Citeste si...

Beatrice Urucu

andrei nastase 1000x600Șoc la Chișinău! Rezultatele alegerilor pentru Primăria Chișinău au fost anulate. Algerile au fost câștigate de pro-europeanul Andrei Năstase, dar nu au fost validate de instanță, anunță agora.md. "Cunoaștem cu cine avem de a face, cu o mafie pentru care nu contează votul cetățenilor. Eram pregătiți pentru orice. Nimic nu recomanda o asemenea hotărâre. Eu mi-am dorit participarea presei la ședință. Asta s-a vrut. S-a tărăgănat până în noapte. Eu fac un îndemn către toți - să nu facem absolut nimic în această seară”, a declarat primarul ales Andrei Năstase. Acesta îl acuză pe Plahotniuc de deturnarea rezultatului alegerilor.  "O decizie arbitrară, încălcare a legii. Nimic nu recomandă această decizie. Asta s-a vrut, s-a tărăgănat. Atât a trebuit, două ore jumatate ca judecatoarea să ajungă la o concluzie vădit eronată. Plahotniuc este acel care a comandat aceasta hotărâre. În această țară exista un individ care se teme să-și piardă libertatea", a adăugat acesta.

Andrei Năstase a mai adăugat că va contesta decizia la Curtea de Apel și roagă cetățenii să parcipe în mod pașnic la proteste. În turul al doilea al alegerilor locale organizate la Chişinău, Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr", a obţinut 52,08% din voturi, faţă de 47,43% din voturi cumulate de candidatul socialiştilor, Ion Ceban. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrală a Republicii Moldova, la vot s-au prezentat 248.674 de alegători, ceea ce înseamnă o rată de participare de 39,12%.

La Chişinău, au fost organizate alegeri locale anticipate în condiţiile în care postul de primar a rămas vacant după ce Dorin Chirtoacă a demisionat în luna februarie, fiind suspendat din cauza dosarelor sale penale. În noiembrie 2017, a fost organizat şi un referendum pentur revocarea lui, care a fost însă invalidat din cauza prezenţei scăzute la urne. Dorin Chirtoacă este acuzat de acte de corupere pasivă în formă agravată, precum şi trafic de influenţă în dosarul parcărilor plătite de la Chişinău.

 

m 1Asistentul Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, se află zilele acestea în vizită, în România. Luni, s-a aflat la Universitatea București unde a susținut un discurs în care vorbit despre cât de mult a evoluat România, în ultimii 30 de ani.

"România este un aliat şi un partener strategic foarte apropiat al Statelor Unite. Militarii români şi-au îndeplinit misiunea alături de militarii americani în Irak şi Afganistan şi ştiu cât de apreciate sunt forţele armate române de către forţele armate americane. În numele poporului american, doresc să mulţumesc poporului român pentru sacrificiile făcute în sprijinul atât de multora dintre aceste misiuni importante. Doresc să transmit recunoştinţa mea în special familiilor celor opt militari români răniţi la Kandahar în această primăvară.

Mâine vom participa la o întâlnire în cadrul Dialogului Strategic România-SUA. Vom discuta despre cooperarea continuă şi foarte robustă dintre Statele Unite şi România în domeniile securităţii, energiei şi comerţului. Şi vom căuta modalităţi de a extinde această cooperare în zilele următoare.

Este de bun augur momentul în care are loc acest dialog. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la crearea României pe care o cunoaştem astăzi. În urmă cu 100 de ani, în oraşul Alba Iulia, trei regiuni s-au unit pentru a forma un nou stat naţional care avea să devină România modernă. Statele Unite au jucat un rol foarte însemnat în acel eveniment. Noi ne-am numărat printre primele ţări care au stabilit relaţii diplomatice oficiale cu România, în 1880. Iar după Primul Război Mondial, mai mult decât orice altă putere Statele Unite au fost cele care au făcut eforturi să asigure întemeierea unei Românii independente. Libertatea a fost înscrisă în construcţia României încă de la început.

Astăzi ne amintim cuvintele lui Iuliu Maniu: „Noi voim să întronăm pe aceste plaiuri libertatea tuturor neamurilor şi a tuturor cetăţenilor.” A fost nevoie de o perioadă foarte lungă şi de sacrificii semnificative ale poporului român, trecând prin ororile nazismului, noaptea lungă a comunismului, corupţia şi poliţia secretă a lui Ceauşescu, pentru a obţine premiul independenţei politice. Iar astăzi, românii continuă să demonstreze vigilenţă şi determinare în valorificarea întregului potenţial al ţării dumneavoastră.

