Citeste si...

Beatrice Urucu

george ciambaSecretarul de stat George Ciamba, co-președintele Comisiei Mixte Interguvernamentale România-Republica Serbia pentru protecția minorităților naționale, a avut, pe parcursul celei de-a doua zile a vizitei oficiale în Republica Serbia, o întâlnire cu liderii principalelor organizații ale persoanelor aparținând minorității române.

Înaltul oficial român a reafirmat sprijinul țării noastre pentru respectarea drepturilor specifice ale persoanelor aparținând minorității române de pe întreg teritoriul Republicii Serbia, în special în ceea ce privește accesul la educație, mass-media și serviciul religios în limba română.

Secretarul de stat George Ciamba a reiterat poziția de principiu a României privind susținerea aplicării nediscriminatorii, pe întreg teritoriul Republicii Serbia, a acelorași standarde privind drepturile persoanelor aparținând minorității române.

Reprezentanții organizațiilor minorității române din Republica Serbia au prezentat demnitarului român dificultățile cu care se confruntă și au adresat solicitări concrete de sprijin. Aceste preocupări vor fi reluate de partea română  cu partea sârbă în cadrul reuniunilor Comisiei Mixte Interguvernamentale România - Republica Serbia.

BURSE ÎN STATELE UNITE PENTRU ELEVII ROMÂNI

Publicat în Actualitate Miercuri, 05 Septembrie 2018 18:50 0

liceenii romani pot aplica pentru bursa flex 2018 2019 a2434Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX), ediția 2019-2020.

Programul de schimb de experiență FLEX este finanțat de către Departamentul de Stat al Guvernului Statelor Unite ale Americii și a împlinit 25 de ani de existență la nivel global. Din 2015, FLEX există și în România și oferă liceenilor ocazia de a trăi în cadrul unei familii americane și de a studia într-un liceu american, pe parcursul anului școlar 2019-2020. Participarea la Programul FLEX este GRATUITĂ iar bursa oferită este completă. Până în prezent, 49 de liceeni români, din diferite județe ale țării, au locuit și învățat în Statele Unite ale Americii, în state precum Iowa, Texas, Colorado, California, Ohio, Pennsylvania sau Florida. Programul se adresează în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, care sunt invitați să urmeze aceeași procedură de înscriere.

                Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite și presupune un schimb de experiență, pe perioada unui anșcolar, pentru liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului este de a promova înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și cei ai țărilor din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine. Fiecare bursier va locui timp de un an alături de o familie americană și va studia într-un liceu american, având toate costurile acoperite prin program. Pentru ediția 2019-2020, România va beneficia de 35 de burse. În prezent, alți 35 de liceeni români se află în SUA și urmează a reveni în țară anul viitor.

Criterii de eligibilitate:

Competiția este deschisă liceenilor care îndeplinesc TOATE condițiile:

•     au cetățenie română;

•     sunt născuți între 15 iulie 2001 și 15 iulie 2004;

•     sunt, la momentul înscrierii, în clasele a IX-a, a X-a sau a XI-a;

•     studiază limba engleză în liceu;

•     îndeplinesc criteriile pentru a obține viza SUA și nu au stat în SUA mai mult de 3 luni în ultimii 5 ani.

Candidaturile se depun doar online, în perioada 1 septembrie - 16 octombrie (ora 23:59) 2018.

Aplicația este disponibilă aici: https://ais.americancouncils.org/flex

Informații complete despre program sunt disponibile pe website: http://americancouncils.ro/programe/flex/, iar pe pagina de Facebook @FLEX România pot fi regăsite poveștile foștilor bursieri.

