Citeste si...

IANUARIE ROMÂNESC LA GIULA, UNGARIA

IMG_1974_640x360.jpgConsulatul General al României la Giula, împreună cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU), cu filiala din Timișoara a Academiei Române și cu Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” au organizat manifestarea culturală intitulată „Ianuarie Românesc la Giula”, ajunsă la cea de-a V-a ediție și dedicată unor evenimente și personalități importante din viața românilor, din luna ianuarie: Poetul Național Mihai Eminescu, de la nașterea căruia se împlinesc 168 de ani, Ziua Culturii Naționale și Unirea Principatelor Române, la 159 de ani de la realizarea ei.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul UCRU, din Giula și s-a bucurat de participarea a circa 100 de persoane și a multor oficialități, din cadrul comunității istorice românești din Ungaria, dar și din România, de la Timișoara, Arad și Oradea, între care s-au numărat: Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alți clerici din cadrul Episcopiei, ca de pildă Părintele Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta și Președintele UCRU, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula și gazda acestei manifestări, Domnul Daniel Banu, Consulul General al României la Seghedin, Doamna Eunicia Trif, Directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Domnul Prof. Univ. Dr. Marius Grec, Directorul Muzeului Memorial „Vasile Goldiș” și reprezentantul Universității de Vest „Vasile Goldiș” (UVVG) din Arad, Domnul Prof. Univ. Dr. Teodor Cilan, Prorectorul Universității de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Conf. Univ. Dr. Ioan David, Directorul Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” din Timișoara, Dl. Prof. Univ. Dr. Crișu Dascălu, Cercetător științific principal și Director Onorific al aceluiași Institut, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, Doamna Eva Bocsor Karancsi, Președintele Autoguvernării Românești Județene din Békés, ș.a.

Programul manifestării a cuprins intonarea imnurilor naționale ale României și Ungariei, de către Corul românesc „Pro Musica” din Giula, cuvintele de salut și de prezentare a evenimentului, rostite de Părintele Protopop Marius Maghiaru, Președintele UCRU și Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, care au scos în evidență importanța Unirii Principatelor Române (24 ianuarie), sau Unirii Mici, ce a pus bazele realizării Unirii tuturor românilor, din 1 Decembrie 1918, evocată de-a lungul întregului An Centenar în România, Ziua Culturii Române și sărbătorirea nașterii Poetului Național Mihai Eminescu. Cele două teme centrale: Mihai Eminescu și Unirea Principatelor, au fost cuprinse apoi în toate momentele care au urmat: un concert cu melodii pe versurile lui Eminescu, oferit de corul „Pro Musica” din Giula; o minunată scenetă, inspirată din Scrisoarea a III-a și prezentată de elevii Școlii Generale Românești din Giula, sub îndrumarea Doamnelor Profesoare Livia Stăvaru și Maria Sucigan; două referate, cu titlurile: „Mihai Eminescu, Poetul Național al românilor” și „Unirea Principatelor Române în context european”, susținute de Profesorii Crișu Dascălu și Ioan David, din Timișoara și un excepțional concert de muzică clasică, la pian, oferit de tânăra, dar foarte înzestrata solistă Maria Alice Poenariu, din Timișoara, care i-a încântat pe toți spectatorii cu talentul ei.

Domnului Consul General Florin Trandafir Vasiloni i-a fost conferită o Diplomă de Excelență din partea Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” și a Filialei din Timișoara a Academiei Române, în semn de apreciere pentru eforturile depuse în scopul menținerii și consolidării identității naționale a românilor din Ungaria.

A urmat un moment final, cu luări de poziții, din partea celor prezenți: Preasfințitul Părinte Siluan, cei doi Consuli Generali, din Giula și Seghedin, Domnul Profesor Teodor Cilan, Domnul Profesor Marius Grecu, Doamna Director Maria Gurzău Czegledi, ș.a. Aceștia au apreciat reușita evenimentului, care a adus momente autentice de trăire românească, de evocare a unor personalități importante din istoria românilor și de prezentare a unor valori de ieri și de azi, ce i-a unit din nou pe românii de cele două părți ale graniței și i-a făcut să fie mândri de trecutul, prezentul și viitorul lor. A fost subliniată, de asemenea, frumoasa și rodnica colaborare între Consulatul General al României din Giula, Episcopie, Școala Românească și Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, aflată din nou sub conducerea unui preot, la fel ca și acum 67 de ani, când a luat ființă, atât Uniunea, cât și Liceul Românesc din Giula.

Atmosfera de sărbătoare românească, în ciuda faptului că evenimentul s-a desfășurat într-o zi de peste săptămâna, a continuat și la recepția ce a încheiat întreaga manifestare.

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1