Aş dori să ne gândim pentru o o clipă cât de departe a ajuns România. În urmă cu 30 de ani, în ajunul lui 1989, România era una dintre cele mai sărace, mai izolate şi mai retrograde ţări din Europa. PIB-ul său era de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Românul de rând câştiga mai puţin de 150 de dolari pe lună, se obişnuise cu lipsurile frecvente şi cozile la pâine. De asemenea, românul de rând putea fi torturat sau executat rapid la cel mai mic indiciu al lipsei de loialitate faţă de regimul comunist. Astăzi, România este membru NATO şi UE. Are un PIB de 187 de miliarde de dolari, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut de cinci ori, iar economia românească este una dintre cele mai dinamice din Europa, cu o creştere de aproape 7% anul trecut. România şi-a construit un sistem judiciar puternic şi instituţii de luptă împotriva corupţiei pe care victimele comunismului nu şi le-ar fi imaginat nici în cele mai îndrăzneţe vise. Românii se bucură astăzi de libertăţi ample; vă puteţi exprima liber, şi vă puteţi întruni fără teama de represiune; puteţi călători neîngrădiţi prin toată Europa; aveţi o bază solidă.

Odiseea României o transformă într-un puternic simbol al libertăţii occidentale la frontiera de est. Cred că încă şi mai remarcabil este faptul că această odisee prin care a trecut România a avut loc într-o regiune cu un important rol geopolitic de-a lungul istoriei. România nu ocupă un teritoriu uşor. Ea se află la intersecţia a trei mari regiuni şi este poarta istorică spre Europa Centrală şi Balcani. Ea s-a aflat întotdeauna la răscrucea imperiilor. De secole, puterile mari şi mici încearcă să domine strâmtorile, porturile şi drumurile României. În apropiere, pe fâşia îngustă de pământ dintre Porţile de Fier şi Marea Neagră s-au luptat ruşii şi austriecii pentru controlul gurilor Dunării. Şi tot în apropiere a avut loc Criza Strâmtorilor Turciei, care a dat naştere Doctrinei Truman, ce a semnalat angajamentul Statelor Unite de a împiedica Uniunea Sovietică să domine regiunea.

La încheierea Războiului Rece, consensul general părea a fi că regiunea Mării Negre şi  restul Europei de Est şi-au diminuat valoarea strategică. Rusia era enervată şi distrasă, NATO şi UE se extindeau, iar geopolitica părea a fi, cel puţin pentru Europa, o chestiune a trecutului.

Aceste presupuneri erau premature. Istoria nu se încheiase. Rusia lui Vladimir Putin nu a încetat niciodată să considere această regiune parte a sferei sale naturale de influenţă. Ea nu a acceptat niciodată alegerea românilor de a se alătura liber Occidentului. Invadarea Georgiei şi Ucrainei de către Rusia, preluarea Crimeii, destabilizarea sistematică şi prelungită a Moldovei, intervenţia în Siria şi consolidarea flotei Mării Negre, toate acestea evidenţiază seriozitatea cu care Moscova abordează competiţia pentru influenţă şi teritoriu în această regiune.

Însă Rusia nu mai este singură. Există şi China. Influenţa chineză se extinde rapid în regiunea Mării Negre. Beijingul foloseşte diplomaţia bazată pe acordarea de împrumuturi ţărilor care nu le pot returna pentru a crea relaţii de dependenţă care pot părea neglijabile astăzi, dar care în cele din urmă vor reprezenta o influenţă reală asupra guvernelor şi societăţilor din Europa Centrală. Scopul iniţiativelor 16+1 şi „Centura şi drumul” (Belt/Road) este să creeze alternative la influenţa Occidentului. Prin banii săi, China le oferă ţărilor un fel de ipotecă asupra viitorului lor.

Atât Rusia, cât şi China, doresc în felul lor să înfrângă Occidentul: Rusia doreşte să-l fragmenteze, China doreşte să-l înlocuiască. Şi nicăieri nu sunt mai hotărâte să facă acest lucru decât aici, în regiunea Mării Negre. Obiectivul lor este însăşi construcţia politică, economică şi socială din care este alcătuită România.

Un mesaj central al Strategiei de securitate naţională a SUA este că Occidentul trebuie să recunoască ameninţarea crescândă reprezentată de aceşti rivali şi să o ia în serios. Acest lucru începe acordând importanţa cuvenită apărării. America se achită de sarcina sa. În ultimele luni, am contracarat anii de reducere a bugetului forţelor noastre armate şi am început să reconstruim arsenalul nuclear american. Am reafirmat Articolul 5 al NATO, am alocat noi fonduri de peste 11 miliarde de dolari pentru Iniţiativa Europeană de Descurajare şi am oferit Ucrainei şi Georgiei ajutor în domeniul apărării. În prezent avem peste 4.800 de militari în Europa de Est, cel mai mare contingent al unui stat mebru NATO, inclusiv circa 1.200 de militari în România. Prin prezenţa înaintată adaptată a NATO, consolidăm activităţile de descurajare în regiunea Mării Negre, cu componente cheie precum Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est şi Brigada Multinaţională Sud-Est din România.

