Citeste si...

Beatrice Urucu

sectie de votare pentru alegerile din moldova in brasov 0Pentru cetăţenii români din Republica Moldova au fost deschise 36 de secţii. 12 dintre ele sunt în Chişinău, una în Durleşti, două la Bălţi şi 18 în celelalte raioane.

Autoritatea Electorală Permanentă  a anunţat că au fost comandate peste 20 de milioane de buletine de vot pentru secţiile din România, în timp ce pentru secţiile din afara ţării sunt 1,3 milioane de buletine. 

Conform listei publicate pe site-ul Ministerului român de externe, cele mai multe secții de votare vor fi organizate în Italia - 76, Spania - 50 şi Republica Moldova - 36. Pentru a-și exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.

image 2019 05 26 23162683 70 coada vot bruxellesRomânii din afara granițelor au venit la voteze imediat după ce s-au deschis secțiile de votare. Pe rețele de socializare au fost postate fotografii care surprind cozi mari la secții, în diferite colțuri ale Europei. Primul român care și-a exprimat votul este din Noua Zeelandă. MAE informează că votul la alegerile europarlamentare şi referendumul naţional a început în străinătate, la Auckland, Noua Zeelandă, la 22.00, ora României şi 7.00 ora locală, în secţia de votare nr. 18, ce mai îndepărtată secţie organizată peste hotare.  „Votul în cadrul celor 441 de secţii organizate în străinătate se va desfăşura pe durata a 33 de ore (25 mai ora 22.00 – 27 mai ora 7.00 când se vor închide secţiile de votare de pe coasta de vest a Statelor Unite ale Americii (Los Angeles, San Francisco, Sacramento, Seattle, Las Vegas, Phoenix, Portland) şi cea de la Vancouver, Canada). Pentru asigurarea condiţiilor optime de vot pentru toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul de vot la unul sau la ambele scrutine din data de 26 mai 2019, în cele 441 de secţii de votare au fost trimise 4.000.500 atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional din 26 mai 2019”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului de Externe. 

 

ZIUA ALEGERILOR EUROPARLAMENTARE ÎN ROMÂNIA

Publicat în Actualitate Duminică, 26 Mai 2019 06:48 0

alegeri europarlamentareRomânii își aleg, astăzi, reprezentanții în Parlamentul European. Peste 18 milioane de români sunt chemați la urne pentru a decide eurodeputații care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani. Tot astăzi, românii trebuie să se pronunțe și în privința referendumului pe justiție, propus de președintele Klaus Iohannis. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7,00 și se vor închide la ora 21,00. 

Reprezentanții României în Parlamentul European se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului de reprezentare proporțională, dar și pe bază de candidaturi independente. România are alocate 32 de locuri în Parlamentul European. 

În secțiile de votare, românii primesc 3 buletine de vot. Pe lângă buletinul privind Alegerile Europarlamentare, românii primesc alte două care vizează referendumul pe justiție. Alegătorii sunt chemați să răspundă cu DA sau NU la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?
2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?

Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European, informează Ministerul de Interne.
Au drept de vot și cetățenii comunitari (din alt stat membru UE) care s-au înscris în listele speciale pentru a vota reprezentanții României în Parlamentul European. Lista acestora este comunicată de Autoritatea Electorală Permanentă cel mai târziu cu 5 zile înaintea datei alegerilor.

