Citeste si...

Beatrice Urucu

fund imbr1Școala din Coștei nu se închide. În baza demersurilor, sesizărilor și memoriului mediului asociativ românesc din Serbia (Uniunea Românilor din Serbia și Românii Independenți din Serbia), împotriva desființării Școlii Românești din localitatea Coștei (Voivodina) trimise instituțiilor de stat și publice din Serbia și România, instituțiilor abilitate cu românii de pretutindeni, corpului diplomatic românesc din Serbia, s-a reușit stoparea investigațiilor întreprinse de Ministerul Educației, Științei și Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad la Școala "Coriolan Doban" din Coștei, respectiv STOPAREA procedurii referitor la desființarea Școlii din localitate. În vederea unei informări corecte și obiective, aducem la cunoștință opiniei publice că toate demersurile au fost demarate de Uniunea Românilor din Serbia (URS) și Românii Independenți din Serbia (RIS) iar eforturile noastre au dat roade.

 

Petiția nr.2367  

Data: 28‐01  

Domnule Dorinel Stan, am luat cunoştinţă  din petiţia adresată  Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră. În vederea analizării problemelor semnalate, petiţia dumneavoastră  a fost trimisă  la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Urmează  ca, în termenul legal, instituţia sesizată  să  comunice, Administraţiei Prezidenţiale  şi dumneavoastră, soluţia adoptată.  

Cu stimă, Consilier de Stat Gabriel‐Cristian Piscociu

 

Mulțumim Administrației Prezidențiale-Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, Comisiei pentru Comunitățile de Români din Afara Țării din Parlamentul României (Senat) și Consulatului României la Zaieciar pentru sprijin, implicare și susținere. În acest context, autoritățile de la Belgrad ne-au asigurat că desființarea Școlii Românești din Coștei nu se încadrează în cerințele legii. Indiferent de promisiuni, URS-ul și RIS-ul va monitoriza în continuare situația, iar conform proiectului, Ministerul Educației de la Belgrad la finea lunii martie va publica lista școlilor care urmează să fie desființate sau comasate în Republica Serbia.

 

Biroul de presă URS și RIS

IMG 6494Sâmbătă, 9 februarie, în sala de sport frumos amenajata a orașului Giula, din Ungaria, s-a desfășurat Balul acordării panglicii, generația 2015-2019, manifestare tradițională dedicată elevilor absolvenți, de clasa a XXII-a, de la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, în cadrul căreia aceștia își iau rămas bun de la cadrele didactice și colegii mai mici, pregătindu-se pentru o nouă etapă în viața lor, care va începe cu noul an universitar, din toamnă.
Ca de fiecare dată, la evenimentul organizat sub patronajul Doamnei Director Maria Gurzău Czegledi, gazda acestei manifestări, au luat parte peste 600 de persoane: elevi și cadre didactice ale Liceului, membri din conducerea orașului, părinți, bunici și alte rudenii ale elevilor absolvenți și multe oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei, ca de pildă Părintele Florin Olteanu, Paroh la Chitighaz și Protopop de Giula, a cărui fiică, Andreea Olteanu, s-a numărat printre absolvenți, Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrală, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula și Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Görgényi Ernő, Primarul Giulei, Domnul Tolnai Péter, Vicepreședintele Consiliului Județean Békés (Bichiș), Doamna Ramona Lile, Rectorul Universității de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Părintele Constantin Rus, Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, redactori ai publicațiilor „Foaia Românească” și „Cronica”, din Giula și de la emisiunea „Ecranul Nostru”, a Studioului Teritorial al MTV 1, din Seghedin, ș.a.
Ca de fiecare dată în astfel de împrejurări, manifestarea a fost deschisă de Doamna Director Maria Gurzău Czegledi, care s-a adresat cu emoție și grijă părintească, în primul rând elevilor absolvenți, pe care i-a felicitat pentru acest moment foarte însemnat din viața lor, ce îi pregătește să treacă dincolo de lumea fascinantă a anilor de școală spre o treaptă superioară, în viața cotidiană, plină de visuri, idealuri, bucurii și speranțe, de zile senine, dar câteodată și de furtuni și le-a împărtășit câteva sfaturi de viață, dimpreună cu toate urările ei de bine, iar Domnul Primar Görgényi Ernő s-a adresat, de asemenea, elevilor și întregii asistențe, felicitându-i pe elevi și participanți și urându-le, de asemenea, mult succes în ceea ce privește viitorul și împlinirea lor din punct de vedere personal, profesional și familial.
Rând pe rând, în grupuri de câte 5-10 elevi, absolvenții celor două clase a XII-a (XII A și XII B), au urcat pe scenă și prin diferite versuri și mesaje, încărcate de emoția firească a tinereții și a unor astfel de împrejurări, și-au exprimat recunoștința față de cadrele didactice și părinți, precum și gândurile și speranțele lor pentru viitor. Fiecare dintre cei 53 de elevi absolvenți, dar și oficialitățile prezente, au primit din partea elevilor de clasa a XI-a câte o panglică, cu imaginea Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și anii de studii: 2015-2019, care dă și numele acestei manifestări, precum și câte o floare.
Momentul cel mai așteptat al serii l-a constituit numărul de vals, pregătit îndelung, în cadrul Liceului, cu instructori de dans și oferit de fiecare clasă a XII-a în parte, elevii fiind îmbrăcați în frumoase costume de bal, după care aceștia și-a invitat părinții la dans, în fața întregii săli. Manifestarea a continuat cu toate cele pregătite, ca de fiecare dată, așternând în sufletele elevilor, dar și ale celorlalți participanți, emoțiile și speranțele unei noi generații de absolvenți ai Liceului Românesc din Giula.
În prezent, în acest Liceu și Școală Generală, în clasele I-XII, învață un număr de 436 de elevi, iar cei 53 de elevi absolvenți de clasa a XII-a i-au avut ca Diriginți pe Doamnele Profesoare Floare Santău și Mariana Oros Martin. Obiceiul numit „Balul acordării panglicii” este specific fiecărui Liceu din Ungaria, pentru elevii absolvenți de clasa a XII-a și el are cel puțin 200 de ani vechime.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

o pilda despre falsa smerenie FLCFim“Foarte multă lume vorbeşte despre smerenie, foarte multă lume vorbeşte despre libertate, dar foarte puţini înţelegem că acestea două sunt aceleaşi lucruri.”(S.B.)