Şi România se achită de sarcina sa. Felicităm România pentru decizia sa de a aloca 2% din PIB pentru apărare şi de a-şi îndeplini astfel angajamentul asumat la Summitul din Ţara Galilor. Prin asumarea responsabilităţii pentru securitatea occidentală în regiunea Mării Negre, România dă exemplu celorlalte state membre NATO. Dumneavoastră demonstraţi spirit de conducere. Alte ţări v-au văzut exemplul şi îl urmează. În total, din ianuarie 2017 până în prezent, cu excepţia uneia, toate ţările membre NATO şi-au crescut cheltuielile pentru apărare; numărul ţărilor membre care şi-au asumat angajamentul de a aloca 2% pentru apărare până în 2024 s-a triplat, iar numărul celor care vor aloca 20% pentru echipamente militare de importanţă majoră a crescut de aproape două ori.

A trata concurenţa cu seriozitate înseamnă şi a fi mai strategic în promovarea securităţii energetice şi a prosperităţii economice în regiunea Mării Negre. Împreună trebuie să susţinem proiecte regionale care sporesc securitatea energetică a Europei şi să ne opunem celor care încearcă să o submineze. Promovăm diversificarea tipurilor de combustibili, a rutelor şi surselor acestora, precum şi conductele de interconectare dintre ele. În acest scop, sprijinim gazoducte intra-europene precum Interconectarea Grecia-Bulgaria şi gazoductul BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria). Alături de UE şi multe dintre statele sale membre ne opunem Nord Stream 2. Şi ne opunem gazoductului TurkStream cu mai multe conducte, care ar oferi Rusiei modalitatea de a-şi păstra practic monopolul asupra importurilor de gaze în sud-estul Europei.

Date fiind atât sa poziţia geografică, cât şi abundenţa resurselor sale, România este o componentă crucială a securităţii energetice a Europei. Astăzi, companiile americane au un rol în explorarea şi exploatarea de noi zăcăminte descoperite la ţărm şi în Marea Neagră, care au potenţialul de a transforma România în exportator de gaze naturale. Aceste noi surse de importanţă vitală vor consolida economia României şi vor promova securitatea energetică a întregii regiuni. Aşteptăm cu interes adoptarea Legii Offshore şi lăudăm dezvoltarea rapidă de către România a infrastructurii şi resurselor necesare pentru gazoductul BRUA pe teritoriul său.

În paralel, Statele Unite sprijină România și pe vecinii săi în eforturile lor de creștere a cooperării regionale. România demonstrează spirit de inițiativă conducând Inițiativa celor Trei Mări, pe care o considerăm un catalizator pentru un grad de integrare economică și infrastructură nord-sud care lipsește de mult timp în Europa. Felicităm România pentru găzduirea Summitului celor Trei Mari în această toamnă și îi încurajăm pe membri să identifice și să finanțeze proiectele concrete care vor transforma această inițiativă într-o platformă pentru schimbare. Inițiativa celor Trei Țări nu este proiectată să concureze cu UE. Rolul său, care ar trebui să fie, cred eu, și scopul nostru, al tuturor, este să identifice modalități de stimulare sistematică a unei implicari occidentale mai mari în Europa Centrală și de Est, din punct de vedere financiar, comercial și al infrastructurii. Invităm o mai mare participare a UE în acest proiect și în alte proiecte regionale și îi încurajăm pe aliați să facă eforturi mai mari pentru a găsi soluții la lipsa de legături care alimentează insecuritatea în această regiune.

Cu toate acestea, concurența pentru influență strategică nu are legătură doar, sau în principal, cu bugetele de apărare și gazoducte. Ea presupune şi a concura mai eficient pentru inimi și minți și câștigarea războiului ideilor.

Împreună, Rusia și China reprezintă un model coerent: stabilitate întemeiată pe autoritarism și forță brută, strâns legate de anumite aspecte ale competiţiei pe piață si asociate cu o politizare a economiei de către stat. Ceea ce împărtășesc ele este o negare fundamentală a individului și a demnității inerente a omului; o acumulare a autorității centrale mai presus de libertățile individuale; o nerăbdare de a reprima și pedepsi orice constituie o provocare la adresa statului; o îmbrățisare a cleptocrației, venalităţii și corupției pentru a-i îmbogăți pe cei care conduc statul.

Toate aceste lucruri sunt în antiteză cu tradițiile politice ale Occidentului, întemeiate mai presus de orice pe ideea că fiecare viață merită protejată și că individul trebuie protejat de abuzurile puterii statului. România este parte a Occidentului prin origine, istorie şi cultură, din vremurile când soldaţii şi coloniştii romani au adus legea romană pe aceste pământuri. Dar sunteţi occidentali şi în urma alegerii, prin decizia de a adera la NATO şi la Uniunea Europeană.

Indiferent cât de importantă este amplasarea geostrategică a României, cea mai mare contribuție a sa este cea la lumea ideilor. România reprezintă un simbol de neșters al succesului democrației. În ultimii ani, ați înregistrat un progres istoric în lupta împotriva corupției. Nu sunteți singuri în această luptă. Fiecare țară din lume trebuie să lupte împotriva corupției.