IMG 7343
La Casa de Cultură din Chitighaz (Kétegyháza), Ungaria, în organizarea Consulatului General al României la Giula și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, al Universității de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, al Primăriei, Autoguvernării Românești Locale, al Școlii Generale și Grădiniței Românești din Chitighaz, a avut loc manifestarea intitulată „Ziua Europei, la Chitighaz”. Astfel de manifestări se organizează anual, în 9 mai, sau în preajma acestei date, în țările membre ale Uniunii Europene, pentru a marca începuturile și beneficiile acestei Uniuni interstatale, din care fac parte în prezent 28 de țări, între care se numără România și Ungaria, iar în acest an marchează și deținerea, pentru prima dată, de către România, a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Evenimentul a fost onorat de prezența multor oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Florin Olteanu, Parohul Chitighazului și Protopop de Giula, Părintele Aurel Becan, Protopopul de Seghedin, Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Domnul Sava Constantin Diamandi, Secretarul I al Ambasadei României la Budapesta, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, gazda și organizatorul acestei manifestări, Domnul Gigi-Adrian Tudor, Agent Consular la Consulatul General al României la Seghedin, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de cuvânt al minorității românești în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Alexandru Fina, Președintele Interimar al Autoguvernării Românești pe Țară din Ungaria (AȚRU) și al Autoguvernării Românești Locale din Chitighaz, Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, Domnul Tolnai Peter, Vicepreședintele Consiliului Județean Bekes (Bichiș), Domnul Andrei Călin Lucaci, Administratorul Public al Consiliului Județean Timiș, Doamna Delia Barbu, Directorul Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș, Doamna Codruța Bogdan, Inspector General Adjunct la Inspectoratul Județean Școlar Bihor, Doamna Maria Kalcso, Primarul Chitighazului, Doamna Rakoczine Tripon Emese, Viceprimarul Chitighazului, Domnul Pluhar Laszlo, Primarul localității Aletea, Domnul Bela Nagy, Primarul localității Medgyesegyháza, Domnul Kolisa Zoltan, Comandantul Poliției din Giula, Doamna Alina Pădureanu, Cadru Didactic la Universitatea de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Eugen Gagea, Prodecanul Facultății de Științe Social-Umaniste, Educație Fizică și Sport din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Doamna Claudia Toma, Cadru Didactic al aceleași Universități și Președintele Asociației „Iris Research” din Arad, Domnul Prof. Habil Florin Ciobanu, de la Universitatea ELTE, din Budapesta, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Erika Borbely, Directorul Școlii Generale Românești din Chitighaz, Domnul Petru Sălăjan, Directorul Școlii Generale din Aletea, ș.a.
Manifestarea a fost deschisă prin cuvântul de bun venit adresat de Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni tuturor participanților, oficialităților, elevilor și artiștilor locali, precum și artiștilor profesioniști din Timișoara, membri ai Ansamblului Folcloric „Banatul”, care au venit să marcheze Ziua Europei, la una dintre cele mai importante manifestări de diplomație publică organizată de Consulatul General al României la Giula în această perioadă specială, de 6 luni, în care România deține președinția Consiliului Uniunii Europene, manifestare ce are loc pentru prima dată în afară centrului istoric al comunității românești din Giula, în această localitate importantă din Ungaria în care trăiesc români și anume la Chitighaz. Participanții au fost salutați și de către Domnul Andrei Călin Lucaci, din partea Consiliului Județean Timiș, care a sprijinit venirea artiștilor bănățeni.
Cuvinte de mulțumire pentru faptul că la Chitighaz a fost ales locul de desfășurare al acestui eveniment, dar și de bun venit, au fost adresate participanților de către Doamna Primar Maria Kalcso, Domnul Alexandru Fina, Președintele Interimar al AȚRU și de Doamna Erika Borbely, Directorul Școlii Generale Românești din Chitighaz, care a anunțat și programul manifestării. Acesta a cuprins două părți principale: un program cultural oferit de preșcolari de la Grădiniță și elevi ai Școlii Generale, prin care s-au străduit să prezinte valorile culturale ale chitighăzenilor, moștenite de la bunicii și străbunicii lor care au trăit pe aceste meleaguri (cântece, poezii despre natură ale Profesoarei locale Lucia Borza, autoare de manuale de Limba Română, dansuri populare și povești preluate de la renumitul povestitor chitighăzean Teodor Șimonca), cântece populare interpretate de Domnul Gheorghe Gros, din Chitighaz, inițiatorul și conducătorul Ansamblului Folcloric „Doina Bihorului” și de solista Edit Fodor, dansuri tradiționale ale formației „Kolaris” și cântările oferite de fanfara din Chitighaz, între care și imnul Europei; partea a doua a cuprins un program folcloric special, oferit cu multă generozitate și profesionalism de orchestra condusă de maestrul Luca Mădălin, de perechile de dansatori îmbrăcați în costume populare bănățene românești, dar și sârbești, nemțești și maghiare și de soliștii Ciprian Pop și Roberta Salagea, membrii ai Ansamblului Profesionist „Banatul”, din Timișoara, care au încântat pe toți participanții și au cules ropote de aplauze.
La final, valoarea simbolică a acestui eveniment, care a scos în evidență tradițiile românilor din Banat, dar și ale celor care trăiesc în Ungaria, rolul unității și al afirmării identității naționale și a unității românești, chiar și în context european, au fost subliniate de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care i-a felicitat pe organizatori și i-a îndemnat pe toți cei prezenți să le promoveze și pe mai departe, indiferent de locul în care trăiesc, în cadrul Uniunii Europene, din care facem parte și noi. Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni a mulțumit încă o dată tuturor celor care au onorat cu prezența lor acest eveniment și i-a poftit pe toți să ia parte și la o gustare cu produse tradiționale bănățene, oferită din partea organizatorilor.
La această manifestare, desfășurată la Chitighaz și dedicată Zilei Europei, au luat parte circa 400 de participanți.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

