Citeste si...

Beatrice Urucu

DSC 0434Marți, 17 iulie 2018, o delegație de la Muzeul Național de Istorie din București, în frunte cu Domnul Director Ernest Oberländer-Târnoveanu și însoțită de Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, a efectuat o vizită la Catedrală, Reședința Episcopală și Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Grupul din București a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și a mai cuprins, pe lângă Domnul Director Târnoveanu, pe Doamna Gabriela Dragomir, Șef Secție Restaurare la Muzeul Național de Istorie din București și pe Domnul Marius Amarie, Restaurator Metal și Fotograf, la același Muzeu.
Ierarhul le-a prezentat Catedrala și Reședința Episcopală, cu date importante din istoricul locașului de cult, al comunității ortodoxe românești din Ungaria și al constituirii Episcopiei, precum și diverse obiecte de cult, cărți vechi de secol XVII-XVIII (între care se numără și un exemplar al Cazaniei lui Varlaam, Minee, Evangheliare, Octoihuri, etc.), icoane, Antimise, prapori, veșminte bisericești, ș.a., aflate în Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în 13 noiembrie 2014, tot la Giula, într-un imobil al Episcopiei situat pe strada Kurucz, Nr. 11.
Oaspeții de seamă de la Muzeul Național de Istorie din București s-au bucurat în mod deosebit de cele văzute, care reflectă crâmpeie din trecutul și prezentul comunității ortodoxe românești din Ungaria, iar Domnul Director Ernest Oberländer-Târnoveanu a semnat în Cartea de Oaspeți de la Centrul Eparhial și Muzeu.
Vizita în Ungaria a distinșilor istorici din București a fost prilejuită de vernisajul expoziției intitulate „Aurul și argintul antic al României”, ce va avea loc miercuri, 18 iulie 2018, la Fekete Haz, în Seghedin (Szeged), fiind organizată de Muzeul Național de Istorie din București împreună cu Muzeul de Artă „Móra Ferenc” din Seghedin, cu sprijinul Ministerului Culturii din România. Expoziția, de mare valoare, cuprinde 1.004 exponate reprezentative românești, din aur și argint, datate între anii 4.500 î.Hr. – sec. VII d. Hr. Ea a fost vernisată pentru prima dată în decembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie din București și a fost prezentată în diferite orașe din România: București, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Iași, Bârlad, Galați, Târgoviște, fiind concepută în special pentru a face cunoscute românilor din diferite părți ale Țării aceste comori și simboluri ale Neamului Românesc, de-a lungul constituirii istoriei lor. Anul trecut, în 2017, pentru prima dată expoziția a trecut granițele Țării, fiind prezentată la Muzeul de Istorie „Déri” din Debrețin (Debrecen), iar de această dată ea va fi expusă și locuitorilor din acest important oraș universitar al Ungariei, Seghedin (Szeged). Expoziția va putea fi văzută până la sfârșitul lunii ianuarie 2019, la orele obișnuite de vizită ale Muzeului „Móra Ferenc” din Seghedin și reprezintă o colaborare specifică între Muzee din cele două Țări: Ungaria și România și un eveniment important al Anului Centenar.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

steag ueAutoritățile Republicii Moldova trebuie să găsească modalități democratice pentru a soluționa situația fără precedent înregistrată la Chișinău după invalidarea alegerilor locale noi. Necesitatea a fost subliniată de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, care s-au întâlnit vineri, 6 iulie, cu premierul Pavel Filip și membrii guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor locale desfășurate în municipiul Chișinău.
Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de apărare, Federica Mogherini, și de către comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună lansată imediat după invalidarea alegerilor, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre. Reprezentanții UE au reiterat faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum aceasta a fost luată privează locuitorii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie.

