Citeste si...

SUTE DE TONE DE SUBSTANȚE CHIMICE PERICULOASE AU FOST ELIMINATE DIN GĂGĂUZIA DATORITĂ UNUI PROIECT ROMÂNESC

PESTICIDE

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță și ataşatul apărării militar şi aero al României în Republica Moldova, colonel Cristi Ladaniuc, au participat vineri, 4 mai 2018, la ceremonia oficială de închidere a proiectului ”Viață sigură fără deșeuri de pesticide”, derulat în raionul Ceadîr Lunga și Comrat (UTA Găgăuzia).

Evenimentul, organizat de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, a avut loc în localitatea Gaidar din raionul Ceadîr Lunga și i-a mai avut ca participanți pe Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, secretarul General de Stat al Ministerului Apărării al Republicii Moldova, Radu Burduja, vicebașkanul UTAG, Vadim Ceban, primarii localităților în care s-a derulat proiectul și oficialități locale.

În cadrul alocuțiunii susținute, Ambasadorul Daniel Ioniță a apreciat modul în care s-a derulat transportul și distrugerea până în prezent a celor 957 tone, din totalul celor 1 269 tone de deşeuri de pesticide prevăzute a fi distruse în cadrul acestui proiect. A evocat importanța pe care România o acordă acestui proiect, motiv pentru care a ales să susțină financiar acest proiect rezultat din cooperarea dintre autoritățile din Republica Moldova și NATO.

”Este un moment istoric pentru comunitățile din Beşghioz, Gaidar, Joltai, Cazaclia, Chiriet-Lunga, Copceac şi Tomai care, grație acestui proiect, au reușit să elimine 60 de t de substanțe chimice periculoase, care, de peste 50 de ani, puneau în pericol viața oamenilor și a animalelor și otrăveau plantele. Este un moment important în cooperarea Republicii Moldova cu NATO și pentru angajamentul statelor membre și partenere NATO, deoarece împreună am reușit să îmbunătățim vizibil și fără echivoc calitatea vieții cetățenilor Republicii Moldova.” a declarat ambasadorul României.

Pesticidele urmează a fi transportate la uzina SARPI Dabrowa Gornicza din Polonia pentru a fi distruse termic.

România este țară lider al acestui proiect încă de la debutul său, în anul 2003. Acesta a cuprins trei faze. În perioada 2003 - 2008, în cadrul primei faze, au fost reambalate și stocate peste 3200 de tone de pesticide şi alte substanţe chimice periculoase din aproape 420 de locaţii în 37 depozite regionale. În perioada 2006 - 2010, în a doua fază, Ministerul Apărării, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Universitatea de Stat din Moldova au întocmit o bază de date completă a pesticidelor și evaluarea lor toxicologică. Faza a III-a a proiectului, care a debutat în 2013,  presupune distrugerea propriu-zisă a pesticidelor şi substanţelor periculoase identificate, ambalate şi analizate în primele două faze. Țările care au contribuit la acest proiect sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Italia, Japonia, Letonia, Luxemburg, Polonia, Norvegia, Turcia, alături de România și Republica Moldova. 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1