Citeste si...

Beatrice Urucu

IMG 3693Biserica ortodoxă românească din Otlaca Pustă, închinată Înălțării Domnului și aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și-a sărbătorit, joi, hramul. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a fost întâmpinat de soborul de clerici, format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei și Paroh la Otlaca Pustă, Părintele Mihai Blaj, Consilierul Economic al Arhiepiscopiei Aradului și Paroh la Grădiște, Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin, Părintele Petru Pușcaș, Paroh la Giula Mică și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula și a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în locașul de cult. La slujbă au luat parte credincioși din Otlaca Pustă, Giula și împrejurimi și oficialități, ca de pildă Domnul Gheorghe Șimonca, Deputat în Parlamentul de la Budapesta, originar din Otlaca Pustă, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Tolnai Péter, Vicepreședintele Consiliului Județean Békés (Bichiș), Doamna Elvira Ardelean, Primarul comunei Otlaca Pustă, Domnul Daniel Negrea, Președintele Autoguvernării Locale Românești din Medgyesegyháza, Domnul Gheorghe Marc, Președintele Asociației Pensionarilor Români din Giula, Doamna Delia Covaci, Directorul-Executiv și Redactorul-Șef al Săptămânalului „Cronica”, al AȚRU, Doamna Redactor Corina Sebestyen, de la același ziar, Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească”, ș.a.
Răspunsurile liturgice au fost date cu profesionalism de Grupul Coral „Sfântul Nicolae”, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Timișoara, venit la Otlaca Pustă cu sprijinul Preasfințitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și fost slujitor la Parohia din Otlaca Pustă vreme de 5 ani.
Au fost făcute, de asemenea, rugăciuni de pomenire, pentru odihna sufletelor Ostașilor și Eroilor Români, din toate timpurile și toate locurile, căzuți pe câmpurile de luptă, în lagăre, în închisori și în deportare, pentru libertatea și demnitatea Poporului Român și pentru unirea lui într-o singură Țară, Românească și Creștinească.
În cuvântul de învățătură, Ierarhul a subliniat importanța specială a acestei zile de sărbătoare, ce ne arată sensul și rostul final al oamenilor și întregii umanități, descoperit nouă prin Jertfa, Învierea și Înălțarea la Cer a Domnului nostru Iisus Hristos, și anume pentru creștinii ortodocși nu poate fi vorba nicidecum de trecerea în neființă, ci de restaurarea firii omenești, prin Învierea lui Hristos și așezarea ei, la loc de cinste, în Cer, de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, în comuniune de iubire veșnică cu Preasfânta Treime. În acest context și Ziua Eroilor Neamului își descoperă adevărata valoare și orientarea ei spre propășirea Patriei și dobândirea Împărăției Cerurilor, prin jertfirea de sine, în folosul Neamului din care aceștia provin.
Copiii și credincioșii care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, la momentul ptrivit.
La final, Părintele Arhimandrit Calinic a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această frumoasă sărbătoare, care dincolo de cinstirea adusă locașului de cult, a oferit participanților trăirea comuniuni frățești, ortodoxe și românești, în această biserică ce are peste o sută de ani de existență și a mulțumit, de asemenea, Ierarhului, celorlalți clerici, oficialităților și credincioșilor, precum și tuturor celor care l-au ajutat în organizarea hramului, susținut prin Fondul de Subvenții din cadrul Ministerul Resurselor Umane, de la Budapesta și prin Primăria din Otlaca Pustă.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă comună, oferită la Căminul Cultural din Otlaca Pustă, care a încheiat sărbătoarea hramului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

camp Kennedy 750x430Ambasada Statelor Unite în România, alături de American Councils for International Education invită liceenii cu vârsta cuprinsă între 15-17 ani să candideze la Şcoala de Vară pentru Educație Civică, Participare Activă și Leadership, denumită „Camp Kennedy”, ce va avea loc la București în perioada 19-26 august.