Foarte puţină lume vorbeşte, însă, despre smerenie şi schimbare fie pentru că nu se gândeşte la posibila alăturare a celor doi termeni şi punerea lor în ecuaţie, fie pentru că relaţionarea lor duce cu gândul la o abordare teosofica, interdisciplinară şi cvasiforţată, smerenia aparţinând dicţionarului teologic, având conotaţii creştine, iar schimbarea este universală, mai mult interpretată de filosofi.(Lou Marinoff, Intrebări fundamentale. Ed Trei, Bucuresti, 2013)

Dar schimbarea face parte din viaţa noastră de zi cu zi şi are loc fie că vrem, fie că nu vrem, pentru mulţi fiind egala cu stresul! Ea poate avea cauze naturale interne sau externe, poate fi dorită sau nu. Indiferent de natura acestor cauze, ea se poate manifesta ca o problemă reală , căreia îi facem faţă cu greu sau căreia nu ne putem adapta.

Dându-şi seama de importanta ei in viata omului , filosofia chineza a scris o carte în acest sens, I Ching, literal titlul înseamna Cartea Schimbărilor, care se bazează pe o abordare simplă: în fiecare situaţie de viaţă poţi face o mişcare mai bună sau mai proastă. Dacă eşti înţelept, vei face alegerea mai bună, dacă eşti mai puţin înţelept, vei face alegerea mai proastă.

Pe de altă parte, creştinismul vorbeşte despre libertatea alegerii, care ne aparţine fiecăruia şi vine în consonanţă cu credinţa creştină a omului liber, libertate pe care ne-o dă cunoaşterea Adevărului revelat divin prin cercetarea Duhului Sfânt. Concluzionând, alegerea ne aparţine, nu putem învinui pe nimeni pentru ea, decât pe noi înşine, mai puţin revelaţia ei! De asemenea, aceasta nu este determinată în exclusivitate de trecut, ea poate fi doar influenţată de el, dar situaţia prezentă a deciziei pe care o luăm legat de schimbare, cu siguranţă ne va influenţa viitorul.(L. M. )

Cum decidem atunci în privinţa schimbării?

I Ching propune operaţiuni cvasimistice, similare ghicitului în bobi al nostru, românesc sau aruncării cu zarurile, lasă până la urmă alegerea în mâinile noastre, punându-ne la dispoziţie poveşti simbolice ale unor personaje mistice, orientale, în care noi ne putem regăsi sau cu care ne putem identifica printr-un salt cultural.

Ce poate face, însă, un creştin, în acest sens?

Doctrina creştina ne spune ca noi, creştinii avem opţiunea libertăţii totale în acţiunile noastre. Apostolul Ioan spune :”Cunoaşteţi adevărul şi adevărul vă va face liberi!”

Filosofia propune o terapie filosofică prin care, pacientul, ajutat de terapeutul filosofic conştientizează schimbarea şi găseste modalităţile de a-i face faţă împreună cu acesta. La acest exerciţiu ne invită şi psihoterapeutul, într-un dialog pe canapea sau pe skype. Noi, creştinii avem, însă, în plus duhovnicul şi valorile creştine, într-un dialog om-Dumnezeu, metaforic spus, al întunericului cu Lumina neinserată! Savatie Bastovoi spune: ”Noi suntem chemaţi la libertate prin smerenie”. Smerenia, cuvânt din slavona, vine din mera- măsură, deci a te smeri înseamna a te readuce în măsura ta de om.

Şi care este măsura noastră?

“Măsura noastră este moartea”, spune Bastovoi. Mai blând spus este o măsura mică, aş zice a omului simplu care nu şi-a pierdut umanitatea în societatea pe care o numim, astăzi, cu un termen toxic, post-umană. Acesta este orice om care se vede pe sine însuşi, mic. Prin smerenie se câştigă libertatea, în cheie creştină, prin a putea fi tu însuţi indiferent de ce este în jurul tău. Dar tu depinzi de exterior, eşti influenţat de factori externi, te poţi globaliza chiar la un moment dat şi deveni o lume întreagă! Poţi deveni chiar Dumnezeu, re-naşti, re-creezi! Ai libertate totală, te identifici cu Creatorul, dar doar cu puterea, nu şi cu smerenia Lui!

Cum poţi face faţă schimbării de la starea adamică, inocentă, de la întregul Adam care cuprinde întreaga umanitate într-o singură persoană in viziunea Părintelui Sofronie, la Adam- Zeul globalizării, al secularizării în care nu te mai regăseşti, te pierzi, te diluezi, te evapori, dispari...

Poţi întreba oracolul I Ching şi intuitiv poţi controla schimbarea, îţi cumperi cartea şi citeşti, zilnic, în ea ca şi cum ai ghici în cafea sau cum ai merge la astrolog, la ghicitoare. Cei mai raţionalişti dintre noi ar obiecta.