Ungaria PS Siluan a liturghisit la SăcalCu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Chiriarhul locului, în Duminica a XIV-a după Rusalii (2 septembrie 2018), Trei Ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal, au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și sfințirea a două Monumente: al Unirii și al Eroilor, la Parohia Săbolciu, din Episcopia Oradiei.
Ierarhii au venit în această frumoasă localitate bihoreană, satul natal al Părintelui Nicolae Bordașiu, la invitația acestuia, pentru a consfinți munca, dragostea și râvna Sfinției Sale, dedicată strămoșilor și consătenilor săi care și-au adus o contribuție importantă la realizarea Unirii din 1 Decembrie 1918 și cărora Părintele le-a ridicat un frumos Monument al Marii Uniri, acum, în Anul Centenar 2018. Acest monument a fost înălțat în fața bisericii, pe locul unde odinioară era casa în care a copilărit și a crescut Părintele Nicolae Bordașiu, iar mai târziu a ajuns în posesia familiei Alb Aron. La solicitarea Părintelui Bordașiu, familia Alb a donat 10 m2 bisericii din sat, pentru construirea acestui Monument al Marii Uniri, care are formă de capelă, cu semi-cupolă, având pictate în centrul ei, în mozaic și în mărime naturală, imaginile Episcopului Nicolae Popovici al Oradiei, al Părintelui Gheorghe Bordașiu, tatăl Părintelui Nicolae Bordașiu și al Părintelui Arsenie Boca, în cupolă este reprezentată Maica Domnului, acoperind cu Sfântul ei Acoperământ pe Martirii temnițelor comuniste, iar în medalioane pe Mitropolitul Vasile Mangra, al Ardealului, Episcopii Roman Ciorogaru și Vasile Coman, ai Oradiei, Episcopul Andrei Magieru, al Aradului și Preoții Gavriil Iovan și Nicolae Malița, de la Săbolciu, cel din urmă fiind și ctitorul bisericii, între anii 1950-1952.
Tot în parcul bisericii, a fost ridicată și o Cruce masivă din marmură, denumită sugestiv „Monumentul Eroilor din Săbolciu”, care și-au jertfit viața în Primul și cel de-al Doilea Război Mondial.
Ambele Monumente, al Unirii și al Eroilor din Săbolciu, au fost realizate la inițiativa, dorința și cu cheltuiala Părintelui Nicolae Bordașiu și a familiei sale, având în acest sens și sprijinul bisericii și al Parohiei din Săbolciu, precum și al familiei Alb și al Primăriei din Comuna Săcădat, care au donat terenurile pe care au fost ridicate aceste Monumente.
Neputând fi prezent la acest eveniment, datorită programului încărcat care a inclus târnosirea bisericii din Poienii de Sus, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a acordat binecuvântare celor trei Ierarhi menționați anterior, pentru a putea răspunde dorinței Părintelui Nicolae Bordașiu de a săvârși Sfânta Liturghie Arhierească și slujba de sfințire a celor două Monumente din Săbolciu.
La slujire au luat parte circa 1.000 de credincioși, precum și oficialități, ca de pildă Domnul Aurel Popa, Primarul Comunei Săcădat, Domnul Dumitru Flucuș, Primarul localității Șinca Nouă, din Județul Brașov, care a venit la această manifestare împreună cu fanfara din Șinca Nouă, Domnul Lucian Silaghi, Directorul Direcției Județene de Cultură Bihor, ș.a.
Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie duminicală a fost rostit după Împărtășirea cu Sfintele Taine, de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, care le-a vorbit oamenilor despre bucuria de a răspunde chemării adresate de Bunul Dumnezeu, Marele Împărat, pentru a putea deveni membru și părtaș al Împărăției Cerurilor.