Știți din perioada comunistă cât de subtilă poate fi o forță precum corupția. Și, așa cum știți mai bine decât oricine, lupta împotriva corupției solicită o aplicare eficientă a legii și un sistem judiciar eficient și echitabil. Ea necesită curaj şi spirit de iniţiativă. Înfiinţarea de către România a instituţiilor anti-corupţie atestă faptul că românii sunt curajoşi în apărarea libertăţilor câştigate în 1989. Oameni cinstiți și curajoși din aceste instituţii şi din sistemul judiciar trebuie să apere întâietatea legii asupra politicii care constituie din antichitate principalul dar făcute de civilizația occidentală lumii. Așa cum spune Constituția dumneavoastră: „nimeni nu este mai presus de lege”. Această declaraţie constituie esenţa a ceea ce înseamnă să fii occidental.

Progresul înregistrat de România în combaterea corupției este impresionant. Este evident în locul constant îmbunătățit ocupat de România în clasamentele Transparency International și în numărul în creștere de companii străine care au încredere să investească în România și să aducă locuri de muncă și capital. Aplaudăm progresul României și vă încurajăm să continuați pe această cale, nu doar spre binele cetățenilor dumneavoastră și pentru că ați devenit un adevărat model pentru țările vecine, ci și pentru că făcând acest lucru eliminați vulnerabilitățile pe care puteri ostile le-ar folosi pentru a va submina statul din interior. Aşa cum spunea preşedintele Trump în luna iunie, „Statele Unite vor susţine întotdeauna lupta României împotriva corupţiei.”

În toate aceste domenii – apărare, energie, democrație – România dă dovadă de spirit de iniţiativă. Exemplul pe care îl oferiţi este incredibil de important pentru vecinii dumneavoastră, pentru regiune şi pentru Europa. În toate aceste domenii, provocarea este aceeași: apărarea câștigurilor obținute de Occident, apărarea tuturor elementelor cheie pentru identitatea noastră ca națiuni, alianțe, și a unei civilizații politice împotriva unor rivali deciși. Așa cum a spus președintele Trump anul trecut la Varșovia, trebuie să avem dorința și curajul de a apăra Occidentul de aceia care l-ar submina și distruge.

Nu putem presupune că vom avea în mod automat succes în această sarcină pentru că istoria „este de partea noastră”. Trebuie să fim implicați activ și să privim cu seriozitate această competiție strategică, în caz contrar să ne așteptăm să pierdem teren. Istoria recentă a României ne dovedește că vom câștiga. Libertatea, căldura și determinarea poporului român constituie un exemplu, o sursă de inspiraţie pentru noi toți și ne reamintesc pentru ce luptăm. Așa cum spunea Iuliu Maniu în 1918: „În aceste momente solemne ne vom purta vrednici de timpurile pe care le trăim.”

Fie ca această afirmație să fie adevărată și astăzi, în cazul nostru."

 

DSC 0044Festivitate de rămas-bun a elevilor absolvenți de clasa a VIII-a de la Școala Generală Românească din Giula. La evenimentul desfășurat în sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu”, ce cuprinde și Școala Generală, au fost prezenți elevi, cadre didactice, părinți, bunici și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilier Economic al Episcopiei, Arhidiaconul Emanuel Văduva, tot de la Catedrala, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului și al Școlii Generale și gazda întregului eveniment, Domnul Prof. Univ. Dr. Petroman Ioan, Președintele Asociației „Pax” din Timișoara și Profesor la Facultatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dimpreună cu o delegație numeroasă de Profesori, membri ai aceleiași Asociații, Domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Cilan, Prorectorul Universității de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Doamna Prof. Univ. Dr. Claudia Toma, Președintele Asociației „Iris Research” și Decanul Facultății de Farmacie, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al publicației „Cronica” a AȚRU, ș.a.
Programul a început cu imnul „Gaudeamus” și cuvântul Doamnei Director Maria Gurzău Czegledi, care i-a salutat pe toți participanții și s-a adresat apoi copiilor cu aprecieri, felicitări și nenumărate îndemnuri folositoare pentru viața lor, care ar putea fi încadrate până acum într-un fel de jurnal spiritual al elevilor, cu principii și valori încrustate deja în sufletele acestora și care îi vor călăuzi cu siguranță și de acum înainte.
Trei eleve din clasa a VII-a, cu emoție în glas și-au luat rămas bun de la colegii lor mai mari, absolvenți, după care elevii de clasa a VIII-a, împreună cu Diriginta lor Ana Iuhas au urcat pe scenă și s-au așezat în semicerc, primind fiecare câte un trandafir alb și o trăistuță cu anii de studii efectuați la Școala Generală din Giula: 2010-2018 și diferite obiecte simbolice. Ca de fiecare dată, în grupuri de câte doi sau trei, elevii de clasa a VIII-a au prezentat rând pe rând mesaje de suflet, în versuri și cuvinte ce au cuprins recunoștința sinceră față de profesorii lor și de părinți pentru tot ceea ce au învățat în decursul acestor ani.
A urmat apoi premierea celor mai buni dintre acești elevi, care au primit diferite diplome, distincții și premii: pentru elevul eminent; din partea Fundației „Pro Discipulis” a Liceului; din partea AȚRU; a Autoguvernării Românești Județene a Județului Bichiș (Békés); a Fundației „Pax” din Timișoara, care a venit pentru al 4-lea an în mijlocul elevilor din Giula și a oferit 4 Diplome de Excelență: Doamnei Director Maria Gurzău Czegledi și celor 3 Directoare Adjuncte, precum și premii de câte 100 de euro, o carte și o plachetă la 12 elevi, la cel mai bun din fiecare clasă, de la a I-a și până la a XII-a; precum și premii din partea Domnului Profesor Teodor Cilan și a Doamnei Profesoare Claudia Toma, din Arad. Premii speciale au mai fost oferite părinților care s-au implicat activ în viața școlii și a elevilor de clasa a VIII-a, Doamnei Diriginte Ana Iuhas și Doamnei Învățătoare Eva Sabău, care a primit și din partea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan o Diplomă de Excelență și un album de artă românescă, pentru toată activitatea depusă cu sârguință și devotament în folosul Școlii, al Bisericii Străbune și al elevilor ei, dar și pentru serbările pregătite întotdeauna cu prilejul hramurilor și al Praznicelor Împărătești, la Catedrala Episcopală și la biserica din Giula Mică.
Serbarea de rămas bun a fost încununată cu multă emoție, sensibilitate, nostalgie și bucurie, ca de fiecare dată și a constituit un punct de referință în viața elevilor absolvenți, a Școlii Românești din Giula și a tuturor participanților la acest eveniment.
În acest an au absolvit clasa a VIII-a la Școala Generală Românească din Giula un număr de 17 elevi, iar 14 dintre aceștia vor continua din toamnă, în clasa a IX-a, tot la Liceul Românesc din acest oraș.
Sâmbătă a avut loc și festivitatea de absolvire a clasei a VIII-a la Școala Generală Românească din Chitighaz, o altă localitate importantă a comunității românești din Ungaria.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

