Citeste si...

  11_640x425.jpg       Atmosfera specială a exoticei insule Ada-Kaleh de pe Dunăre, scufundată odată cu ridicarea barajului de la Porțile de Fier, a fost reaprinsă de muzeografii secției Etnografie și Artă Populară a Muzeului Regiunii Porților de Fier, în cadrul unei expoziții tematice vernisată joi, 11 mai 2017. Evenimentul cultural desfășurat la Pavilionul Multifuncțional al muzeului severinean, din strada Independenței nr. 2, a reunit cu acest prilej oficialități locale și județene, reprezentanți ai Arhivelor Statului Filiala Mehedinți, oameni de cultură, foști locuitori ai insulei, elevi de toate vârstele și publicul interesat de acțiunile inițiate de prestigioasa instituție de cultură. Au fost expuse obiecte de patrimoniu din Fondul Ada-Kaleh, fond constituit din achiziții de piese de la foștii locuitori ai insulei, în urma cercetărilor întreprinse de Grupul de cercetări complexe Porțile de Fier sub egida Academiei Române în anii premergători construirii Sistemului Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier.

         Participanții la eveniment au avut ocazia să descopere tradițiile turcești dar și alte preocupări ale insularilor prin intermediul obiectelor reprezentative legate de interiorul locuințelor, portul specific, bucătărie, caligrafie și nu în ultimul rând religie. Între toate acestea gazdele au pus la dispoziția celor prezenți preparate și răcoritoare turcești care se consumau odinioară pe insulă: baclava, curmale, fistic, rahat și bragă. Expoziția rămâne deschisă publicului larg pentru următoarele luni alături de alte două expoziții vernisate în aceeași zi, realizate de muzeografii secțiilor Științele Naturii și Istorie și Arheologie din cadrul Muzeului Regiunii Porților de Fier.

 

 

Alexandra Dediu

Citeşte mai departe ...

DSC_0068_640x426.jpgDomnica Trop, cunoscutul rapsod popular al Mehedinţiului, declarată în 2013 de către UNESCO „Tezaur Uman Viu ”(graţie iniţiativei unui grup de oameni de cultură din Gorj) s-a aflat la sfârşitul săptămânii trecute la Drobeta Turnu Severin pentru a participa la o întâlnire de suflet cu cei mai mici reprezentanţi ai cântecului popular, la salonul expoziţional din Pădurea Crihala.

Mama Domnica, aşa cum îi spun cei mai mulţi dintre cunoscuţi, a lăsat pentru câteva ceasuri căsuţa sa tradiţională din minunata aşezare de munte, Isverna, pentru a face un scurt popas în agitaţia oraşului. Şi nu a venit singură, pentru că bătrâneţile sunt grele, ci a fost însoţită de îndrăgita interpretă a cântecului popular din Negoeşti, Nina Predescu. Evenimentul organizat de Dan Taloi, angajat al Casei de Cultură din Drobeta Turnu Severin, şi-a propus să le ofere membrilor grupului „Oltenaşi cu oltencuţe”(de la Palatul Copiilor) o întâlnire memorabilă pentru cariera lor artistică, dându-le astfel ocazia să înţeleagă ce înseamnă cântecul popular şi doina, în interpretarea desăvârşită a minunatei Domnica Trop. Între oameni de cultură, tineri şi invitaţi de suflet ai Mamei Domnica s-a aflat şi primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, care a promis că până în vara anului 2018, când aceasta va împlini vârsta de 80 de ani, va iniţia organizarea primei ediţii a festivalului de folclor „Domnica Trop”.      