Mesajele transmise de către reprezentanții UE membrilor cabinetului de miniștri remarcă faptul că asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. În cadrul întâlnirii au fost reamintite așteptările UE precum că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.
Potrivit comunicatului, UE și statele membre ale UE vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

 

 

sursa: ipn.md

DSC 0186Duminica a VI-a după Rusalii (8 iulie 2018), a fost prilej de îndoită sărbătoare pentru credincioșii de la Parohia și Capela Românească din Budapesta, închinată Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, care dincolo de caracterul pascal obișnuit al acestei duminici, au sărbătorit și pe Ocrotitorul lor Duhovnicesc, la câteva zile după Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan, sau a Sânzâienelor (24 iunie 2018).
Cu acest prilej, în locașul de cult a fost săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și gazda acestei manifestări, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Marcel Agrișan, Parohul Bisericii cu hramul Tuturor Sfinților, din cartierul Cetatea Fetei, Comuna Florești, din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula. Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de membrii corului „Diaconia”, al Parohiei din Florești, condus de Părintele Decebal Gorea, care au înălțat duhovnicește pe toți cei care au luat parte la această slujbă, între care s-au numărat și Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, împreună cu familia sa și Doamna Gabriela Elekeș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta (AFOREO).
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat atât modelul de credință și solidaritate al oamenilor din Capernaum, care însuflețiți de sentimentul nobil al iubirii de aproapele, l-au adus în fața Mântuitorului Iisus Hristos pe prietenul lor paralitic, cuprins de neputință îndelungată, care a fost vindecat și a primit în dar și iertarea păcatelor sale, dar și modelul de asumare al misiunii primite de la Bunul Dumnezeu și al propovăduirii pocăinței, convertirii și schimbării vieții, reprezentat de Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul, Ocrotitorul Capelei Românești din Budapesta și al atâtor biserici și creștini din lumea întreagă care îi poartă numele.
La momentul potrivit, Ierarhul i-a împărtășit cu Sfintele Taine pe cei care s-au pregătit pentru aceasta.
Tot acum, au fost înălțate și rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și a Preasfințitului Părinte Siluan, cu prilejul aniversării a 11 ani de la data hirotoniei și întronizării Preasfinției Sale ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria, în 8 iulie 2007. Ierarhul a primit în dar un album cu imagini dintr-un pelerinaj la Ierusalim, făcut împreună cu credincioși ortodocși români din Ungaria și România, între 23-27 noiembrie 2017.
Membrii corului „Diaconia” din Florești au oferit apoi un concert de muzică sacră, în interiorul locașului de cult și de cântece tradiționale românești, în sala „Emanuil Gojdu” a Centrului Parohial, îndată după încheierea sfintei slujbe și împărțirea anafurei.
Atmosfera de comuniune frățească românească a continuat și la agapa frățească oferită apoi tuturor credincioșilor, cu sprijinul Parohiei și al Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

universitatea de vest uvt1 465x390UVT pune la dispoziția absolvenților de liceu cinci centre de înscriere și admitere în jumătatea de vest a țării. Măsura este menită a-i ajuta pe cei cu posibilități de deplasare reduse să parcurgă procedura la ei în localitate. Facilitatea face parte dintr-un pachet mai larg, gândit a-i sprijini pe candidați în procesul de înscriere și admitere. Se poate menționa aici, posibilitatea de cazare gratuită pe o perioadă de trei zile în unul dintre căminele UVT.

 

Centrele din afara Timișoarei:

 

Județul Hunedoara: Colegiul Național Decebal, Deva

Județul Caraș-Severin: Colegiul Național „Traian Lalescu”, Reșița

Județul Mehedinți: Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”, Drobeta-Turnu Severin

Județul Vâlcea: Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Râmnicu-Vâlcea

Județul Gorj: Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Târgu-Jiu

 

Centrele de înscriere și admitere din județele de mai sus sunt deschise în perioadele 10 - 13 iulie și 6 - 7 septembrie.

„Este o măsură care se înscrie foarte bine în strategia noastră de apropiere față de comunitate. Am identificat o nevoie a tinerilor, a familiilor acestora, și am venit cu o soluție. Există o serie de dificultăți și costuri pe care le implică deplasarea la Timișoara. Cunoaștem aceste realități și am propus o soluție absolut normală pentru o instituție care respectă comunitatea din care face parte”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

UVT scoate la concurs 2072 locuri la buget și 4199 în regim cu taxă, pentru cele 77 de specializări de licență.

