Citeste si...

Beatrice Urucu

COD ROȘU DE NINSOARE ÎN BULGARIA

Publicat în BULGARIA Duminică, 25 Februarie 2018 17:34 0

troieneVremea rea face ravagii în Bulgaria. Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul local de Meteorologie și Hidrologie, în perioada 26 – 27 februarie 2018, întreg teritoriul Bulgariei va fi afectat de căderi însemnate de precipitații sub formă de ninsoare, însoțite de vânt puternic și temperaturi scăzute și au fost emise următoarele coduri:

  • -Cod roșu pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare și vânt puternic în următoarele regiuni: Smolian și Kârdjali. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 40 cm. Vântul va sufla dinspre nord-est atingând o viteză medie de 15-20 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă;
  • -Cod portocaliu pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare și temperaturi scăzute în următoarele regiuni: Vidin, Montana, Vrața, Pleven, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo și Târgoviște. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 20-30 cm, iar în zonele montane la 35 cm. Vântul va sufla dinspre nord-est, atingând o viteză medie de 20-30 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă și se vor înregistra temperaturi mult scăzute sub zero grade și pe timpul zilei;
  • -Cod portocaliu pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare și vânt puternic în următoarele regiuni: Dobrici, Varna, Burgas, Sliven, Yambol, Ruse, Razgrad, Silistra și Șumen. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 10-20 cm, iar în zonele montane la 30 cm. Vântul va sufla dinspre nord-est atingând o viteză medie de 15-20 m/sec. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă. Va fi frig fiind înregistrate temperaturi sub zero grade și pe timpul zilei;
  • -Cod portocaliu pentru căderi de precipitații sub formă de ninsoare în următoarele regiuni: Sofia Regiune, Sofia, Pernik, Kiustendil, Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv, Stara Zagora și Haskovo. În aceste regiuni vor cădea însemnate cantități de precipitații sub formă de ninsoare. Stratul de zăpadă va ajunge la 10-30 cm, iar în zonele montane la 30-35 cm. Viscolul va duce la formarea troienelor de zăpadă.

Se recomandă să se urmărească cu atenție situația din zonele respective, iar șoferii să conducă preventiv, cu viteză adecvată și să aibă autoturismele echipate pentru circulație pe drumurile publice în condiții de iarnă, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată și indicațiile/semnele organelor de control aflate la fața locului. Pe perioada instituirii codului de atenționare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulației rutiere din cauza formării troienelor de zăpadă sau a vizibilității reduse în condiții de viscol puternic.

educatie invatamant studiu carti scoalaServiciul ucrainean de securitate (SBU) acuză serviciile secrete ruse că încearcă să discrediteze Ucraina printr-o campanie subversivă, în scopul alimentării tensiunilor interetnice, precizând că existau planuri de incendiere a unor şcoli româneşti din Cernăuţi. "Agenţi ai SBU au împiedicat comiterea unor acţiuni îndrăzneţe de provocare în regiunea Cernăuţi. Autorii, identificaţi de SBU, primiseră din Rusia plăţi în avans pentru incendierea a două şcoli româneşti din Bucovina", precizează Serviciul ucrainean de securitate, referindu-se la nordul Bucovinei, parte a Ucrainei. Serviciul ucrainean de securitate (SBU) nu a dezvăluit ce dovezi deţine pentru susţinerea acuzaţiilor, care intervin în contextul criticilor privind modul în care drepturile minorităţilor etnice din Ucraina sunt respectate prin noua Lege ucraineană a educaţiei. Rusia nu a avut deocamdată nicio reacţie la acuzaţiile Ucrainei. Ministerul Afacerilor Externe a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, după ce Ucraina a susţinut că serviciile secrete ruse plănuiau incendierea unor şcoli româneşti din Cernăuţi, că întreprinde demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare privind producerea acestor tentative. „Am luat notă cu preocupare de informaţiile prezentate public de Serviciul de Securitate al Ucrainei privind tentativele de incediere a unor şcoli cu predare în limba română din regiunea Cernăuţi. În prezent, întreprindem demersurile necesare privind obţinerea de elemente suplimentare referitoare la circumstanţele producerii acestor tentative, precum şi a modului în care au acţionat autorităţile ucrainene în drept în această situaţie”, a precizat Ministerul Afacerilor Externe pentru MEDIAFAX.

hartaNinsorile abundente au cuprins tot Mehedințiul. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, de luni, de la ora 4 până marţi la ora 20, în sudul Banatului, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei este cod galben de ninsori însemnate cantitativ, intensificările ale vântului şi viscol. În aceste zone, ninsorile vor fi moderate şi local însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent; vântul va avea intensificări cu viteze de 45-55 km/h, iar în partea de sud-est a teritoriului peste 60-65 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. De asemenea, vizibilitatea va fi diminuată.