VIZITĂ DE SUFLET, LA GIULA

Publicat în UNGARIA Joi, 11 Aprilie 2019 04:58 0
IMG 6912Miercuri, 10 aprilie 2019, membrii Asociației de prietenie Giula-Arad, înființată în 8 mai 2014 și întrunită de această dată în orașul de pe Crișul Alb, din Ungaria, pentru o ședință generală de lucru, au vizitat Catedrala Episcopală și Muzeul Ortodox Românesc din Giula. Între membrii de la Arad și Giula care au venit pentru această ședință s-au numărat Domnul Szalai György (Salai Gheorghe), Președintele Asociației de prietenie Giula-Arad, Domnul Gligor Teodor, Președintele Asociației Arad-Giula, echivalentul pe partea română a acestei Asociații comune de prietenie, Domnul Bognár Levente, Viceprimarul Aradului, Domnul Durkó Károly, Președintele Comisiei de cultură de la Primăria din Giula și Doamna Maria Gurzău Czeglédi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula.
Oaspeții au fost întâmpinați în fața Centrului Eparhial de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care le-a prezentat câteva dintre datele importante legate de existența și istoricul comunității românești din Ungaria, despre obiectivele și instituțiile reprezentative ale acestei comunități, din Giula, care are aici un fel de centru sau „capitală” simbolică a ei, apoi le-a vorbit despre locașul de cult reprezentativ al comunității, numit Catedrala „Sân Nicoară”, care a devenit Catedrală Episcopală, mai întâi formal, prin decizia Congresului Național Bisericesc al românilor ortodocși din Ungaria, din 26 martie 1946, care hotăra propriu-zis înființarea unei Episcopii Ortodoxe Române, cu un Ierarh în fruntea ei, pentru toți credincioșii ortodocși români care trăiesc în această țară, iar mai apoi prin hirotonia și instalarea în această funcție și demnitate a Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, ce au fost făcute în 21 februarie 1999, de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist.
După prezentările făcute, membrii delegației giulane și arădene au depus coroane de flori la cele două busturi din piatră, din Parcul Catedralei: al lui Moise Nicoară (1784-1861), jurist, profesor, traducător, scriitor și bun român, originar din această localitate, ai cărui părinți se numără între ctitorii Catedralei din Giula, iar el s-a luptat foarte mult pentru aducerea unui Episcop ortodox român la Arad, lucru care s-a și întâmplat în 1829, prin venirea lui Nestor Ioanovici în această demnitate; de asemenea, la bustul lui Liviu Rebreanu (1885-1944), mare prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române și Director al Teatrului Național din București, care a avut, de asemenea, legături cu orașul Giula, în timpul vieții și activității sale. O elevă de la Liceu a recitat poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, de Lucian Blaga, iar la final s-a cântat „Veșnică pomenire!”, pentru odihna sufletelor celor două personalități române omagiate cu acest prilej. Domnul Szalai György i-a oferit Preasfințitului Părinte Siluan un album cu orașul Giula, din partea Asociației pe care o conduce, iar după acest moment festiv s-au deplasat cu toții la Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, intitulat „Vestigii Ortodoxe” și care găzduiește piese bisericești de mare preț, cu valoare istorică, simbolică și reală, din viața acestei comunități: icoane pe lemn, pânză și sticlă, obiecte liturgice, veșminte preoțești, Antimise și prapori, tipărituri vechi, între care și un exemplar din „Cazania” lui Varlaam, din anul 1643 și alte obiecte, precum și hărți ale localităților și panouri cu iconostasele celor mai reprezentative biserici ale Parohiile Românești din Ungaria.
Oaspeții au apreciat foarte mult, atât obiectele văzute în cadrul Muzeului, cât și informațiile aflate și programul desfășurat la Catedrală.
Asociația de prietenie Arad-Giula s-a înființat 8 mai 2014, la Giula, ca o continuare a inițiativei de colaborare comună între cele două orașe și conducerile administrative ale acestora, începută în anul 1994, sub forma manifestării intitulată „Strângeri de mâini” și continuată, în același an, cu înfrățirea realizată între aceste orașe situate de cele două părți ale graniței. De-a lungul vremii, atât cele două Primării, cât mai nou și cele două Asociații de Prietenie, au organizat diferite întâlniri și programe culturale și administrative comune, care au contribuit la o mai bună cunoaștere și apropiere între locuitorii acestor două orașe importante, situate la aproximativ 70 kilometri distanță unul de altul.
Vizita de acum, de la Catedrală și Muzeul ortodox, a continuat cu ședința comună de lucru a membrilor celor două Asociații, care au pregătit programele lor viitoare, între care se va număra și aniversarea celor 25 de ani de colaborare comună, între cele două orașe, care va avea loc în 8 mai la Giula și în 18 iunie la Arad.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 6871Asociația Tinerilor Ortodocși din Ungaria (Magyarországi Orthodox-keresztény Ifjúsági Szövetség – MORISZ), asociație civilă formată din tineri aparținând celor 5 jurisdicții ortodoxe care trăiesc în această țară, a aniversat 15 ani de existență și a marcat acest eveniment printr-o conferință și o întâlnire a membrilor ei, ce a avut loc sâmbătă, 6 aprilie 2019, la Colegiul numit „Tekelianum”, din Budapesta, aparținând Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria.