Universitatea de Vest din Timișoara este cea mai mare instituție de învățământ superior din vestul țării, cu peste 15.000 de studenți, în 11 facultăți:

- Arte și Design

- Chimie, Biologie, Geografie

- Drept

- Economie și de Administrare a Afacerilor

- Educație Fizică și Sport

- Fizică

- Litere, Istorie și Teologie

- Matematică și Informatică

- Muzică și Teatru

- Sociologie și Psihologie

-Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării

Absolvenții de liceu care se vor înscrie la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul sesiunii de admitere 2018 vor putea solicita alocarea unui loc gratuit de cazare pentru o perioadă de trei zile. Instituția oferă această facilitate pe toată perioada admiterii la ciclul licență, în sesiunea iulie 2018. În acest sens, cei interesați vor depune o cerere în momentul înscrierii la facultate.

Admiterea la Universitatea de Vest din Timișoara este programată pentru perioada 2 - 29 iulie 2018, după un calendar care diferă de la o facultate la alta. Pentru a afla perioada exactă de admitere, dar și informații despre centrele din afara Timișoarei, candidații sunt rugați să se informeze pe pagina de internet https://www.uvt.ro/ro/admitere/2018/licenta/. De asemenea, tinerii interesați pot afla mai multe pe grupul de Facebook creat special în acest sens: Universitatea de Vest din Timisoara - Info Admitere

 