Acest program îşi propune să ofere liceenilor din România, pasionaţi de implicare civică, oportunitatea de a învăţa cum funcţionează statul român, care este rolul cetăţeanului într-o societate democratică şi cum pot ei să se implice activ, aducând schimbări pozitive în comunităţile din care provin. Participarea în cadrul celei de-a doua ediţii a programului Camp Kennedy în România este gratuită, cei 25 de participanți, ce urmează a fi selectați, având asigurate integral: cazarea, transportul, materialele și sesiunile educative cu traineri și invitați de prestigiu.

Camp Kennedy este dedicată liceenilor vizionari, creativi, implicați şi urmărește dezvoltarea leadershipului civic și a cetățeniei active în rândul participanților. Liceenii participanți vor avea parte de activităţi diverse, de tip team building, dezbateri, workshopuri şi sesiuni de informare sau vizite în instituţii publice de interes pentru tematica programului.  La finalul Școlii de Vară, participanții vor fi coordonați în vederea implementării unor proiecte locale, în comunitățile sau liceele din care provin. Cele mai creative și de impact proiecte vor fi ulterior premiate și apreciate public.

Camp Kennedy îşi propune să îl omagieze pe președintele american căruia îi poartă numele, John F. Kennedy, şi să încurajeze tinerii în a cunoaşte şi aplica principiile unuia dintre cei mai iubiţi preşedinti din istoria Statelor Unite ale Americii.

 Criterii de eligibilitate:

 Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

·         au cetățenie română;

·         sunt, la momentul înscrierii, elevi de liceu în licee de orice profil, din mediul rural și urban;

·         au minimum 15 ani și maximum 17 ani împliniți în momentul începerii programului (19 august 2018);

·         au cel puțin un nivel mediu de cunoştinţe de limba engleză;

·         sunt creativi, implicați civic și cu rezultate școlare și extrașcolare bune;

·         demonstrează interes față de tematica programului;

·         sunt dispuși să organizeze cel puțin un proiect civic local, în perioada 1 septembrie- 15 octombrie 2018;

Cei interesați se pot înscrie online până pe data de 10 iunie, completând formularul disponibil aici:http://americancouncils.ro/programe/camp-kennedy/apply-here/.

Ulterior evaluării  acestora, un număr limitat de candidați vor fi invitați să susțină și un interviu online, în limba engleză.

IMG 3667În Ajunul Praznicului Înălțării Domnului, a fost rândul Eroilor Români care își dorm somnul de veci în așteptarea Învierii, la Debrecen (Debrețin) și împrejurimi, în Ungaria, să fie comemorați și cinstiți așa cum se cuvine.
Consulatul General al României la Giula, împreună cu Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean Școlar Bihor, având și sprijinul autorităților locale, au organizat slujbe de pomenire și depuneri de coroane de flori la Monumentele Eroilor Români din Debrețin, în două locuri: în oraș, la Monumentul intitulat „Fecioara Albă” și ridicat în 18 octombrie 1958 și la Monumentul din Cimitirul Central al orașului, în Parcela Ostașului Român, ambele fiind închinate Eroilor Români căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
De asemenea, o ceremonie asemănătoare a avut loc și la Monumentul Eroilor Români din localitatea Hajdúbösörmény (Haidubosormeni), ridicat în 22 octombrie 1944, tot pentru ostașii căzuți în cel de-al II-lea Război Mondial. Pe lângă acest monument din marmură albă, deosebit de frumos, mai există în același spațiu comemorativ încă un monument simbolic, din bronz, sub formă de flacără, așezat în apropierea lespezilor de marmură ce sunt puse deasupra osemintelor ostașilor români.
În fiecare parte, la cele două monumente din Debrețin și la cel din Hajdúbösörmény, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu Părintele Ionuț Negrău, de la Parohia Săcal, au săvârșit slujbe de pomenire a Eroilor Români, după care au fost depuse coroane de flori, de către Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, din partea Consulatului General al României la Giula, de Domnul Notar Sekeres Antal și Directorul de Protocol, din partea Primăriei orașului Debrețin și de Doamnele Inspector Cristina Marian și Elena Moțoc, din partea Inspectoratului Județean Școlar Bihor. Iar la Hajdúbösörmény coroană de flori din partea Primăriei a fost depusă de Domnul Viceprimar Sőrés István și Domnul Harangi Sándor.
Peste tot monumentele și mormintele ostașilor români sunt îngrijite de către autoritățile locale, care au și o colaborare foarte bună cu autoritățile române și reprezentanții corpului diplomatic român acreditat în Ungaria, manifestată mai ales în astfel de momente și împrejurări, dedicate cinstirii Eroilor Români.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

