Citeste si...

RUSIA IMPUNE NOI RESTRICȚII MOLDOVENILOR

Scris de Marți, 14 Februarie 2017 15:17 Publicat înMOLDOVA 0

Deși Igor Dodon a promis că dupa vizita sa la Moscova, o parte din restricțiile de export a produselor moldovenești pe piața din Rusia vor fi ridicate, rezultatul pare a fi cu totul altul. Rusia a suspendat certificarea pentru alţi cinci exportatori de carne din RM.

dodon 2

Promisiuni goale marca Igor Dodon. La nici două luni de mandat, activitatea lui Igor Dodon focalizată în jurul problemei de revenire a Republicii Moldova pe piața ruseasca, își arată rezultatele. Potrivit Infotag, Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, “Antadro”, “Gavris-Prim”, “Lamos-Carne” şi “Navelina”.

 

Instituţia susţine că acest lucru este determinat de faptul că întreprinderile în cauză „nu au mai livrat producţie în FR timp de 18-36 luni şi din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării”. Totodată, instituţia „nu dispune de informaţii despre rezultatele activităţilor de control desfăşurate în Moldova la aceste întreprinderi, iar aceasta duce la imposibilitatea de a evalua riscurile”.


Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM şi după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.


Cele cinci întreprinderi nu îşi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din august 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii pentru aceasta, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.


În prezent, în Rusia au dreptul să exporte carne doar SA „Mistor-Bras” din Nişcani, raionul Călăraşi, „Hanuno” din Petreni, raionul Drochia, şi „Tеhnostеl-Car” din Hînceşti. Pentru cea din urmă întreprindere au fost introduse restricţii temporare la exportul de carne, începân
d cu octombrie 2016.

Sursa: Libertv.md
Citeşte mai departe ...