PELERINI PE DRUMUL CREDINȚEI

Publicat în UNGARIA Luni, 18 Iunie 2018 06:43 0
IMG 2669În perioada 17-23 iunie, un grup de credinciosi apartinând Parohiei Ortodoxe Române din Budapesta se va afla într-un pelerinaj în Tara Oasului si Maramuresului, România. Grupul l-am format din proprie initiativā si cu binecuvântarea preasfintitului Parinte Episcop Siluan din credinciosi activi ai comunitātii, cu participarea pārintelui paroh, Marius Maghiaru, si sustinerea financiarā a pelerinajului din partea Autoguvernārii Românesti a sectorului VII al Capitalei, pe care o conduce. Grupul format în 2015 se aflā la a IV-a editie a pelerinajului, pânā acum a parcurs aproximativ 7000 km, a vizitat 55 de mānāstiri si mai multe obiective turistice, monumente de arta, case memoriale. Acelasi grup, în perioada 23-27 noiembrie 2017, a participat si la pelerinajul din Rara Sfântā, organizat de Episcopia Ortodoxa Românā din Ungaria.
 
Serbana Kiss-Meirosu

MIHAI EMINESCU, COMEMORAT DE ROMÂNII DIN UNGARIA

Publicat în UNGARIA Vineri, 15 Iunie 2018 06:40 0
DSC 0068Poetul Mihai Eminescu, de la trecerea căruia la cele veșnice se împlinesc în data de 15 iunie 129 de ani (†15 iunie 1889), a fost comemorat în Parohia Apateu (Körösszegapáti), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Programul a cuprins întâmpinarea Ierarhului și o slujbă de pomenire pentru Poet, săvârșită în biserică de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Paroh Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei, organizatorul și gazda întregii manifestări, Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula, Părintele Cosmin Pop, Paroh la Jaca, Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, cuvântări adresate în cinstea și memoria Poetului nostru Național și un minunat program artistic, cu versuri și cântece din Eminescu, oferit de un grup de 17 elevi din clasa IV B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, sub îndrumarea Doamnei Învățătoare și Preotese Lavinia Sabău.
Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a reveni iarăși în frumoasa biserică din Apateu, de data aceasta pentru a ne aduce aminte și a înălța o rugăciune pentru odihna sufletului Poetului Național Mihai Eminescu, care a rămas în conștiința și cultura Poporului Român ca un reper luminos, creator de limbă literară și grai românesc, depozitar al unei bogate experiențe de viață și al unei mari iubiri față de Neamul din care și el face parte, iar Doamna Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, a evocat, la rândul ei, personalitatea și rolul jucat de poet în viața atâtor generații de români, care trebuie păstrat cu sfințenie și cultivat și pentru viitor. Ea a dat citire, de asemenea, ultimei poezii rămase în manuscris, compusă de Poet cu puțin timp înainte de trecerea sa la cele veșnice.
Versurile, trăirile și emoțiile marelui Poet Mihai Eminescu au fost mai apoi puse în scenă în modul cel mai pur și interesant cu putință, de copiii din Oradea, care au interpretat fragmente semnificative din „Scrisoarea a III-a”, „Luceafărul”, dar și din alte poezii și au cântat, în cor, cântece consacrate și nemuritoare din Eminescu. Glasurile, talentul și nevinovăția copiilor au entuziasmat asistența și au dat o notă aparte întregii sărbători. La final, elevii au pregătit și o surpriză literară pentru învățătoarea lor, Doamna Lavinia Sabău, care i-a îndrumat vreme de 4 ani în tainele cunoașterii și ale învățământului și de la care își iau rămas bun în aceste zile, pentru a accede la o nouă etapă educativă importantă din viața lor școlară. Tot de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, din Oradea, au mai luat parte și alte cadre didactice: Dana Mihincău, Profesoară de Geografie, Domnul Răzvan Gabor, Profesor de Matematică, Domnul Lucian Mihincan, inginer și specialist pe partea tehnică de susținere a programului, ș.a., precum și alți părinți și participanți.