6Ambasadorul Poloniei, Marcin Wilczek, s-a aflat, marți, într-o vizită în județul Mehedinți, unde a fost primit de autoritățile locale și județene. Discuțiile au vizat posibilitatea dezvoltării unor investiții poloneze în județul Mehedinți. Polonia s-a dovedit una dintre cele mai performante țări din fostul bloc sovietic, atât pe calea reformelor aplicate, cât și din punctul de vedere al vitezei cu care s-a adaptat regulilor europene. Polonia este statul european care a reușit să atragă toți banii puși la dispoziție de către Uniunea Europeană. 

Vizita ambasasorului polonez a venit în contextul în care exista, deja, o relatie de prietenie dintre Polonia și Drobeta Turnu Severin. Orașul de la Dunăre a găzduit în 1939, pe când Polonia era invadată de naziști, un număr mare de refugiați polonezi, iar diplomatul a mers la la cimitirul catolic unde se gasesc mormintele acestora pentru a depune o coroană de flori și pentru a participa la o slujbă de pomenire.  Ambasadorul Marcin Wilczek a declarat că 

”Este foarte important să ne amintim de ei și să transmitem mai departe mesajul luptei polonezilor pentru libertate și către generațiile viitoare, dar și să salutăm, în același timp, ospitalitatea și libertatea românească și modul în care România i-a acceptat aici în vremuri dificile pentru România, de asemenea”. În cimitirul catolic din Drobeta Turnu Severin sunt 13 morminte al polonezilor, care s-au retras în țara noastră, atunci când Polonia a fost ocupată de Germania nazistă.

Vizita Ambsadorul Poloniei în România a continuat cu un periplu la cele mai importante obiective turistice din Drobeta Turnu Severin. Prima oprire a fost la Palatul Culturii Teodor Costescu, unde diplomatul a admirat lucările de artă expuse aici. Acesta  a fotografiat tablourile care i-au atras atenția în mod deosebit. Apoi, diplomatul s-a îndreptat către Cetatea Medievală a Severinului unde specialiștii au prezentat istoria fortificației. La Muzeul Regiunii Porților de Fier, Ambasadorul Poloniei a admirat colecția de costume populare a rapsodului Ion Dumitrașcu. Vestigiile arheologice din curtea Muzeului i-au atras în mod deosebit atenția oficialului polonez care a dorit să afle multe despre tehnicile folosite de romani pentru construirea podului peste Dunăre. Toate acestea l-au impresionat pe Marcin Wilczek.  ”Vizita la Drobeta Turnu Severin se încadrează în programul meu de cunoaștere a României. Am fost aici, în vizită private, dar mi-am dorit să revin în vizită oficială, ca ambasador. Este un județ foarte important, localizat strategic, pe Dunăre, învecinat cu Serbia și cu Bulgaria și pentru un ambasador polonez este un loc cu totul special. Mă bucur foarte mult că am avut ocazia să fac această vizită și să mă întâlnesc cu autoritățile județului care mi-au prezentat într-un mod foarte complet județul”, a declarat Excelența Sa Marcin Wilczek, Ambasadorul Republicii Polone în România, la finalul vizitei în județul Mehedinți.