Sau ne putem întoarce în lumea ideilor platoniene, la Alegoria Peşterii. Ea afirmă că majoritatea oamenilor îşi trăiesc viaţa ca şi cum ar fi legaţi cu faţa la un perete. Un foc arde în spatele lor, iar cei care îi ţin captivi(propria ignoranţă) mişcă nişte obiecte în faţa focului, care aruncă umbre pe perete. Asta este ceea ce văd ei, nimic real, doar speculaţii despre focul şi obiectele care cauzează umbrele. Prin urmare, aceştia au nevoie de schimbare. Ei trebuie să aibă puterea să iasă afară, să exploreze lumea reală şi lumina ei, să descopere ce sunt de fapt obiectele, să ajungă la origini, la “idei” (Adevărul, Frumosul, Dreptatea) care fac toate lucrurile posibile. Schimbarea la Platon înseamnă transgresarea unei lumi în care eşti ţinut captiv în mod fals, o evoluţie, un salt din aparenţă în realitate. Lou Marinoff propune evoluţia prin educaţie, cercetare filosofică, spiritualitate.

Mai greu este, însă cu schimbările dramatice care pot interveni în viaţa noastră independent de noi: moartea cuiva drag, boli incurabile, pierderea slujbei, devalorizarea noastră, etc., un “moment al adevărului”(Lou Marinoff) sau ceea ce exploatează Hemingway atingând un maxim de expresivitate artistică în Bătrânul şi marea, acel ordeal, în care omul lupta cu ceea ce este el însuşi, de fapt, cu moartea.(S. B.) Ceea ce îl eliberează pe bătrânul lui Hemingway îl face liber şi pe creştinul roman: smerenia, aducerea în minte a stării finale a umanităţii, a morţii. Dar motorul acestui moment al schimbării noastre prin propria măsură, prin propria libertate nu poate fi nici psihoterapeutul, nici filosofia americană sau chineză, nici alţi consilieri moderni, ci doar fiecare om în sine.

Cum facem faţă schimbărilor din viaţa noastră?

Printr-o idee, prin raţiune, înţelepciune, introspectie, revelaţie, prin filosofii diverse, ajutor terapeutic, medicaţie, prin educaţie şi cursuri, prin Dumnezeu, dar totuşi cum?

Prin schimbarea noastră!

 

prof.univ.dr. Codruța-Mirela Stănișoară

APEL DIN PARTEA UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA

Publicat în SERBIA Marți, 29 Ianuarie 2019 09:06 0

cropped urs logo 600 1Uniunea Românilor din Serbia (URS), alianță reprezentativă și de determinantă a românilor de pe întreg teritoriul Serbiei, anunță opinia publică despre convocarea ședintei telefonice a președintelui URS, Liubomir Brândușan în baza Statutului (Articolul 5, aliniatul 2 și Articolul 10, aliniatul 2) și Regulamentului de lucru al URS-ului (Articolul 14, aliniatul 1 și Articolul 16, aliniatul 3) cu un singur punct pe ordinea de zi.

În baza mai multor sesizări și plângeri, nerespectarea codului etic și conduita Uniunii, încălcarea principiilor și normelor care afecteaza grav imaginea Uniunii Românilor din Serbia, atât în Serbia cât și în România, Consiliul Director URS, în baza votului majoritar a adoptat următoarele:

                                             

                                                                                       HOTĂRÂRE

Suspendarea temporală (6 luni) a domnului Tihan Matasarevici, președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor "Dunărea" din Cladova.

Uniunea Românilor din Serbia se bucură de sprijin important în rândul comunității romînești din Serbia, de imagine publică și reputație. În acest context, încă două organizații din Timoc (o asociatie civică și una studențească), respectiv încă o organizație cu prefix românesc din Voivodina, urmează să depună cerereri pentru aderarea la URS.

Facem apel public către corpul diplomatic românesc din Serbia să nu mai ignore în continuare Uniunea Românilor din Serbia (16 organizații/asociații românești din Timoc, Valea Moravei și Voivodina), respectiv societatea civică unită sub o singură umbrelă, deoarece există riscul ca mediul asociativ românesc să dispară și datorită indiferenței sau ignoranței Ambasadei României la Belgrad și Consulatului României la Vârșet (Consulatul României la Zaiecear este un model și exemplu demn de urmat), iar pe scenă să rămână doar CNMNRS, instituție creată de statul sârb, subordonată fondatorului, dar paradoxal pentru Ambasadă și Consulatul de la Vârșeț este unicul partener de dialog... Cerem tratament egal și nu vom mai tolera atitudini părtinitoare și discriminatoare.

În altă ordine de idei, facem un ultim APEL public către instituțiile abilitate cu românii de pretutindeni de la București (MRP, ICR), Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Educației, Ministerul Culturii, Patriarhia României și Comisile pentru românii de pretutindeni să faciliteze Uniunii Românilor din Serbia (URS) o vizită de documentare la București pentru clarificarea situației și stagiul actual de dezvoltare al românilor din Serbia.

