Citeste si...

„PASĂRE-EU” – SPECTACOL LA CHIȘINĂU DEDICAT VIEŢII ŞI CREAŢIEI LUI ION VATAMANU

La Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Chișinău, pe 14 şi 15 mai, se va derula spectacolul "Pasăre-Eu" - un spectacol de poezie, un spectacol-evocare, dedicat vieţii şi creaţiei lui Ion Vatamanu, originar din Costiceni, regiunea Cernăuți.

“Pasăre-Eu” este un spectacol dedicat lui Ion Vatamanu. Chimist dublat de un poet sensibil la valenţele cuvântului, Ion Vatamanu a fost unul dintre cei mai moderni şi originali exponenţi ai literaturii basarabene, precum şi un mare luptător pentru idealurile naţionale.

“Pasăre-Eu” ne transpune în universul poetic vatamanian, îmbinând recitalul de versuri, în interpretarea actorului Gheorghe Pietraru cu muzica live, izvorând din ţambalul magic al instrumentistului Valeriu Caşcaval, precum şi cu o partitură vizuală, montată de regizoarea spectacolului, cineasta Leontina Vatamanu. Scenografia e semnată de Iurie Matei. Spectacolul este un proiect de teatru independent, produs de OWH Studio.

Ion Vatamanu s-a născut la 1 mai 1937, în satul Costiceni, judeţul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi, Ucraina).

În 1962 debutează cu volumul de versuri „Primii fulgi”. În decursul vieții a publicat peste 30 de volume de versuri, eseuri și publicistică literară, cărți pentru copii, precum și zeci de lucrări științifice. A participat la conferința de fondare a Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. Din păcate, firul vieții lui s-a rupt subit la 9 august 1993, în urma unui atac de cord.

 

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1