La eveniment, răspunzând invitației adresate de Doamna Sinka Borbála Julianna (Șinca Borbala Iuliana), Președintele Asociației MORISZ, a participat și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care a susținut cu acest prilej conferința cu tema: „Sfânta Liturghie – spațiu spiritual și timp al comuniunii între oameni, generații și popoare, prin Jertfa și iubirea Mântuitorului Iisus Hristos”, care a fost tradusă și în limba maghiară, de Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ Bisericesc al Episcopiei Române din Ungaria. Au participat, de asemenea și alți clerici ortodocși din Ungaria, ca de pildă Părintele Kiril Tatarka (Tătarcă), Secretarul Eparhial al Episcopiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei și slujitor la biserica ortodoxă maghiară din Miskolc (Mișcolț), Părintele Sipos Barnabás (Șipoș Bornobaș), Paroh la biserica ortodoxă rusă din Debrecen (Debrețen), din cadrul aceleiași Eparhii, Părintele Ioannis Fortomas, Preot slujitor la Paraclisul ortodox grec din Palatul de pe strada Muzeum, al Exarhatului pentru Austria și Ungaria al Patriarhiei Ecumenice și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală Ortodoxă Română din Giula, precum și membrii ai Asociației MORISZ, din diferite orașe din Ungaria (Budapesta, Seghedin, Peci, Mișcolț, Nyiregyháza, Kecskemét, sau Beloiannisz), dar și tineri ortodocși din alte țări, ca de pildă un grup de tineri din Slovacia, în frunte cu Președintele Asociației Tinerilor Ortodocși de aici, Domnul Lukāĵ Polanovič (Luca Polanovici) și cu Doamnele Vicepreședinți Marīna Bachledovā (Marina Bașledova) și Anastazia Tarabajovā (Anastasia Tarabaiova), din România: Doamna Adina Jugănescu, Cadru didactic asociat la Universitatea ELTE din Budapesta și Fărcanea Marin, din București, studentă cu bursă „Erasmus”, la aceeași Universitate, și chiar și din Australia, veniți la studii în Budapesta.
Manifestarea aniversară a început prin cuvântul de salut al Doamnei Președinte Sinka Borbála Julianna, urmată de conferința Preasfințitului Părinte Siluan, care și-a exprimat aprecierea și încurajarea pentru această Asociație a Tinerilor Ortodocși din Ungaria, la înființarea căreia a și fost părtaș, în anul 2004, tot la Budapesta și le-a vorbit acum celor prezenți despre însemnătatea relației personale cu Mântuitorul Iisus Hristos, descoperită și afirmată prin rugăciune personală stăruitoare, într-o lume contemporană indiferentă și nihilistă, prin studiu al Sfintei Scripturi, luare aminte la cuvintele Mântuitorului și rugăciune comună, la Sfânta Liturghie, care actualizează mesajul și activitatea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ne așază și pe noi într-o legătură personală directă, de dragoste, cu Acesta și ne ajută să privim lucrurile și viața din perspectivă creștină. La final, Ierarhul le-a oferit tinerilor din Asociația MORISZ o icoană cu Sfântul Rafail din Banat (Sfânt Cuvios sârb, din secolul al XVI-lea), și a primit în chip simbolic, la fel ca și Părintele Arhimandrit Calinic, ceilalți Preoți prezenți și alți membri fondatori ai Asociației, câte o cană cu sigla MORISZ imprimată pe ea.
Au fost văzute apoi mai multe fotografii, cu tabere pentru copii și alte activități organizate de MORISZ, de-a lungul anilor, în diferite locuri din Ungaria, care au trezit nostalgie și emoții în rândul participanților, iar manifestarea s-a încheiat printr-o agapă comună, care a continuat spiritul de comuniune frățească inter-ortodoxă, ce a marcat întreaga reuniune.
Asociația MORISZ a fost înființată la Budapesta, în anul 2004, este asemănătoare Asociației ASCOR, din România, dar la un nivel mult mai mic, reunește în prezent circa 40 de membri, din diferite orașe și părți ale Ungariei, din cele 5 jurisdicții ortodoxe care funcționează în această țară (Exarhatul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Maghiară aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria și Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria) și organizează anual diferite activități, în locuri pitorești, dar și apropiate de câte una dintre bisericile și parohiile ortodoxe, de diferite naționalități, care au fost întemeiate aici. Între acestea s-au numărat și Catedrala Episcopală Română din Giula, sau Centrul pentru familii și tineret de la Otlaca Pustă, dar și locuri aparținând Eparhiei Ortodoxe Maghiare, la Seghedin, Nyiregyháza, lângă lacul Balaton, etc.