IMG 6202
Sub genericul „Balul Românesc pe Țară” și în organizarea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, sâmbătă, 26 ianuarie 2019, la Giula, în Ungaria, s-a desfășurat manifestarea tradițională dedicată cântecului și jocului popular românesc, ce are loc anual la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din oraș.
La acest eveniment au luat parte, ca de de fiecare dată, circa 300 de participanți, din cadrul comunității românești din Ungaria, dar și din România, din orașe apropiate de graniță, precum Arad, Lipova, Oradea, Baia Mare, Timișoara, sau Caransebeș, precum și oficialități, între care s-au numărat: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Domnii Consuli Generali Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula și Daniel Banu, de la Seghedin, Domnul Traian Cresta, Purtătorul de Cuvânt al minorității românești în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele AȚRU și Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, gazdele și organizatorii manifestării, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Profesor Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Profesor Marius Grec, din partea Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Domnul Profesor Teodor David, din Oradea, scriitor, Primari, Viceprimari, conducători de Autoguvernări Românești Locale și Directori de Școli din toate localitățile din Ungaria în care trăiesc români și conducători de instituții românești din România, care participă anual, cu bucurie, la acest eveniment și au legături strânse cu românii din Ungaria.
Deschiderea oficială a aparținut Domnului Director Tiberiu Iuhas, apoi cuvinte de bun venit au fost rostite de Domnul Purtător de Cuvânt Traian Cresta și Doamna Director Mariana Negrău Vetro, după care Preasfințitul Părinte Siluan a rostit, de asemenea, un cuvânt de binecuvântare și o rugăciune adresate celor care păstrează tradiția și vin ca să îi cinstească pe românii din Ungaria și să se simtă bine împreună cu aceștia.
Programul cultural și muzical al serii a fost foarte bogat și a cuprins artiști locali renumiți, precum Domnii Gheorghe Bagy din Aletea și Gheorghe Gros și Chitighaz, artiste consacrate din zona Bihorului, ca de pildă Cornelia Covaciu, Florica Ruja, Viorica Bradea și tânăra și foarte talentata Bianca Diana Popa, solista bănățeană Lioara Boșcu și formația sa din Timișoara, din care face parte și renumitul artist Doru Țăranu, Domnul Ioan Laszlo și formația sa din Vărșand, ș.a. Aceștia au oferit un repertoriu divers și o atmosferă tipic românească care a bucurat întreaga asistență.
De asemenea, organizatorii, dar și invitații, au pregătit multe cadouri oferite ulterior, printr-o tombolă.
Este un obicei păstrat cu statornicie, începând din anul 1981, care îi adună la un loc pe românii din Ungaria și pe prietenii și cunoscuții lor din România, se simt bine împreună și fac planuri de viitor pentru noul an, care să vină în întâmpinarea nevoilor materiale, culturale și spirituale ale comunității românești din Ungaria, în demersul ei de a-și păstra identitatea națională și particularitățile ei.
Astfel de manifestări vor mai avea loc, atât la Liceul Românesc din Giula, dedicate elevilor absolvenți, sau fundațiilor educative care îl susțin, precum și în alte localități din Ungaria în care trăiesc români: Chitighaz, Bătania, Medgyesegyháza, sau în alte părți.
 
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române Ungaria

fund imbr1Vineri, 18 ianuare, Şcoala Generală "Coriolan Doban" din Coştei a celebrat o mare Sărbătoare a tuturor românilor, Ziua lui Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale. Ziua de naştere a geniului poeziei româneşti şi adoptarea prin lege de către Parlamentul României a acestei zile ca Ziua Culturii Naţionale, constituie o dată fundamentală ca importanţă în calendarul culturii, civilizaţiei şi existenţei româneşti, precum şi în calendarul Şcolii din Coştei. În incinta Şcolii din Coştei s-a desfăşurat un emoţionant eveniment consacrat Zilei Culturii Naţionale şi marcărea a 169 de ani de la naşterea poetului național Mihai Eminescu, la care au luat parte elevii ciclului V-VIII. Manifestarea a fost organizată de profesoara de limba română, Natalia Stan, cu sprijinul şi susţinerea directorului instituţiei, Mircea Boldovină. Evenimentul de suflet a fost binecuvântat de preotul Aurel Străin, iar cuvinte de salut au fost adresate de Mircea Boldovină, directorul Şcolii din Coştei, Dinu Gheorghe, consulul general al României la Vârşeţ, Natalia Stan, coordonatoarea evenimentului, care au reiterat importanţa şi semnificaţia omagierii Zilei Culturii Naţionale pentru filonul românesc şi eforturile depuse pe altarul păstrării identităţii şi spiritualităţii româneşti. Programul literar-artistic a cuprins colaj de poezie eminesciană în interpretarea elevelor Alexandra Maleta şi Melisa Voin (Dorinţa), Victoria Panciovan (Revedere), Gabriela Duda (Şi dacă...), Adriana Stevici (Atât de fragetă), Alexandra Maiogan (Luceafărul), Elena Purenda (Criticilor mei), Isidora Colojoară (La steaua), eseuri-evocarea vieţii şi operei poetului, (Alexandra Maiogan, Ionela Dobrescu, Anamaria Borca şi Letiţia Roksa), romanţe şi cântece pe versuri de Eminescu,"Pe lângă plopii fără soţ" în interpretarea Alexandrei Maleta şi "Seara pe deal", în interpretarea grupului vocal de fete, clasa a V-a, iar Adrian Roksa a interpretat două piese muzicale instrumentale.Totodată ,a fost organizată şi o expoziţie de lucrări plastice realizate de către copii. Evenimentul a fost onorat de prezenţa unor invitaţi de seamă, Dinu Gheorghe,consulul general al României la Vârşeţ, Mircea Boldovină, directorul Şcolii din Coştei, Viorel Bălăgean, primarul localităţii Coştei, Mariana Stratulat, ziaristă la C.P.E."Libertatea" din Panciova, Aurel Străin, preotul local şi alţii. Şcoala "Coriolan Doban"din Coştei a omagiat personalitatea marelui poet Mihai Eminescu, iar opera eminesciană a fost armonios pusă în valoare prin muzică, poezie şi pictură.