 Luni, între orele 7 şi 23 va fi fi cod portocaliu de ninsori abundente, temporar viscolite în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, unde se va depune şi un strat consistent de zăpadă, local de peste 30-40 cm, iar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 45-55 km/h, temporar viscolind ninsoarea. 

De asemenea, în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa şi Tulcea, luni, de la ora 10 până marţi, la ora 14 va fi cod portocaliu de vreme rea.

12120005 913554112064949 8425250895813946729 o 710x670Mărţişorul este un simbol al unităţii României şi Republicii Moldova. Acest fapt a reieşit ca urmare a colaborării dintre cele două state pentru recunoaşterea internaţională şi includerea în Patrimoniul UNESCO al Mărţişorului. Pentru celebrarea tradiţiilor dedicate Mărţişorului, la Chişinău a fost organizat un eveniment cultural, la care au participat oficialităţi din România, Republica Moldova şi Bulgaria. Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat miercuri 21 februarie 2018, la expoziția și atelierul de confecționare a Mărțișoarelor, organizate de către Parlamentul Republicii Moldova, în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a Moldovei și Centrul de meșteșug artistic ”Casa Cangea”.

Din partea României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București a participat cu expoziție de Mărțișoare tradiționale.

Cu acest prilej, Ambasadorul României a declarat: ”În luna decembrie a anului trecut, Mărţişorul a intrat pe lista selectă a patrimoniului imaterial UNESCO. Dosarul a fost depus de România și Republica Moldova alături de Bulgaria și Macedonia, în care se păstrează această frumoasă tradiţie a primăverii, cu unele mici diferenţe de formă, dar în acelaşi spirit. Acesta se alătură celorlalte șase dosare cu obiceiuri, meșteșuguri şi tradiţii înscrise de România sau în colaborare România - Republica Moldova în patrimoniul imaterial al UNESCO. Nu este doar o coincidență fericită  reușita acestor dosare comune, ci este un simbol al unității noastre culturale, lingvistice și a tradițiilor. Datoria noastră este să le cinstim și să le promovăm ca atare.”

La eveniment a participat și Ambasadorul Bulgariei, E.S. Petar Vâlov.

În luna decembrie 2017, Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a decis înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al României, Republicii Moldova, Bulgariei și Macedoniei.

D38BA1D6 0031 49D0 A29D CD3FED74D76ADuminica, 25 februarie 2018, de la ora 10:00, la Capela Ortodoxă Română din Budapesta ( strada Holló utca, nr. 8, sectot VII ) va avea loc o slujbă inter-ortodoxā, arhiereascā. Duminica aceasta, aşa  cum este trecuta în calendarul ortodox, se inumeste Duminica Ortodoxiei. Ea reprezintă o sărbătoare importantă pentru toţi ortodocşi, indiferent de etnie. În Budapesta, pe lângă ortodocşi români, mai trăiesc şi ortodocşi greci, ruşi, sârbi şi maghiari.

       Sfânta Liturghie va fi săvârsita de Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreunā cu un sobor de preoţi şi diaconi din cele 5 jurisdicţii: română, greacă, sârbă, rusă şi bulgară. Vor participa credincioşi şi reprezentanţi ai Eparhiilor amintite, precum şi oficialităţi ale statului român ( ambasador, consul, director ICR) , dar şi reprezentanţi ai Ministerului Cultelor din Ungaria. Părţi din Sfânta Liturghie ( "Crezul", "Tatăl nostru") şi răspunsurile la strană vor fi rostite în cele  5 limbi: română, maghiară, rusă, greacă şi sârbă.
       Slujirea inter-ortodoxă, în Duminica Ortodoxiei, din Budapesta a fost iniţiată în anul 2005 de către Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, la acea vreme. Scopul acestei slujiri inter-ortodoxe  este de a cultiva simţul de comuniune frăţească în rugăciune şi, în acelaşi timp, de a-şi arăta deschiderea şi preocuparea pentru cultivarea şi păstrarea valorilor sfinte ale învăţăturii de credinţă ortodoxă.
        Evenimentul se va încheia cu o agapă frăţească oferită de gazde.