IMG 3269Marți, 15 mai 2018, cu puține zile înaintea Praznicului Împărătesc al Înălțării Domnului, socotit și ca Sărbătoare Națională și Bisericească a Eroilor Neamului, la Cimitirul Central din Seghedin (Szeged), Ungaria, a avut loc o slujbă de pomenire și o ceremonie de comemorare a Eroilor Români care își dorm somnul de veci în așteptarea Învierii în acest cimitir.
Evenimentul a fost organizat de Consulatul General al României din Seghedin și a fost onorat de prezența mai multor oficialități: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, însoțit de Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc și de Arhiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin și gazda întregii manifestări, Domnul Consul Cristian Daniel și întreg personalul Consulatului General Român din Seghedin, Episcopul Romano-Catolic de Seghedin Kiss Rigo László, Domnul Colonel Toma-Ștefan Savu, Atașat al Apărării Militare și Aero al Ambasadei României din Budapesta, Domnul Kozmá Gábor, Rectorul Universității „Gál Ferenc” din Seghedin, Domnul Alexandru Popa, Prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești Județene din Csongrad și a celei Românești Locale din Seghedin, Domnul Tibor Papp, Consilier pentru Relații Externe și Domnul Attila Kerek, Șeful Departamentului de Protocol al Primăriei din Seghedin, Domnul Petru Weber, Profesor de Istorie și Domnul Szábó Zsolt, Lector de Limba Română, ambii de la Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin, Doamna Simonfi Jolanta, Vicepreședintele Autoguvernării Românești Locale din Macău (Makó), ș.a.
Comemorarea a început printr-o slujbă de pomenire a Eroilor Români, săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Protopop Aurel Becan, la care Ierarhul a subliniat importanța acestei sărbători inaugurată în 1920 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe timpul Vrednicului de pomenire și primul Patriarh al ei, Miron Cristea, care era în același timp și Președinte al Societății Mormintelor Eroilor căzuți în Război. Ziua Eroilor reprezintă un prinos de aleasă cinstire și recunoștință față de cei care și-au dat viață, ca jertfă supremă pentru libertatea și demnitatea Poporului Român, dar și pentru Unirea Sa într-o singură Țară, și tocmai de aceea noi suntem datori să ne rugăm pentru odihna sufletelor lor și să le ducem mai departe memoria și realizările, cinstindu-i și prețuindu-i, așa cum se cuvine. Praznicul Înălțării Domnului și legătura directă cu Jertfa și Învierea Mântuitorului și Înălțarea Sa la Cer, arată demnitatea și cinstea de care s-au învrednicit și acești Eroi ai Neamului nostru, prin alegerea ca Zi de pomenire a lor a acestui Praznic Împărătesc.
A urmat apoi intonarea Imnurilor Naționale ale României și Ungariei, salutul de bun venit și prezentarea evenimentului, făcută de Domnul Consul General Daniel Banu, cuvântul Domnului Ambasador Marius Lazurcă, care a subliniat faptul că la acest eveniment comemorativ nu îi cinstim doar pe Eroii din cel de-al II-lea Război Mondial, care își dorm somnul de veci în acest cimitir, ci și pe Eroii Români din timpul Primului Război Mondial și din toate luptele duse de aceștia, în care și-a jertfit viața pentru apărarea Patriei și a credinței noastre strămoșești, contribuind și la eliberarea altor țări din vecinătatea României. Toți merită cinstea și recunoștința noastră.
Au fost depuse coroane de flori din partea Ambasadei României la Budapesta și a Ministerului Apărării Naționale a României, a Consulatului General al României la Seghedin, a filialei din Seghedin a Institutului Cultural Român (ICR), a Primăriei din Seghedin și Primăriei din Hódmezővásárhely, a Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad și a Universității „Gál Ferenc” din Seghedin, a Catedrei de Limba Română de la Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula” a Universității din Seghedin, a Autoguvernării Românești Județene din Csongrad și a celei Românești Locale din Seghedin, precum și a Autoguvernării Românești Locale din Macău (Makó).
Manifestarea s-a încheiat cu gustarea unei felii de cozonac și a unui pahar de vin, oferite în mod simbolic și tradițional de Consulatul General al României din Seghedin, pentru odihna sufletelor Eroilor Români din acest oraș.
Monumentul Eroilor Români de la Cimitirul Central din Seghedin a fost ridicat în anul 1950, întru pomenirea celor 97 de ostași români care au căzut în aceste locuri, luptând pentru eliberarea Ungariei, în cel de-al Doilea Război Mondial, după cum spune și inscripția marcată pe acest monument.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

