Citeste si...

LA CERNĂUȚI S-A DESFĂȘURAT COLOCVIUL ȘTIINȚIFIC „BUCOVINA ÎN PREAJMA MARII UNIRI”

„Bucovina în preajma Marii Uniri” – așa a fost întitulat colocviul ştiinţific internaţional, organizat de Institutul „Bucovina”, filiala Academiei Române (Rădăuţi, România) şi Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi în ziua de 9 iunie 2018– informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Colocviul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi”  şi  dr. Marian Olaru, directorul Institutului ,,Bucovina” al Academiei Române. La evenimentul științific a fost prezent și ministrul consilier Ionel Ivan, care a transmis din partea Consulatului General al României la Cernăuți un mesaj de salut și încurajare a unor acțiuni științifice de acest gen în regiunea Cernăuți . El a menționat că în pofida unor viziuni contradictorii în ceea ce privește trecutul istoric, prezentul ar trebuie să fie o perioadă  a parteneriatelor, prieteniei și alianțelor. 

Au susținut comunicări Alexandrina Cernov (Evenimentele premergătoare Unirii, oglindite în memoriile lui Sextil Puşcariu), Vasile Tărâţeanu (Chipuri de lumină – Personalităţi care au înfăptuit  unirea Bucovinei cu Regatul României), Ştefan Purici (Unirea Bucovinei cu Regatul României în contextul geo-politic al Europei Central-Estice), Marian Olaru (Dorimedont Popovici,1873–1950), Harieta Mareci Sabol (Octavian Gheorghian, 1874–1929), Rodica Jugrin (Vasile Bodnărescu, 1880–1926), Elena Pascaniuc (Profesorul universitar Vasile Grecu, 1885–1972), Cezăr-Călin Ciorteanu (Problematica privind paza frontierei cu Austro-Ungaria în contextul prezenței militare ruse și austrice în Bucovina anului 1918), Ștefan Hostiuc (Proiecte de împărţire a Bucovinei până la Primul Război Mondial),Carol Mohr (Considerații cu privire la minorități și politici lingvistice) ș.a.

La sediul Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți a avut loc și dezbaterea „Unirea Bucovinei cu România, o perspectivă asupra trecutului României Întregite”.

În final, la capitolul Semnal editorial, au fost prezentate cărţi şi publicaţii periodice noi referitoare la Bucovina sau care au apărut în regiunea Cernăuți:  Cupca – un sat din Bucovina. Monografie istorică, partea a II-a (anii 1944–2000) de Domiţian-Modest Cucuruz, Frontierele Bucovinei în 1918-1947 de Cezar C. Ciorteanu, Iancu Flondor, Bucovina și România Mare. Documente și scrisori (coord. Andrei Popescu).

Potrivit Agenției BucPress au fost prezentate nr. 1 şi nr. 2 pe anul 2017 ale revistei „Analele Bucovinei”, dar și 1 / 2018 al revistei de istorie și cultură „Glasul Bucovinei” (Cernăuți-București).

Colocviul științific a fost transmis în direct de BucPress TV (pe pagina de Facebook). Un reportaj de la eveniment va fi realizat și de Radio Cernăuți.

sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1