Imprimă această pagină

ROMÂNIA ȘI BULGARIA - 10 ANI DE LA ADERAREA LA UE

ue bulgaria romaniaMinistrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a participat luni, 27 noiembrie 2017, la conferința de presă dedicată prezentării de către Comisia Europeană a rezultatelor sondajelor de opinie privind cei zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană.

51% dintre respondenți consideră că Președinția Consiliului Uniunii Europene, pe care România o va deține în primul semestru al anului 2019, este un moment foarte important, în timp ce 62% dintre cetățeni sunt de părere că, pe durata celor șase luni de mandat, trebuie ca țara noastră să-și promoveze atât interesele naționale, cât și să faciliteze consensul la nivel european în politicile cheie, din poziția de mediator imparțial. Românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%) și consideră, de asemenea, că principalele priorități, în timpul celor șase luni ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ar trebui să fie politica de coeziune (66%), precum și cea agricolă comună (59%), securitatea și migrația (58%) sau intrarea României în spațiul Schengen (57%).

„Aceste aspecte sunt în conformitate cu linia mesajului promovat în ultimele cinci luni, prin care sprijinim consensul național, politic și instituțional, și susținem plasarea cetățeanului în centrul activității noastre referitoare la afacerile europene și Președinția Consiliului Uniunii Europene. Ne vom calibra activitatea în funcție de așteptările populației, pentru a ne asigura că acțiunea noastră europeană este una eficientă și de succes, iar cetățenii României vor beneficia în continuare de toate avantajele apartenenței la Uniunea Europeană“, a subliniat Victor Negrescu. 

România va asuma, pentru șase luni, începând cu 1 ianuarie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene – una din cele șapte instituții ale Uniunii. Țara noastră face parte din trio-ul de Președinții care mai include Finlanda și Croația.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)