Și din cadrul comunității românești din Ungaria au fost prezente mai multe oficialități, ca de pildă Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Anca Becan, Redactor la aceeași publicație, Doamna Corina Sebestyen, Redactor la Săptămânalul „Cronica” al AȚRU, precum și Doamna Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea și alți invitați. Circa o sută de persoane au onorat invitația adresată și manifestarea dedicată Poetului Mihai Eminescu la Apateu.
La finalul programului artistic, copiii au primit cărți din partea Bibliotecii Județene din Oradea și dulciuri din partea Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, iar Părintele Origen Sabău a adus mulțumire tuturor participanților și celor care l-au sprijinit în organizarea acestei manifestări. De asemenea, au fost depuse coroane de flori, la bustul din bronz al Poetului Mihai Eminescu, amplasat în curtea Parohiei începând din anul 2000 și realizat cu sprijinul Universității de Stat din Oradea și al vrednicului de pomenire Rector Teodor Maghiar.
Evenimentul, ajuns la cea de a XVIII-a ediție, s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită de Parohie, cu sprijinul financiar al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU și al Autoguvernării Românești Locale din Apateu, în aer liber, la centrul misionar-pastoral și parcul natural construit în grădina casei parohiale.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

FURTUNA A FĂCUT RAVAGII, ÎN MEHEDINȚI

Publicat în Actualitate Joi, 14 Iunie 2018 07:40 0

13542315Vremea rea s-a dezlănțuit, în Mehedinți, județ aflat sub avertizare cod galben de ploi torențiale și vijelii. Prăpădul a venit în seara zilei de miercuri. Mai întâi, o vijelie puternică a măturat tot județul, iar apoi s-au abătut ploile torențiale însoțite de fulgere și tunete. Vântul a pus la pământ mai mulți copaci, care în cădere au rupt mai multe linii de electricitate. O astfel de situația s-a înregistrat la Tâmna, unde un arbore s-a prăbușit pe DN6 și a blocat traficul. La fața locului s-au deplasat mai multe echipaje de pompieri, de la Drumurile Naționale, dar și de la Electrica.

O situația tragică s-a înregistrat la Obîrșia Cloșani, unde două persoane, un bărbat de 78 de ani și o femeie de 68 de ani, au fost loviți de trăznet. Cei doi se aflau la o stână, când au fost surprinși de furtună. S-au efectuat manevre de resuscitare, dar pentru bărbat nu s-a mai putut face nimic. Femeia a fost transportată la Spitalul din Baia de Aramă, în stare gravă. 

Ploile torențiale au provocat viituri, în zona de munte a Mehedințiului. DJ 671A, între Șovarna și Rudina a fost distrus, din cauza unei viituri. A fost afectată o suprafață de aproximativ 4 m lungime, iar circulația se desfășoară pe un singur sens. 

Potrivit meteorologilor, vreme nu dă semne să se îmbunătățească, în următoarele ore. Dimpotrivă, au fost anunțate creșteri ale debitelor râurilor în Mehedinți și Caraș, unde sunt posibile viituri, ce pot duce la inundații.

concert doga ro 1Artiști din România și din Basarabia vor concerta împreună, la Viena, pentru a celebra Centenarul Marii Uniri. În 15 iunie, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Palatului Schönbrunn are loc, pentru prima dată în Austria, un concert de autor al maestrului Eugen Doga. Acesta va urca pe scenă alături de Orchestra Naţională Simfonică a Companiei „Teleradio-Moldova” de la Chişinău (dirijor Dumitru Cârciumaru) şi de soliştii Mariana Bulicanu (soprano la Teatrul Naţonal de Operă din Republica Moldova), Ana Maria Donose (soprană la Opera Națională Română Iași), Dumitru Mâţu (tenor) și Vitalie Advahov (acordeon).

Dedicat memoriei lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 - 15 iunie 1889), concertul organizat de Asociația Mihai Eminescu din Viena va cuprinde compoziţii pe versurile poetului naţional, ale Veronicăi Micle şi ale lui Grigore Vieru şi cele mai îndrăgite valsuri compuse de Eugen Doga.

