Citeste si...

Beatrice Urucu

alexandru tanase site51Republica Moldova are un nou ministru al Justiţiei, după ce Executivul de la Chişinău a fost restructurat. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a oferit un comentariu exclusiv pentru Q Magazine, în care îl felicită pe fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase. Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio  a comentat  pozitiv învestirea lui Tănase în funcția de Ministru al Justiției. „Sunt încântat să aflu că Alexandru Tănase a fost numit Ministrul Justiției Republicii Moldova. Doresc să-l felicit cu ocazia numirii în această funcție importantă. Cunoscându-l pe Alexandru Tănase de mulți ani, apreciez calitățile sale excelente de avocat constituțional. Sunt convins că el va contribui la promovarea democrației, protecției drepturilor omului şi a principiului legii în Republica Moldova”, a declarat Gianni Buquicchio. Nume sonore în politica Republicii Moldova, dar şi în străinătate au revenit în funcții cheie după o restructurare a Cabinetului de miniştri condus de Pavel Filip, precizează timpul.md. După ce președintele Igor Dodon a refuzat investirea în funcţie a noilor miniştri, Curtea Constituţională a examinat sesizarea PDM privind constatarea circumstanțelor care justifică interimatul funcției de Președinte al Republicii Moldova. Astfel, prerogativa respectivă i-a revenit speakerului Parlamentului Andrian Candu. 

TEODOR MELEȘCANU, ÎN VIZITĂ LA CERNĂUȚI

Publicat în Actualitate Duminică, 14 Ianuarie 2018 19:22 0

melescanu cernauti 1Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat joi, 11 ianuarie 2018, o vizită de lucru la Cernăuți, Ucraina. Agenda deplasării a inclus o întrevedere cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, urmată de o declarație de presă comună a celor doi demnitari. În declarația susținută la Cernăuți, șeful diplomației române a punctat principalele elemente abordate în cadrul întrevederii cu partea ucraineană, o semnificație aparte fiind acordată  problemelor minorității române din Ucraina, cu accent pe tema Legii ucrainene a educației. Ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat preocuparea constantă pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, inclusiv prin menținerea subiectului Legii ucrainene a educației pe agenda discuțiilor bilaterale, și acțiunile diplomatice întreprinse în acest sens. A transmis omologului ucrainean că partea română se așteaptă la identificarea de soluții durabile, care sa răspundă interesului legitim al minorității române din Ucraina de a beneficia de exercițiul dreptului la educație în limba maternă la toate nivelurile de educație. A arătat, de asemenea, disponibilitatea părții române de a oferi expertiză în ceea ce privește asigurarea învățământului în limba maternă pentru persoanele aparținând minorităților naționale.

„România își menține evaluarea că articolul 7 al Legii educației, în formularea prezentă, are un impact negativ asupra dreptului la educație în limba maternă pentru persoanele aparținând minorității române și, în general, a celor a căror limbă maternă este limba română. Am discutat cu domnul ministru Klimkin pe marginea Opiniei Comisiei de la Veneția și am reamintit că, în discuțiile bilaterale de până acum, inclusiv cele la nivel înalt, partea ucraineană a promis că va prelua în legislația internă recomandările Comisiei de la Veneția. România este pregătită să împărtășească din experiența pe care o are în ceea ce privește învățământul în limba maternă, în paralel cu asigurarea cunoașterii limbii române. România este un exemplu în acest sens”, a precizat ministrul român al afacerilor externe.

Șeful diplomației române a subliniat că autoritățile de la București au deplină înțelegere pentru îngrijorarea manifestată de reprezentanții minorității române din Ucraina, cu privire la adoptarea Legii ucrainene a educației, precizând că pentru a identifica o soluție viabilă este necesar un dialog susținut și asocierea constantă a reprezentanților minorităților naționale la deciziile autorităților ucrainene care îi privesc în mod direct.

Totodată, în cadrul discuțiilor extinse la care au participat și ministrul român al educației, Liviu Pop, și omologul său ucrainean, Lilia Grinevici, cele două părți au convenit începerea negocierilor pe marginea Protocolului de colaborare între Ministerul Educației din România și Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina pentru perioada 2017 – 2020. Documentul va include prevederi privind garantarea reciprocă a drepturilor lingvistice ale minorităților naționale înrudite de pe teritoriul fiecărui stat.

În contextul discuțiilor bilaterale au fost discutate și alte teme de interes, inclusiv din perspectiva apropierii Ucrainei de structurile europene și sprijinul României în acest sens, precum și evoluțiile de securitate din regiune.

