Imprimă această pagină

BALUL "MĂRŢIŞOR" LA LICEUL ROMÂNESC, DIN GIULA

IMG 6589Sâmbătă, 2 martie 2019, la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula a avut loc cea de-a XVI-a ediție a Balului „Mărțișor” dedicat elevilor care învață la acest Liceu și Școală Generală Românească, dar și sosirii primăverii și bucuriei care cuprinde întreaga natură în această perioadă a anului, când toate revin la viață și sunt împodobite cu multă frumusețe.
La eveniment au luat parte circa 350 de persoane, elevi, cadre didactice, părinți și copii ai elevilor din Giula și împrejurimi (Micherechi, Chitighaz, Aletea, Otlaca Pustă, Arad), precum și oficialități, între care s-au numărat Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial, Părintele Florin Olteanu, Protopopul de Giula, Domnul Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Giula, Doamna Maria Gurzău Czegledi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula și gazda întregii manifestări, Domnul Tiberiu Iuhas, Președintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), Domnul Gheorghe Cozma, Directorul Oficiului AȚRU, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Corina Sebestyen, Redactor la același Săptămânal, Doamna Claudia Toma, Prof. Univ. la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” și Președinte al Asociației „Iris Research” din Arad, Doamna Elvira Ardelean, Primarul Comunei Otlaca Pustă, din Ungaria, ș.a.
Este un prilej de întâlnire a generațiilor de absolvenți, de ieri și de azi, ai acestui Liceu, dar în același timp este și un bal de binefacere, susținut de Fundația „Pro Discipulis” a Liceului, în scopul ajutorării unor elevi care învață aici, sau pentru strângerea de fonduri necesare în diferite împrejurări.
În deschidere, Doamna Director Maria Gurzău Czegledi i-a salutat pe toți invitații și a vorbit despre semnificațiile sosirii primăverii și a simbolurilor bogate care o însoțesc, la poporul pomân, dar și la alte popoare din Balcani, între care la loc de cinste se numără și mărțișorul, după care a urmat un bogat program de dansuri populare și cântece ale elevilor din toate clasele, care a fost foarte vast, antrenant și dinamic, încărcat de voioșie, talent și frumusețe și a entuziasmat întreaga asistență. Între numeroasele echipe de dansatori care au evoluat pe scenă de mai multe ori și cu diferite jocuri, în fața publicului, s-au numărat Ansamblul de dansuri „Mitica” al elevilor din cursul primar, îmbrăcați în foarte frumoase costume populare românești, Ansamblul „Doina”, al elevilor de clasele V-VIII și renumitul Ansamblu de dansuri populare al Liceului, sprijinit și de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, care au învățat aceste dansuri, din diferite zone folclorice locale, sub îndrumarea talentatului coregraf Ioan Andrei Nedreu, iar elevii mai mici fiind coordonați de Doamna Învățătoare Tunde Cefan. Elevi foarte talentați, din mai multe clase (Dora Mișic, Antonia Jivan, etc.) au interpretat cântece românești consacrate din perioada primăverii și au fost primiți, de asemenea, cu multă căldură, familia Domnilor Profesori Angela și Iosif Santău, care au cântat împreună cu cei trei copii ai lor. Un număr special de dansuri tradiționale din Micherechi a fost oferit de echipa de dansatori profesioniști veniți din această comună renumită a românilor din Ungaria.
Programul, dar și întreaga manifestare, în sine, a reflectat spiritul de coeziune al comunității românești din această țară, care își păstrează cu fidelitate tradițiile și se simte bine împreună. Manifestarea culturală de la Liceul Românesc din Giula a continuat apoi cu bucate românești, cântec, joc și voie bună.
Tot în aceeași seară a avut loc și Balul românesc din Bătania (Battonya), organizat de Autoguvernarea Românească din această localitate aflată foarte aproape de granița cu România și de orașul Arad, care reunește, de asemenea, mulți participanți.
 
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)