Recunoscut pentru realizarea coloanei sonore a filmului Maria Mirabela, pentru muzica din filmul Şatra sau din filmul Gingaşa şi tandra mea fiară, pentru care a compus şi celebrul vals, Eugen Doga a adunat pe parcursul vieţii numeroase distincţii şi premii naţionale şi internaţionale. Compozitorul Eugen Doga este membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova, membru de onoare al Academiei Europene de Științe și Arte, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, Cavaler al Ordinului Steaua României, în grad de ofițer. Anul 2017 a fost declarat anul lui Eugen Doga în Moldova, ca un omagiu adus aniversării a 80 ani ai marelui artist.

 

afis jora eminescu 1Un concert-omagiu lui Mihai Eminescu va avea loc la Chișinău. ICR Chișinău în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova şi Societatea Muzicală organizează, în cadrul Programului CENTENAR, concertul-omagiu lui Mihai Eminescu „Al meu nume o să-l poarte secolii din gură-n gură…”, pentru a comemora cei 129 ani de la trecerea în eternitate poetului naţional Mihai Eminescu. Concertul va fi susţinut de laureaţii concursului naţional „Mihail Jora”: tenorul Mihai Urzicana şi violoncelistul Octavian Lup, acompaniaţi de pianista Raluca Ouatu.

Evenimentul va avea loc pe data de 14 iunie, ora 18.00 la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău .

Intrare pe bază de invitaţii.

Program:

Mihai Urzicana – tenor(la pian Raluca Ouatu)

· Una furtiva lagrima- L’elisir d’amore - Gaetano Donizetti

· Kuda kuda - Evgheni Oneghin – P.I.Ceaikovsky

· Salut demeure chaste e pure- Faust - Charles Gounod

· Pourquoi me reveiller – Werther - Massenet

· Che gelida manina- La Boheme - Giacomo Puccini

Octavian Lup – violoncel(la pian Raluca Ouatu)

· Schubert - Sonata „Arpeggione”

· P.Hindemith - Sonata pentru violoncel solo

ro dragos motica 1Artiști români talentați sunt prezenți, anul acesta, la expoziția "Design without borders", ce se desfășoară la Budapesta. Evenimentul va începe joi, 14 iunie 2018, la ora 19:00 la Új Budapest Galéria(Bálna, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12) şi va prezenta creații a peste 100 de artiști din Austria, Cehia, Elveția, Germania, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria.

Design without Borders este continuarea proiectului anual medeinhungary, care a fost un showcase al designului ungar timp de peste un deceniu, dar este și continuatorul expoziției MeeD, care începând din anul 2012 a plasat prezentarea designului în context international, invitând în Ungaria reprezentanți din diferite țări - inițial din jurul Ungariei (țările Visegrad), apoi, începând cu anul 2016, dintr-o arie mai extinsă. Anul trecut, invitații au fost din țările baltice și scandinave, iar anul acesta atenția se îndreaptă către designerii din estul, sudul și centrul Europei. Expoziția reflectă varietatea și prospețimea ideilor prezente astăzi în industriile creative, de aceea curatorii Szigeti Szilvia și Radnóti Tamás au ales atât lucrări care se încadrează în trendul internațional, cât și unele care reflectă viziunile specifice ale unor autori. 

Ediția din acest an prezintă obiecte de mobilier, textile, accesorii de home design, dar și alte lucrări din domenii înrudite, cum ar fi bijuteriile sau fotografiile de obiect. Vizitatorii vor putea vedea piese unicat, dar și obiecte caredeja sunt fabricateîn serie limitată.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 14 iunie – 26 august 2018.

Design without Borders este inclusă în programul Festivalului de Vară din Budapesta și a Nopții Muzeelor.

Invitați din România la expoziția Design without Borders, 2018:

Half Drop: Alexandra Lăzărescu și Alexandra Petrache

Half Drop realizează creație de textile și produse de interior, perdele, perne decorative, fețe de masă, traverse și individualuri și obiecte de iluminat. Alexandra Lăzărescu, inițiatoarea proiectului Half Drop a lucrat timp de cinci ani în Shanghai pentru o firmă de arhitectură americano-chineză, unde a prins gustul pentru decorațiuni interioare. A lansat proiectul Half drop împreună cu Alexandra Petrache în 2016, la Romanian Design Week. În 2017 au participat la London Design Week. Cea de-a patra colecție și cea mai de succes folosește motive arhitecturale tradiționale românești.

Ubikubi: Dragoș Motica

Brandul Ubikubieste un concept comun al lui Dragoș Motica și Robert Savu, lansat în 2014, în cadrul Romanian Design Week. Și-au propussă creeze piese smart, versatile, nu doar pentru un public specializat. Dragoș Motica a absolvit Facultatea de Arte și Design, Secția Design și Arte Aplicate la Universitatea de Vest din Timișoara, în 2006. A creat articole și produse de design interior, mobilă, obiecte de iluminat, accesorii personalizate. Numele lui a fost o perioadă asociat cu Masa A (2011), un design românesc foarte bine primit de site-urile de design din străinătate. Materialele folosite de designerii Ubikubi sunt inspirate din zona industrialului, a construcțiilor: betonul, sârma de armare, frânghia de alpinism, mosorul pentru firele de înaltă tensiune.

