănăstiri.

La rândul său părintele preotoiereu Vasile Ganțu a ținut să mulțumească Preasfințitului Nicodim pentru purtarea de grijă pe care o are pentru locuitorii acestei zone a județului Mehedinți și pentru ca poartă în rugăciunile sale pe toti binefăcătorii acestei Sfinte Mănăstiri slujind la această vatră monahală de câteva ori pe an.

 

Ridicată într-un singur an, în zorii veacului al XVIII-lea, mănăstirea Baia de Aramă a devenit în scurt timp o adevărată vatră de credinţă şi bastion al Ortodoxiei pe plaiuri mehedinţene. Astăzi se înscrie pe lista monumentelor istorice. Despre naşterea acestui loc sfânt şi binecuvântat glăsuieşte vechea pisanie din pronaos: "Cu vrerea Tatălui şi cu îndemnarea Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh au făcut această sf(ân)tă biserică dumnealui jupânul Cornea Brăiloiul Ban, dimpreună cu dumnealui jupânul Milco Băiaşul, nepot de frate, Pozanu Căpitanul, cu toată cheltuiala dumnealor şi fiind igumen Kir Vasile Arhimandrit, în zilele prealuminatului creştin domn Io Constantin Basarab voievod. Începutu-s-au a se zidi această sf(ân)tă biserică la maiu 22, leat 7202 şi au săvârşit cu toată podoaba ei la maiu, 7, 7211 (1703). Eu mână păcătoasă, pictorul bisericii Neagoe şi Partenie Ieromonah de la Tismana".

 

Mănăstirea şi-a început activitatea încă din anul 1703, fiind ctitorită de Sf. Domnitor Constantin Brâncoveanu alături de Banul Cornea Brăiloiu şi Milco Băieşul la poalele Cornetului cum reiese din pisanie.

Mănăstirea sau Schitul Baia de Aramă (apare în documentele vremii sub ambele titulaturi) a dăinuit până la secularizarea din 1863, atunci când, prin hotărâre domnească, a fost transformată în biserică de mir. Prin hotărârea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din 29 ianuarie 2008, mănăstirea a fost reactivată ca aşezământ monahal de maici, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Baia de Aramă.

 

Întrucât locuitorii din zonă au avut dintotdeauna o evlavie deosebită la Sf. Muceniţă Marina, ierarhul locului a rânduit ca mănăstirea de la Baia de Aramă să se bucurie şi de oblăduirea duhovnicească a sfintei. Sfânta Marina, originară din Antiohia Pisidiei, era unica fiică a preotului păgân Edisie. După ce i-a murit mama, tatal său a încredințat-o unei femei. La varsta de 12 ani, Marina a învățat credința în Hristos de la creștinii din localitatea natală. Inima ei tânără s-a înflăcărat de dragostea pentru Hristos și a luat hotărârea de a rămâne fecioară și de a-și închina toată viața lui Hristos Domnul, cu dorința de a muri ca muceniță a Lui, primind botezul sângelui. Sfânta Marina și-a petrecut astfel viața în rugăciune până la cincisprezece ani, când a fost pârâtă dregătorului cetății. Acesta a arestat-o și, văzând cât e de frumoasă, a cerut-o de soție. Ea nu a acceptat și atunci a supus-o la chinuri. Însă pentru credința ei, trupul i-a ramas nevătămat, prin harul Domnului. Sfânta Marina s-a rugat lui Hristos să primească botezul muceniciei, așa cum l-au primit mucenicii din veac. Atunci dregatorul a poruncit să i se taie capul și așa a trecut la cele veșnice Sfânta Mare Muceniță Marina. Pătimirile ei au fost relatate de către Teotim, un martor ocular care, potrivit Sinaxarului, "a privit la toate muncile ei și s-a învrednicit a fi văzator al acelor vedenii, care i s-au descoperit sfintei”.

 

 

Sursa: Episcopia Severinului și Strehaiei

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1