Citeste si...

MIHAI EMINESCU, COMEMORAT DE ROMÂNII DIN UNGARIA

DSC 0068Poetul Mihai Eminescu, de la trecerea căruia la cele veșnice se împlinesc în data de 15 iunie 129 de ani (†15 iunie 1889), a fost comemorat în Parohia Apateu (Körösszegapáti), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Programul a cuprins întâmpinarea Ierarhului și o slujbă de pomenire pentru Poet, săvârșită în biserică de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Paroh Origen Sabău, Consilierul Cultural al Episcopiei, organizatorul și gazda întregii manifestări, Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula, Părintele Cosmin Pop, Paroh la Jaca, Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal și Arhidiaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula, cuvântări adresate în cinstea și memoria Poetului nostru Național și un minunat program artistic, cu versuri și cântece din Eminescu, oferit de un grup de 17 elevi din clasa IV B, de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, sub îndrumarea Doamnei Învățătoare și Preotese Lavinia Sabău.
Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria de a reveni iarăși în frumoasa biserică din Apateu, de data aceasta pentru a ne aduce aminte și a înălța o rugăciune pentru odihna sufletului Poetului Național Mihai Eminescu, care a rămas în conștiința și cultura Poporului Român ca un reper luminos, creator de limbă literară și grai românesc, depozitar al unei bogate experiențe de viață și al unei mari iubiri față de Neamul din care și el face parte, iar Doamna Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, a evocat, la rândul ei, personalitatea și rolul jucat de poet în viața atâtor generații de români, care trebuie păstrat cu sfințenie și cultivat și pentru viitor. Ea a dat citire, de asemenea, ultimei poezii rămase în manuscris, compusă de Poet cu puțin timp înainte de trecerea sa la cele veșnice.
Versurile, trăirile și emoțiile marelui Poet Mihai Eminescu au fost mai apoi puse în scenă în modul cel mai pur și interesant cu putință, de copiii din Oradea, care au interpretat fragmente semnificative din „Scrisoarea a III-a”, „Luceafărul”, dar și din alte poezii și au cântat, în cor, cântece consacrate și nemuritoare din Eminescu. Glasurile, talentul și nevinovăția copiilor au entuziasmat asistența și au dat o notă aparte întregii sărbători. La final, elevii au pregătit și o surpriză literară pentru învățătoarea lor, Doamna Lavinia Sabău, care i-a îndrumat vreme de 4 ani în tainele cunoașterii și ale învățământului și de la care își iau rămas bun în aceste zile, pentru a accede la o nouă etapă educativă importantă din viața lor școlară. Tot de la Colegiul Național „Iosif Vulcan”, din Oradea, au mai luat parte și alte cadre didactice: Dana Mihincău, Profesoară de Geografie, Domnul Răzvan Gabor, Profesor de Matematică, Domnul Lucian Mihincan, inginer și specialist pe partea tehnică de susținere a programului, ș.a., precum și alți părinți și participanți.
Și din cadrul comunității românești din Ungaria au fost prezente mai multe oficialități, ca de pildă Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Doamna Mariana Negrău Vetro, Directorul Centrului de Documentare și Informare al Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Doamna Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, Doamna Anca Becan, Redactor la aceeași publicație, Doamna Corina Sebestyen, Redactor la Săptămânalul „Cronica” al AȚRU, precum și Doamna Ligia Mirișan, Directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea și alți invitați. Circa o sută de persoane au onorat invitația adresată și manifestarea dedicată Poetului Mihai Eminescu la Apateu.
La finalul programului artistic, copiii au primit cărți din partea Bibliotecii Județene din Oradea și dulciuri din partea Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, iar Părintele Origen Sabău a adus mulțumire tuturor participanților și celor care l-au sprijinit în organizarea acestei manifestări. De asemenea, au fost depuse coroane de flori, la bustul din bronz al Poetului Mihai Eminescu, amplasat în curtea Parohiei începând din anul 2000 și realizat cu sprijinul Universității de Stat din Oradea și al vrednicului de pomenire Rector Teodor Maghiar.
Evenimentul, ajuns la cea de a XVIII-a ediție, s-a încheiat cu o agapă frățească, oferită de Parohie, cu sprijinul financiar al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU și al Autoguvernării Românești Locale din Apateu, în aer liber, la centrul misionar-pastoral și parcul natural construit în grădina casei parohiale.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1