vieru 700x357La Chișinău și Iași, zilele acestea, se desfășoară Festivalul Internațional de Poezie "Grigore Vieru". Evenimentul ajuns la ediția a X-a reunește personalități ale lumii culturale din România și Republica Moldova. Festivalul se va desfășura la Chișinău și la Iași. Astfel, evenimentul a debutat luni, 14 mai,  cu depunerea de flori şi un recital poetic la bustul poetului Grigore Vieru, de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publica „Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Programul a continuat la Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”,  cu un recital de poezie și muzică –„Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi” – susținut de profesori și elevi. Apoi, la Biblioteca Națională pentru Copii și Tineret „Ion Creangă” au avut loc un medalion literar-artistic intitulat „Poet al cetății graiului” și o expoziție de carte din colecțiile bibliotecii. Prima zi s-a încheiat cu ceremonia de decernare a Premiilor Festivalului, la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici”. 

Marți, 15 mai,  la Academia de Ştiinţe a Moldovei, se va desfăşura simpozionul științific „Grigore Vieru, omul duminicii”. Vor susține prelegeri și vor evoca memoria poetului: acad. Mihai Cimpoi, acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, acad. Nicolae Dabija, Daniel Corbu, Vasile Bahnaru,directorul Institutului de Filologie al AȘM ş.a. De asemenea, la Complexul monumental „Scriitorii Unirii”, Truşeni, va avea loc un medalion literar-artistic „Grigore Vieru – Poetul Unirii”, moderator Vasile Grozavu, președintele Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, Filiala Chişinău. În zilele de 16-17 mai, Festivalul se va desfășura la Iași. Astfel, miercuri, 16 mai, la 12.00, în Sala Consiliului Primăriei Iași va avea loc deschiderea oficială a Festivalului la Iaşi, Conferința “Grigore Vieru, poet și tribun al spaţiului românesc”, susținută de criticul și istoricul literar Ion Pop, și recitalul muzical pe versuri de Grigore Vieru “Taina care ne apără”, iar la Palatul Copiilor din Iași, elevii din Republica Moldova și din Iași vor susține un spectacol comun de muzică și poezie “Numele tău”. La ora 17.00, în Sala de spectacole “Radu Beligan” a Ateneului Tătărași, iubitorii creației vierene vor avea ocazia să participe la spectacolul “Rădăcina de foc”, care va include un recital de cântece patriotice, prezentat de Corul Marii Uniri din Iași, recitalul “Steaua de vineri” cu actorul Nicolae Jelescu, alocuțiunea și recitalul poetului Valeriu Matei, recitalul muzical al interpretului Cristofor Aldea-Teodorovici și Formației „Teodorovici Band”. Festivalul Internațional de Poezie “Grigore Vieru” se va încheia joi, 17 mai, cu depuneri de flori la bustul poetului Grigore Vieru din Parcul Copou, iar la ora 12.00, la Muzeul Mitropolitan Iași, se vor ține dialoguri culturale și conferințe cu genericul “Grigore Vieru – poetul, învățătorul tribunul”, la care vor participa personalități marcante ale culturii române.