Un element inedit, cu încărcătură emoțională, a fost adus de grupul de cateheză al copiilor din Săbolciu, care au cântat cântece patriotice, despre importanța iubirii de neam și de credința străbună ortodoxă.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Galaction a subliniat importanța specială a acestei zile și a personalității Părintelui Nicolae Bordașiu, Preot vrednic al Bisericii Străbune și fiu al satului Săbolciu, care ne învață pe toți, la venerabila vârstă de 94 de ani, valoarea credinței, a iubirii jertfelnice și a cinstirii strămoșilor, cărora și noi suntem datori a le urma exemplul și calea pe care au mers.
Părintele Nicolae Bordașiu și-a exprimat emoția și bucuria de a-și vedea dus la îndeplinire visul de a realiza aceste două Monumente, al Unirii și al Eroilor, pe care cu multă râvnă, cu sprijinul Preotului Paroh și al consătenilor săi, a reușit să le înalțe în semn de prețuire și cinstire pentru strămoșii săi și pentru toți cei care au lucrat la realizarea marelui ideal al Unirii de la 1918 și și-au jertfit viața în aceste locuri și a adus mulțumire Preasfințitului Părinte Sofronie pentru purtarea de grijă și binecuvântarea acordată, celor trei Ierarhi care au slujit acum la Săbolciu, tuturor clericilor, autorităților și invitaților, din sat și împrejurimi, dar și din București, sau din Șinca Nouă și din alte părți, care au răspuns invitației sale. Tot acum, Părintele Bordașiu a vorbit despre 2 cărți care au fost prezentate în acest context: „De la Săbolciu la Alba Iulia”, dedicată Părintelui Nicolae Malița, unul dintre cei 4 participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, între care s-a numărat și Părintele Gheorghe Bordașiu, tatăl Părintelui Nicolae Bordașiu; și un album de prezentare al Monumentului Unirii de la Săbolciu, cu explicarea semnificației sale și a personalităților reprezentate pe el.
Cuvânt de apreciere și de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a fost transmis de către Părintele Simion Goga, Protopopul Oradiei, iar Părintele Dulea Alexandru, Paroh la Săbolciu de doi ani și jumătate, a adus și el mulțumire Chiriarhului locului, celorlalți Ierarhi, Părintelui Nicolae Bordașiu, oficialităților și credincioșilor săi, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.
În semn de prețuire pentru personalitatea sa și pentru tot ceea ce a făcut pentru satul său natal, Părintele Nicolae Bordașiu a primit titlul și Diploma de Cetățean de Onoare al Comunei Săcădat, din partea Domnului Primar Aurel Popa și a Consiliului Local.
Îndată după Sfânta Liturghie, soborul slujitor, condus în precesiune de cei trei Ierarhi, s-a deplasat la cele două Monumente: al Eroilor din Săbolciu și al Marii Uniri, care au fost sfințite acum. Au fost rostite și rugăciuni de pomenire pentru Eroii din cele Două Războaie Mondiale, ale căror nume sunt înscrise pe Crucea din marmură, de la Săbolciu.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă frățească, oferită din partea Parohiei.
La aceasta slujbă, Ierarhul din Ungaria a venit însoțit de Părintele Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei din Ungaria și urmaș, la rândul său, la fel ca și Părintele Nicolae Bordașiu, ai primului Preot din Comuna Micherechi, din Ungaria, pe nume Ioan Bordașiu, care a trăit și slujit în această Parohie românească din Ungaria, în urmă cu mai mult de 240 de ani, începînd din 1773. Pentru cinstirea strămoșilor săi din Micherechi, Părintele Nicolae Bordașiu a ridicat și la Micherechi o Cruce din marmură, identică cu cea din Săbolciu, care a fost sfințită în 11 septembrie 2016, de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Ungariei, împreună cu Preasfințitul Părinte Galaction, al Alexandriei și Teleormanului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