A fost o atmosferă încărcată de cântec şi de emoţie, cele două generaţii oferind celor prezenţi câteva piese populare în dulcele grai oltenesc, reprezentative pentru zona Mehedinţiului. Din păcate, cea care a fost deschizătoarea de drumuri pentru multe generaţii de interpreţi, astăzi nume de notorietate ale folclorului mehedinţean, îşi duce traiul mai mult decât modest, uitată parcă de autorităţi în căsuţa sa de pe dealul Isvernei. Chiar şi aşa, Domnica Trop nu se opreşte din cântat până când Bunul Dumnezeu îi va mai lăsa suflare de viaţă pe acest pământ, pentru că Lui îi datorează harul revărsat ca un şuvoi în inima care o inspiră mereu să compună cântecul ce alină suflete.

Sărbători de Paşti binecuvântate cu LUMINĂ, Mama Domnica!

 

 

Alexandra Dediu

Citeşte mai departe ...

111_800x366.jpg 

Momente emoţionante pentru studenţii din cadrul Facultăţii de Litere ai Universităţii din Craiova- Centrul Universitar Drobeta Turnu Severin, care au avut bucuria să participe la o dublă lansare de carte, luni, 3 aprilie, 2017, în Aula Magna. Protagonişti ai evenimentului au fost Eleanor Mircea şi Silviu Gongonea, semnatari ai volumelor de poezie „Visând sub iarbă” şi „A doua natură”, apărute la Editura Aius. În deschiderea manifestării culturale, prodecanul Facultăţii de Litere, prof.univ.dr. Mirela-Codruţa Stănişoară, a adresat un cuvânt de bun-venit celor doi poeţi craioveni, invitaţilor acestora, cadrelor didactice şi studenţilor, exprimându-şi dorinţa ca astfel de evenimente să fie găzduite periodic de centrul universitar.

Eleanor Mircea şi Silviu Gongonea sunt filologi, absolvenţi ai aceleiaşi Facultăţi de Litere a Universităţii din Craiova, în studenţie frecventând acelaşi cenaclu literar unde au descifrat frumuseţea cuvântului înnobilat de trăiri sufleteşti. Prezent la eveniment, directorul Editurii Aius, Nicolae Marinescu, i-a prezentat pe cei doi tineri poeţi ca fiind înzestraţi cu har şi multă dăruire pentru scris, adevărate modele pentru actualele generaţii de studenţi. Cu privire la preocupările literare şi conţinutul celor două volume au făcut aprecieri prietenii celor doi autori: Florina Ungureanu, Daniel Dumitru, Dana Jenaru şi Mihai Ene.

Eleanor Mircea s-a născut la Drobeta Turnu Severin în 1978, a obţinut doctoratul în filologie în 2012 şi este profesor de limba engleză în învăţământul liceal craiovean. Preocuparea permanentă pentru poezie i-a adus în anul 2000 premiul revistei „Familia” la Concursul Naţional de Poezie „Ovidiu Hulea”(Aiud) şi participări la Colocviile naţionale studenţeşti de critică literară de la Sibiu şi Iaşi. Poemele sale şi articolele literare au fost publicate de-a lungul timpului în mai multe reviste de cultură din ţară: „Familia”, „Mozaicul”, „Ramuri”, „Scrisul românesc” etc. În anul 2016 a câştigat cu volumul de versuri ”Eram bătrână şi-am murit”, prima ediţie a Concursului Naţional de Poezie „Constantin Nisipeanu”, organizat de Editura Aius. Tot atunci a debutat şi în critica literară cu lucrarea „Proza fantastică românească sub comunism”. Volumul „Visând sub iarbă”, dedicat memoriei tatălui său, provoacă cititorul la descoperirea simultană a poeziei de dragoste, şi a celei inspirate de marea trecere. Autoarea nu ezită să ironizeze într-o formă gingaşă sau fermă, după caz, personaje ratate ce împânzesc societatea contemporană, poeziile sale stârnind un interes permanent pentru cititor.

