Citeste si...

EPISCOPUL ROMÂNILOR DIN UNGARIA, PREZENT LA SEARA DUHOVNICEASCĂ DE LA CINTEI

IMG 2398Săptămâna a V-a din Postul Mare reprezintă o perioadă liturgică specială în viața credincioșilor din Parohia Cintei, din Arhiepiscopia Aradului, nu doar prin Deniile de miercuri și vineri, care se săvârșesc în toate locașurile de cult ortodoxe, cât mai ales prin serile duhovnicești ce au loc în toată această săptămâna și la care iau parte mulți credincioși.
Marți, 20 martie 2018, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Chiriarhul locului și la invitația Părintelui Paroh Nicu Breda, la seara duhovnicească de la Cintei a participat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix. Ierarhul a fost întâmpinat, potrivit tradiției, la intrarea în biserică, de copii îmbrăcați în frumoase costume populare, de Părintele Paroh Nicu Breda și de numeroși credincioși, după care a săvârșit, împreună cu acesta și cu Arhidiaconul Emanuel Văduva de la Catedrala Episcopală din Giula, slujba Vecerniei pentru perioada Postului Mare. La slujbă au luat parte și Domnul Gheorghe Dudaș, Primarul comunei Zărand, de care aparține și localitatea Cintei, Domnul Viceprimar Toduța Dimitrie, precum și alți membri din Consiliul Local și oficialități.
În cuvântul de învățătură, rostit la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a reveni pentru a patra oară în mijlocul credincioșilor din Cintei, care păstrează cu statornicie această tradiție inițiată de Preotul Paroh acum 17 ani, la venirea sa în această Parohie și le-a vorbit despre importanța vieții duhovnicești, subliniată în mod special în învățăturile și scrierile Sfântului Cuvios Ioan Scărarul care ne îndrumă în mod special în această a V-a săptămână din Postul Mare, dar și în restul anului bisericesc și i-a îndemnat pe toți și mai ales pe tineri, să sporească în rugăciune, în citirea cărților sfinte, în faptele credinței și în întărirea legăturii cu Sfânta noastră Biserică, care a fost întotdeauna o comoară de mare preț, și rămâne la fel și astăzi, în ciuda societății secularizate și de multe ori necredincioase, în care trăim.
Părintele Paroh Nicu Breda a adus mulțumire Ierarhului pentru prezență, rugăciune, binecuvântare și cuvântul de învățătură și a subliniat străduințele pe care le face Biserica noastră, în general și Parohia sa, pentru descoperirea și promovarea virtuților și valorilor spirituale, dar și naționale, în rândul credincioșilor săi și mai ales a tinerei generații, în toată activitatea pe care o desfășoară și mai ales în acest An Centenar, al unității de credință și neam, în Patriarhia Română.
Săptămâna duhovnicească de la Cintei a fost deschisă în Duminica a IV-a din Postul Mare (18 martie 2018), de slujirea la Sfânta Liturghie și cuvântul Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, care a fost prezent întotdeauna la începutul sau încheierea acestui șir de evenimente misionare parohiale. Pe lângă slujirea de marți, a Preasfințitului Părinte Siluan, în celelalte seri duhovnicești de la Parohia Cintei au mai slujit, sau vor participa: Părintele Profesor Constantin Rus, de la Parohia Șega I, din Arad; Părintele Nicolae Rădulescu de la Parohia Sântana; Părintele Viorel Albiș, de la Parohia Chișineu-Criș II; Părintele Tudor Budeanu, de la Parohia Macea; Părintele Marius Vidican, de la Parohia Bătania (Battonya), din Episcopia Ungariei și Părintele Arhimandrit Teofan Mada, Vicar Administrativ și Exarhul Mânăstirilor din Arhiepiscopia Aradului.
În Parohia Cintei trăiesc astăzi circa 1.300 de persoane, dintre care 1.030 sunt credincioșii ortodocși, iar localitatea face parte din Comuna Zărand.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1