Citeste si...

CORUL "BÂLEA BOAR", DIN BRAD, LA CATEDRALA EPISCOPALĂ DIN GIULA

IMG 4123Pentru credincioșii de la Catedrala Episcopală din Giula, Ungaria, Duminica a V-a după Rusalii (1 iulie 2018) a fost prilej de mare bucurie duhovnicească, prin vizita Corului „Bâlea Boar”, de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, județul Hunedoara. Corul a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită la Giula de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Teodor Marc, Parohul Catedralei și Consilier Economic al Episcopiei și din Arhidiaconul Emanuel Văduva.
Bucuria și frumusețea cântării corale, executate cu profesionalism, la un nivel înalt, a împodobit slujirea liturgică și a înălțat sufletelor sfințiților slujitori și ale credincioșilor ortodocși români din Giula, din acest locaș de cult reprezentativ al comunității ortodoxe românești din Ungaria.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat mulțumirea sufletească pentru această atmosferă liturgică și pentru toate bunătățile sufletești pe care le primim în fiecare duminică și sărbătoare de la Bunul Dumnezeu, în Biserică, la Sfânta Liturghie, și care sunt o altă alternativă, binecuvântată, la ceea ce putem întâlni și astăzi în viața societății contemporane, care nu vrea să știe de Dumnezeu, urmărește în primul rând bunăstarea și lucrurile materiale, dar se alege de multe ori cu o competiție acerbă în lupta pentru însușirea acestor bunuri și cu multă violență. Aceasta are la bază, chiar dacă într-o mai mică măsură, aceeași influență demonică milenară ce a ajuns să îi stăpânească și pe cei doi îndrăciți din ținutul Gherghesenilor și i-a întristat pe ceilalți locuitori pentru pierderea turmei de porci în care intraseră demonii după izgonirea lor din oameni și ea poate fi vindecată, dacă se dorește, prin puterea dumnezeiască și darul Domnului nostru Iisus Hristos, Vindecătorul celor bolnavi și îndrăciți și Mântuitorul lumii.
De asemenea, Ierarhul le-a mulțumit membrilor corului din Brad, condus de Doamna Profesoară Maria Simion, pentru această bucurie duhovnicească și pentru darul simbolic, de mare preț, făcut prin cântarea în Catedrala din Giula și i-a împărtășit cu Sfintele Taine pe copii și pe cei care s-au pregătit pentru aceasta.
Corul „Bâlea Boar”, actualmente de la Catedrala din Brad, a luat ființă în urmă cu 25 de ani, în 1993, la inițiativa și sub conducerea Doamnei Profesoare Maria Simion, fiind în vremea aceea corul bisericii istorice din piatră și zid, de la Criscior, de secol XV și purtând numele ctitorului acestei biserici. După aproximativ 7 ani, beneficiind de sprijinul Casei de Cultură din Brad, corul s-a mutat în acest oraș frumos din județul Hunedoara, cântând o vreme la capela militară din oraș, iar din 2011 a devenit Corul Catedralei din Brad, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, unde slujesc Părintele Paroh Alexandru Letea și Părintele Ioan Jorza, fost Protopop de Brad.
Sub bagheta Doamnei Profesoare Maria Simion, fostă solistă și cântăreață de flaut la Opera Română din București, până la ieșirea sa la pensie, corul s-a înființat și a desfășurat o bogată activitate, cântând în fiecare duminică și sărbătoare la Catedrala din Brad, dar a participat și la slujiri, concursuri și festivaluri corale în alte localități din România, ca de pildă: București, Cluj, Timișoara, Deva, Oradea, dar și din străinătate, din Germania. Munca susținută și valoarea corului a fost recompensată cu premii obținute în diferite părți: Premiul I la Concursul Corurilor Parohiale din Episcopia Devei și Hunedoarei, organizat în 2013, și Premiul III, la același concurs desfășurat la nivel mitropolitan, tot în 2013, la Sibiu; Marele Premiu la Concursul „Cu noi este Dumnezeu”, organizat la Orăștie, în 2015, de Episcopia Devei și Hunedoarei; participare, de două ori pe an, între anii 1999-2006, de Paști și de Crăciun, la Festivalul de muzică sacră intitulat „Pe Tine Te lăudăm!”, organizat de Cercul Militar Brașov, sub conducerea Domnului Colonel Mihai Gorbonov, unde prezența corului a fost apreciată de fiecare dată.
Corul este format din circa 25 de membri, iar din rândul lui mai multe persoane au devenit de-a lungul vremii Preoți la diferite Parohii din Episcopia Devei și Hunedoarei.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1