Citeste si...

COSTUMELE POPULARE ALE COLECŢIONARULUI ION DUMITRAŞCU AU AJUNS ÎN SERBIA

  11_640x388.jpg     Este pasionat de portul tradiţional din zona de munte a Mehedinţiului şi continuă să-i uimească pe contemporani cu zestrea populară pe care o deţine. Aşa ar putea fi caracterizat în doar câteva cuvinte domnul Ion Dumitraşcu din localitatea mehedinţeană Ponoarele. A moştenit de la familiile neamului său de la munte, peste 90% din cele 250 de costume populare pe care le deţine astăzi, restul provin din achiziţii pe care le-a făcut de-a lungul timpului, aşa cum avea să-mi mărturisească zilele trecute.

Pentru cei care îl cunosc rămâne acelaşi om simplu, pasionat de cântecul popular pe care l-a slujit vreme de câteva decenii şi care i-a rămas pentru totdeauna în suflet, probabil de aici şi pasiunea aceasta care îl ţine mereu preocupat de grija pentru nestematele patrimoniului creat de hărnicia şi talentul ţărăncilor noastre, atât de pricepute cândva.

Ani la rând a strâns şi a îngrijit obiecte vestimentare de o reală valoare fără a face din asta ceva special. Până într-o zi, când a fost descoperit de reporterii de televiziune mehedinţeni, care l-au prezentat lumii ca pe un om cu preocupări aparte. Mai apoi avea să ajungă şi în atenţia muzeografilor din Drobeta Turnu Severin de la care avea să înveţe ce înseamnă grija pentru un astfel de patrimoniu, dar şi să poată participa la evenimente culturale alături de o instituţie de prestigiu cum este Muzeul Regiunii Porţilor de Fier. S-a întâmplat şi miercuri, 6 decembrie 2017, când 10 ansambluri vestimentare din colecţia sa au trecut graniţa, în Serbia, pentru a fi prezentate în cadrul unui eveniment special organizat de Centrul Cultural din Kladovo în parteneriat cu Secţia de Etnografie şi Artă Populară a muzeului severinean. Parteneriatul de bun augur, încheiat în urmă cu trei ani de instituţiile de cultură ale celor două ţări, i-a adus această şansă colecţionarului de la Ponoarele de a prezenta nestematele sale populare şi vecinilor din sud-vestul României, iar impresiile au fost la superlativ. Muzeografi, profesori, oameni de cultură sau simpli cetăţeni, cu toţii au apreciat efortul său de a lăsa moştenire şi generaţiilor viitoare, mărturii ale tradiţiilor româneşti. Directorul Centrului Cultural din Kladovo, Žaklina NicoliČ, şi-a exprimat dorinţa ca şi în viitor alte obiecte vestimentare din colecţia mehedinţeanului Ion Dumitraşcu să poată fi puse la dispoziţia publicului iubitor de tradiţii, din Serbia.

La eveniment au participat cu obiecte tradiţionale, care înfrumuseţau odinioară casele sârbeşti, dar şi cu obiecte mai noi, membrele Asociaţiei Ţesătoarelor din Kladovo, care şi-au propus să ducă mai departe zestrea străbună. A fost o seară pe care organizatorii s-au străduit să o facă de neuitat, în care muzica instrumentală s-a împletit armonios cu bucuria momentului dar şi cu preparate deosebite din bucătăriile celor două ţări, prezentate în cadrul unei expoziţii culinare de excepţie, pregătită de cel mai renumit hotel de pe malul sârbesc al Dunării.

 

Alexandra Dediu

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1