Dintre activitățile organizate de MORISZ, în acești 15 ani de existență, menționăm: tabere pentru copii și tineret (Császtapuszta, în 2004 și 2005; Vászoly, în 2006-2010, Jávorkút, în 2012, Pusta Otlaca, în 2014 și 2015, Tihany, lângă lacul Balaton, în 2011, Gemenci Erdő, în 2018 și Mór Vértes Tábor, în 2016 și 2017); întâlniri pentru tineri și adulți (Nyiregyháza, în 2005 și Budapesta, în 2008, 2010, 2011 și 2014); cursuri sau tabere pentru învățarea cântării bizantine (Gyöngyös, în 2006, despre Sfânta Liturghie cântată în tradiție slavă și Kisapáti, în 2007, despre cântările bizantine), pelerinaje (în 2004 la Nagymaros și Remetebarlangok; în 2006, la Mânăstirea Grgeteg, din Serbia și în 2010, la Kárpátalja, sau Transcarpatia, în Ucraina); precum și diferite activități caritativ-sociale, ca de pildă ducere de mâncare la familii sărace, din părțile Budapestei, sau pregătirea unor dulciuri tradiționale de Crăciun, cu copii din cadrul acestei Asociații. Președinți ai Asociației MORISZ, de-a lungul vremii, au fost Doamna Bárdos Zita (5 ani), Kaulics Irén (2 ani) și Sinka Borbála Julianna, de 8 ani. Asociația îl are ca Ocrotitor pe Sfântul Mucenic Mauriciu (Mór, în limba maghiară), care a trecut la cele veșnice, prin moarte martirică, în anul 286.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 6685La Școala Generală Românească cu clasele de predare I-VIII, din Micherechi (Méhkerék), a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Concursului de povești pentru copii, intitulat „Vasile Gurzău” și dedicat unui renumit povestitor din această comună românească din Ungaria, care a trăit între anii 1898-1980.
La eveniment au luat parte oficialități locale și din cadrul comunității românești, ca de pildă Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial și Profesor de Religie la Școala Generală din Micherechi, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și reprezentant din partea Consulatului General al României la Giula, Părintele Ioan Bun, Parohul Micherechiului, Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului, Doamna Ana Ruja, Directorul Școlii Generale din Micherechi, Doamna Tünde Nyári, Directorul Grădiniței din Micherechi, Doamna Maria Kondoroș, Directorul Bibliotecii, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească”, Domnul Tiberiu Boca și echipa de redacție de la emisiunea în limba română „Ecranul nostru”, a Televiziunii DUNA TV, ș.a. Juriul concursului a fost format din Doamna Profesoară Ana Dulău, din Micherechi, cadru didactic retras la pensie, Doamna Vera Cer, Profesoară la Liceul Românesc din Giula și strănepoată a povestitorului Vasile Gurzău și Doamna Mihaela Baicu, Profesoară de Limba Română la Școala Generală din Micherechi.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut Doamnei Director Ana Ruja, care i-a salutat pe oaspeți, a încadrat acest concurs dedicat povestitorului Vasile Gurzău în atmosfera mirifică a primăverii, care umple natura și sufletele oamenilor de lumină și culoare, la fel cum și poveștile aduc în aceste suflete multă frumusețe și i-a îndemnat pe toți să fie din nou părtași ai talentului micilor povestitori din Micherechi.
Eleva Rhételyi Eszter, din clasa a VIII-a a făcut o scurtă evocare a povestitorului Vasile Gurzău, care este unul dintre cei mai renumiți povestitori ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz. El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a trăit viața obișnuită, de la sat, în condiții grele, alături de ceilalți consăteni ai săi, și chiar dacă nu a făcut multă școală, și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință acest talent al povestitului, pe care i l-a dat Bunul Dumnezeu și l-a dezvoltat atât în viața sa obișnuită, de la sat, cât și în timpul Primului Război Mondial, când a ajuns, pe front, până în Galiția și Italia. Povestea în orice împrejurare și era foarte apreciat de ceilalți consăteni, iar talentul său a fost descoperit și pus în valoare de Profesori renumiți de la Budapesta, precum Domokos Sámuel, sau folclorista Kovács Ágnes, la propunerea căreia a și primit distincția de „Maestru al artei populare din Ungaria”, în 1973.
A urmat apoi concursul propriu-zis, începând cu elevi din clasa I și până într-a VIII-a, fiind în total un număr de 35 de elevi povestitori, care s-au pregătit foarte bine și au prezentat cu mult talent, în limba română, poveștile pregătite, prin care au stârnit interesul, atenția și încântarea publicului, fiind răsplătiți cu multe aplauze. La fiecare categorie de elevi (clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII), au fost oferite premiile I, II, III și mențiune, după ce juriul a dezbătut asupra prezentărilor făcute și a apreciat, la rândul său, prestația elevilor. Dintre titlurile poveștilor premiate, amintim: „Moșneagul și soră-sa” – Rocsin Elias, Premiul I, clasa I; „Omul fericit” – Puha Agnes, Premiul I, clasa a IV-a; „Bucatele” – Iurașoc Estera, Premiul I, clasa a VI-a; „Bace Lică și ziua femeilor” – Rhételyi Estera, Premiul I, Clasa a VIII-a.