Poet şi eseist, Silviu Gongonea, născut la Drăgăşani în 1980, este lector univ.dr. la Universitatea din Craiova, Centrul Universitar Drobeta Turnu Severin. În 2009 a publicat la Editura Aius, primul volum de versuri „Încălzirea mâinilor”, iar în anul 2013 studiul monografic Gellu Naum: aventura suprarealistă. De-a lungul timpului a colaborat cu studii şi articole la revistele „Mozaicul” şi „Ramuri”. Cel mai recent volum, „A doua natură”, îi aduce maturizarea poetică, după cum apreciază cei care îi cunosc parcursul literar. Poeziile sale îl invită pe cititor să descopere versul ancorat în întâmplările realităţii cotidiene. Studenţii au avut şansa să poată schimba impresii cu cei doi semnatari ai volumelor de poezie şi să obţină autografe.

Cu ocazia evenimentului cultural, directorul Editurii Aius a dăruit mai multe cărţi bibliotecii Centrului Universitar din Drobeta Turnu Severin.

 

Alexandra Dediu

Citeşte mai departe ...

 DD_640x334.jpg  Zeci de copii ai Școlii Petre Sergescu din Drobeta Turnu Severin (elevi în clasele III A și III B, coordonați de înv. Anca Zorilă și înv.Tincuța Simion)au petrecut joi, 30 martie 2017, două ore atractive în Pavilionul Expozițional al Muzeului Regiunii Porților de Fier, alături de muzeografii Secției Etnografie șii Artă Populară. Elevii au avut șansa să afle de la preotul Gheorghe Ghinea, invitat special al evenimentului, semnificația religioasă a Sfintei Sărbători de Paști, precum și simbolistica oului roșu care se pregătește în mod tradițional în toate casele românilor. La rândul lor muzeografii le-au oferit informații de specialitate privind tradițiile pascale din perspectivă etnografică, elevii având ocazia să pună întrebări și să afle răspunsuri de la persoane avizate.

       Cei mici au vizionat apoi un film etnografic în care au fost prezentate câteva ritualuri de Paști din zona de nord a Mehedințiului. La final elevii și-au pus imaginația și măiestria la treabă în cadrul atelierului de lucru pentru a realiza cele mai frumoase decoruri pentru ouă.

Alexandra Dediu

Citeşte mai departe ...

 AFIS_MARS_BICICLETE_25.03.2017_-_Copy.jpgSub genericul “AJUTĂ MAMA ȘI COPILUL! EI DEPIND DE TINE”, Asociația Anastasia va organiza în data de 25 martie 2017, în municipiul Drobeta Turnu Severin, un marș public pe biciclete. Acțiunea are drept scop promovarea vieții și importanța copiilor pentru viitorul societății. Organizatorii invită copiii și părinții să participe începând cu ora 14.00 la marșul pe bicicletă care va porni de pe Str. Crișan (Liceul de Artă “I.Șt. Paulian”). Bicicliștii vor porni la ora 14.30 spre Pădurea Crihala pe traseul: Str. Crișan, Bdul. Tudor Vladimirescu, Pădurea Crihala.

           După ora 15.30 la Pădurea Crihala vor avea loc activități culturale în aer liber, ce vor culmina cu o tombolă cu premii constând în articole sportive.

Citeşte mai departe ...

 DSC_0754_640x426.jpg

   Elevii clasei I-A din cadrul Școlii nr.2 din Drobeta Turnu Severin, coordonați de învățător Mihaela Popescu au primit luni, 27 februarie 2017, vizita muzeografilor din cadrul Secției Etnografie și Artă Populară a Muzeului Regiunii Porților de Fier. Câte un mărțișor pentru fiecare a fost darul oferit elevilor din partea oaspeților, gest pe care l-au primit cu bucurie în suflete și cu inimile deschise.

     Muzeograful Florentina Pleniceanu le-a vorbit celor mici despre istoria mărțișorului și semnificațiile acestui simbol al primăverii specific românilor.    

Atmosfera a fost una de sărbătoare, elevii oferindu-le la rândul lor musafirilor cântece vesele și multă voie bună.

 

 

 

Alexandra Dediu

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1