 

BIROUL RIS

SLUJIRE INTER-ORTODOXĂ LA SEGHEDIN, ÎN UNGARIA

Publicat în UNGARIA Marți, 15 Ianuarie 2019 10:21 0
IMG 6096Data de 14 ianuarie 2019, reprezintă nu doar Odovania Praznicului Botezului Domnului, după calendarul nou, pentru creștinii dreptmăritori de pretutindeni, ci și Anul Nou, Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului și Sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, după calendarul iulian, neîndreptat.
Răspunzând invitației adresate de Preasfințitul Părinte Lukijan (Luchian) Pantelici, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria și Administratorul Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin (Szeged), Ungaria, a avut loc o slujire inter-ortodoxă, la care, alături de Ierarhul sârb a co-liturghisit și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, dar și alți clerici din cele două Eparhii, din Ungaria și din România. O slujire asemănătoare, inter-ortodoxă, a avut loc recent și în Catedrala Episcopală Românească din Giula, Ungaria, cu prilejul hramului acestei Catedrale, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie 2018), dar de data aceasta ea s-a petrecut în biserica ortodoxă sârbă din Seghedin. Cele două slujiri relevă dorința de întărire a relațiilor frățești, inter-ortodoxe, a celor două Eparhii, română și sârbă, care funcționează pe teritoriul Ungariei, alături de alte trei jurisdicții ortodoxe (bulgară, greacă și maghiară, aflată sub autoritatea Patriarhiei Moscovei), dar și pe aceea de a consolida acest gen de relații pentru Eparhiile care funcționează în Serbia: Episcopia românească a Daciei Felix, de la Vârșeț și Eparhiile Ortodoxe Sârbe din Voievodina și din Sudul Dunării.
Din soborul slujitor, alături de cei doi Ierarhi: PS Lukijan și PS Siluan, au mai făcut parte Părintele Iustin Stoianovici, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Sârbă de Timișoara, Părintele Dalibor Milencovici, Parohul bisericii sârbe din Seghedin, Părintele Aurel Becan, Protopop Ortodox Român de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc (Magyarcsanád), Părintele Tibor Imrenyi, Parohul bisericii ortodoxe maghiare din Seghedin, Părintele Svetomir Milicici, Parohul bisericii sârbe din Desk (Ungaria), Părintele Dina Ciocov, Paroh la biserica sârbă din Sânnicolaul Mare (Județul Timiș), Diaconii Ștefan Milișavici și Miodrag Iovanovici, ai Preasfințitului Părinte Episcop Lukijan și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală Românească din Giula, iar răspunsurile la strană au fost date de grupul coral de credincioase al Parohiei sârbe din Sânnicolau.
Cuvântul de învățătură al zilei l-a ținut Preasfințitul Părinte Lukijan, care a vorbit despre darul cel mare pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Dumnezeu și Om adevărat, îl face tuturor celor care cred în El și care Îl urmează în fiecare zi a vieții lor, punându-și toată nădejdea lor în El.
Credincioșii care s-au pregătit, au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, care lucrează în modul cel mai desăvârșit, prin puterea Mântuitorului Hristos, marele dar al unității creștine, dar și pe toate cele de trebuință și de folos fiecărui suflet de creștin ortodox.
Îndată după Sfânta Liturghie a fost săvârșită și slujba de „Te Deum”, pentru Noul An.
Atmosfera de comuniune și bucurie, la început de An Nou calendaristic, după stil vechi și la sfârșit de Praznic al Bobotezei, după calendarul nou, a continuat și la agapa frățească care a urmat după aceea.
Preasfințitul Părinte Siluan, adresându-se credincioșilor, a subliniat faptul că Praznicele sărbătorite acum aduc mare bucurie și binecuvântare în sufletele credincioșilor ortodocși de pretutindeni și a vorbit despre importanța unor astfel de slujiri comune, care se fac spre bucuria credincioșilor sârbi și români, aflați sub purtarea de grijă a Sfintelor Biserici Ortodoxe Autocefale Surori din care fac parte. Aceștia pot, astfel, să experimenteze în mod concret puterea jertfelnică a dragostei și chemării Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a rugat și a lucrat dumnezeiește ca toți să fie Una, dar care pot să își păstreze și să își afirme, în același timp, darurile, caracteristicile și specificul neamului din care fac parte, în bună conviețuire cu ceilalți, spre dobândirea vieții veșnice și a Împărăției Cerurilor.
Biserica ortodoxă sârbă din Seghedin a fost construită de sârbi, între anii 1773-1778 și ea deține multe cărți și obiecte liturgice vechi, de mare valoare, ca de pildă o icoană cu Năframa Sfintei Veronica, de secol XVII, adusă din Rusia și fiind pictată în stilul școlii lui Andrei Rubleov, sau două icoane vechi, cu Maica Domnului, aduse din Serbia în timpul migrației din 1690. Între anii 1996 și 2017, tot aici, în biserica ortodoxă sârbă, cu binecuvântarea Episcopului Ortodox Sârb din Ungaria, au fost săvârșite și slujbe în limba română, o dată pe lună, pentru Parohia Ortodoxă Românească din Seghedin, care a luat ființă la inițiativa și sub purtarea de grijă a Părintelui român Aurel Becan, iar din 9 iulie 2017 ele au continuat la Paraclisul românesc amenajat în incinta Hotelului Forrás (Foraș), din Seghedin și sfințit pentru românii ortodocși din acest oraș universitar, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 5865Așezământul Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, care împlinește în zilele acestea 10 ani de existență, și-a sărbătorit Hramul în Duminica după Botezul Domnului (13 ianuarie 2019).
Cu aceste prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat în mijlocul obștii monahale formată din 3 maici și aflată sub purtarea de grijă a Părintelui Protosinghel David, Pop, Superiorul Așezământului Monahal Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului Misionar-Pastoral și Cultural „Sfântul Vasile cel Mare”, săvârșind Sfânta Liturghie Arhierească în Capela Românească din Budapesta, care funcționează atât ca locaș de rugăciune al comunității românești parohiale din acest oraș, de la începutul anilor 1900, cât și al Așezământului Monahal Românesc ce a fost înființat aici în 15 ianuarie 2009, cu binecuvântarea Preasfinției Sale.
Din soborul slujitor, alături de clericii români din Budapesta: Părintele Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal și Părintele Marius Maghiaru, Protopopul Ortodox Român de Budapesta, au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Nicolae Moldovan, Starețul Sfintei Mânăstiri Nicula, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, Părintele Protosinghel Calinic Stupinean și Ierodiaconul Gavriil Boga, de la aceeași Mânăstire, precum și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.
Răspunsurile la strană au fost cu profesionalism de maicile Așezământului Monahal, iar la slujbă au participat numeroși credincioși ortodocși români din Budapesta și împrejurimi, precum și oficialități, ca de pildă Excelența Sa, Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta și familia sa, Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFORB) și Domnul Locotenent Comandor Nistor, Comandantul contingentului românesc de la Pápa (Papo), Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre importanța credinței în viața poporului român și a creștinilor dreptmăritori de pretutindeni, care dincolo de realizările din punct de vedere material, sau profesional, reprezintă un lucru deosebit de important și un mare câștig în viața acestora, un reazăm și un punct de sprijin puternic pentru toate încercările pe care fiecare le are de trecut aici, pe pământ și o pregătire necesară și foarte binevenită pentru înțelegerea, asumarea și dobândirea vieții celei veșnice, adusă în lume prin cuvântul de învățătură al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, prin Jertfa Sa de pe Crucea Golgotei și prin predica Sfinților Apostoli și începută prin Taina Sfântului Botez.
Copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți apoi cu Sfintele Taine, iar la final Ierarhul a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această realizare importantă din viața comunității românești budapestane, care începând de acum 10 ani are și ea un locaș de rugăciune mănăstiresc, în care, în fiecare zi se înalță rugăciuni de mulțumire și de cerere către Bunul Dumnezeu, de către obștea Așezământului Monahal Românesc, pentru binele și folosul duhovnicesc al acestor credincioși. Mulțumire a fost adusă și Starețului și Părinților de la Mânăstirea Nicula, care au venit la această sărbătoare de hram cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, al Clujului, Maramureșului și Sălajului și au adus multă bucurie Părintelui Protosinghel David Pop, care a intrat în monahism și a petrecut primii ani ai nevoințelor sale duhovnicești tot la Mânăstirea Nicula.
Părintele David a mulțumit, de asemenea, Bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul acordat în acești ani, Ierarhului locului pentru binecuvântarea înființării acestui Așezământ Monahal la Budapesta, aflat la loc de cinste în sufletul său, Părinților de la Nicula, care l-au onorat cu prezența și slujirea lor, Părintelui Marius Maghiaru, frate întru slujirea la Sfântul Altar și tuturor credincioșilor români din Budapesta, pe care îi are în grija sa părintească.
Toți cei prezenți la slujbă au fost invitați apoi la o agapă frățească, la care a continuat atmosfera de comuniune frățească, ortodoxă și românească.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