       

 

Serbana Kiss-Meirosu

cxInstitutul Cultural Român Budapesta, în data de 1 martie 2018, la ora 18:00, organizează expoziţia cu tema “ Familia Regală pe frontul Marelui Război ( 1916-1918)”. Vernisajul expoziţiei va avea loc la sediul ICR din strada Izsó nr.5 sector XIV, urmată de un concert la pian sustinut de Matei Bucur-Mihăiescu.

     Evenimentul este realizat în parteneriat cu Muzeul National Cotroceni si vor fi prezenţi Liviu Sebastian Jucman, director general al muzeului si Mariana Lazar, istoric. Panourile expoziţionale cuprind un număr important de fotografii şi cărţi poştale  de epocă, atât din colecţia Muzeului Naţional Cotroceni, cât şi din colecţiile Bibliotecii Academiei Române, Arhivelor Naţionale ale României, Muzeului Naţional de Istorie a României, Muzeului Militar Naţional ,,Regele Ferdinand I”, Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerior Externe. Expozitia poate fi vizitata în perioada 2 martie- 27 martie.
  

Serbana Kiss-Meirosu

rawstory.com catusePoliţiştii Biroului Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Drobeta Turnu Severin, efectuează cercetări față de un tânăr, din Mehedinți, bănuit că ar fi indus în eroare un bărbat, prin folosirea fără drept a calităţii de funcţionar public.

La data de 19 februarie, poliţiştii Biroului Investigații Criminale  s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că un tânăr în vârstă de 17 ani, din Drobeta Turnu Severin, ar fi indus în eroare un bărbat în vârstă de 42 de ani,  prin prezentarea ca fiind funcționar public. În această calitate i-a solicitat persoanei vătămate un autoturism și actele de înmatriculare ale acestuia cu scopul mincinos de a fi folosite în cadrul unui dosar penal.

Din cercetări a reieşit că, la data de 18.12.2017, persoana vătămată, a lăsat autoturismul în locul indicat de tânăr urmând a fi ridicat în cele din urmă de către acesta.

Ulterior, în trei zile diferite, folosindu-se tot de calitatea de funcționar public, sub pretextul că ar fi angrenat în diverse activități, acesta ar fi indus în eroare persoana vătămată care i-a adus astfel documentele autoturismului și cheile, prezentându-se la preluarea acestora, în cadrul întâlnirilor cu persoana vătămată, ca fiind fiul funcționarului public.

După preluarea documentelor, persoana în cauză, a completat în fals înscrisul denumit ”Contract de înstrăinare/dobândire a unui mijloc de transport”, pe care l-a semnat în fals la rubrica „vânzător”, și l-a prezentat tatălui său, care cunoscând această împrejurare, l-a semnat la rândul său la rubrica ”cumpărător”, ulterior, împreună cu celelalte documente ale autoturismului le-a folosit la înmatricularea acestuia.

Față de tânărul, în vârstă de 17 ani, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înşelăciune în formă continuată, uzurparea de calităţi oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la fals în declaraţii, iar față de tatăl acestuia s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, respectiv fals în declaraţii.

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale au luat măsura reţinerii pentru 24 de ore împotriva celor doi bărbaţi.

CASTELUL HUNIAZILOR DIN BUDAPESTA

Publicat în UNGARIA Miercuri, 21 Februarie 2018 10:00 0

castelTuriştii sunt interesaţi să afle cât mai multe lucruri despre locurile pe care le vizitează, dar când întâlnesc un obiectiv legat de ţara lor, interesul le creşte nespus şi simt o mare bucurie. La fel se întâmplă şi cu turiştii români, care viziteaza capitala Ungarie şi descoperă un obiectiv asemănător unuia din România.
   În Budapesta, în Parcul Mare al oraşului, se află o clădire impunătoare, uşor de recunoscut oricărui român - Castelul Huniazilor (Vajdahunyad),  o copie a celui din Hunedoara, România. De fapt, este un complex arhitectural, construit în anul 1896, cu ocazia împlinirii a o mie de ani de la fondarea statului ungar. Arhitectul Alpár Ignác, cel ce a proiectat complexul arhitectural, şi-a propus sā realizeze într-o singură construcţie caracteristicile mai multor stiluri de arhitectură europeană, care au influenţat şi istoria Ungariei.
     Cea mai remarcată clădire din acest complex este cea care este inspirată de Castelul Huniazilor din România, numind şi complexul cu acelasi nume. În aceasta măreaţă clădire se aflā, de 121 de ani, Muzeul Agriculturii al Ungariei. Aici, sunt nouă expoziţii permanente şi multe altele periodice, în care se prezintă  evoluţia agriculturii, a vânătorii, a pescuitului, a exploatării şi protectiei pădurilor, a viilor, a creşterii animalelor. De asemenea, sunt expuse şi trofee de cerbi şi porci mistreţi, considerate şi, în prezent, recorduri mondiale.
  Aflată într-o zonă frumoasă, în parcul cel mai mare al oraşului, este un obiectiv îndrăgit atât de localnici, cât si de turişti, în toate anotimpurile. În lunile de vară, în curtea complexului se organizează, în aer liber, concerte de muzică clasică. De asemenea, primăvara şi toamna se organizează târguri cu produse şi preparate naturale, specifice ungureşti. Un loc minunat de petrecere a timpului liber, ce îşi aşteptă vizitatorii an de an.

