Citeste si...

RELAŢIA CU CELĂLALT-BUCHETE DE GÂNDURI ÎNFLORITE DIN LECTURA LUI PETRU CREŢIA ŞI SORIN LAVRIC

mituri despre relatiiEste foarte greu, poate din ce în ce mai greu , în societatea definită de un perpetuum  mobile deconstructive, să opreşti din trecerea timpului şi uzura pe care aceasta o aşează peste relaţia cu celălalt!
De aceea menţinerea ei in parametrii de normalitate devine un act de curaj şi chiar de excepţie !Pentru că cei mai mulţi oameni se înstrăinează unul faţă de celalalt din diverse motive: uzura lor sociala, o anumită defazare în timp, când unul se îndepărtează de celălalt prin emancipare prost înţeleasă, un anumit statut social şi material care îi face să se simta superiori, influenţa şi imitarea prietenilor sau pur şi simplu , cel mai rău dintre toate, propria vanitate, egoismul ! Aceştia sunt oamenii care nu pot să uite propriul lor trecut şi nici pe cel al celuilalt şi care preferă o infinita mila de sine. Omul acesta se socoteşte o victimă, un persecutat de soarta şi de oameni spune Petru Creţia , un nedreptăţit prin raportare la calitatile sau la intenţiile sale ! El se demite de la responsabilitatea actelor sale şi deci de la asumare fiinţei sale ! Acest om este un resentimentar care aruncă mereu venin asupra celuilalt pe care îl face responsabil de propria viaţă, dacă aceasta nu este una în totalitate frumoasă ! Iata tot atâtea motive de înstrăinare faţă de celălalt!
Dar lucrurile se complică atunci cand relaţia  lor este una de iubire! Înstrăinarea se poate face prin moartea celuilalt în tine şi trăirea unei stări de indiferenţă totală, complacerea într- o relaţie de complezenţă, acceptatea unui compromis din varii motive. Dar un scriitor francez, Gabriel Marcel, crede  că atunci când îi spui cuiva "te iubesc " , îi spui de fapt "tu nu vei muri niciodată"! şi astfel îi dăruieşti omului pe care îl iubeşti, veşnicia, raiul, îl chemi la Dumnezeu , îl înalţi în nemurire! Da, iubirea poate să mântuiască....Nu erotismul care întreţine focul relaţiei cu celălalt, dar care duce la stingerea ei după un timp, când văpaia nu mai este ...!
Înstrăinarea se poate face şi prin ranchiună, iar atunci relaţia cu celălalt poate să ducă la ură, la sentimente negative puternice în care nu mai vorbim cu el şi nu îl mai suportăm în preajma! Atunci fugim de lângă el ... Unde şi pentru cât timp?! Pentru că celălalt traieşte în noi, s- a replicat în noi  şi dacă l- am iubit, el nu va muri niciodată ! Dar egoismul destructurează, vanitatea ne distruge ! ( Sorin Lavric)
Înstrăinarea se mai poate întâmpla şi din cauza dezacordurilor, apărute în timp, între oameni, unele mai mult psihologice şi cauzate tot de aceleaşi vanităţi, în cuvinte creştine, iubirea de sine şi a căutarea mereu a propriei dreptăţi, a unui adevăr care este numai al nostru!
Şi dacă în relaţia cu celălalt s- a strâns tot răul din lume, cum să ne salvăm ? Cum să ne salvăm de înstrăinare ? Prin rabdare? Dar şi ea are o limită, iar dacă aceasta nu există rişti să te pierzi pe tine! Este totuşi atât de defensivă!
Relaţia cu celălalt se reconstruieşte prin puterea şi frumuseţea spiritului. Şi astfel se regăseşte  sufletul pe care credeai că l-ai pierdut!
"Nu numai mintea, ci şi sufletul se poate cultiva când ai înclinare către cultivarea sufletului, şi mai ales când te gândeşti , măcar din când în când că poate greseşti, că poate se află sub cer lucruri la care filosofia ta nu visează , că poate ar fi bine să te schimbi, să ieşi din inerţia şi din cercul orb al sinelui ! Prea multe sunt suferinţele care nu depind de noi ca să nu merite să încercăm să le alungăm pe cele, atât de zadarnice, care îşi au obârşia în greşita aşezare a sufletului nostru!"( Petru Creţia)

 

Anca Stănişoară

Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1