scoala costeiMediul asociativ românesc din Serbia Românii Independenţi din Serbia (RIS) şi Uniunea Românilor din Serbia (URS) ca for reprezentativ al comunităţii etnice româneşti din Serbia, în baza principiilor şi practicilor societăţii democratice, principiilor instructiv-politice, Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Declaraţia O.N.U. cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţii etnice, lingvistice şi religioase, fac APEL către autorităţile locale din municipiul Vârşeţ, provinciale şi republicane, pentru păstrarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei. Conform proiectului de reorganizare a rețelei de şcoli primare, la propunerea autoguvernării locale şi Administraţiei şcolare din Zrenjanin, Ministerul Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad, urmează să aprobe hotărârea finală privind desfiinţarea (închiderea) şcolii (clasele V-VIII) din localitatea Coştei, absorbţia şi transferul la o şcoală din Vârşeţ. Acest act, ameninţă existenţa şi supraveţuirea românilor ca entitate etnică şi treptat dispariţia localităţii Coştei.

În Memoriul înaintat oficialităților românești și reprezentanților instituțiilor responsabile de la Belgrad, se arată următoarele:

"Coşteiul este cea mai mare şi importantă localitate românească din comuna (municipiul) Vârşeţ. Un focar de răspândire a culturii, tradiţiei şi învăţământului românesc din Serbia. Atragem atenţia organelor competente privind intenţia desfiinţării Şcolii româneşti (ciclul V-VIII) din localitatea pur românească Coştei, care există aici mai mult de două secole şi cerem stoparea dispoziţiei. Localitatea Coştei pe parcursul secolelor se mândrește cu multe premiere, a consemnat evenimente cu marcantă semnificaţie pentru românii din Serbia, respectiv pentru procesul de învăţământ în prima limbă; I. Vechea vatră milenară românească din valea Căraşului - Coşteiul este atestat în îndepărtatul an 1361, iar documentar este cea mai veche şi însemnată localitate românească din Serbia;

II. În anul 1869, la Coştei se înfiinţează primul cor din Banatul de Sud;

III. În urmă cu 137 de ani, Trupa de teatru din Coştei a prezentat prima piesă de teatru (repertoriul cult);

IV. În anul 1906 corul din Coştei ocupă locul I la primul şi unicul concurs al românilor de pretutindeni de la Bucureşti;

V. În anul 1910 la Coștei s-a înființat prima fanfară românească din Serbia; VI. În anul 1911 la Coştei s-a construit prima Casă de Cultură sătească, când doar patru oraşe din Transilvania şi Banat aveau astfel de lăcaşuri (edificii) culturale.

VII. Există o veche istorie şi tradiţie a învăţământului, a presei pedagogice în limba română la Coştei. Organizarea procesului educativ -instructiv este menţionat în secolul al XVIII-lea.Prima şcoală românească din Serbia cu durata de opt ani (I- VIII) s-a înfiinţat în 1914, cu mult înaintea altor localitãţi din Voivodina. Şcoala românească din Coştei are deja o istorie şi tradiţie mai mult de două secole, iar clasele V-VIII mai mult de un secol.

