Citeste si...

TEII VECHI DIN BUCOVINA… CERNĂUȚI, EMINESCIANA – 15 IUNIE 2018

Cu ani în urmă, cunoscutul poet bucovinean Vasile Leviţchi spunea  metaforic  într-o frumoasă poezie dedicată lui Mihai Eminescu: „Teii vechi din Bucovina/ Te-au văzut, te ştiu, te simt/ Şi-nfloresc a câta oară/ În pădurea de argint…”. Din păcate, pădurile noastre de astăzi s-au cam rărit,  însă au rămas, fermecându-ne, mireasma florilor de tei şi frumuseţea veşnică a versurilor  eminesciene, adresate nouă de peste veacuri: „Fiind băiat, păduri cutreieram…”,  sau  „De treci codrii de aramă…”, sau „Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată…”…

Şi deoarece acum ne aflăm în miezul lui cireşar – luna cu flori de tei şi  crini  imaculaţi, cu parfumul versurilor marelui Eminescu inundând  inimile şi gândurile noastre,  Societatea Scriitorilor Români din Cernăuţi, Societatea pentru Cultură Românească  „Mihai Eminescu”, Centrul Cultural Român  „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi,  Asociaţia ştiinţifico-pedagogică „Aron Pumnul”, celelalte societăţi culturale  româneşti din ţinut,   organizează, cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuţi, o serie de manifestări de comemorare a Luceafărului Poeziei Naţionale care vor avea loc la 15 iunie şi vor începe  la ora 10.00 cu depuneri de flori la bustul poetului din  curtea casei lui Aron Pumnul – se spune într-un comunicat de presă al organizatorilor, remis Agenției BucPress.

La ora 11.00 vor fi depuse flori la statuia poetului din centrul oraşului iar la 11.30 la sediul societăţii pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”  va începe simpozionul „Eminescu şi Bucovina”, urmat de un recital de versuri susţinut de scriitori şi de  elevi de la şcolile din oraş. În încheierea  manifestării  va fi inaugurată  expoziţia de desene „Eminescu în viziunea copiilor”. La ora 13.00 la Muzeul Etnografic regional va avea loc vernisajul unei expoziţii de artă populară românească organizată cu sprijinul Muzeului Satului din Bucureşti.

Sperăm că şi de data aceasta  la manifestările  dedicate Poetului nostru Naţional  vor participa elevi şi profesori de la şcolile româneşti din Cernăuţi şi regiune,  studenţi, ziarişti, oameni cu suflet românesc şi admiratori ai genialului nostru poet Mihai EMINESCU.  Să demonstrăm, astfel,  lumii întregi că în acest an cu semnificaţii deosebite, istorice  pentru  poporul  român  suntem demni de înaintaşii  noştri care  ne-au lăsat moştenire o limbă „ca un fagure de miere”  şi o cultură cu adevărat europeană – se precizează în comunicat.

 

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1