TRICOLOR URIAȘ ARBORAT LA MRACONIA, ÎN MEHEDINȚI

Publicat în Actualitate Miercuri, 05 Septembrie 2018 07:24 0

40528443 1762708830512780 4895748068688789504 n 300x198Un tricolor de 50 de metri a fost arborat la Mraconia de români din țară și din proviciile istorice. Prezenți la Drobeta Turnu Severin pentru a marca Ziua Limbii Române, reprezentanții comunităților istorice din Serbia, Ucraina și Republica Moldova și-au arătat atașamentul față de identitatea românească prin arborarea tricolorului pe podul de la Mraconia, în apropierea Mănăstirii de aici.

Aflați la Drobeta Turnu severin, pentru a participa la o dezbatere dedicată limbii române și identității românești, reprezentanții comunităților istorice din Serbia, Ucraina și Republica Moldova au dorit să-și arate sentimentele de solidaritate și înfrățire. Împreună cu români din țară care luptă pentru reunirea Basarabiei cu țara –mamă, au arborat un tricolor uriaș. Steagul de 50 de metri a fost desfășurat pe podul de la Mraconia, din apropierea mănăstirii de aici. S-a dorit astfel, realizarea unui arc peste timp și spațiu, simbolizând unitatea cugetului și simțirii românești de pretutindeni.

IMG 5326Începând cu 20 august 1083, ziua canonizarii Regelui creștin Ștefan, națiunea maghiară sărbătorește cu fast aceasta zi. La început, în orașul Szekésfehervár și după mutarea capitalei la Buda, iar din 1873 în Budapesta. După cel De-al Doilea Razboi Mondial, regimul comunist a abolit Ziua Sfântului Ștefan, astfel că începând cu 20 august 1950, s-a sărbătorit Ziua Constituției, iar mai târziu, Ziua Recoltei (a pâinii). 

După schimbarea regimului, din 20 august 1990, această data a devenit, din nou, Sărbătoarea Sfântului Ștefan, declarată Zi Naționala a Ungariei, odată cu hramul bisericii ce-i poartă numele din Budapesta, cunoscută ca Bazilica Sfântul Ștefan.
Ștefan I s-a născut în anul 957, la Esztergom, și a murit la 15 august 1038, la Székesfhervár.

Este considerat primul creștin al națiunii și este întemeietorul Regatului Ungariei. Regele Ștefan, ca primul rege creștin al Ungariei, a avut un rol important în întarirea creștinismului și a culturii ungare, dând legi în acest sens. A construit biserici și a întemeiat 6 arhiepiscopii în Ungaria și două în Transilvania, la Oradea și Alba Iulia.  Conform tradiției, Papa Silvestru al II-lea i-a trimis o coroana de aur cu nestemate, realizată în stil bizantin, iar în anul 1001, printr-o scrisoare îl recunoaște oficial ca rege creștin al Ungariei.  Sfânta coroana este și astăzi simbolul națiunii maghiare. Sfântul Ștefan I a fost canonizat la 20 august 1083 de Papa Grigore al VII-lea ca sfânt al Bisericii Catolice, iar în anul 2000 de Biserica  Ortodoxă, devenind astfel primul sfânt comun al celor două biserici, după Marea Schismā. În anul 1905, a fost inaugurată în Budapesta, de către împaratul Franc József, o mare catedrală, numită Bazilica Sfântul Ștefan, cea mai mare biserică din capital Ungariei, ce poartă hramul Sfântul Ștefan. Este de remarcat faptul că la construcția bisericii s-a folosit marmură de Rușchița -Transilvania. În prezent, Bazilica Sfântul Ștefan este  un loc de pelerinaj si reprezintă o atracție culturală pentru turiști și numai, aici ținându-se concerte de orgă. Importanța bazilicii, ca loc de pelerinaj, se datorează prezenței Mâinii Sfinte, mâna dreaptă a regelui Ștefan cel Sfânt, adusă, aici, din 1950. De-a lungul timpului, Mâna Sfântā a trebuit să fie pusă la adăpost din calea dușmanilor  creștinismului. Mult timp a fost păstrată în România, în localitatea Biharia.

