Citeste si...

ELEVI AI COLEGIULUI NAȚIONAL „TRAIAN” ÎN MOBILITATE, ÎN CADRUL UNUI PROIECT „ERASMUS+” Recomandat

Șase dintre elevii Colegiului Național „Traian” au fost plecați, în perioada 21-27 noiembrie 2021, în orașul Adana, din provincia Cukurova a Turciei. Fiind unul dintre participanți, am trăit la intensitate maximă fiecare moment al acestei experiențe de neuitat. Am avut ocazia să interacționăm prin proiectul „Erasmus+”, „Sustainable energy for future generations”, cu diferite persoane din diverse state. Țările membre ale acestui proiect sunt Danemarca, Portugalia, Grecia, Turcia și, bineînțeles, România.

Fiind prima mobilitate după un an de pauză din cauza situației pandemice, lucrurile au stat puțin diferit. Am fost cazați la un hotel din Adana și, din păcate, au existat bariere fizice, nu doar lingvistice și culturale. Totuși, alături de doamna director Mariana Dumitrașcu și doamna profesor Fota Diana, am putut crea legături trainice, atât cu elevii, cât și cu profesorii veniți în mobilitate.

În prima zi, ni s-a prezentat școala grupului din Turcia: „Hümeyra Ökten Imam Hatip Lisesi”. Turul școlii a fost oferit de eleve ale acestei instituții, iar noi am fost prezenți la diferite demonstrații, de la concerte în sălile de muzică, la prezentări multimedia în laboratoarele de informatică. Am continuat cu un tur al orașului Adana, a cincea cea mai mare aglomerare urbană din Turcia.

În următoarele zile, am vizitat Cappadocia și Tarsus, două mari puncte de interes turistic aflate în aproprierea Adanei. Am văzut minunății naturale care ne-au bucurat ochii, iar Cappadocia a reprezentat o experiență culturală inedită. Iar această zonă a fost vizitată, inclusiv, pe ATV! Tarsus a fost, însă, o altă poveste. Orașul, prin excelență creștin în primele secole ale erei noastre, este, astăzi, un centru al islamismului. Am hoinărit pe străduțele întortocheate ale orașului vechi de mii de ani, cunoscut în lume ca locul de baștină al Apostolului Pavel.

Am continuat mobilitatea prin activități și concursuri care să implice toate statele participante. Am construit o moară de apă care să genereze energie, iar echipa noastră, a României, s-a clasat pe locul al doilea în această competiție. Ne-a fost prezentată puterea energetică a apei – am fost pregătiți pentru vizita la Hidrocentrala Cukurova. Aceasta a fost uimitoare din toate punctele de vedere. Am fost puși la curent cu modul în care energia electrică este creată, în fiecare moment, cu ajutorul apei. Punctul culminant al zilei a fost vizita la o biocentrală. Am avut ocazia să aflăm informații neștiute despre această formă de energie regenerabilă.

La final, în ultima zi, a avut loc o excursie în Antiohia, o zonă arhicunoscută datorită martirilor creștini care și-au găsit sfârșitul aici. Experiența culturală a fost desăvârșită.

Cu ceilalți elevi străini am legat prietenii puternice de-a lungul acestor zile. Barierele lingvistice au dispărut, iar timiditatea a fost înfrântă de dorința de a cunoaște cât mai multe persoane, din diferite medii. Am fost un grup pestriț: de la școala de fete din Turcia, liceele de elită din România și Grecia, până la școala sportivă a danezilor și cea agricolă, din Portugalia. Toate diferențele care au existat între noi, pur și simplu, ne-au îmbogățit din punct de vedere cultural și lingvistic.

Această mobilitate a fost cel mai bun prilej de a cunoaște persoane noi, de a interacționa direct cu tradiții necunoscute. Totul va continua cu următoarea mobilitate, cea din România. Liceul nostru va găzdui elevi din toate țările participante!

 

Urucu Evelyn Marina,

clasa a X-a A,

Colegiul Național „Traian”.

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1