IMG 3615În Duminica a VI-a după Paști, a Vindecării orbului din naștere (13 mai 2018), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, s-a aflat în mijlocul credincioșilor ortodocși români din Maramorac (Mramorak), Serbia, unde a efectuat mai multe slujiri.
Întâmpinat la intrarea în sat de Domnul Victor Simu, Președintele Consiliului Parohial, iar în fața bisericii de soborul slujitor, de copii îmbrăcați în costume populare și de credincioși, Ierarhul a săvârșit mai întâi Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu Preotul Paroh Romulus Ioța, cu Părintele ortodox sârb din Maramorac Iovan Milanovici, cu Părintele Bogdan Berdacicu, Paroh la Deliblata și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria.
Răspunsurile la strană au fost date de un grup de copii de la Școala Generală, clasele I-VIII, din Doloave (Dolovo) și de corul bisericii din aceeași localitate, dirijat de Domnul Sava Mihailov, iar la slujbă au luat parte mai mulți credincioși, din Maramorac, Cuvin, Doloave și Deliblata, dintre care unii s-au și împărtășit cu Sfintele Taine, la momentul potrivit.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a putea sluji pentru prima dată Sfânta Liturghie în această localitate și le-a transmis credincioșilor mesajul de a rămâne atașați de credința și Biserica noastră Strămoșească, care peste veacuri ne aduce prezentă, vie și lucrătoare, Persoana Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel Care a dăruit odinioară vedere orbului din naștere și ne luminează și pe noi, până astăzi, pe calea acestei vieți, dacă vom avea, la rândul nostru, credință mărturisitoare și neclintită în El, în ciuda tuturor opreliștilor ce s-ar putea ivi.
Părintele Paroh Romulus Ioța a rostit un cuvânt de bun venit Ierarhului, a mulțumit tuturor celor care au luat parte la această sărbătoare și a făcut un scurt istoric al bisericii din Maramorac, ce este așezată pe dunele (colinele) localității Deliblata, în Sudul Banatului și aparține din punct de vedere administrativ de comuna Cuvin. Menționat demult, în anul 1358, sub denumirea de Bercheș, din comitatul Caraș, iar în 1660, în Catastiful Patriarhiei de Peci, sub denumirea de Mramorak, satul este cedat între 1770-1773 grănicerilor nemți și sârbi, din ordinul Împărătesei Maria Tereza. Pe aceste meleaguri, românii au venit într-un număr mai mare prin anul 1805, din comuna Dejan, iar cei mai mulți, circa 110 familii, în anul 1819. Până în 1873, la despărțirea ierarhică a celor două Biserici, Sârbă și Română, credincioșii români și sârbi din Maramorac au avut o viață bisericească comună și s-au rugat împreună, în ambele limbi, în aceeași biserică, apoi vreme de trei decenii românii au avut o casă de rugăciune separată, iar între anii 1901-1902 și-a ridicat, din mijloace proprii, biserica de zid actuală, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Ea a fost sfințită în 25 iulie 1904 de Protopopul tractual din Panciova, Trifon Miclea, iar primul Preot al Maramoracului a fost Nicolae Popoviciu. Parohia a fost slujită de mai mulți preoți, de multe ori a fost vacantă, iar din 1988 este în purtarea de grijă a Părintelui Romulus Ioța, care este actualmente și Preot la Doloave. Cel mai mult, de-a lungul istoriei, la Maramorac au fost 6.000 de locuitori, iar în prezent aici trăiesc circa 2.000 de oameni, dintre care aproximativ 70 de familii de români, adică în jur de 200-300 de persoane.
Îndată după slujbă Ierarhul, înconjurat de ceilalți slujitori, a făcut sfințirea centrului misionar-pastoral al parohiei (sală de mese și bucătărie), amenajat într-una dintre anexele casei parohiale și care va servi la viitoare activități culturale și spirituale ce se doresc a fi organizate aici, în folosul credincioșilor.
În continuare, revenind în biserică, Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu Părintele Paroh Romulus Ioța și Părintele Iovan Milanovici, a săvârșit și Taina Sfântului Botez pentru prunca Elena Simu, nepoata Președintelui Consiliului Parohial.
Oaspeții din Doloave (corul parohial) și alți invitați, au luat parte apoi și la o agapă comună, care a încheiat programul manifestărilor.
Astfel, în spirit de rugăciune și comuniune frățească românească și inter-ortodoxă, s-a desfășurat întreaga sărbătoare de la Parohia Maramorac, din Episcopia Daciei Felix.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Daciei Felix