Cu prilejul vizitei în Ucraina, ministrul Teodor Meleșcanu s-a întâlnit cu reprezentanții minorității române din regiunea Cernăuți, a participat la ceremonia de inaugurare a școlii cu predare în limba română din localitatea Iordănești și a vizitat liceul „Mihai Eminescu” cu predare în limba română din localitatea Carapciv, raionul Hliboka. De asemenea, a depus împreună cu ministrul Pavlo Klimkin coroane de flori la monumentele din Cernăuți ale lui Mihai Eminescu și Taraș Sevcenko.

cauta for a de munca la un somaj de 6 7 angajatorii vor sa importe forta de munca din rep moldova si ucrainaLa sfârșitul lui decembrie 2017, rata șomajul, în Mehedinți, a fost de 9,39%. În evidenţele AJOFM Mehedinţi erau înregistraţi un număr total de 9.777 şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului în judeţ de 9,39%.

Din totalul de 9.777 şomeri înregistraţi (din care 3.809 sunt femei), 1.894 sunt şomeri indemnizaţi (19,37%), iar 7.883 şomeri neindemnizaţi (80,63%).

Comparativ cu sfârşitul lunii noiembrie 2017, când rata şomajului a fost de 9,48%, se poate constata că, la 31.12.2017, aceasta s-a diminuat cu 0,09% până la valoarea de 9,39%, datorită angajării a 127 someri in luna decembrie 2017 si scaderii numarului total al somerilor inregistrati cu 91 persoane la sfarsitul anului 2017.

Din numărul total de şomeri neindemnizaţi înregistraţi, aproape în totalitate aceste persoane înregistrate sunt beneficiare ale venitului minim garantat conform Legii 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

În funcţie de mediul de provenienţă, structura numărului de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM se prezintă astfel:

- şomeri cu domiciliul în mediul urban, 1.621 persoane (16,58%);

- şomeri cu domiciliul în mediul rural, 8.156 persoane (83,42%).

chisinau 696x464Republica Moldova a avut nevoie de o lege-antipropagandă pentru a se apăra de atacurile mediatice. Iniţial, preşedintele Igor Dodon a refuzat să ia în calcul o astfel de lege, dar Parlamentul a promulgat-o. 

Decretul de promulgare a Legii pentru modificarea și completarea Codului audiovizualului a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu, după ce Curtea Constituțională a constatat circumstanțele, care justifică interimatul funcției de șef al statului pentru promulgarea acesteia, transmite MOLDPRES, citată de timpul.md, cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

La 22 decembrie 2017, Parlamentul a menținut votul pentru Legea nr.257, cunoscută drept legea anti-propagandă, remisă spre reexaminare de șeful statului.

Astfel, în Codul audiovizualului sunt incluse noi norme prin care se asigură protecția persoanelor, societății și a statului de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

 

ulianovschi melescanu 89654300Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut miercuri, 10 ianuarie 2018, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, cu prilejul învestirii în funcție.

Șeful diplomației române l-a felicitat pe omologul său și i-a urat succes în îndeplinirea mandatului. Cu această ocazie, ministrul român al afacerilor externe a reiterat sprijinul constant și susținut al României pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova și a evidențiat necesitatea intensificării procesului de reforme în acest scop. De asemenea, ministrul Teodor Meleșcanu i-a adresat invitația ministrului Tudor Ulianovschi de a efectua o vizită în România, pe care acesta din urmă a acceptat-o.

ZILELE CULTURII NAȚIONALE, LA CHIȘINĂU

Publicat în MOLDOVA Luni, 08 Ianuarie 2018 10:19 0

thb icr afis emin icr 4 copy 1Zilele Culturii Naționale vor fi marcate la Chișinău printr-un eveniment de excepție. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău în colaborare cu Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chişinău organizează, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, spectacolul muzical-poetic Nu credeam să-nvăţ a muri vrodată, dedicat poetului naţional Mihai Eminescu. Evenimentul va avea loc pe data de 14 ianuarie 2018, ora 18.00 la Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chişinău şi va marca debutul seriei de evenimente organizate de ICR Chişinău cu prilejul Zilei Culturii Naţionale în Republica Moldova.

În cadrul spectacolului, actorul Nicolae Jelescu va interpreta câteva dintre cele mai importante şi cunoscute creaţii eminesciene: poemul Andrei Mureşan, Odă în metru antic, Scrisoarea I, Scrisoarea III, sonetele ş.a. Momentele poetice vor fi însoţite de momente muzicale susţinute de cantautorul Viorel Burlacu (chitară), care va interpreta cântece pe versuri eminesciene.

Spectacolul va inaugura suita de evenimente organizate de ICR Chişinău pentru a marca Ziua Culturii Naţionale pe teritoriul Republicii Moldova.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

ELEVI ÎN PRACTICĂ LA JANDARMERIA MEHEDINȚI

Publicat în Actualitate Luni, 08 Ianuarie 2018 10:05 0

DSC 1131Elevii școlilor postliceale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne desfășoară în această perioadă, stagiul de practică în unitățile operative ale Jandarmeriei Române.