Preasfințitul Părinte Siluan a oferit, la rândul său, un premiu special (format din lucrarea „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam”, 2 volume, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române și alte cărți), pentru eleva Réthelyi Estera, din clasa a VIII-a. Iar din partea Primăriei, elevii premiați au primit la rândul lor daruri.
Au fost depuse, de asemenea, coroane de flori la placa comemorativă dedicată povestitorului Vasile Gurzău, amplasată pe peretele bibliotecii comunale, iar la final, oaspeții, alături de cadrele didactice au fost invitați și la o recepție comună.
La Școala Generală din Micherechi învață în prezent un număr de 114 elevi, sub îndrumarea a 13 cadre didactice.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 6174Vineri, 22 martie 2019, în sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, a avut loc o manifestare culturală multiplă, desfășurată în cadrul comunității românești din Ungaria, ce a marcat Ziua Francofoniei, deținerea de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene și Sezonul cultural România-Franța.
Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României la Giula, împreună cu Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și cu Universitatea de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad și s-a bucurat de prezența multor oficialități, între care îi menționăm pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alți clerici din cadrul Episcopiei (Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula și Paroh la Chitighaz, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc, Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula), Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula și Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, gazdele acestei manifestări, Domnul Petru Andea, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Educației și Învățământului, de la București, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de Cuvânt al minorității române în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Alexandru Fina, Vicepreședintele Autoguvernării Românești pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, Domnul Mihai Cerhati, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Giula, Doamna Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad și Domnul Prorector Teodor Cilan, Doamna Alina Pădurean, Decanul Facultății de Științe Umaniste a UAV, din Arad, Domnul Eugen Gagea, Prodecanul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Doamna Diana Cârmaciu, Prodecanul Facultății de Drept a Universității din Oradea, Domnul Raul Pașcalău, Profesor în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timișoara și Coordonator Instituțional al Programului „Erasmus Plus”, Doamna Claudia Toma, Prof. Univ. la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Președinte al Asociației „Iris Research” din Arad, Domnul Silviu Szentesi, Profesor în cadrul UAV, din Arad, Doamna Tatiana Calalb, Profesor de Botanică și Farmaceutică, de la Universitatea de Stat din Chișinău, Doamna Ana Ruja, Directorul Școlii Generale Românești din Micherechi, Doamna Erica Borbely, Directorul Școlii Generale Românești din Chitighaz, Domnul Pluhár László, Primarul Comunei Aletea (Elek), Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească” din Giula, ș.a.
Cuvântul de deschidere al manifestării, după intonarea Imnurilor de Stat ale României și Ungariei și Imnului Uniunii Europene, i-a aparținut Domnului Consul General Florin Trandafir Vasiloni, care le-a mulțumit tuturor celor prezenți pentru faptul de a fi răspuns invitației adresate, iar apoi a îndemnat la ținerea unui moment de reculegere în memoria Domnului Tiberiu Iuhas (1958-2019), Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), între anii 2014-2019 și Director al Oficiului AȚRU, între 1999-2014, care a trecut recent la cele veșnice.
Memoria și personalitatea Domnului Președinte Tiberiu Iuhas, membru de seamă și conducător al comunității românești din Ungaria, au fost omagiate și în cuvântul Doamnei Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc din Giula, aflată în relație de rudenie cu cel decedat.
Cei doi vorbitori au subliniat, de asemenea și importanța acestui eveniment dedicat Zilei Francofoniei la Giula devenit deja tradiție și pe care Consulatul General al României îl organizează de mai mulți ani, împreună cu diferite instituții de cultură și educație, din Ungaria și România.
Salutul Doamnei Ministru Ecaterina Andronescu, care a vizitat personal comunitatea românească din Ungaria și Liceul Românesc din Giula în anul 2002, precum și aprecierea și sprijinul oferite acestor instituții, au fost exprimate cu căldură de către Domnul Secretar de Stat Petru Andea, care cunoaște și dumnealui aceste locuri și este legat de alte localități apropiate, din România. Domnia Sa a vorbit și despre vocația europeană a celor două Țări, România și Ungaria și locul firesc pe care îl ocupă ele în configurația europeană, istorică, dar și recentă.
