Citeste si...

CONFERINȚĂ DESPRE MAREA UNIRE ȘI CONCERT FOLK, LA GIULA, ÎN UNGARIA

DSC 0067Sub genericul „Lungul drum al Unirii” și în organizarea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), a Direcției Județene pentru Cultură Arad, a Bibliotecii Județene „A.D. Xenopol” și a Săptămânalului „Foaia Românească”, la sediul UCRU din Giula a avut loc vineri, 6 iulie 2018, o conferință istorică și un concert folk dedicate marii Uniri de la 1 decembrie 1918, de la Alba Iulia.
Evenimentul a fost onorat de prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a altor clerici din cadrul Episcopiei (Protosinghelul Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și Paroh la Cenadul Unguresc și Părintele Ionuț Negrău, Paroh la Săcal), a Domnului Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, a Domnului Cristian Daniel, Consul de la Consulatul General al României la Seghedin, a Doamnei Eva Iova-Șimon, Directorul Săptămânalului „Foaia Românească”, a Domnului Adrian Șimon, Directorul Direcției Județene pentru Cultură Arad, a Domnului Dr. Dorel Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene Arad, a Domnului Prof. Univ. Dr. Corneliu Pădurean, din Arad, a Doamnei Viorica Cherteș, Președintele Asociației Femeilor Ortodoxe Române din Oradea (AFOREO), a Doamnei Muzeograf Emilia Martin, de la Muzeul Județean „Munkácsy Mihaly” din Békéscsaba, a Doamnei Margareta Tat, Primarul Micherechiului, ș.a.
Prima parte a acestei manifestări a cuprins cuvântul de deschidere și salut, adresat de Doamna Director Eva Iova-Șimon și patru prezentări foarte interesante, legate de condițiile, împrejurările și personalitățile care au contribuit la realizarea Marii Unirii din 1918 a tuturor românilor într-un singur Stat Național Unitar Român: Dr. Dorel Sinaci, Directorul Bibliotecii Județene din Arad – „Vormärtz-ul (perioadă din istoria Germaniei care precede Revoluția din 1848, din martie, în statele Confederației Germane) românilor ortodocși din Banat și Crișana”; Prot. Aurel Becan – „Români din Ungaria, participanți la făurirea Marii Uniri”, Dr. Adrian Șimon – „«Ruptură totală», negocierile dintre Consiliul Național Român și Ministrul pentru minorități Oszkár Jászi” și Prof. Univ. Dr. Corneliu Pădureanu – „Ștefan Cicio-Pop – părinte al Patriei”. Referatele au adus multe informații inedite, au încercat să constituie o cronologie și inter-dependență a evenimentelor și condițiile favorabile interne și externe care au contribuit, prin aportul unor personalități, la realizarea acestui mare deziderat al Unirii tuturor românilor într-o singură Țară și ele au fost primite cu mare interes de participanții la evenimentul de la Giula. Valoarea simbolică și importanța conferinței a fost subliniată și de Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni în cuvântul său, ținut după prezentarea referatelor.
În partea a II-a a acestei manifestări, renumita interpretă de muzică folk Maria Gheorghiu, cu vocea-i inconfundabilă și talentul consacrat, a întărit în mod minunat aceste idei, prin cântece patriotice destinate unor mari personalități ale românilor (Regina Maria, Vasile Lucaciu – „Doina lui Lucaci”), sau românilor din jurul granițelor, din Basarabia și Bucovina: „Nu plânge Maică Românie!”, „Drum bun, drum bun, doba bate!”, „Treceți batalioane române Carpații!, „Cântă cucul, bată-l vina!”, etc., și printr-un recital de muzică folk, cuprinsă în ultimul său album, intitulat: „Câmp de lavandă”. Întregul ei concert de la Giula, de muzică patriotică și folk, s-a numit: „Lavandă și Tricolor” și a fost întâmpinat de spectatori cu aplauze și multă bucurie. O surpriză muzicală, în același stil patriotic, a fost oferită și de studentul Alexandru Carsiș, din Oradea, masterand al Facultății de Teologie și Absolvent al Conservatorului.
Astfel, în Anul Centenar, cu sprijinul unor artiști consacrați și al unor cercetători și istorici din Arad, au fost aduse și înaintea românilor din Ungaria, datele importante și atmosfera care a contribuit, la vremea cuvenită, la realizarea Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1