DSC 0067Sub genericul „Lungul drum al Unirii” și în organizarea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), a Direcției Județene pentru Cultură Arad, a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” și a Săptămânalului „Foaia Românească”, la sediul UCRU din Giula a avut loc vineri, 6 iulie 2018, o conferință istorică și un concert folk dedicate marii Uniri de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia.
Evenimentul a fost onorat de prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a altor clerici din cadrul Episcopiei (Protosinghelul Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc și Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal), a Domnului Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, a Domnului Cristian Daniel, Consul de la Consulatul General al României la Seghedin, a Doamnei Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, a Domnului Adrian Șimon, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Arad, a Domnului Dr. Dorel Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene Arad, a Domnului Prof. Univ. Dr. Corneliu Pădurean, din Arad, a Doamnei Viorica Cherteș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), a Doamnei Muzeograf Emilia Martin, de la Muzeul Județean „Munkácsy Mihaly” din Békéscsaba, a Doamnei Margareta Tat, Primarul Micherechiului, ș.a.
Prima parte a acestei manifestări a cuprins cuvântul de deschidere și salut, adresat de Doamna Director Eva Iova-Șimon și patru prezentări foarte interesante, legate de condițiile, împrejurările și personalitățile care au contribuit la realizarea Marii Unirii din 1918 a tuturor românilor într-un singur Stat Național Unitar Român: Dr. Dorel Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene din Arad – „Vormärtz-ul (perioadă din istoria Germaniei care precede Revoluția din 1848, din martie, în statele Confederației Germane) românilor ortodocși din Banat și Crișana”; Prot. Aurel Becan – „Români din Ungaria, participanți la făurirea Marii Uniri”, Dr. Adrian Șimon – „«Ruptură totală», negocierile dintre Consiliul Național Român și Ministrul pentru minorități Oszkár Jászi” și Prof. Univ. Dr. Corneliu Pădureanu – „Ștefan Cicio-Pop – părinte al Patriei”. Referatele au adus multe informații inedite, au încercat să constituie o cronologie și inter-dependență a evenimentelor și condițiile favorabile interne și externe care au contribuit, prin aportul unor personalități, la realizarea acestui mare deziderat al Unirii tuturor românilor într-o singură Țară și ele au fost primite cu mare interes de participanții la evenimentul de la Giula. Valoarea simbolică și importanța conferinței a fost subliniată și de Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni în cuvântul său, ținut după prezentarea referatelor.
În partea a II-a a acestei manifestări, renumita interpretă de muzică folk Maria Gheorghiu, cu vocea-i inconfundabilă și talentul consacrat, a întărit în mod minunat aceste idei, prin cântece patriotice destinate unor mari personalități ale românilor (Regina Maria, Vasile Lucaciu – „Doina lui Lucaci”), sau românilor din jurul granițelor, din Basarabia și Bucovina: „Nu plânge Maică Românie!”, „Drum bun, drum bun, doba bate!”, „Treceți batalioane române Carpații!, „Cântă cucul, bată-l vina!”, etc., și printr-un recital de muzică folk, cuprinsă în ultimul său album, intitulat: „Câmp de lavandă”. Întregul ei concert de la Giula, de muzică patriotică și folk, s-a numit: „Lavandă și Tricolor” și a fost întâmpinat de spectatori cu aplauze și multă bucurie. O surpriză muzicală, în același stil patriotic, a fost oferită și de studentul Alexandru Carsiș, din Oradea, masterand al Facultății de Teologie și Absolvent al Conservatorului.
Astfel, în Anul Centenar, cu sprijinul unor artiști consacrați și al unor cercetători și istorici din Arad, au fost aduse și înaintea românilor din Ungaria, datele importante și atmosfera care a contribuit, la vremea cuvenită, la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
IMG 4123Pentru credincioșii de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, Duminica a V-a după Rusalii (1 iulie 2018) a fost prilej de mare bucurie duhovnicească, prin vizita Corului „Bâlea Boar”, de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, județul Hunedoara. Corul a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la Giula de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilier Economic al Episcopiei și din Arhidiaconul Emanuel Văduva.
Bucuria și frumusețea cântării corale, executate cu profesionalism, la un nivel înalt, a împodobit slujirea liturgică și a înălțat sufletelor sfințiților slujitori și ale credincioșilor ortodocși români din Giula, din acest locaș de cult reprezentativ al comunității ortodoxe românești din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat mulțumirea sufletească pentru această atmosferă liturgică și pentru toate bunătățile sufletești pe care le primim în fiecare duminică și sărbătoare de la Bunul Dumnezeu, în Biserică, la Sfânta Liturghie, și care sunt o altă alternativă, binecuvântată, la ceea ce putem întâlni și astăzi în viața societății contemporane, care nu vrea să știe de Dumnezeu, urmărește în primul rând bunăstarea și lucrurile materiale, dar se alege de multe ori cu o competiție acerbă în lupta pentru însușirea acestor bunuri și cu multă violență. Aceasta are la bază, chiar dacă într-o mai mică măsură, aceeași influență demonică milenară ce a ajuns să îi stăpânească și pe cei doi îndrăciți din ținutul Gherghesenilor și i-a întristat pe ceilalți locuitori pentru pierderea turmei de porci în care intraseră demonii după izgonirea lor din oameni și ea poate fi vindecată, dacă se dorește, prin puterea dumnezeiască și darul Domnului nostru Iisus Hristos, Vindecătorul celor bolnavi și îndrăciți și Mântuitorul lumii.
De asemenea, Ierarhul le-a mulțumit membrilor corului din Brad, condus de Doamna Profesoară Maria Simion, pentru această bucurie duhovnicească și pentru darul simbolic, de mare preț, făcut prin cântarea în Catedrala din Giula și i-a împărtășit cu Sfintele Taine pe copii și pe cei care s-au pregătit pentru aceasta.
Corul „Bâlea Boar”, actualmente de la Catedrala din Brad, a luat ființă în urmă cu 25 de ani, în 1993, la inițiativa și sub conducerea Doamnei Profesoare Maria Simion, fiind în vremea aceea corul bisericii istorice din piatră și zid, de la Criscior, de secol XV și purtând numele ctitorului acestei biserici. După aproximativ 7 ani, beneficiind de sprijinul Casei de Cultură din Brad, corul s-a mutat în acest oraș frumos din județul Hunedoara, cântând o vreme la capela militară din oraș, iar din 2011 a devenit Corul Catedralei din Brad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, unde slujesc Părintele Paroh Alexandru Letea și Părintele Ioan Jorza, fost Protopop de Brad.
Sub bagheta Doamnei Profesoare Maria Simion, fostă solistă și cântăreață de flaut la Opera Română din București, până la ieșirea sa la pensie, corul s-a înființat și a desfășurat o bogată activitate, cântând în fiecare duminică și sărbătoare la Catedrala din Brad, dar a participat și la slujiri, concursuri și festivaluri corale în alte localități din România, ca de pildă: București, Cluj, Timișoara, Deva, Oradea, dar și din străinătate, din Germania. Munca susținută și valoarea corului a fost recompensată cu premii obținute în diferite părți: Premiul I la Concursul Corurilor Parohiale din Episcopia Devei și Hunedoarei, organizat în 2013, și Premiul III, la același concurs desfășurat la nivel mitropolitan, tot în 2013, la Sibiu; Marele Premiu la Concursul „Cu noi este Dumnezeu”, organizat la Orăștie, în 2015, de Episcopia Devei și Hunedoarei; participare, de două ori pe an, între anii 1999-2006, de Paști și de Crăciun, la Festivalul de muzică sacră intitulat „Pe Tine Te lăudăm!”, organizat de Cercul Militar Brașov, sub conducerea Domnului Colonel Mihai Gorbonov, unde prezența corului a fost apreciată de fiecare dată.
Corul este format din circa 25 de membri, iar din rândul lui mai multe persoane au devenit de-a lungul vremii Preoți la diferite Parohii din Episcopia Devei și Hunedoarei.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Banner Become your bestDe luni, 2 iulie, se dă startul sesiunii de vară a admiterii 2018 în facultățile din Timișoara. Universitatea de Vest  scoate la concurs 2072 locuri la buget și 4199 în regim cu taxă, pentru cele 77 de specializări de licență. Astfel, pentru a păstra o legătură cât mai apropiată cu tinerii, cu noua generație, UVT adoptă sloganul „Become Your Best!”. Punctul central al întregii activități a UVT este studentul și dezvoltarea lui individuală, păstrând nealterate calitățile și dorințele sale. UVT dorește să transmită faptul că are încredere în potențialul tinerilor și că le oferă acestora întregul suport pentru a deveni cei mai buni.