A urmat apoi un amplu și bogat program artistic, oferit de elevi ai Liceului Românesc din Giula, care au prezentat un montaj literar, cu versuri în română și franceză, din Mihai Eminescu, Adrian Păunescu și Ana Blandiana și piesa de teatru „Chirița în balon”, realizată sub îndrumarea Regizorului Nora Chiriac, din Oradea și a Profesoarei Vera Cer, din Giula; un spectacol de teatru prezentat cu mult talent, în franceză, de elevii Asociației Mini AmiFran, de la Palatul Copiilor din Arad; cuvinte despre semnificația Francofoniei și saluturi, susținute de către Domnii Profesori Silviu Szentesi din Arad și Raul Pașcalău din Timișoara; două minunate recitaluri de muzică ușoară și clasică, în limba franceză, oferite cu profesionalism, de Oana Palcu, de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad și de soprana Preda Amalia, tenorul Ioan Moțiu și pianistul Corneliu Holhoș, de la Filarmonica de Stat din Arad, veniți în Ungaria prin sprijinul și colaborarea Universității „Aurel Vlaicu”, din Arad.
Toate manifestările au dovedit, pe de o parte valoarea și deschiderea culturală a românilor, fie că trăiesc în țară, sau dincolo de hotarele ei, cunoașterea și aprecierea pentru limba și cultura franceză, dar și pentru propria lor cultură și identitate și atmosfera de comuniune și fraternitate, care a fost creată și de această dată, cu prilejul evenimentului dedicat Zilei Francofoniei la Giula.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi și la o recepție comună, oferită din partea organizatorilor.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 6671Continuând o frumoasă tradiție inițiată în Budapesta de mai mulți ani, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, împreună cu un sobor de preoți și diaconi reprezentând celelalte jurisdicții ortodoxe din Ungaria și având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Antonie, Arhiepiscop Rus de Budapesta și Viena și Conducător al Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta, în Duminica Ortodoxiei din acest an (17 martie 2019).
Din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Magyar István și Părintele Sviatoslav Bulah, de la Catedrala Ortodoxă Maghiară „Adormirea Maicii Domnului”, din Budapesta, Părintele Marius Maghiaru, Protopop Ortodox Român de Budapesta, Părintele Arhimandrit Atanasie Sultanov, Exarhul Episcopiei Ortodoxe Bulgare din Ungaria, Diaconul Ștefan Milișavici, de la Biserica Ortodoxă Sârbă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Budapesta, Arhidiaconul Nikolai Dadanyi (urmaș al ctitorilor acestei Catedrale, construită în anul 1801, de macedo-români și de greci) și Diaconul Vladimir Ceposov, de la Catedrala Maghiară și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală Românească din Giula. La slujbă au luat parte și oficialități, între care s-a numărat Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula.
Răspunsurile liturgice, dar și citirile biblice, „Crezul” și „Tatăl nostru”, au fost rostite alternativ, în mai multe limbi (română, maghiară, greacă, slavonă, sârbă și bulgară) de grupul coral al Catedralei Ortodoxe Maghiare cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, din Budapesta și de alți cântăreți reprezentând Eparhiile română și maghiară din Budapesta, contribuind și în felul acesta la exprimarea diversității de expresie și a unității de credință ortodoxă a tuturor celor care s-au aflat împreună, în duh de rugăciune, în această biserică ortodoxă reprezentativă din capitala Ungariei.
Copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți de Ierarh, la vremea potrivită, cu Sfintele Taine, arătând astfel, atât clericii împreună-slujitori, cât și credincioșii care s-au cuminecat, unitatea deplină a Bisericii Ortodoxe, întemeiată pe Jertfa Răscumpărătoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pe Împărtășirea cu Sfântul Său Trup și Scumpul Său Sânge, întru mărturisirea aceleași credințe creștin-ortodoxe, dincolo de particularitățile de limbă și neam.
Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea sluji din nou la Budapesta, împreună cu ceilalți clerici, în Duminica Ortodoxiei și a adus mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Antonie, Arhiepiscop Rus de Budapesta și Viena și Conducător al Eparhiei Ortodoxe Maghiare din Ungaria, pentru binecuvântarea acordată și gazdelor, pentru ospitalitatea arătată. Apoi, potrivit obiceiului din Patriarhia Română, a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la Duminica Ortodoxiei, care a fost tradusă anterior și în limba maghiară, de Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria și citită acum în această limbă de către Părintele Protopop Marius Maghiaru.