201 Design Studio: Mira Ene și Codrin Stănciulescu

Mira Ene și Codrin Stănciulescu fac parte din 201 Design Studio, fondat de cei doi în 2012. Ținta lor este să creeze produse ce se disting prin funcționalitate, interactivitate și detalii. Prima lor creație, Lampa Axteroidă a câștigat la competiția ELLE Decoration Romania premiul II, au fost desemnați cei mai buni designeri la ediția din 2014 a aceleiași competiții. Au participat la expoziții și târguri în București, Belgrad, Liubliana, Birmingham, Graz, Bruxelles, Milano și China.

Adentro: Agnes Lukacs

Agnes Lukacs a absolvit Universitatea de Arte și Design la Cluj-Napoca și se ocupă de design interior. Este un designer versatil, modelând spații rezidențiale, de lucru ori comerciale, prin concepte creative și ludice de design. Diversitatea proiectelor ei sunt oglinda creativității sale. Coace idei din ingrediente simple și le transformă în concepte de food styling. În ultimii ani focusul ei s-a îndreptat și către zona designului de obiect. A creat nu numai piese de mobilier sau accesorii, dar și modele grafice pentru țesături. Stilul său este cel mai bine descris ca fiind eclectic.

Carla Szabo

A studiat arte și a început cariera în industria publicității, apoi a continuat ca designer de interioare și în cele din urmă s-a oprit la creația de bijuterii, devenind în ultimii 12 ani una dintre cele mai cunoscute creatoare din România. În fiecare colecție nouă încearcă să prezinte o altă formă a atitudinii ei față de lumea care o înconjoară, prin designul subtil, intim al accesoriilor și obiectelor de o precizie arhitecturală. Carla încearcă să transpună viața în bijuterii, explorând teme care reprezintă experiența umană.

Sebastian Oros

Fotograful Sebastian Oros locuiește în București, după terminarea studiilor la Timișoara și Londra. Fotografiile lui se remarcă mai ales prin cunoștințe tehnice şi concepte creative, alături de o atenție deosebită pentru detalii. Se concentrează mai ales pe fotografia culinară, de produs sau arhitectură, și folosește cu entuziasm manipularea digitală.

IMG 3764La Catedrala Episcopală cu hramul „Înălțarea Domnului” din Vârșeț, Serbia, sub conducerea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, a avut loc, joi, 7 iunie, ședința de constituire a noii Adunări Eparhiale a Episcopiei Daciei Felix, pentru mandatul 2018-2022.
Ședința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii Arhierești și a slujbei de „Te Deum” în locașul de cult, la care împreună cu Ierarhul Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix au mai slujit cei doi Vicari Administrativi ai Episcopiei, cel de Voievodina, Părinte Emanuel Tăpălagă și cel de Timoc, Părintele Boian Alexandrovici, precum și alți preoți, membri în Permanența Consiliului Eparhial, în prezența membrilor aleși ai noii Adunări Eparhiale.
Apoi, a avut loc constituirea biroului de lucru al Adunării, care a primit și verificat mandatele membrilor aleși: 10 clerici și 20 de mireni, după care Ierarhul a declarat validă noua Adunare Eparhială a Episcopiei Daciei Felix și a urmat apoi împărțirea membrilor în comisiile de lucru ale Adunării Eparhiale: de organizare și validare, bisericească, culturală și economică și au fost alese și celelalte organisme bisericești: Consiliul și Consistoriul Eparhial. Au fost abordate, de asemenea, diverse teme de actualitate și interes general ale acestei Eparhii, care printr-o colaborare mai bună între forurile de conducere, cler și mireni, se doresc a fi rezolvate, în spiritul tradițional al Bisericii și în folosul credincioșilor.
La această ședință de constituire au fost prezenți atât reprezentanți ai românilor din Banatul istoric sau Voievodina, cât și din Sudul Dunării, din Valea Timocului, care au putut să își exprime fiecare punctul de vedere și au fost cuprinși în organismele eparhiale formate acum. La final, toți membrii au depus jurământul de onestitate și fidelitate față de Biserica Străbună.
Astfel, activitatea bisericească desfășurată sub oblăduirea Patriarhiei Române și în folosul românilor ortodocși din Serbia, va putea avea loc și pe viitor în condiții normale, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române și al Episcopiei Daciei Felix.
La acest eveniment, alături de membrii noii Adunări Eparhiale au luat parte și reprezentanți ai Consulatului General al României la Vârșeț, respectiv Domnul Consul General Gheorghe Dinu și Domnul Consul Dan Constantin, arătând și în felul acesta interesul și sprijinul Statului Român acordat Bisericii Strămoșești acasă, dar și peste hotare.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1