 

Serbana Kiss-Meirosu

CONCERT #DIN BASARABIA

Publicat în MOLDOVA Miercuri, 21 Februarie 2018 09:38 0

afis concert dinbasarabia 2018Zdob și Zdub, Gândul Mâței, Alex Calancea band & Guz și Cuibul vor încinge atmosfera la ediția Centenar a Concertului #dinBasarabia. Evenimentul se va desfășura la Arenele Romane (cort încălzit) din București, pe 24 martie 2018. Evenimentul este organizat de Centrul pentru Integrare și Dezvoltare Prut și susținut de Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și Biroul Relații cu Diaspora al Republicii Moldova, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara (27 martie 1918).

Formația etno-rock din Republica Moldova, Zdob și Zdub, din 1994 combină diferite stiluri muzicale și promovează folclorul autentic, susținând concerte în peste 20 de țări europene. Trupa a obținut locul 6 la concursul Eurovision în 2005 și a cântat pe aceeași scenă cu mari artiști și trupe precum Emir Kusturica & No Smoking Orchestra, Red Hot Chilli Peppers, Linkin Park, etc.

Gândul Mâței este o trupă de Rock alternativ din Chişinău, înfiinţată în 1996, ce combină rock-ul melodic, punk, hardcore, blues, post-punk, cu influenţe din folclorul autohton românesc, punând accent pe trompetă. Printre piesele ce i-au consacrat pe cei de la Gândul Mâţei, se numără La Ciocana, Liberty, Numai Tu, Proba Credinţei, Semafor, Dragostea Mea şi Nae. În cei 20 de ani de activitate, trupa a lansat cinci albume, ultimul fiind Generaţia în Blugi.

Alex Calancea band & Guz – Lupii: Lupii este un nou proiect lansat de renumitul basist și producător muzical din Chișinău, Alex Calancea. Stilul muzical abordat este o fuziune dintre rock, trap și folclor autentic și cel urban.Proiectul Lupii este format din Alex Calancea – chitară bas și producător, Guz – voce, Andrei Glavan – voce, Nickel Russu - tobe, Saric Vatavu – chitara și Serghei Ivanov – clape, Dumitru Neculișeanu – trompetă.

Cuibul, formație acoustic funk din Basarabia, a fost înființată în 1991 de către Igor Dîna, producătorul Zdob și Zdub, și reactivată în 2013, cu participarea unor instrumentiști de seamă și a tinerei soliste Lidia Scarlat. Trupa colaborează cu o casă de discuri și diverși artiști consacrați de la București și în ultimii ani a cântat în deschidere pentru The Cardigans și Morcheeba.

28167364 367591733712914 1250221794534307780 nAmbasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a avut o întrevedere cu Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, al Republicii Moldova, Liviu Volconovici.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre stadiul cooperării bilaterale despre noi proiecte de  colaborare în domeniul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului al Republicii Moldova și-a exprimat recunoștința pentru asistența oferită de către Guvernul României și a reiterat disponibilitatea pentru dialog și pentru o cooperare eficientă, prin continuarea proiectelor aflate în derulare și inițierea unor noi colaborări de substanță.

Ambasadorul Daniel Ioniță a menționat că România va continua să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, susţinând implementarea proiectelor de asistență destinate tuturor cetățenilor indiferent de etnie, religie sau limba vorbită.

Un alt subiect important abordat în cadrul întrevederii a vizat sprijinul pe care România îl poate oferi în adaptarea și atenuarea impactului schimbărilor climatice asupra producției agricole din Republica Moldova , inclusiv identificarea unor soluții optime privind irigarea culturilor agricole.

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1