Începând din 20 august 1990, în dimineata acestei zile se țin slujbe de pomenire a Sfântului Ștefan, în Bazilică, dupa rânduiala Bisericii Catolice, iar în Biserica Maghiara din Piața Petöfi, după rânduiala Bisericii Ortodoxe.
În Biserica  Ortodoxă, pe lânga preoții din parohia maghiară, slujesc preoți din toate comunitățile ortodoxe din Budapesta (ruși, bulgari, sârbi, greci, români). Din comunitatea românească, pe lânga credincioși și preoți, participă și oficiază slujba PS Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria.
În dupa amiaza zilei de 20 august are loc o procesiune în jurul Bazilicii cu Racla Mâinii Sfinte.  După slujbă, este organizat un concert special, la care participă și oficialități.
Pe lângă locuitorii Budapestei, la aceasta mare sărbătoare participă și foarte mulți turiști atrași nu numai de frumusețile deosebite pe care le oferă orașul, dar și focul de de artificii, care are loc, an de an, pe malul Dunării.

 

Șerbana Kiss-Meiroșu

IMG 5319În Duminica a 12-a după Rusalii (19 august 2018), Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în satul său natal, Chelmac, având pentru aceasta binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului.
Alături de Ierarhul din Ungaria, din soborul slujitor au mai făcut parte Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Bisericesc al Episcopiei din Ungaria, Părinte Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și Arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula, Arhidiaconul Tiberiu Ardelean, de la Catedrala Episcopală din Arad și Părintele Mircea Șirian, Secretarul Protopopiatului Lipova, reprezentanți ai Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Părintele Cornel Ardelean, Parohul Chelmacului și Părintele Constantin Petru, Preot Paroh la Lalașinț. Răspunsurile la strană au fost date în stil bănățean, local, de corul de tineri al Parohiei Chelmac, format și condus de Părintele Matei Vasile-Florin, Preot Paroh la Parohia Bata și originar din Chelmac.
Ierarhul a fost întâmpinat de dimineață, la intrarea în biserică, cu un cuvânt de bun-venit, rostit de Părintele Mircea Șirian, la care Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria pentru acest prilej binecuvântat de a putea sluji din nou în biserica din satul său natal, în care a și fost botezat și a adus mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului pentru binecuvântarea acordată, precum și Părinților și Maicilor din Ungaria și România care au ales să fie prezenți și împreună-rugători la această sfântă slujbă. Alături de consătenii săi, la Sfânta Liturghie au mai participat și alți credincioși, din Lipova, Arad sau Timișoara, dar și rudenii ale Preasfinției Sale din Grecia.
În cuvântul de învățătură, pornind de la pericopa evanghelică a tânărului bogat venit la Mântuitorul Iisus Hristos ca să Îl întrebe ce bine să facă pentru a moșteni viața cea veșnică, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat faptul că nu doar averile și bogățiile materiale, cele atât de căutate în societatea contemporană, ar trebui să fie importante, deoarece vedem că ele singure, în sine, nu pot satisface toate nevoile umane, ci mântuirea sufletului, credința în Dumnezeu și urmarea lui Hristos, păzirea poruncilor Sale, rugăciunea și milostenia, pot nu doar să aducă mulțumire profundă în sufletul omului, ci și să îl ajute în dobândirea mântuirii, a desăvârșirii și a vieții celei veșnice, după care tot pământeanul însetează.
La vremea cuvenită, copiii și cei care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.
După încheierea Sfintei Liturghii, soborul slujitor condus de Părintele Arhimandrit Calinic Covaci a săvârșit slujba Parastasului de 6 luni de la trecerea la cele veșnice a robului lui Dumnezeu Constantin Alexandru Mănuilă (1941-2018), tatăl Preasfințitului Părinte Siluan. Un cuvânt de învățătură și de apreciere pentru cele realizate în viață, spre binele semenilor săi și în folosul Bisericii Străbune, a fost rostit de Părintele Arhidiacon Tiberiu Ardelean, care a transmis și un mesaj părintesc, de compasiune, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, care deși și-ar fi dorit, nu a putut fi prezent la această slujbă datorită programului încărcat al Înaltpreasfinției Sale.
Mănuilă Constantin Alexandru s-a născut în localitatea Chelmac în data de 3 iulie 1941, într-o familie cu 5 copii, a trăit toată viața în satul său natal, s-a căsătorit în 30 decembrie 1961 cu soția sa, Joița Stăncuța, având împreună cu aceasta 2 fii, a muncit mulți ani în diferite locuri, în funcții administrative de interes public, a fost și Primar al Comunei Conop între anii 1992-1994, iar în ultimii săi ani și-a dedicat viața Bisericii Străbune, fiind prezent în fiecare duminică la sfintele slujbe, atunci când sănătatea i-a permis și ajutând, de asemenea, prin cântarea de la strană. S-a mutat la cele veșnice îndată după Sfânta Liturghie, pe când se întorcea de la biserică, în data de 18 februarie 2018, în Duminica lăsatului sec de brânză pentru începutul Postului Mare.
Biserica din Chelmac a fost construită în anul 1825 din cărămidă, pe locul unei biserici mai vechi, de lemn, din 1748, ce a fost strămutată cu plutele pe Mureș până în localitatea Tisa, din Județul Hunedoara, unde se găsește până în ziua de astăzi. Biserica actuală de zid, din Chelmac, a fost târnosită de Preasfințitul Părinte Episcop Andrei Magheru, după cum menționează site-ul oficial al Arhiepiscopiei Aradului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

