Trimite-ne stirea ta!
Deși Igor Dodon a promis că dupa vizita sa la Moscova, o parte din restricțiile de export a produselor moldovenești pe piața din Rusia vor fi ridicate, rezultatul pare a fi cu totul altul. Rusia a suspendat certificarea pentru alţi cinci exportatori de carne din RM.
Promisiuni goale marca Igor Dodon. La nici două luni de mandat, activitatea lui Igor Dodon focalizată în jurul problemei de revenire a Republicii Moldova pe piața ruseasca, își arată rezultatele. Potrivit Infotag, Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, “Antadro”, “Gavris-Prim”, “Lamos-Carne” şi “Navelina”.
Instituţia susţine că acest lucru este determinat de faptul că întreprinderile în cauză „nu au mai livrat producţie în FR timp de 18-36 luni şi din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării”. Totodată, instituţia „nu dispune de informaţii despre rezultatele activităţilor de control desfăşurate în Moldova la aceste întreprinderi, iar aceasta duce la imposibilitatea de a evalua riscurile”.
Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM şi după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.
Cele cinci întreprinderi nu îşi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din august 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii pentru aceasta, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.
În prezent, în Rusia au dreptul să exporte carne doar SA „Mistor-Bras” din Nişcani, raionul Călăraşi, „Hanuno” din Petreni, raionul Drochia, şi „Tеhnostеl-Car” din Hînceşti. Pentru cea din urmă întreprindere au fost introduse restricţii temporare la exportul de carne, începând cu octombrie 2016.
Între Republica Moldova şi România există o profundă comunitate etnică, de limbă, istorie şi cultură. Simbolurile comuniunii sunt răspândite pe întreg cuprinsul Republicii Moldova, de la siturile arheologice ale culturii Cucuteni, vestigiile geto-dace şi Valurile lui Traian, până la bisericile şi mânăstirile ctitorite de voievozi sau busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan Cel Mare din Chişinău. Comuniunea este şi spirituală. În Republica Moldova funcţionează Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, funcţionează şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, ai cărei enoriaşi sunt în majoritate români/moldoveni, slujbele fiind ţinute în limba română în cele mai multe dintre parohii.
Numeroşi scriitori sunt membri atât în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, cât şi în Uniunea Scriitorilor din România. Revistele din Republica Moldova sprijinite de Institutul Cultural Român, cum ar fi „Contrafort” si „Semn”, contribuie la consolidarea unui spaţiu literar unic, la fel ca „Literatura şi Arta”, revista Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Relaţiile dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţă a Moldovei sunt fraterne iar colaborarea dintre cele două instituţii contribuie la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova inclusiv in domeniul cercetării ştiinţifice.
Sursa: mae.ro
Comunitatea românească istorică din Ungaria este concentrată în zona de est a Ungariei (lângă frontiera cu România) şi în zona capitalei Budapesta.
Conform rezultatelor oficiale ale recensământului organizat în anul 2001, în Ungaria trăiesc 7.995 de români, cifră cu 25% mai mică decât cea consemnată la recensământul din 1990 – 10.740 de români.
Totodată, recensământul din 2001 menţionează că 5.998 români s-au declarat a fi ortodocşi, enoriaşi ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Alte religii întâlnite în cadrul comunităţii sunt baptistă, penticostală şi greco-catolică.
Localităţile din Ungaria în care trăiau în mod tradiţional români sunt:
10. Crâstor (Sarkadkeresztúr) - judeţul Bichiş (Békés megye)
11. Chitighaz (Kétegyháza) - judeţul Bichiş (Békés megye)
12. Darvaş (Darvas) - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
13. Jaca (Zsáka) - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
14. Jula (Gyula) - judeţul Bichiş (Békés megye)
15. Leta Mare (Nagyléta/Létavértes) - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
16. Leucuşhaz (Lökösháza) - judeţul Bichiş (Békés megye)
17. Micherechi (Méhkerék) - judeţul Bichiş (Békés megye)
18. Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka) - judeţul Bichiş (Békés megye)
19. Peterd (Mezőpeterd) - judeţul Bichiş (Hajdú-Bihar megye)
20. Pocei (Pocsaj) - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
21. Săcal (Körösszakál) - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
22. Seghedin (Szeged) - judeţul Csongrád (Csongrád megye)
23. Vecherd (Vekerd) - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
În afara acestora există şi localităţi în care românii s-au stabilit în ultimii 10-20 ani.