„UVT oferă competențe care trec dincolo de acumulările din sala de curs și din activitatea de practică, formând caractere, nu doar specialiști într-un domeniu sau altul. Mai mult, studenții noștri pot opta pentru cursuri din cadrul altor facultăți. În acest fel, le oferim mai multe șanse de dezvoltare, pentru a face față rigorilor pieței muncii. Mesajul pe care-l transmitem absolvenților de liceu este să devină cea mai bună variantă a lor, <<Become Your Best!>>.  Am plecat de la ideea de devenire, de transformare a studentului în cadrul universității noastre, astfel încât la finalul studiilor să poată deveni cea mai bună variantă a sa”, spune rectorul UVT, prof. dr. Marilen Pirtea.

Universitatea de Vest din Timișoara este cea mai mare instituție de învățământ superior din vestul țării, cu peste 15.000 de studenți, în 11 facultăți.  Admiterea la Universitatea de Vest din Timișoara este programată pentru perioada 2 iulie-29 iulie 2018, după un calendar care diferă de la o facultate la alta. Pentru a afla perioada exactă admitere, în funcție de facultatea pentru care se optează, candidații sunt rugați să se informeze pe pagina de internet https://www.uvt.ro/ro/admitere/2018/licenta/. De asemenea, tinerii interesați pot afla mai multe pe grupul de Facebook creat special în acest sens: Universitatea de Vest din Timisoara - Info Admitere

Absolvenții de liceu care se vor înscrie la Universitatea de Vest din Timișoara în cadrul sesiunii de admitere 2018 vor putea solicita alocarea unui loc gratuit de cazare pentru o perioadă de trei zile. Instituția oferă această facilitate pe toată perioada admiterii la ciclul licență, în sesiunea iulie 2018. În acest sens, cei interesați vor depune o cerere în momentul înscrierii la facultate.

