Citeste si...

CONCURS DE POVEȘTI LA ȘCOALA ROMÂNEASCĂ DIN MICHERECHI, UNGARIA

IMG 6685La Școala Generală Românească cu clasele de predare I-VIII, din Micherechi (Méhkerék), a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Concursului de povești pentru copii, intitulat „Vasile Gurzău” și dedicat unui renumit povestitor din această comună românească din Ungaria, care a trăit între anii 1898-1980.
La eveniment au luat parte oficialități locale și din cadrul comunității românești, ca de pildă Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial și Profesor de Religie la Școala Generală din Micherechi, Părintele Aurel Becan, Protopop de Seghedin și reprezentant din partea Consulatului General al României la Giula, Părintele Ioan Bun, Parohul Micherechiului, Doamna Margareta Tat, Primarul Micherechiului, Doamna Ana Ruja, Directorul Școlii Generale din Micherechi, Doamna Tünde Nyári, Directorul Grădiniței din Micherechi, Doamna Maria Kondoroș, Directorul Bibliotecii, Doamna Delia Covaci, Directorul Executiv și Redactorul Șef al Săptămânalului „Cronica” al AȚRU, Doamna Anca Becan, Redactor la Săptămânalul „Foaia Românească”, Domnul Tiberiu Boca și echipa de redacție de la emisiunea în limba română „Ecranul nostru”, a Televiziunii DUNA TV, ș.a. Juriul concursului a fost format din Doamna Profesoară Ana Dulău, din Micherechi, cadru didactic retras la pensie, Doamna Vera Cer, Profesoară la Liceul Românesc din Giula și strănepoată a povestitorului Vasile Gurzău și Doamna Mihaela Baicu, Profesoară de Limba Română la Școala Generală din Micherechi.
Cuvântul de deschidere i-a aparținut Doamnei Director Ana Ruja, care i-a salutat pe oaspeți, a încadrat acest concurs dedicat povestitorului Vasile Gurzău în atmosfera mirifică a primăverii, care umple natura și sufletele oamenilor de lumină și culoare, la fel cum și poveștile aduc în aceste suflete multă frumusețe și i-a îndemnat pe toți să fie din nou părtași ai talentului micilor povestitori din Micherechi.
Eleva Rhételyi Eszter, din clasa a VIII-a a făcut o scurtă evocare a povestitorului Vasile Gurzău, care este unul dintre cei mai renumiți povestitori ai românilor din Ungaria, alături de Mihai Purdi, din Otlaca Pustă, sau Teodor Șimonca, din Chitighaz. El s-a născut la Micherechi în 16 martie 1898, într-o familie numeroasă, cu 5 copii, a trăit viața obișnuită, de la sat, în condiții grele, alături de ceilalți consăteni ai săi, și chiar dacă nu a făcut multă școală, și-a descoperit și cultivat cu multă sârguință acest talent al povestitului, pe care i l-a dat Bunul Dumnezeu și l-a dezvoltat atât în viața sa obișnuită, de la sat, cât și în timpul Primului Război Mondial, când a ajuns, pe front, până în Galiția și Italia. Povestea în orice împrejurare și era foarte apreciat de ceilalți consăteni, iar talentul său a fost descoperit și pus în valoare de Profesori renumiți de la Budapesta, precum Domokos Sámuel, sau folclorista Kovács Ágnes, la propunerea căreia a și primit distincția de „Maestru al artei populare din Ungaria”, în 1973.
A urmat apoi concursul propriu-zis, începând cu elevi din clasa I și până într-a VIII-a, fiind în total un număr de 35 de elevi povestitori, care s-au pregătit foarte bine și au prezentat cu mult talent, în limba română, poveștile pregătite, prin care au stârnit interesul, atenția și încântarea publicului, fiind răsplătiți cu multe aplauze. La fiecare categorie de elevi (clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII), au fost oferite premiile I, II, III și mențiune, după ce juriul a dezbătut asupra prezentărilor făcute și a apreciat, la rândul său, prestația elevilor. Dintre titlurile poveștilor premiate, amintim: „Moșneagul și soră-sa” – Rocsin Elias, Premiul I, clasa I; „Omul fericit” – Puha Agnes, Premiul I, clasa a IV-a; „Bucatele” – Iurașoc Estera, Premiul I, clasa a VI-a; „Bace Lică și ziua femeilor” – Rhételyi Estera, Premiul I, Clasa a VIII-a.
Preasfințitul Părinte Siluan a oferit, la rândul său, un premiu special (format din lucrarea „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam”, 2 volume, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române și alte cărți), pentru eleva Réthelyi Estera, din clasa a VIII-a. Iar din partea Primăriei, elevii premiați au primit la rândul lor daruri.
Au fost depuse, de asemenea, coroane de flori la placa comemorativă dedicată povestitorului Vasile Gurzău, amplasată pe peretele bibliotecii comunale, iar la final, oaspeții, alături de cadrele didactice au fost invitați și la o recepție comună.
La Școala Generală din Micherechi învață în prezent un număr de 114 elevi, sub îndrumarea a 13 cadre didactice.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1