Conform datelor ultimului recensamant din 2001, in Ucraina, 258.619 dintre persoane s-au declarat “moldoveni”, iar 155.130 persoane s-au declarat romani sau au declarat in calitate de limba materna, limba romana.
După o sãptãmâna maraton cu filme românesti, Centrul Cultural Român din Budapesta continuă seria activităţilor cu o expozitie de artã plastică, ce poartă semnătura lui Csaba Zemlényi. Lucrările pot fi admirate chiar la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta.
În ciuda ploii torenţiale, un public avid de cultură a umplut sălile de expoziţie. Admirând tablourile, privitorul a avut impresia unei cãlãtorii în Evul Mediu sau, cel puţin, a unei incursiuni într-un magazin cu antichitãti. Aplecarea spre detaliu şi modul în care artistul plastic stăpâneşte arta combinării culorilor creează un impact deosebit asupra celui care se opreşte şi admiră lucrările lui Csaba Zemlényi.
Ceea ce impresionează la opera lui Zemlényi este tocmai faptul că nimic nu este în exces, dar nici nu lipseşte nimic. Este atât cât trebuie si cum trebuie sã fie. În concluzie, o expoziţie ce meritã sã-i treci pragul.
Livia Árvai
Despre români se pot spune foarte multe lucruri, mai mult sau mai puţin realiste. Un lucru este însă cât se poate de limpede: legătura lor de milenii cu biserica pe care au purtat-o în adâncul fiinţei, oricât de vitrege au fost vremurile. Credinţa ortodoxă răspândită pe pământ românesc de însuşi Apostolul Andrei i-a ţinut demni în faţa istoriei atât de zbuciumate, tot ea le-a dat puterea şi nădejdea de a rezista în calea celor care au încercat să-i cotropească, devenind un adevărat scut nevăzut în timpuri de restrişte. Oriunde s-a aşezat, românul a avut grijă să amenajeze în preajmă şi un loc de închinare fără de care existenţa sa nu ar fi fost completă. Aşa se justifică apariţia sfintelor lăcaşuri ortodoxe în ţările în care există comunităţi de români. La aproximativ şaptezeci de kilometri depărtare de graniţa cu România, în oraşul Gyula, trăieşte o comunitate istorică importantă de români. Consemnările din documente atesă construirea la anul 1721 pe teritoriul acestei localităţi, a unei biserici de lemn care deservea comunitatea românilor de aici.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a semnat miercuri, la Chișinău, acordul prin care România va acorda Republicii Moldova un credit de 150 milioane de euro."Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranşă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl va informa pe cel român în privinţa stadiului consultărilor şi negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internaţional. Sper că prima tranşă din împrumut va putea fi eliberată cât mai repede", a precizat Teodorovici.Fiecare tranșă va avea scandenta de maximum cinci ani, iar costul perceput va fi cel plătit de România la împrumuturile similare contractate de pe pieţele internaţionale, potrivit b1.ro care citează Mediafax. În 22 septembrie, premierul Victor Ponta anunţa după finalul ședinței comune de guverne a celor două țări, că va propune Parlamentului un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 150 milioane euro.
Este cunoscut că românii locuiesc pe teritoriul de astăzi al Ucrainei încă din timpul Evului Mediu timpuriu, când aceste teritorii erau incluse în componența formațiunilor timpurii românești (Țara Strășinețului,Țara Onutului,Țara Maramureșului,Satele Hănești, ș.a.).
Odată cu emanciparea treptată a nobilimii din țările medievale române de sub stăpânirea împărățiilor și regatelor vecine, are loc întemeierea voievodatelor istorice românești:Țara Românească și Principatul Moldovei.
Pe parcursul secolelor, românii de astăzi din Ucraina au locuit preponderent pe teritoriul Principatului Moldovei, dar au colonizat și pământuri de la est de Nistru, înființând așezări în Transnistria (practic nepopulată pe atunci): Bârzula, Codâma, Ocna Roșie, Ananiev, ș.a. Astfel, pe la1150 este atestat în analele rusești orașul Bolohov. Istoricul rus Nikolai Karamzin scria în 1892 în volumul al IV-lea al Istoriei Imperiului Rus, că orașul Bolohov se află în guvernământul Podoliei, pe drumul de la Kiev la Halici.
