Citeste si...

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE "GRIGORE VIERU", EDIȚIA A X-A

vieru 700x357La Chișinău și Iași, zilele acestea, se desfășoară Festivalul Internațional de Poezie "Grigore Vieru". Evenimentul ajuns la ediția a X-a reunește personalități ale lumii culturale din România și Republica Moldova. Festivalul se va desfășura la Chișinău și la Iași. Astfel, evenimentul a debutat luni, 14 mai,  cu depunerea de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru, de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Programul a continuat la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”,  cu un recital de poezie și muzică –„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – susținut de profesori și elevi. Apoi, la Biblioteca Națională pentru Copii și Tineret „Ion Creangă” au avut loc un medalion literar-artistic intitulat „Poet al cetății graiului” și o expoziție de carte din colecțiile bibliotecii. Prima zi s-a încheiat cu ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. 

Marți, 15 mai,  la Academia de Ştiinţe a Moldovei, se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii”. Vor susține prelegeri și vor evoca memoria poetului: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, acad. Nicolae Dabija, Daniel Corbu, Vasile Bahnaru,directorul Institutului de Filologie al AȘM ş.a. De asemenea, la Complexul monumental „Scriitorii Unirii”, Truşeni, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, moderator Vasile Grozavu, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău. În zilele de 16-17 mai, Festivalul se va desfășura la Iași. Astfel, miercuri, 16 mai, la 12.00, în Sala Consiliului Primăriei Iași va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi, Conferința “Grigore Vieru, poet și tribun al spaţiului românesc”, susținută de criticul și istoricul literar Ion Pop, și recitalul muzical pe versuri de Grigore Vieru “Taina care ne apără”, iar la Palatul Copiilor din Iași, elevii din Republica Moldova și din Iași vor susține un spectacol comun de muzică și poezie “Numele tău”. La ora 17.00, în Sala de spectacole “Radu Beligan” a Ateneului Tătărași, iubitorii creației vierene vor avea ocazia să participe la spectacolul “Rădăcina de foc”, care va include un recital de cântece patriotice, prezentat de Corul Marii Uniri din Iași, recitalul “Steaua de vineri” cu actorul Nicolae Jelescu, alocuțiunea și recitalul poetului Valeriu Matei, recitalul muzical al interpretului Cristofor Aldea-Teodorovici și Formației „Teodorovici Band”. Festivalul Internațional de Poezie “Grigore Vieru” se va încheia joi, 17 mai, cu depuneri de flori la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou, iar la ora 12.00, la Muzeul Mitropolitan Iași, se vor ține dialoguri culturale și conferințe cu genericul “Grigore Vieru – poetul, învățătorul tribunul”, la care vor participa personalități marcante ale culturii române.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1