1 ajofm mehedinti da de lucru la someriÎn Mehedinți, rata șomajului a scăzut în ultima lună, sub 9%. Cu toate acestea, numărul persoanelor fără loc de muncă este, în continuare, foarte mare. Potrivit statisticilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mehedinți, 81% din numărul total al șomerilor provin din mediul rural și sunt beneficiari ai ajutorului social. Pentru aceste persoane, situația pare să fie fără ieșire, pentru că cele mai multe dintre ele nu au nicio pregătire. De altfel, majoritatea şomerilor neindemnizaţi nu au nicio pregatire profesionala și nu au studii. În cel mai bun caz, au studii primare sau generale incomplete, dar nu pot fi cuprinşi nici la cursuri de calificare saurecalificare.  

La sfârşitul lunii aprilie 2018, în evidenţele AJOFM Mehedinţi erau înregistraţi un număr total de 9.282 şomeri, ceea ce corespunde unei rate a şomajului în judeţ de 8,92 %.

Din totalul de 9.282 şomeri înregistraţi (din care 3.636 sunt femei), 1.647 sunt şomeri indemnizaţi (17,74%), iar 7.635 şomeri neindemnizaţi (82,26%).

Comparativ cu sfârşitul lunii martie 2018, când rata şomajului a fost de 9,37%, se poate constata că aceasta s-a diminuat cu 0,45%, până la valoarea de 8,92%, datorată angajării a 652 someri in luna aprilie 2018, scaderii numarului somerilor indemnizati cu 235 persoane si a celor neindemnizaţi cu 237 persoane.

Din numărul total de şomeri neindemnizaţi înregistraţi, aproape în totalitate  sunt beneficiari ale venitului minim garantat conform Legii 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.

În funcţie de mediul de provenienţă, structura numărului de şomeri înregistraţi în evidenţele AJOFM Mehedinți se prezintă astfel:

      - şomeri cu domiciliul în mediul urban, 1.717 persoane (18,5%);

      - şomeri cu domiciliul în mediul rural, 7.565 persoane (81,5%).

femei curajoaseAmbasada Statelor Unite a premiat patru românce curajoase. În 2007, Departamentul de Stat al SUA a înfiinţat Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” pentru a le onora pe femeile care demonstrează curaj excepţional şi spirit de conducere în susţinerea drepturilor omului, egalităţii femeilor şi progresului social, asumându-şi adesea mari riscuri personale. În fiecare an, fiecare ambasadă poate nominaliza un candidat pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” al Departamentului de Stat. Într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA se arată că "România are foarte multe femei curajoase şi extraordinare. Aceste femei sunt lideri puternici, care îi inspiră pe alţii şi sunt profund dedicate comunităţilor lor. Aşadar, Ambasada va premia, alături de persoana nominalizată pentru Premiul „Femei Curajoase din întreaga lume” 2018, patru alte românce curajoase".

Princicipala câștigătoare, după cum a numit-o ambasadorul Hans Klemm, în discursul său, este Elena Alexandra Calistru, președintele ONG-ului Funky Citizens. În motivarea acordării premiului se arată că "Funky Citizens aduce o abordare inovatoare şi eficientă a creşterii implicării civice în România, a creşterii numărului de participanţi la alegeri şi a sprijinirii unei democraţii mai transparente". 