Părintele Magyar István a rostit, de asemenea, un cuvânt de mulțumire adresat Ierarhului și celorlalți clerici pentru această slujire din Duminica Ortodoxiei și a oferit Preasfințitului Părinte Siluan o copie a icoanei Maicii Domnului de la Mânăstirea Sârbească Bezdin, din părțile Aradului, după care există o copie mai mare și în Catedrala Maghiară din Budapesta, care la rândul ei este foarte apreciată de credincioși și a adus în viața acestora împlinirea rugăciunilor și tămăduire de boli.
La final, toți credincioșii au sărutat Sfânta Cruce și au primit binecuvântarea Ierarhului și anafură, potrivit tradiției.
Bucuria comuniunii frățești inter-ortodoxe a continuat și la agapa comună care a urmat după slujbă și la care au luat parte clericii slujitori.
Slujirea comună inter-ortodoxă, sub protia Ierarhului Ortodox Român din Ungaria, a fost inaugurată în anul 2005, de către Preasfințitul Părinte Sofronie Drincec, la vremea aceea conducător al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și ea a fost continuată cu sfințenie, prin slujiri anuale, ce au fost găzduite, rând pe rând, de mai multe dintre locașurile de cult din Budapesta, ale celor 5 jurisdicții ortodoxe care trăiesc astăzi în Ungaria: Exarhatul pentru Ungaria și Austria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria și Eparhia Ortodoxă Maghiară din Ungaria, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Moscovei, care a fost și gazda acestei slujiri, de Duminica Ortodoxiei, din acest an.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 6589Sâmbătă, 2 martie 2019, la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula a avut loc cea de-a XVI-a ediție a Balului „Mărțișor” dedicat elevilor care învață la acest Liceu și Școală Generală Românească, dar și sosirii primăverii și bucuriei care cuprinde întreaga natură în această perioadă a anului, când toate revin la viață și sunt împodobite cu multă frumusețe.
La eveniment au luat parte circa 350 de persoane, elevi, cadre didactice, părinți și copii ai elevilor din Giula și împrejurimi (Micherechi, Chitighaz, Aletea, Otlaca Pustă, Arad), precum și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Florin Olteanu, Protopopul de Giula, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și gazda întregii manifestări, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Corina Sebestyen, Redactor la același Săptămânal, Doamna Claudia Toma, Prof. Univ. la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Președinte al Asociației „Iris Research” din Arad, Doamna Elvira Ardelean, Primarul Comunei Otlaca Pustă, din Ungaria, ș.a.
Este un prilej de întâlnire a generațiilor de absolvenți, de ieri și de azi, ai acestui Liceu, dar în același timp este și un bal de binefacere, susținut de Fundația „Pro Discipulis” a Liceului, în scopul ajutorării unor elevi care învață aici, sau pentru strângerea de fonduri necesare în diferite împrejurări.
În deschidere, Doamna Director Maria Gurzău Czegledi i-a salutat pe toți invitații și a vorbit despre semnificațiile sosirii primăverii și a simbolurilor bogate care o însoțesc, la poporul pomân, dar și la alte popoare din Balcani, între care la loc de cinste se numără și mărțișorul, după care a urmat un bogat program de dansuri populare și cântece ale elevilor din toate clasele, care a fost foarte vast, antrenant și dinamic, încărcat de voioșie, talent și frumusețe și a entuziasmat întreaga asistență. Între numeroasele echipe de dansatori care au evoluat pe scenă de mai multe ori și cu diferite jocuri, în fața publicului, s-au numărat Ansamblul de dansuri „Mitica” al elevilor din cursul primar, îmbrăcați în foarte frumoase costume populare românești, Ansamblul „Doina”, al elevilor de clasele V-VIII și renumitul Ansamblu de dansuri populare al Liceului, sprijinit și de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, care au învățat aceste dansuri, din diferite zone folclorice locale, sub îndrumarea talentatului coregraf Ioan Andrei Nedreu, iar elevii mai mici fiind coordonați de Doamna Învățătoare Tunde Cefan. Elevi foarte talentați, din mai multe clase (Dora Mișic, Antonia Jivan, etc.) au interpretat cântece românești consacrate din perioada primăverii și au fost primiți, de asemenea, cu multă căldură, familia Domnilor Profesori Angela și Iosif Santău, care au cântat împreună cu cei trei copii ai lor. Un număr special de dansuri tradiționale din Micherechi a fost oferit de echipa de dansatori profesioniști veniți din această comună renumită a românilor din Ungaria.
Programul, dar și întreaga manifestare, în sine, a reflectat spiritul de coeziune al comunității românești din această țară, care își păstrează cu fidelitate tradițiile și se simte bine împreună. Manifestarea culturală de la Liceul Românesc din Giula a continuat apoi cu bucate românești, cântec, joc și voie bună.
Tot în aceeași seară a avut loc și Balul românesc din Bătania (Battonya), organizat de Autoguvernarea Românească din această localitate aflată foarte aproape de granița cu România și de orașul Arad, care reunește, de asemenea, mulți participanți.
 
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1