VIII. În perioada anilor 1910-1914, la Coştei apare prima revistă pedagogică din Banat Educatorul.

IX. Tot la Coştei apare primul ziar sătesc din Banat Opinca. Aici s-au pus bazele şi temeliile ziarului interbelic Nădejdea, respectiv a cercului literal şi revistei postbelice Lumina. ARGUMENTE ŞI DOCUMENTE DE REFERINŢĂ Şcoala Generală "Coriolan Doban" din Coştei este unica şcoală românească din mediul rural, - (există 11 şcoli în P.A. Voivodina: Ş.G."Mihail Sadoveanu" - Grebenaţ, Ş.G. "2 Octombrie" - Nicolinţi, Ş.G. "3 Octombrie" – Sân-Mihai, Ş.G. "1Mai" - Vladimirovaţ, Ş.G. "Frăţie şi Unitate" - Alibunar, Ş.G. "Žarko Zrenjanin" - Satu Nou, Ş.G. "Dr. Aleksandar Sabovljev" - Ecica, Ş.G. "Sfântul Gheorghe" - Uzdin, Ş.G. "Sfântul Sava" - Jitişte şi Ş.G. "George Coşbuc" - Begheiţi) care are despărţământ afiliat la Voivodinţ, iar şcoala din localitatea românească Voivodinţ aparţine teritorial de Ş.G. "Coriolan Doban" din Coştei, respectiv elevii claselor V-VIII din Voivodinţ frecventează cursurile la şcoala din Coştei (3 km distanță). Celelalte şcoli cu predare în limba română pe teritoriul P.A. Voivodina n-au despărţăminte în limba română, iar în majoritatea procesul educativ-instructiv este mixt (clase de predare în limba română şi sârbă). Cerem Administraţei locale din Vârşeţ, Administraţiei şcolare din Zrenjanin şi Ministerului Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice, în baza recomandărilor şi propunerilor privind modificările în reţeaua şcolară pe teritoriul municipalităţii Vârşeţ, să respecte elementul şi specificul românesc, adică aplicarea discriminării pozitive, precum să aibă în vedere proclamarea Școlii (învățământului) din Coştei, în baza Legii Consiliilor din 2011 şi 2012, instituţie de importanţă majoră pentru românii din Serbia şi ca atare aceasta nu poate fi desfiinţată, iar propunerile trimise la Ministerul Educației şi hotărârea acestuia trebuie să aibă în vedere Şcoala românească din Coştei şi păstrarea claselor V-VIII, respectiv să fie cuprinsă în reţeaua şcolară pentru anul 2019/2020, PENTRU CĂ : 1. În baza legii, drepturile minorităţii naţionale dobândite (câştigate) nu se pot reduce, ceea ce legislaţia şi Constituţia R. Serbia garantează. Desfiinţarea Şcolii din Coştei (cl.V-VIII), după mai mult de două secole de activitate şi existenţă nu este în concordanţă cu Dreptul câştigat al minorităţilor etnice garantat prin Constituţia şi legislaţia Serbiei, iar decizia închiderii claselor V-VIII la Coştei afectează Dreptul câştigat. 2. Legea privind minorităţile naţionale din Serbia, dă posibilitatea, reglementează stabilirea instituţiilor educativ-instructive (învăţământ) de importanţă majoră pentru o minoritate naţională. Ïn acest context, în baza articolului 15, aliniatul 1, punctul 3, Legea cu privire la Consiliile Minorităţilor Naționale (Monitorul oficial RS, nr. 72/2009,20/2014 - hotărârea US, 55/2014, şi 47/2018), Consiliul Naţional al Minorotăţii Naționale Române (CNMNRS) a stabilit instituţiile de învăţământ de interes major pentru minoritatea naţională română din Serbia. Şcoala din Coştei este a doua menţionată în documentul oficial (pe lângă cele 11 şcoli primare, respectiv două medii şi trei facultăţi), emis pe data de 21 septembrie 2011 şi semnat de coordonatoarea Departamentului pentru Invăţământ al CNMNRS, Rodica Almăjan. (vezi Anexa 1) 3. Un alt document justificativ semnat pe 15 august 2012, de președintele CNMNRS, Daniel Petrovici, în baza artcolului 15., aliniatul 1., punctul 3, din Legea Consiliilor Naţionale ale Minorităţilor Naţionale din R. Serbia, precizează instituţiile de învăţământ (şcolile) de interes major pentru românii din Serbia pe teritoriul municipiului Vârşeţ. Şcoala din localitatea Coştei este inclusă prima. (vezi Anexa 2) 4. Şcoala Primară "Coriolan Doban" din Coştei are în jur de 50 de elevi care frecventează cursurile în limba română, ciclul I-VIII în anul şcolar 2018/2019, există continuitate şi chiar creşterea numărului de elevi în următorii ani. Școala din Coștei nu se confruntă cu o scădere efectivă a numărului de elevi. 5. Pentru românii din Serbia este inadmisibil desfiinţarea claselor V-VIII de la şcoala românească din localitatea Coştei şi transferul la o şcoală din Vârşeţ. În primul rând datorită istoriei şi tradiţiei, naveta elevilor şi angajaţilor, respectiv distanţa mare Coştei -Vârşeţ şi Voivodinţ-Vârşeţ (circa 20 km într-o direcţie). Închiderea Școlii, în mediul rural, îi va pune pe copii în situația de a nu mai merge la ore. Toate cele menţionate vor avea represiuni asupra generaţiilor viitoare. 6. Şcoala din localitatea Coştei este susţinută de mediul asociativ românesc şi instituţional din Serbia, de localnici și părinţi. Cadrele didactice sunt foarte bune pregătite, există performanţe şcolare, nu există nici un motiv care să justifice încetarea funcţionării claselor V-VIII la Coştei. Prin luarea acestei hotărâri asistăm la încălcarea drepturilor constituţionale, drepturile omului şi dreptul la educaţie în limba maternă în aşezările pur româneşti, asistăm la o gravă formă de nedreptate ale cărei victime sunt copiii şi etnicii români din Coştei, iar pe termen lung duce nemijlocit la dispariţia aşezării româneşti din peisajul rural. 7. Copiii reprezintă viitorul ţării şi nu numere în tabele care să asigure nişte venituri. Educaţia este cea mai bună investiţie pe termen lung. Fără studiu de impact, consultarea instituţiilor româneşti create de stat şi consultarea societăţii civice româneşti din Serbia, desfiinţarea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei, adică transferul la o şcoală din Vârşeţ este scandalos. 8. Închiderea claselor româneşti din localitatea Coştei, nu aduce mare economisire Ministerului Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad, iar sumele ce vor fi economisite, nici măcar nu sunt simbolice. Este inadmisibil ca o şcoala cu învăţământ minoritar (românesc) din Serbia să fie desfiinţată doar pe motive că s-ar face economii. Raportarea exclusivă la o iluzorie momentană de bani este profund eronată. 9. Trebuie avut în vedere criteriile legislative, demografic, geografic, criteriul socio- economic şi criteriul relevanţei, când este vorba de închiderea claselor V-VIII în localitatea românească Coştei. MĂSURI ŞI CONCLUZII a) CEREM Guvernului Serbiei şi Guvernului României, Ministrului Educației, Ştiinţei şi Dezvoltării Tehnologice de la Belgrad şi Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să interprindă măsurile şi demersurile necesare pentru stoparea desfiinţării Şcolii (clasele V-VIII) în localitatea Coştei şi susţinerea procesului de învăţământ în limba română la Coştei şi pe întreg teritoriul Serbiei. b) Actul de desfiinţare şi transferare a Scolii româneşti din Coştei pe lângă că va face viaţa mai grea tuturor cetăţenilor aşezării, implicit pune în pericol existenţa şi supraveţuirea românilor din localitate. Desfiinţarea unei singure şcoli româneşti din Voivodina, statistic reprezintă 10% din numărul total (româneşti şi mixte) şi 25% din numărul şcolilor româneşti din Voivodina (Serbia). Odată cu pierderea învăţământului românesc în Voivodina, românii îsi pierd identitatea şi spiritualitatea. c) Şcoala românească din Coştei, oferă ciclu complet de învăţământ primar (clasele I-VIII), copiilor din Coştei şi Voivodinţ, care trebuie păstrată şi menţinută, deoarece este încărcată de istorie, tradiţie şi performanţe. SOLICITĂM factorilor de decizie păstrarea claselor V-VIII în planul de școlarizare pentru anul 2019/2020, menținând astfel o structură stabilă care a funcționat mai bine de 100 de ani și care a consacrat învățământul românesc din Serbia ducând la îmbunătățirea constantă a rezultatelor procesului educativ-instructiv."