Însecolul al XVII-lea(1681-1683), Transnistria s-a aflat sub jurisdicția directă a domnului Moldovei, Gheorghe Duca. Târgurile de aici erau organizate ca și orașele moldovenești, fiind conduse de șoltuzi și pârgari. Stăpânirea domnilor Moldovei era dovedită și de condicile de socoteli și biruri ale acestora.
Centrele mai importante erau Moghilău - ridicat de domnitorul Ieremia Movilă pe moșia Cantacuzineștilor, Dubăsari- ridicat în apropierea podului de dubase (luntre) construit de moldoveni. Centre de mai mică importanţă întâlnim la Bârzula, Codâma, Iampol, Jaruga,Ocna Roșie, Silimbria, Rașcov, Vasilcău, etc. Trebuie de asemenea menționat Oceacul, situat la extremitatea nordică a estuarului Niprului(în a cărui bifurcație se varsă Bugul), cetate pentru construirea căreia Petru Șchiopul a trimis în 158.715.000 de salahori și 3.000 de care.Mihai Viteazul cerea în tratativele purtate cu regele Sigismund al III-lea al Poloniei, în martie 1600 la Brașov, să i se recunoască stăpânirea Oceacului de peste Nistru.
În1775, teritoriul de nord-vest al Moldovei(cu o suprafață de 10.442 km² ) este anexat de către Imperiul Habsburgic. Odată cu debutul administrației austriece, este adoptată oficial denumirea de Bucovina. Recensământul din 1776 a reliefat faptul că în Bucovina, numărul de locuitori era de circa 70.000, dintre care 85.3% români, 10.7% slavi, iar 4% alte etnii. Acesta a fost primul caz când un teritoriu predominant/majoritar românesc se pomenește în componența unui alt stat.
În momentul în care Imperiul Rus a observat slăbirea Imperiului Otoman, a trecut la fapte si a ocupat jumătatea de est a Moldovei, între Prut și Nistru. Această acțiune a fost urmată de șase ani de război, care au fost încheiați prin Tratatul de pace de la București, semnat la 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. La încheierea războiului din 1806–1812, teritoriul de est al Moldovei dintre Prut și Nistru a fost alăturat Ținutului Hotin și Basarabiei/Bugeacului luate de la turci. Ruşii au denumit ansamblul Basarabia(în 1813) și l-au transformat într-o gubernie împărțită în zece ținuturi (Hotin,Soroca,Bălți,Orhei,Lăpușna,Tighina,Cahul,Bolgrad, Ismail și Cetatea Albă). Capitala guberniei a fost stabilită laChișinău.
Ocupația din 1812, a fost un al doilea caz când un teritoriu cu o populație predominant românească (83,848 familii de români sau 86% la recensământul rus din1817) a fost inclus în componența altui stat. Astfel la 1810, potrivit unor date incomplete culese de ruși, între Prut și Nistru locuiau 327.199 de persoane, din care numai circa 7-8% erau neromâni. Potrivit opiniei lui Zamfir Ralli-Arbore, înainte de anexare, în ținut locuiau nu mai mult de 25-30 de mii de locuitori de origine neromână.
În ambele provincii a urmat o puternică politică de colonizatoare(Vezi și:Colonizarea Basarabiei) și germanizare/rusificare, astfel că în Bucovina procentajul românilor a scăzut de la 85.3% în 1776, până la 34.4% în1910. În Basarabia, același tablou: dacă în 1817 români erau 86%, în1898 găsim numai 47.6%. Spre deosebire de ucraineni, al căror procentaj în Ducatul Bucovinei a crescut de la 10.7% la 38.9%, în Basarabia întâlnim o sporire de la 6.5% la 19%.
Marea Unire din 1918 a stopat procesele de deznaționalizare, dar numai pentru o perioadă. În anul 1940, trupele sovietice au ocupat întreaga Basarabie, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, potrivit anexei secrete a tratatului de neagresiune sovieto-german din1939. A urmat vremelnica reîntoarcere a administrației românești în teritoriu (1941-1944), dar numai pentru 3 ani, în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial.
Între 1944 -1991românii din Ucraina au trăit teroarea regimului sovietic. După 1991, aceștia au intrat în componența nou formatului stat, Ucraina.