CONGRESUL DE TEOLOGIE "PAVLIA", LA FINAL

Publicat în Actualitate Duminică, 01 Iulie 2018 20:03 0
IMG 4004Congresul de Teologie „Pavlia” și manifestările liturgice dedicate cinstirii Sfântului Apostol Pavel în orașul Veria, din Grecia, s-au încheiat la Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie 2018).
La ultima sesiune de lucrări a Congresului a luat parte și Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei, venit special la Veria la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Pantelimon, pentru acest Congres dedicat misiunii creștine și mai ales pentru slujirile liturgice consacrate Apostolului Neamurilor.
Congresul s-a încheiat joi, cu o masă rotundă, pe tema: „Misiunea ortodoxă contemporană”, moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitrus și Katerini, la care au fost aduse mărturii concrete despre felul în care se desfășoară misiunea creștină în Coreea și în Africa, dificultățile pe care le întâmpină la fața locului, necesitatea acestei misiuni și roadele ei, principiile care stau la baza unei astfel de lucrări și alte chestiuni concrete rezultate din proprie experiență și cercetare. Concluziile Congresului din acest an au fost trase de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon, iar Preafericitul Părinte Patriarh Teodor a adresat la rândul său un cuvânt, despre misiunea creștină, importanța ei capitală și felul cum poate fi sprijinită, mulțumind gazdei pentru invitația primită și felicitându-l pentru bogata activitate desfășurată în Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania.
Au fost prezentate volumul cu comunicările de anul trecut ale Congresului (Pavlia, ediția a XXIII-a) și cartea „Iubirea în afara granițelor. Misiune creștină în Kenia, Congo, Uganda, Sumatra, Camerun și Noua Zeelandă”, apărute la Editura Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania și a fost anunțat, de asemenea, titlul Congresului din 2019, ediția a XXV-a: „Slujirea lumii și a Bisericii”.
Punctul culminant al manifestărilor dedicate Apostolului Neamurilor l-au constituit slujirile liturgice legate de Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, desfășurate la vechea Catedrala Mitropolitană din Veria: Vecernia cu Litie, din ajunul Sărbătorii (28 iunie 2018) și Sfânta Liturghie din însăși ziua Praznicului, săvârșite sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Teodor al Alexandriei, de către Ierarhii reprezentând Bisericile Ortodoxe Autocefale Surori, clerici care i-au însoțit, clerici din Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania, sau din alte Eparhii din Grecia, precum și clerici africani; procesiunea prin oraș, făcută împreună cu fanfară militară, de cler și foarte mulți credincioși, de la această Catedrală și până la altarul Sfântului Apostol Pavel, unde a fost săvârșită și slujba Vecerniei pentru Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli (29 iunie 2018), care a și încheiat, practic, seria acestor manifestări.
Astfel, prin studii academice și sesiuni de comunicări, prin activități culturale și mai ales prin rugăciuni liturgice, orașul Veria și toți invitații săi de seamă din aceste patru zile festive, au cinstit, așa cum se cuvine, pe Ocrotitorul Duhovnicesc și Apostolul care a adus Vestea cea bună a Sfintei Evanghelii în această cetate, în urmă cu aproape 2.000 de ani.
DSC 0061Sub genericul „Pavlia” și având ca temă: „Vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare) și misiune, după Sfântul Apostol Pavel”, la Veria, în Grecia, a fost inaugurată marți, 26 iunie 2018, cea de-a XXIV-a ediție a Congresului Internațional de Teologie, organizat anual de Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania.
La această manifestare inițiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon după venirea sa în fruntea Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania, în urmă cu 24 de ani, în semn de cinstire pentru Sfântul Apostol Pavel, Întemeietorul Bisericii Creștine din Veria, participă anual și reprezentanți ai celorlalte Biserici Ortodoxe Autocefale Surori, care transmit câte un mesaj adresat participanților la Congres, din partea Întâistătătorilor acestor Biserici.
Din partea Bisericii Ortodoxe Române, ca delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost desemnat să participe la ediția din acest an a Congresului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, care a transmis mesajul Preafericirii Sale, intitulat: „Sfântul Apostol Pavel – model actual de misiune creștină”.
Au fost reprezentate, de asemenea și celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale Surori: Patriarhia Ecumenică, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ambrozie, Mitropolit de Coreea; Patriarhia Alexandriei, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, de Zimbabwe și Angola; Patriarhia Antiohiei, de Preasfințitul Părinte Episcop Dimitrie de Safita; Patriarhia Ierusalimului, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teofilact de Iordan; Patriarhia Rusiei, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Tihon de Podolsk; Patriarhia Serbiei, de Preasfințitul Părinte Episcop Grigorie de Zahumiu și Herțegovina; Patriarhia Bulgariei, de Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse; Patriarhia Georgiei, de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Gherasim, de Zukdidi și Țaisi; Biserica Grecia, pe lângă Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, de Veria, Nausa și Kampania, Chiriarhul locului și gazda întregii manifestări, a mai fost reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Pavel, Mitropolit de Sisaniu și Siatistis și Înaltpreasfințitul Părinte Gheorghe, Mitropolit de Kitrus și Katerini; Biserica Poloniei, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Gheorghe, de Wrocław și Szczecin, iar Biserica Ciprului, de Preasfințitul Părinte Nicolae, Episcop de Amatunda.