 

 

IMG 6018Potrivit tradiției, și în acest an, instituțiile românești din Giula și cei care își desfășoară activitatea aici, au fost sfințiți prin stropire cu Agheasma Mare, la câteva zile după Praznicul Bobotezei.
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de alți clerici de la Centrul Eparhial, a trecut rând pe rând, miercuri și joi (9 și 10 ianuarie 2019), pe la aceste instituții, unde a fost întâmpinat cu bucurie de conducătorii lor, de personalul care lucrează aici și de numeroși copii de la grădiniță și elevi români din Giula.
Astfel, au fost sfințite Consulatul General al României la Giula și Reședința Domnului Consul General Florin Trandafir Vasiloni, Grădinița Românească, aflată sub conducerea Doamnei Director Ana Ciotea și unde învață în prezent un număr de 112 copii, între 2 ani jumate și 7 ani, împărțiți în 4 grupe; Școala Generală, Căminul de elevi și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu”, conduse de Doamna Director Maria Gurzău Czegledi, unde învață un număr de aproximativ 430 de elevi, în clasele I-XII, sub îndrumarea a 46 de cadre didactice permanente și a altor suplinitori, Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în anul 2014, Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), condusă de Domnul Președinte Tiberiu Iuhas, Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, condus de Doamna Director Mariana Negrău Vetro, Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), condusă de Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și sediul Săptămânalului „Foaia Românească”, aflat sub conducerea Doamnei Director Eva Iova-Șimon, sediul Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, condus de Doamna Director Delia Covaci precum și casele unor credincioși din Giula foarte apropiați de Biserică.
Cu toții au primit binecuvântarea adusă prin stropirea cu Agheasmă Mare și revărsată cu îmbelșugare, în aceste zile, peste dreptmăritorii creștini din lumea întreagă.
De asemenea, tot în această perioadă, înainte de Bobotează și casele celorlalți credincioși din Giula, împrejurimi și alte localități din Ungaria în care trăiesc români, au fost sfințite de Preoți, prin stropire cu Agheasmă Mare, urmând această frumoasă tradiție păstrată cu sfințenie la Poporul Român până în ziua de astăzi.
Astfel, la început de An Nou calendaristic, sfințirea cu Agheasmă Mare este o lucrare misionar-pastorală străveche care aduce în sufletele tuturor multă bucurie, sfințire, curățire și putere de sus, pentru îndeplinirea cu sârguință și cu ajutorul lui Dumnezeu, a celor ce sunt spre folosul sufletesc și obștesc al românilor din Ungaria și de pretutindeni.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1