MINIVACANŢĂ LA SECŢIA CONSULARĂ DE LA BELGRAD

Publicat în SERBIA Marți, 14 August 2018 08:46 0

belgradSecția consulară din cadrul Ambasadei României la Belgrad nu efectuează program de lucru cu publicul în zilele de 15 - 17 august 2018. Potrivit unui anunţ postat pe pagina de internet a Ambasadei României la Belgrad, în perioada menţionată nu se vor furniza informaţii consulare. 

În această perioadă, activitatea de permanență și de asistență pentru rezolvarea situațiilor de urgență consulară, sunt asigurate la nivelul Misiunii Diplomatice, la următoarele numere de telefon: 
- +381 63 334 071 – permanență Ambasadă
- +381 63 319 425 - asistență pentru rezolvarea situațiilor de urgență consulară 
În această perioadă asistența consulară se va acorda doar pentru cazurile de urgență consulară. (EXCLUSIV urgențe: accidente cu victime, decese, calamități și alte situații de pericol. Nu se furnizează informații consulare!)

new picture 2Universitatea Populară de Vară "Vasile Stroescu" îşi deschide porţile şi anul acesta.  Organizată după modelul Universității Populare de Vară de la Vălenii de Munte, județul Prahova (creată în 1908 de marele istoric Nicolae Iorga), Universitatea Populară de Vară „Vasile Stroescu”, ediția a III-a se va desfășura în perioada 17-18 august, la Edinet si comunele Bădragii Noi și Parcova, din Republica Moldova. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Primăria comunei Parcova, Consiliul Raional Edineţ, Primăria orașului Edineţ, Asociaţia Culturală „Parcova-Nova”, Primăria comunei Parcova, Primăria orașului Cupcini, sprijină organizarea celei de-a III-a ediții a Universității Populare de Vară „Vasile Stroescu”.