În deschiderea Congresului, un grup coral de clerici a interpretat câteva cântări bisericești în cinstea Sfântului Apostol Pavel, Ocrotitorul Veriei, după care au adresat cuvinte de salut diferite oficialități locale și Profesori Universitari: Domnul Konstantinos Kalaitzidis, Prefectul de Imatia, de care aparține și orașul Veria; Domnul Konstantinos Vorgiazidis, Primarul Veriei; Domnul Miltiadis Konstantinou, Decanul Facultății de Teologie, din cadrul Universității „Aristotel” din Tesalonic și Domnul Haralambos Atmatzidis, Profesor al Universității „Aristotel” din Tesalonic și membru al Comisie Academice de organizare.
Cuvântul central, rostit de asemenea, în cinstea Întemeietorului Bisericii din Veria, dar și în semn de mulțumire pentru reprezentanții Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori și Întâistătătorii lor, pentru membrii Comisiei de Organizare, pentru participanți și pentru toți cei care l-au ajutat în organizarea acestui eveniment, a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pantelimon, care a și declarat deschise lucrările Congresului.
Rând pe rând, au fost transmise mesajele din partea Patriarhiilor și Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori, care au fost corelate cu prezentarea unor referate legate de tema Congresului: „Misiune și vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare), după Sfântul Apostol Pavel” și au încercat să surprindă câteva dintre aspectele relevante ale acestor învățături pauline, atât din punct de vedere teologic, prin Profesorii de Teologie și de alte materii, de la cele două centre universitare importante din Grecia: Tesalonic și Atena, sau din alte țări, cât și aspecte practice ale acestei misiuni, așa cum sunt ele trăite în cadrul Eparhiilor grecești, române, ruse sau arabe, din Africa, Europa și din alte părți. Între aceste teme s-au numărat: Haralambos Atmatzidis, „Iisus Hristos și Apostolul Pavel, Vestirea Sfintei Evanghelii (evanghelizare) și misiune”, Timoleon Galanis, „De la Aiges la Palatitsia. Alexandru cel Mare ca și cosmocrat și răspândirea cultului singurului adevăratului Dumnezeu”, Dimitrios Passakos, „Puterea romană și Sfânta Evanghelie, după Sfântul Apostol Pavel”, Mitropolitul Arsenie al Nișului (de Naisus), „Lucrarea misionară a Sfinților Chiril și Metodie și a ucenicilor lor”, Mihail Pantoulas, „Cuvântările și predicile Sfântului Cosma Etolianul în țările balcanice de sub stăpânirea otomană”, Konstantinos Kotsiopoulos, „Misiunea, ca organ al diplomației și imperialismului”, Athanasios Papathanasiou, „Misiunea: lucrare sau sinele Bisericii. Dialectică ciudată între eutanasie și atanasie (nemurire)”, Arhim. Grigorios Papathomas, Re-evanghelizarea lumii contemporane, ca responsabilitate a Bisericii”, Konstantinos Holevas, „Radioul, televiziunea și internetul în slujba Sfintei Evanghelii”, Petros Panagiotopoulos, „Rețea și misiune în comunitățile creștine pauline”, Athina Tsigkaropoulou, „Asimilarea elementelor culturale native de către arta creștină ortodoxă”, iar la final va fi și o masă rotundă cu tema „Misiunea ortodoxă contemporană”.
De asemenea, în cadrul acestor sesiuni de comunicări, va avea loc și premierea de către Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania, a unor elevi merituoși din cadrul Mitropoliei, care au obținut rezultate bune la învățătură, la diferite obiecte, discipline școlare și sporturi. Diplome și medalii vor fi acordate elevilor de către delegații Bisericilor Ortodoxe Autocefale Surori, de Ierarhul locului, Profesori și alți invitați.
Punctul principal al manifestărilor omagiale dedicate Sfântului Apostol Pavel îl vor constitui slujirile liturgice ce urmează după acest Congres, și care vor avea loc sub protia Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei: Vecernia și Sfânta Liturghie, săvârșite în cinstea Sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la Catedrala Mitropolitană din Veria, în 28 iunie seara și în 29 iunie 2018; și procesiunea prin oraș, până la altarul (Iero Vima) Sfântului Apostol Pavel, unde Ierarhii prezenți, reprezentând Patriarhia Alexandriei, Mitropolia de Veria, Nausa și Kampania și celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale Surori, vor săvârși și Vecernia pentru Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli, în seara zilei de 29 iunie 2019.
Slujirile vor încheia programele liturgice, culturale și bisericești dedicate în special cinstirii Sfântului Apostol Pavel, Ocrotitorul Mitropoliei de Veria, Nausa și Kampania și care în această Mitropolie, se întind în fiecare an, de-a lungul întregii luni iunie.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

