Citeste si...

PAGINI DIN JURNALUL UNUI PROIECT: ÎNTRE ION CREANGĂ ŞI SAVATIE BAŞTOVOI

parintele savatie bastovoi copy1Căuşeni, Republica Moldova,  toamna anului 2015, la o întâlnire periodică a profesorilor de limba română, la care elevii de la liceul unde ne aflam, după o lecţie demonstrativă despre cărţi şi miracolul lecturii pun întrebări profesorilor într- o limbă dulce, moldovenească. Îi simt prezenţa lui Creangă, de parcă întreaga clasă, ziduri şi oameni alcătuiesc un singur trup, rubicond, al său, iar spiritul, pe măsura trupului pluteşte undeva deasupra noastră, înecându-i pe toţi de emoţie! Chiar şi pe ei, învăţătorii,  ,, şăgalnici şi buni la inimă”!

-Care  este autorul român pe care ni l-aţi recomanda să il citim, noi, tinerii, doamna profesoară?

Doamna răspunde după a scurtă pauza, ca o adiere de gând, ca o trestie, cu vădite gâtuiri emoţionale şi priveşte, parcă dincolo de acel Creangă hiperbolizat care părea că o absoarbe şi pe ea în răsuflarea sa:

-Savatie Baştovoi! Să îl citiţipe Savatie Baştovoi!

Nu a putut să spună mai mult deşi ar fi vrut, am simţit asta, dar nu avea loc de cât de mult  Creangă exista acolo şi in mine! Nu aveau nimic în comun Creangă cu ieromonahul Savatie(Ştefan) Baştovoi! Poate doar o anumită alura preotească şi un precedent al lui Creangă în încercarea de a deveni preot sau poate chiar un anumit tip de rebeliune? Ce putea face Nică al lui Ştefan a Petrei cu ghiduşiile lui, alături de Savatie Baştovoi , un om cu cu un trecut tumultuos, crescut in familia unui propagandist de ,,ateism ştiinţific”, care a fost educat să creadă că Dumnezeu este o invenţie, un pasionat de Nietzsche şi Freud şi care a devenit călugăr, convertindu-se la ortodoxie!

În mintea mea începeasă îşi facă loc ,,un diavol mut””care încercasă îl scoată încet, încet pe Creangă de acolo cu puterea urzelilor sale înşelătoare transformându-mi-o într- un gargui , după chipul şi asemănarea lui, din care începeau să se scurgă încet naivitatea, candoarea, simplicitatea acelei atmosfere cu tinerii ei, care ieşeau la rândul lor din timpul lui Creangă pentru a transcende într-un alt univers!

M-am întrebat de ce le-a recomandat doamna profesoară acest nume? Care poate fi modelul pentru ei? Poetul rebel, monahul spiritual, creştinul ortodox, patriotul român?

Am privit în ochii lor tineri şi mi-am imaginat ce lumini şiumbre ale sufletului lor, ar zice Petru Creţia, ar apărea în ei,  citindu-l pe Savatie Baştovoi? Dacă ar afla că mintea lor de copii ar putea fi manipulată halucinant de comunişti (Iepurii nu mor), că părinţiilor ar putea fi eutanasiaţi la saizecişicinci de ani pentru că un posibil Guvern Mondial ar hotarî acest lucru ca să diminueze populaţia îmbătrânită de pe Terra pentru a face să supravieţuiască doar o anumită clasă politică şi clică oligarhică (Diavolul este politic corect), că masonii şi homosexualii vor domina aceasta lume , în care Biserica creştină ortodoxă va fi îngenuncheată, că mănăstirile de pe harta României sunt doar nişte,,ciori” care trebuie să dispară odată cu crucile şi cu Sfintele cărţi (Audienţă la un demon mut) ! Aceasta este doar o postură în care îl găsim pe  Savatie Baştovoi, autor de romane istorico-fantastice!

Dar ar mai afla şi că au existat oameni nebuni după Christos care, ca şi acesta, s-au jertfit pentru noi (Nebunul) sau că valorile ortodoxiei vor rămâne până la sfârşitul veacurilor, sau cum se poate întoarce un intelectual plin de mândria îndoielii la Biserică (Ortodoxia pentru postmodernişti).

Mă întrebam şi îmi imaginam tocmai exerciţiul lecturii în sine, dacă aceşti tineri vor ridica la un moment dat ochii din cărţile lui Baştovoi pentru a ne privi pe noi, cei trei români veniţi din România în Basarabia? Da, vor tresări pentru că vor descoperi marea dragoste a acestuia pentru oameni, pentru ţară şi ortodoxie, pentru valorile noastre spirituale comune. Deşi sceptic, Savatie Baştovoi vorbeşte în cărţile sale  despre o spiritualitate comună, dar şi despre sărăcia morală împărtăşită la fel, a intelectualior români care nu mai ştiu ,,să umble la Biserica” sau dacă o fac este numai din considerente politice!

În timp ce îi priveampe tineri cu aceste gânduri- păsări  rotindu-se în mintea mea, mi i-am imaginat ca pe nişte căprioare adulmecând cu nările umede mirosul din jur -nu mai mirosea a Creangă – poate Creangă eram eu care încă fiintam într- un spirit al trecutului, iar Savatie Baştovoi sunt tot eu, dar cea de acum !

-Dar doamna profesoara ? mă întreabă tinerii.

-La fel, suntem fraţi!

 

Anca Stănişoară

Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1