Citeste si...

 • publicat de Beatrice Urucu
  Luni seara (10 decembrie 2018), în sala festivă a Primăriei din orașul Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, s-a desfășurat Gala Minorităților din acest oraș. Sunt cinci minorități care trăiesc aici: slovacă, română,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Joi seara, în data de 6 decembrie 2018, Ambasada României la Budapesta a organizat Recepția oficială de Ziua Națională a României, care s-a desfășurat la Hotelul Marriott, din capitala Ungariei,...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Țara mea de jale, țara mea de dor! Ai fost cântată de poeți, ai fost pictată de maieștri ai penelului, ai fost văitată de mamele și văduvele războaielor, ai fost...
 • publicat de Beatrice Urucu
  La 100 de ani de la înfăptuirea României mari, fiecare român se întreabă ce simte pentru țara lui. Sentimentele ne străbat mintea și inima, fără ca noi să le putem...
 • publicat de Beatrice Urucu
  Periodicul săptămânal „Cronica”, al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), ajuns în cel de-al 15-lea an de existență, a fost sărbătorit printr-un eveniment cultural ce a avut loc...
 • publicat de Alin Roates
  Şcoala Gimnazială Eşelniţa este implicată, în perioada 5 noiembrie 2018 - 30 iunie 2019, în proiectul pilot, super-inovativ « Canoe pentru o Dunăre albastră », derulat în parteneriat cu instituţii şi asociaţii...

NAȚIONALIȘTII UCRAINENI SOLICITĂ UCRAINIZAREA TUTUROR ȘCOLILOR DIN REGIUNEA CERNĂUȚI, CRITICÂND LEGEA EDUCAȚIEI PENTRU CĂ ESTE PREA LIBERALĂ!

Uniunea civică regională „Maidan” i-a solicitat în data de 29 mai 2018 șefului Administrației Regionale de Stat Cernăuți să ucrainizeze în proporție de 100 la sută sfera învățământului din regiune – notează Agenția BucPress.  

În scrisoare se spune că reprezentanții mediului asociativ din Ucraina sunt îngrijorați de funcționarea limbii ucrainene ca unica limbă de stat. Implementarea art. 7 al Legii Educației, potrivit apelului Uniunii „Maidan”, este o încălcare de către Ministerul Educației de la Kiev a Constituției Ucrainei. Uniunea „Maidan”, care este o asociație naționalistă ucraineană, critică art. 7 al Legii Educație pentru că permite unele drepturi pentru minorități naționale. Forțele naționaliste sunt de părere că absolut toate instituțiile de învățământ din Ucraina trebuie să fie cu predare în limba ucraineană, așa cum a decis Curtea Constituțională în decizia nr. 10/99 din 14.12.1999.

Naționaliștii scriu că art. 7 al Legii Educației este „un cal troian”, care permite unui grup de persoane să nu cunoască limba ucraineană, deoarece „există o egalitate în drepturi pentru limba minorității naționale și limba de stat”.

„Din păcate, întâmpinăm o rezistență permanentă din partea Ministerului Educației în ceea ce privește ucrainizarea învățământului din Ucraina”, se spune în apel. Uniunea „Maidan” precizează că implementarea art. 7 al Legii Educației va facilita dezintegrarea societății ucrainene și va fi o premisă pentru separatism și război în Ucraina.

„Cu scopul protejării limbii ucrainene și a statului ucrainean, rugăm Administrația Regională de Stat Cernăuți să dea ordin Departamentului Educației, Institutului de Studii Postuniversitare să pregătească propuneri, împreună cu comisia umanitară a Uniunii Maidan, pentru o nouă bază juridică de trecere a sferei învățământului în proporție de 100 la 100 la predarea în limba ucraineană. Standardele educației și planurile de învățământ trebuie să includă deja în anii 2018/2019 o dinamică clară de ucrainizare totală a școlilor de cultură generală și de studii superioare”, se spune în apelul semnat de Iuri Skoreiko, președintele comitetului executiv al prezidiului Uniunii „Maidan”.

Reamintim că unii lideri ai societăților pentru cultura românească din regiunea Cernăuți au semnat recent o declarație comună, în care condamnă politica statului ucrainean față de minoritățile naționale, exprimându-și dezamăgirea în urma consultărilor-farse pe care le organizează Ministerul Educației cu etnicii români din Ucraina. „Conducerea Ministerului Învăţământului din Ucraina, în loc să ţină seama de cerinţele  noastre, legitime şi fireşti, de a păstra în şcoli procesul de învăţământ în limba maternă şi de a studia mai  calitativ  limba  ucraineană, cerinţe  înaintate în repetate rânduri atât Ministerului, cât şi conducerii de vârf a Ucrainei, a venit cu propunerea ca prevederile articolului 7 al Legii Ucrainei despre învăţământ să fie implementate prin intermediul art. 5 al noului proiect al Legii despre învăţământul mediu general, amânând  din „generozitate”  începutul  procesului de ucrainizare  totală şi definitivă  a  minorităţilor naţionale din ţară  până  în  2023. Adică, ne  oferă posibilitatea să mai fim români încă  vreo 4 ani”, se spune în declarația românilor din regiunea Cernăuți.

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1