Imprimă această pagină

ROMÂNIA, PREZENTĂ LA REUNIUNEA VIȘEGRAD

20171011 tm 3Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a participat luni, 4 decembrie 2017, la Budapesta, la reuniunea Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia) cu Bulgaria, Croația, Grecia, România, Slovenia şi Serbianivel de miniștri sau adjuncți ai acestora, la invitația Ungariei, în calitate de stat care exercită Președinția V4.

Agenda de discuții a cuprins un dialog pe tema securității energetice, a evoluțiilor din Balcanii de Vest, în contextul procesului de extindere al Uniunii Europene, precum și aspecte privind viitorul Europei.

În intervenția sa, secretarul de stat George Ciamba a arătat că, pentru România, prezintă o importanță deosebită cooperarea regională în cadrul Grupului la Nivel Înalt pe tema interconectării regiunii central şi sud-est europene în domeniul gazelor naturale (CESEC), având în vedere că dezvoltarea infrastructurii de transport de gaze naturale este şi trebuie să rămână o prioritate a regiunii. În context, a menţionat ministeriala CESEC din aceasta toamnă, de la Bucureşti şi extinderea platformei către obiective din domeniul energiei electrice.

Totodată, a subliniat că România sprijină inițiativele care au potențialul de a spori securitatea energetică regională, în conformitate cu legislația europeană și politicile energetice, precum și cu principiile Comunității Energiei. A menționat că, pentru România, este esențială dezvoltarea coridorului BRUA arătând că, pe teritoriul României, lucrările se află în graficul stabilit. A amintit, totodată, contribuția esențială a formatelor de cooperare regională la consolidarea securității energetice a regiunii și a UE, precum și impactul pozitiv al proiectelor de infrastructură comune, așa cum este cazul Coridorului Vertical.

Cu privire la Balcanii de Vest, a subliniat importanța strategică a politicii de extindere pentru regiune, contribuind la stabilitatea, democrația, prosperitatea și securitatea întregului continent european. A reconfirmat susținerea României pentru perspectiva europeană a statelor din Balcanii de Vest, subliniind necesitatea menținerii respectului pentru setul de valori europene și îndeplinirea criteriilor necesare de către statele candidate și potențialii candidați. De asemenea, a reiterat disponibilitatea României de a oferi asistență pentru eforturile de reformă în Balcanii de Vest.

În cadrul discuției privind viitorul Europei, secretarul de stat George Ciamba a reiterat angajamentul României în favoarea consolidării proiectului european, arătând că România este un susținător ferm al valorilor și principiilor fundamentale ale UE, pledând pentru o Europă unită și coezivă, care să facă față provocărilor actuale, inclusiv în context Brexit. Ciamba a menționat, totodată, dorința României de a participa activ la dezbaterea privind viitorul Europei, inclusiv în perspectiva deținerii Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, și a organizării Summit-ului de la Sibiu, din mai 2019, reper semnificativ pentru refondarea proiectului european.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)