Programul acestei ediții a Universității de Vară „Vasile Stroescu” se va deschide,vineri, 17 august, ora 11.00, cu depuneri de flori la bustul lui Ion Buzdugan, după care va urma deschiderea lucrărilor Universității, unde vor rosti alocuțiuni acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chisinau și Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț. De la ora 11.30 va avea loc inaugurarea bibliotecii publice „Ion Buzdugan” la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Edineț, apoi, începând cu ora 12.00, se va desfășura sesiunea de comunicări: „Deputații în Sfatul Țării din ținutul Hotin și rolul lor în realizarea Unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918”. În cadrul acesteia vor susține comunicări: acad. Valeriu Matei - „Deputații în Sfatul Țării din ținutul Hotin (Nicolae Bosie-Codreanu, Nicolae Cernăuțeanu, Alexandru Moraru, Anatolie Moraru și Dimitrie Mârza) - reprezentanți de seamă ai Generației basarabene a Marii Uniri”; dr. Ion Varta - „ Gherman Pântea - lider al Mișcării Naționale din Basarabia și deputat în Sfatul Țării”; acad. Mihai Cimpoi - „Pan Halippa - scriitor și militant pentru cauza națională”. La ora 13.00, în Piața Centrală a orașului Edineț, se va vernisa expoziția ICR Chișinău - „Centenarul Unirii Basarabiei cu Țara”. În a doua parte a zilei, de la 14.30, va începe a doua sesiune de comunicări: „Personalități contemporane. Mihai Cimpoi - critic, istoric literar și filosof al culturii”. Vor prezenta comunicări: acad Valeriu Matei - „O figura emblematică a culturii românești - Mihai Cimpoi”; dr. Theodor Codreanu - „Mihai Cimpoi - de la mitopo(i)etică la critica ontologică”; dr. Ion Varta - „Genealogia familiei Cimpoi”. Ziua se va încheia cu spectacolul „Țara mea de glorii, țara mea de dor” susținut de Teatrul Poetic „Alexei Mateevici” din Chișinău, la Casa de Cultură a or. Edineț, începând cu ora 16.30.

Ziua de sâmbătă, 18 august, va debuta la ora 9.00 cu dezvelirea plăcii comemorative a deputatului în Sfatul Țării Dimitrie Mârza în comuna Bădragii Noi, raionul Edineț.De la ora 12.00 vor avea loc dezvelirea plăcii de atestare documentară a comunei Parcova, dezvelirea plăcii comemorative a deputatului în SfatulȚării Anton Crihan și inaugurarea bibliotecii publice „Anton Crihan” din comuna Parcova. Începând cu ora 12.40, se vor desfășura vernisajul expoziției de pictură și Simpozionul „Parcova- 2018”. În jurul orei 13.15 va avea loc semnarea acordurilor de înfrățire a comunei Parcova, raionul Edineț cu comuna Mahala, regiunea Cernăuți și comuna Berchișești, județul Suceava. De la ora 14.00, organizatori și participanți vor putea asista la concertul formațiilor artistice „Vatra” din Botoșani, „Busuioc” din or. Drochia (R. Moldova), „Ciobănaș de la miori” (com. Parcova) și ansamblul din comuna Mahala, regiunea Cernăuți.