thumbnailÎn perioada 18-24 iunie 2018, la Capela Ortodoxă Română din Budapesta, a fost organizată o tabără de pictură a icoanei pe sticlă, sub îndrumarea Preotului Cosmin Florentin Pop, paroh al Parohiei Jaca, Ungaria. Activitatea s-a desfasurat de la început din inițiativa si preocuparea Doamnei Gabriela Elekes, presedinta Autoguvernarii românești a sectorului XI din Budapesta, asigurând suportul financiar si prezența participanților și la a VII-a ediție din acest an.
            An de an s-au înscris tot mai multi copii ai comunității, mici si mari, începatori si avansați, ajungându-se la un numar de 11 la această ediție. Tabăra de creație, asemenea celorlalte ediții s-a încheiat prin organizarea expoziției cu lucrările micuților iconari.
Vernisajul expoziției din acest an a avut loc după Sfânta Liturghie din duminica Nasterii Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul Capelei la care a coslujit și părintele-îndrumător Cosmin Florentin Pop.
            Părintele- îndrumător, și-a început cuvântul de deschidere al vernisajului prin multumiri aduse lui Dumnezeu si organizatorilor, părinților, bunicilor și copiilor, care au făcut posibilă si în acest an desfăsurarea taberei de creație.
            În timp ce pictau, copiii s-au relaxat, au învățat să lucreze în echipă, să socializeze între ei, iar cei mari și cu expierență chiar să devină ,, mâna dreaptă” a îndrumătorului. Este vorba despre Mălina Munteanu, care a participat la toate edițiile si a venit să-și ajute  frățiorul  și nu  numai pe el,  ci și pe ceilalți începători. Cu mult tact pedagogic, părintele transmite copiilor,  pe lângă cunoștințe de tehnica picturii și cunoștințe religiose despre personajele reprezentante în icoanele lor:Īisus Hristos, Maica Domnului, sfinti și îngeri. Arta prin pictură este o cale eficace de educație a copilului, făcându-l ordonat, atent, serios, a mai adăugat părintele Cosmin 
în cuvântul său.
            Anul acesta, fiecare copil a pictat câte două, trei și chiar patru picturi, obținând o expunere bogată si de calitate. Activitatea s-a încheiat printr-o agapă frățească, cu preparate oferite de membrele Asociației Ortodoxe Române din Budapesta, condusă de  Gabriela Elekes.
    

Șerbana Kiss-Meiroșu

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1