Între câștigătoare o regăsim și pe procurorul şef Ioana Albani, care este unul dintre principalii inovatori în eforturile de anchetare a infracţiunilor cibernetice şi rămâne o promotoare dedicată a eforturilor transfrontaliere de combatere a criminalităţii organizate.  De asemenea, alte două românce curajoase sunt Daniel Staicu și Alina Țiplea, co-fondatoarele MerciCharity, un ONG care oferă îngrijire stomatologică de bază copiilor săraci. Lista româncelor curajoase este completată de Paula Felicia Rusu, jurnalist freelancer, care în calitate de supraviețuitoare a tuberculozei cu un singur plămân funcțional, şi-a dedicat viața activismului şi informării publice cu privire la modul în care sistemul medical românesc trebuie să abordeze mai bine problema acestei boli. 

IMG 3586Biserica românească din Cenadul Unguresc (Magyarcsanád), închinată Înălțării Domnului, și-a sărbătorit cu anticipație hramul, sâmbătă, 12 mai 2018. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în locașul de cult, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, format din Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părintele Aurel Becan, Parohul de la Cenadul Unguresc, Protopop de Seghedin și gazda întregii manifestări, Părintele Ioan Bun, Paroh la Micherechi, Părintele Ionuț Negrău, de la Săcal, Părintele Marius Vidican, Paroh la Bătania și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala din Giula.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul coral „Trifon Lugojanul” din Arad, condus de Domnul Roz Marinel, iar la slujbă au participat circa o sută de credincioși, din Cenadul Unguresc, Seghedin, Macău (Mákó), Bătania, dar și din România, de la Sântana, precum și oficialități, ca de pildă Domnul János Farkas, Primarul de la Cenadul Unguresc, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Domnul Consul Cristian Daniel, de la același Consulat, Domnul Gheorghe Petrușan, Președintele Autoguvernării Românești Locale și al celei Județene din Seghedin, Domnul Vasile Rotar, Președintele Autoguvernării Românești Locale din Cenadul Unguresc, ș.a.
La momentul potrivit copiii au fost cuminecați cu Sfintele Taine, iar în cuvântul de învățătură Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat importanța sărbătorii hramului, în cazul de față al Înălțării Domnului, care este o împlinire deplină a umanității răscumpărate prin Jertfa și Învierea lui Hristos. Acesta aduce firea omenească și o așează acolo unde îi era rostul de la început, adică de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl, în ceruri. Totodată, în această zi, creștinii de pretutindeni îi cinstesc și pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul, o pildă extraordinară de tărie în credință și în lupta cu patimile, pentru tinerii și creștinii din toate locurile și vremurile, care a pătimit pentru credința sa la o vârstă fragedă, de numai 17 sau 18 ani, trăind la mijlocul secolului al XVII-lea.
La final, Părintele Paroh Aurel Becan a mulțumit Ierarhului, clerului slujitor, oficialităților și credincioșilor și și-a exprimat recunoștința față de strămoșii români care au ctitorit biserica românească de zid din Cenadul Unguresc în anul 1808, astfel încât a fost sărbătorită acum și împlinirea a 210 ani de existență neîntreruptă, românească și ortodoxă, a acestui locaș de cult, ce a fost construit în locul unei alte biserici mai vechi, din lemn, de la 1767, în care sârbii și românii ortodocși se rugau împreună. După 1872 aceștia s-au despărțit, iar din 1880 sârbii ortodocși au propriul loc locaș de închinare, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, dar relațiile de bună înțelegere între români și sârbi se păstrează și în ziua de astăzi. A fost evocată de asemenea, și legătura de sânge cu Neamul Românesc și evenimentul Marii Uniri de la Alba Iulia, între delegații de la această Adunare Națională numărându-se și 23 de persoane din partea comunității românești din Ungaria, din care trei au fost Preoți: Pr. Teodor Pătcaș din Peterd, Pr. Iosif Ion Ardelean din Chitighaz și Pr. Romul Nestor din Cenadul Unguresc.
Toți cei prezenți la slujbă au luat parte apoi și la o agapă frățească, oferită la Căminul Cultural de Parohie și Autoguvernarea Românească Locală din Cenadul Unguresc, unde atmosfera comuniune românească a continuat și a pecetluit această frumoasă zi de îndoită sărbătoare.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1