Citeste si...

COLEGIUL NATIONAL „TRAIAN”, SCOALĂ-PILOT PENTRU EDUCATIA MEDIA

Colegiul Național „Traian”, din Drobeta Turnu Severin, va deveni școală-pilot pentru educația media. Prestigiosul liceu severinean a fost selectat să ia parte la implementarea unui proiect inițiat de Ministerul Educației în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, care are ca obiectiv promovarea educației media.

     Programul de educație media va debuta chiar din semestrul al doilea al anului școlar 2020/2021. Organizatorii își propun promovarea unor concepte de educație media ce vor fi introduse în activitatea curentă a profesorilor și elevilor, în urma unui amplu proces de instruire a dascălilor. Astfel, profesorii de limba și literatura română, de la Colegiul Național „Traian”, vor fi inițiați în utilizarea conceptelor de educație media. Programul presupune participarea dascălilor la cursuri de formare pentru a învăța să includă, în activitatea de predare, metode și materiale de lucru specifice educației media. Potrivit proiectului, profesorii vor folosi toate acestea, la clasă, în limita a minimum 12 ore, pe parcursul unui an școlar, până în 2023. Pentru implementarea programului, aceștia vor beneficia de asistență pe toată perioada proiectului.

     Prin acest program, se dorește ca elevii să înțeleagă rolul media într-o societate democratică, să distingă faptele de dezinformare, să deconstruiască mesajele media și să interacționeze responsabil cu social media. Concret, profesorii, după ce vor fi inițiați în utilizarea conceptelor educației media, vor dezvolta elevilor competențele necesare pentru a recunoaște informațiile reale și coerente promovate în mass-media, dar nu numai.

     În acest program au fost selectate să participe doar liceele care au demonstrat, de-a lungul timpului, că au capacitatea de a derula proiecte de succes. Din Mehedinți, au fost selectate două unități de învățământ. Alături de Colegiul Național „Traian”, pe lista liceelor selectate se regăsește și Colegiul Național „Gheorghe Țițeica”.

     Programul de educație media” are drept partener strategic de dezvoltare Romanian-American Foundation și beneficiază de sprijinul financiar oferit de: Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România,  Ambasada Statelor Unite ale Americii, Fondul pentru Inovare Civică, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate România, IFEX (International Freedom of Expression Network), UNICEF România.

 

Evelyn-Marina Urucu

Clasa a IX-a A

Colegiul Național „Traian”

Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Comentarii  

+2 #1 Taculescu Amalia 12-02-2021 17:38
Felicitări și succes in derularea acestui proiect!
Consider că este o necesitate ca educația media să fie promovată , începând din școală,mai ales că,în societatea contemporană, asistăm la o adevărată ,, avalanșă,,de informații.
Pentru a putea discerne între ce este real și ce nu,avem cu toții nevoie să cunoaștem noțiuni, concepte specifice media.
In plus,la disciplina Limba și literatura română,referitor la stilurile funcționale ale limbii române,stilul publicistic/ jurnalist este prezentat destul de modest, superficial.
Ori, într- un prezent în care informația primează,se impune de la sine ca și comunicarea prin intermediul media să fie mai bine abordată.
Citat | Raportează către un administrator

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1