            Pentru o perioadă de trei luni, cei 18 elevi(3 fete și 15 băieți) de   la Școala de Subofițeri Jandarmi ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, au fost repartizați pentru a se instrui în cadrul primului stagiu de practică, la Jandarmeria Mehedinți.  

           În această perioadă, elevii se vor implica direct în munca de jandarm, alături de colegi cu experiență și vor fi repartizati în structurile operative ale inspectoratului.  În acest stagiu, elevii vor avea posibilitatea să acumuleze cât mai multe cunoștințe practice, vor putea aplica cunoștințele teoretice acumulate în școală, astfel încât, la finalul anului de studiu, să fie pregătiți pentru a putea face față exigențelor meseriei de jandarm.

ROMÂNII INDEPENDENȚI DIN SERBIA, LA GREBENAȚ

Publicat în SERBIA Luni, 08 Ianuarie 2018 09:33 0
invSâmbătă, 6 ianuarie, de Bobotează, în Casa parohială de la Grebenaţ(Serbia) a avut loc o întâlnire a conducerii Asociaţiei „Românii Independenţi din Serbia”, preşedinte dr. Dorinel Stan şi secretar Călin Iorga cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, respectiv reprezentanţii organizaţiilor  culturale (Societatea culturala „George Coşbuc”, fanfara) şi sportive din localitate. La Grebenaţ, a avut loc lansarea publicaţiei independente „Glasul Cerbiciei” cunoscută ca Vocea Românilor din Serbia – revistă de actualitate, cultură şi istorie a românilor din Serbia. În cadrul evenimentului, au fost prezentate cele trei numere (15, 16 şi 17) apărute pe parcursul anului 2017, cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi o a naliză comprehensivă a activităţii şi rezultatele RIS-ului pentru anul 2017, în ceea ce priveşte apărarea intereselor românilor din Serbia. Prezentarea şi lansarea revistei „Glasul Cerbiciei” care apare sub egida „Românii Independenţi din Serbia” are drept scop de promovare, valorificare şi prezentare a culturii şi istoriei românilor din Serbia cu o largă deschidere faţă de spiritualitatea românească din Serbia. Cei prezenţi au apreciat demersurile resuşite ale Asociaţiei „Românii Independenţi din Serbia” adresate autorităţiilor republicane, provinciale, locale şi corpului diplomatic românesc din Serbia, respectiv MAE din Bucureşti, care au stopat desfiinţarea Cancelariei locale din localitatea românească Grebenaţ. În prezent, Cancelaria locală funcţionează două zile săptămânal (luni şi miercuri), ceea ce satisface necesităţiile locuitorilor din aşezarea românescă. Urmează adoptarea unei noi hotărâri din patea Adunării Municipale Biserica Albă, astfel încât registrele matricole care au fost transferate la Jasenovo (sat sârbesc) să fie readuse la Grebenaţ. În următoarea perioadă URS-ul, RIS-ul, precum şi factorii competenţi locali vor face toate demersurile necesare pentru cele menţionate şi subliniate de reprezentanţii organizaţiilor, instituţiilor şi asociaţilor din Grebenaţ. O problemă arzătoare o reprezintă restituirea celor 60 de jugăre de pământ Bisericii Ortodoxe Române din Grebenaţ în baza Legii de restituţie a R. Serbia.
Retrocedarea terenurilor agricole este o prioritate, deoarece au fost preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist BOR din Grebenaţ, care deţine acte de proprietate până în anul 1946, când au fost confiscate şi trecute în patrimoniul statului. În Serbia 42 de parohii în Voivodina şi 17 din Valea Timocului le-au fost confiscate suprafeţe de teren, şcoli confesionale şi aşezăminte de culură. Din păcate, cu toate că Biserica Ortodoxă din Grebenaţ deţine documente şi titlul de proprietar al suprafeţelor de terenuri agricole confiscate în 1946, Agenţia de Retrocedare cu sediul la Novi Sad a respins cererea, adică demersurile şi contestaţile la instanţele superioare. Când este vorba de comunitatea românească din Serbia există numeroase astfel de cazuri care nu s-au soluţionat, cu toate că documentele atestă proprietatea suprafeţelor de teren, imobile colective şi individuale ale românilor din Serbia. URS-ul (Uniune Românilor din Serbia) și RIS-ul (Românii Independenţi din Serbia) îşi asumă angajamentul privind măsurile concrete de protejare şi susţinere în vederea soluţionări acestor cazuri, care inexplicabil şi sub diverse pretexte au fost respinse. În prima fază, Biroul RIS intenționează să aducă la cunoştinţa opiniei publice interne şi externe cazuri concrete unde Legea se aplică părtinitor şi selectiv, iar proprietăţile colective şi individuale româneşti rămân în
continuare în proprietatea statului sau în proprietate instituţională.
În anul Centenarului – 100 de ani de la Marea Unire 1918, Biserica Ortodoxă Română din Grebenaţ urmează să depună un proiect la MRP pentru renovarea celui mai vechi si frumoas lăcaş de cult al românilor din Serbia. RIS-ul sprijină şi acordă logistică la intocmirea dosarului pentru depunerea proiectului.
 