DSC 0434Marți, 17 iulie 2018, o delegație de la Muzeul Național de Istorie din București, în frunte cu Domnul Director Ernest Oberländer-Târnoveanu și însoțită de Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, a efectuat o vizită la Catedrală, Reședința Episcopală și Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Grupul din București a fost întâmpinat de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și a mai cuprins, pe lângă Domnul Director Târnoveanu, pe Doamna Gabriela Dragomir, Șef Secție Restaurare la Muzeul Național de Istorie din București și pe Domnul Marius Amarie, Restaurator Metal și Fotograf, la același Muzeu.
Ierarhul le-a prezentat Catedrala și Reședința Episcopală, cu date importante din istoricul locașului de cult, al comunității ortodoxe românești din Ungaria și al constituirii Episcopiei, precum și diverse obiecte de cult, cărți vechi de secol XVII-XVIII (între care se numără și un exemplar al Cazaniei lui Varlaam, Minee, Evangheliare, Octoihuri, etc.), icoane, Antimise, prapori, veșminte bisericești, ș.a., aflate în Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, inaugurat în 13 noiembrie 2014, tot la Giula, într-un imobil al Episcopiei situat pe strada Kurucz, Nr. 11.
Oaspeții de seamă de la Muzeul Național de Istorie din București s-au bucurat în mod deosebit de cele văzute, care reflectă crâmpeie din trecutul și prezentul comunității ortodoxe românești din Ungaria, iar Domnul Director Ernest Oberländer-Târnoveanu a semnat în Cartea de Oaspeți de la Centrul Eparhial și Muzeu.
Vizita în Ungaria a distinșilor istorici din București a fost prilejuită de vernisajul expoziției intitulate „Aurul și argintul antic al României”, ce va avea loc miercuri, 18 iulie 2018, la Fekete Haz, în Seghedin (Szeged), fiind organizată de Muzeul Național de Istorie din București împreună cu Muzeul de Artă „Móra Ferenc” din Seghedin, cu sprijinul Ministerului Culturii din România. Expoziția, de mare valoare, cuprinde 1.004 exponate reprezentative românești, din aur și argint, datate între anii 4.500 î.Hr. – sec. VII d. Hr. Ea a fost vernisată pentru prima dată în decembrie 2013, la Muzeul Național de Istorie din București și a fost prezentată în diferite orașe din România: București, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Cluj, Alba Iulia, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Constanța, Craiova, Piatra Neamț, Iași, Bârlad, Galați, Târgoviște, fiind concepută în special pentru a face cunoscute românilor din diferite părți ale Țării aceste comori și simboluri ale Neamului Românesc, de-a lungul constituirii istoriei lor. Anul trecut, în 2017, pentru prima dată expoziția a trecut granițele Țării, fiind prezentată la Muzeul de Istorie „Déri” din Debrețin (Debrecen), iar de această dată ea va fi expusă și locuitorilor din acest important oraș universitar al Ungariei, Seghedin (Szeged). Expoziția va putea fi văzută până la sfârșitul lunii ianuarie 2019, la orele obișnuite de vizită ale Muzeului „Móra Ferenc” din Seghedin și reprezintă o colaborare specifică între Muzee din cele două Țări: Ungaria și România și un eveniment important al Anului Centenar.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

steag ueAutoritățile Republicii Moldova trebuie să găsească modalități democratice pentru a soluționa situația fără precedent înregistrată la Chișinău după invalidarea alegerilor locale noi. Necesitatea a fost subliniată de către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, și ambasadorii statelor membre UE la Chișinău, care s-au întâlnit vineri, 6 iulie, cu premierul Pavel Filip și membrii guvernului pentru a-i informa asupra poziției UE după invalidarea alegerilor locale desfășurate în municipiul Chișinău.
Potrivit unui comunicat de presă, citat de IPN, ambasadorii europeni au reiterat mesajele transmise de înaltul reprezentant pentru afaceri externe și politică de apărare, Federica Mogherini, și de către comisarul pentru vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, în declarația lor comună lansată imediat după invalidarea alegerilor, precum și îngrijorările prezente în capitalele statelor membre. Reprezentanții UE au reiterat faptul că decizia de invalidare și modalitatea cum aceasta a fost luată privează locuitorii Chișinăului de primarul ales democratic la data de 3 iunie.

Mesajele transmise de către reprezentanții UE membrilor cabinetului de miniștri remarcă faptul că asemenea decizii subminează încrederea cetățenilor în instituțiile statului așa cum a fost subliniat și de Parlamentul European în rezoluția adoptată la 5 iulie privind Republica Moldova. În cadrul întâlnirii au fost reamintite așteptările UE precum că autoritățile Republicii Moldova vor garanta independența justiției, conform angajamentelor internaționale asumate, drept unul dintre principiile cheie ale statului de drept, un element crucial al democrației și un aspect îndelung așteptat de către cetățenii Republicii Moldova.
Potrivit comunicatului, UE și statele membre ale UE vor continua să urmărească cu foarte mare atenție procesul de reforme și funcționarea instituțiilor statului în Republica Moldova și implementarea prevederilor Acordului de Asociere cu UE, care are scopul de a îmbunătăți viața cetățenilor Republicii Moldova. Totodată, a fost reamintit anunțul Comisiei Europene că, până la îndeplinirea precondițiilor politice legate de democrație, statul de drept și drepturile omului, plata primei tranșe din Asistența Macrofinanciară rămâne suspendată.

 

 

sursa: ipn.md

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1