Citeste si...

MANIFESTARE TRADIȚIONAL-ROMÂNEASCĂ LA GIULA, UNGARIA

image2_800x450.jpgÎn sala festivă a Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și în organizarea Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, s-a desfășurat cea de-a XXI-a ediție a manifestării dedicate cântecului și dansului popular tradițional românesc, intitulată „Balul românesc pe Țară”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența a aproximativ 350 de persoane, din cadrul comunității românești din Ungaria, din cele 3 județe în care trăiesc români (Bichiș-Békés, Ciongrad-Csongrad și Bihorul Unguresc-Hajdu Bihar) și din Budapesta, precum și din România, din diferite orașe, precum Arad, Lipova, Chișineu-Criș, sau din zona județului Bihor. Au luat parte și multe oficialități, între care s-au numărat Domnul Traian Cresta, Purtătorul de Cuvânt al comunității românești în Parlamentul de la Budapesta, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele AȚRU, Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și alți clerici din cadrul Episcopiei, ca de pildă Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial și Părintele Origen Sabău, Consilierul Cultural, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc din Giula, Domnul Alexandru Popa, Prorectorul Universității de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, Domnul Eugen Gagea, Prodecan al Universității „Vasile Goldiș” din Arad, membrii Adunării Generale ai AȚRU, Președinții de Autoguvernări Românești Locale din Ungaria, Directori de instituții românești și Primari (de la Otlaca Pustă, Nădlac-Nagylak, Csanádpalota, Medgyesegyháza, Medgyesbodzsás, Pocei, etc.), ș.a.

Deschiderea oficială a fost făcută, ca de obicei, de Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele AȚRU, care i-a salutat pe toți cei care au răspuns invitației adresate și le-a dorit să se simtă bine împreună la această manifestare românească tradițională de la Giula. Mesaje de salut au mai fost adresate de Domnul Traian Cresta, Doamna Mariana Negrău Vetro și Preasfințitul Părinte Siluan, care a rostit și o rugăciune de binecuvântare a celor care s-au ostenit să vină de departe, sau mai de aproape, la această manifestare ce are loc anual, în perioada dintre Bobotează și începutul Postului Mare, în care români de cele două părți ale graniței se adună, își împărtășesc bucuriile, necazurile, nădejdile și planurile pentru noul an și încearcă să întărească legăturile între ei și să își consolideze identitatea națională și confesională.

A urmat apoi un program cultural-artistic, oferit pe scena Liceului de artiști și dansatori consacrați din echipa de păstrare a tradițiilor din Aletea (Elek), ce îi numără între ei și pe Domnii Gheorghe Bagy și Petru Sabău, maeștri ai artei populare românești din Ungaria, de tineri foarte talentați din echipa de păstrare a tradițiilor românești, a Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, avându-i ca și coregraf și instructor pe Domnul Ioan Nedreu și coordonator pe Domnul Mihai Cerhati, precum și cântece românești interpretate de Hanyecz Reka, din partea Liceului, sau de soliste consacrate de muzică populară, din Arad: Maria Stan Toma și Florica Mureșan.

Atmosfera de sărbătoare românească a continuat și după programul oficial și a oferit invitaților posibilitatea de a discuta împreună și a constitui noi punți de legătură între ei. De asemenea, foarte multe cadouri simbolice au fost pregătite de sponsori și organizatori, pentru a fi oferite mai târziu, printr-o tombolă.

Evenimente asemănătoare au avut, sau vor mai avea loc în perioada următoare, atât în rîndul elevilor de la Liceul Românesc din Giula, care sâmbăta viitoare vor avea „Balul absolvenților sau al acordării panglicii”, cât și în alte localități românești din Ungaria (Chitighaz, Bătania, Medgyesegyháza-Megieșegihazo, etc.).

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1