Biroul RIS

TREI JUDEȚE DIN BULGARIA VOR UNIREA CU ROMÂNIA

Publicat în BULGARIA Vineri, 05 Ianuarie 2018 08:01 0

cG5nJnc9ODAwJmhhc2g9NmZhYzhkNDE4YThmNmFjNjRmYjk1ZTk3NGJjOTc1ODI.thumbUn anunț cel puțin surprinzător vine din Bulgaria. Trei județe din nord-vestul Bulgariei vor unirea cu România. Pentru început intenționează să organizeze o consultare populară în vederea obținerii unei declarații de independență față de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naționale NOVA, din Bulgaria, potrivit Digi24. Organizatorul acestui „referendum” la nivel local, Boris Kamenov, a declarat pentru presa bulgară că după obținerea independenței cele trei județe vor alipirea la România. 

Conform televiziunii NOVA, locuitorii din județele Vidin, Vratsa și Montana spun că vor să scape regiunea de corupția din țară. „Locuitorii din nord-vest sunt recunoscuți ca luptători. Populația acestei regiuni a organizat revolta împotriva Imperiului Otoman, precum și așa-numita revoltă Septembrie 1923”, a declarat Boris Kamenov. Acesta a subliniat că „bulgarii din această regiune nu mai vor să fie părtași la corupție și vor lupta pentru o democrație adevărată”.

Întrebat de ce nord-vestul Bulgariei vrea să devină parte a României, Kamenov a răspuns fără ezitare că sistemul judiciar românesc este mai eficient: „Sistemul lor judiciar este mult mai democratic și mai reformat”, a spus el.

Inițiatorul mișcării de independență a adăugat că numai după ce regiunea va deveni independentă, va merge în România cu o propunere de a se alătura acesteia.

Trei judeţe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obţinerii unei declaraţii de independenţă faţă de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naţionale NOVA, din Bulgaria.

Citeste mai mult: adev.ro/p212ou

Trei judeţe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obţinerii unei declaraţii de independenţă faţă de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naţionale NOVA, din Bulgaria.

Citeste mai mult: adev.ro/p212ou

Trei judeţe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obţinerii unei declaraţii de independenţă faţă de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naţionale NOVA, din Bulgaria.

Citeste mai mult: adev.ro/p212ou

Trei judeţe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obţinerii unei declaraţii de independenţă faţă de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naţionale NOVA, din Bulgaria.

Citeste mai mult: adev.ro/p212ou

Trei judeţe din nord-vestul Bulgariei vor să organizeze o consultare populară în vederea obţinerii unei declaraţii de independenţă faţă de statul de la sud de Dunăre, scrie site-ul televiziunii naţionale NOVA, din Bulgaria.

Citeste mai mult: adev.ro/p212ou

INCENDII ÎN MEHEDINȚI

Publicat în Actualitate Vineri, 05 Ianuarie 2018 07:34 0

pompieri fc483lticeni incendiuAnul a început sub semnul nenorocilor pentru două familii din Mehedinți. Joi, două incendii apărute la două locuințe au pus pe jar pompierii.

Joi dimineața, în jurul orei 4,30, pompierii din Orșova erau alertați cu privire la apariția unui incendiu la o anexă gospodărească, pe strada Cazane. La fața locului s-au deplasat două echipaje din cadrul , Detașamentului de Pompieri care au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta cu flacără deschisă la acoperișul anexei – o bucătărie de vară lipită de casa de locuit, construit din lemn cu învelitoare din tablă. Pompierii au împiedicat extinderea flăcărilor la casa de locuit, incendiul fiind stins, în limitele găsite. Focul a cuprins 4 mp din acoperișul anexei. Cauza probabilă a fost scurtcircuitul electric, determinat de un cablu electric deteriorat.

           Trei ore mai târziu, două echipaje din cadrul Stației de Pompieri Strehaia au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit, în localitatea Corcova. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta, cu flacără deschisă, la tavanul casei, construit din lemn și rigips. Pompierii au lichidat incendiul, care risca să se propage la întreaga casă. Focul cuprinsese circa 20 mp din tavan. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de coşul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

            Pompierii trag un semnal de alarmă și solicită mehedințenilor atenție sporită și verificarea sobelor și a coșurilor de fum. O tragedie se poate produce în orice moment, daca ignorați sfaturile lor.

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1