Interviu în exclusivitate cu părintele protopop Boian Alexandrovici, arhiereul de Dacia Ripensis
Reporter: În 2003, ați ridicat la Malainița, prima biserică ortodoxă românească din Serbia de Răsărit. Au trecut 13 ani de atunci. Cum poate fi caracterizată această perioadă, din perspectiva luptei pe care ați dus-o pentru ca românii din Serbia să beneficieze de biserică cu slujba în limba română?
Boian Alexandrovici: Sincer, eu mă bucur mult de ce s-a reușit și de ce s-a făcut, dar această perioada aș cam vrea să o uit. E greu și astăzi, dar ce s-a petrecut în perioada despre care mă întrebați nici nu vreau să-mi amintesc. Condamnări la pușcărie, amenințări cu moartea din partea șefului poliției din Negotin, urmărire cu mașina, așa, ca să văd eu, singur, presiunile, Statul Sârb împotrivă, Biserica Sârba împotrivă, în primii ani, susținere puțină, iar eu eram un copil de douazeci și ceva de ani… Îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ținut și m-a apărat...!
Rep.: Biserica și preotul au fost pentru românii de pretutindeni repere esențiale ale vieții spirituale și sociale. Cât de important este pentru românii din Serbia să aibă biserică cu slujba în limba română?
B. A.: Biserica Neamului și jurisdicția ei sunt cele mai importante pentru păstrarea credinței și identității naționale… fără aparținere de Biserica Neamului un popor este ca un copil fără mamă, pe care îl crește strada. Cât de importantă este Biserica la românii/vlahii din Serbia sau, mai bine spus, cât de rău a fost fără Biserica Neamului, mărturisesc aproape 200 de ani de lipsă. Strănepoții martirilor sud-dunăreni și ai organizatorilor Bisericii Primare din zona Timocului au ajuns să se nască și să moară nebotezați. Din ce cauză? Din cauza lipsei slujbelor bisericești în propria limba. Românii, după aproape 200 de ani fără jurisdicția Bisericii lor, s-au deznaționalizat și mulți, mulți sau dezcreștinat… Repet, din cauza lipsei Bisericii Neamului, după o perioadă lungă, românii/vlahii timoceni nu mai știu ce sunt și nu mai sunt botezati, iar la 70 de ani de viață… într-o casă trăiesc străbunica și strănepoata, bătrâna nu știe sârbește, iar strănepoata nu știe românește… tragedie, să nu te poți înțelege cu strănepoții tăi cu care trăiești în casa... trist și tragic… în vatra românismului sud-dunărean să nu mai existe români! Nu se poate! După o perioada lungă, în care puteam să dispărem, Dumnezeu a ascultat rugăciunile strămoșilor noștri și ne-a învrednicit să reactivăm jurisdicția Bisericii noastre și pot să vă spun că  ceea ce s-a făcut în această perioada, 2003-2016, este minunea lui Dumnezeu. Ca să reușim până la capăt ne trebuie mai mare susținere de la Țara-Mamă, România.
Rep.: Ce ne puteți spune despre relația pe care o aveți cu B.O.R., Statul Român și cu românii din Patria-Mamă?
B. A.: Noi suntem B.O.R., noi suntem partea organizaționala a B.O.R. în Valea Timocului. În trecut s-au făcut multe compromisuri și noi am fost cam lăsați, iar acum, când am ajuns să dispărem și să fim asimilați, Țara-Mamă, România, are cea mai mare datorie să ne ajute. Prea mult am fost lăsați să ne descurcăm, acum nu se mai poate, dacă nu vom fi ajutați concret, ne vom pierde. Prea mult timp au fost lăsați, iar acuma a venit vremea când trebuie să fim ajutați cel mai mult. Trebuie să fim ajutați direct de București. Frații noștri din Țara-Mamă sunt alături de noi, cei care cunosc  necazurile noastre, problema e că nu sunt cunoscute la adevărata dimensiune toate aceste neajunsuri, iar aici avem mare rugăminte la frați ziariști din România să ne ajute ca să se audă peste tot despre noi. Este ultimul strigăt…
Rep.: În ce măsură a dat roade încercarea statului sârb de a vă împărți în români și vlahi?
B. A.: Au reușit! Exact cum i-au împărțit și pe ceilalți. Problema lor este că românul și vlahul suntunul și același. Țara Românească de către ei a fost numită Vlaska. Biserica Ortodoxa Română a fost Mitropolia Ungrovlahiei și astăzi este singura instituție în Timoc care spune că vlah este egal cu român și invers. Problema sârbilor este că noi avem și documente prin care dovedim acest fapt, acest adevăr istoric. De ce credeți că sunt mai multe atacuri asupra Protopopiatului Ortodox Român al Daciei Ripensis? Pentru că Biserica Neamului este stâlpul păstrării identității, a credinței și a culturii neamului românesc! Biserica este și pentru cei ce spun că sunt români și pentru cei ce spun că sunt vlahi. Este singurul punct, singura instituție care îi unește pe toți românii din Serbia oricum s-ar numi: români, rumâni sau vlahi.
Rep.: Mai mulți români sau mai mulți vlahi? Cum se declară în comunitățile în care trăiesc – în sate și în orașe - și cum s-au declarat la recensământ?
B. A.: Recensământul din Serbia este o farsă…poate nu se știu multe lucruri despre noi, dar se știe unul singur: ca datele acestui recensământ sunt false, neadevărate și incorecte. În Serbia de nord-est sunt 154 de sate 100% românești plus 48 localității mixte, iar numărul românilor/vlahilor este aproximativ de 350.000, fără drepturi elementare. Asta este realitatea.
Rep.: Protopopiatul Daciei Ripensis beneficiază de ajutor din partea Statului Sârb, ai cărui contribuabili și cetățeni loiali sunteți?
B.A.: De la Statul Sârb avem numai piedici, presiuni, decizii de dărâmare, decizii de oprirea folosirii bisericilor noastre și amenințări. Așa ne răsplatește Statul Sârb loialitatea. Dar avem nădejde în Dumnezeu și în voi, frații noștri din Țara-Mamă. Am fost, suntem și vom fi cetățeti loiali ai Serbiei, că este țara pe care am făcut-o noi, împreuna cu frații sârbi, și suntem popor constitutiv, dar nu vom da voie nimănui să ne considere proști… pentru că suntem originari ai zonei, suntem urmașii daco-romanilor care trăiau și stăpâneau aceste locuri pâna la venirea slavilor și a altora... Suntem la casa noastră, asta trebuie să știe și să audă toată lumea!
Rep.: În final, ce mesaj doriți să adresați românilor de la nord de Dunăre, din România?
B.A.: Fraților, ajutați-ne să existăm, să existăm mai departe, nu ne-am pierdut pe timpul turcilor, nu lăsați să ne pierdem acum, în secolul XXI. Doar cu ajutorul României și al fraților din Țara-Mamă vom reuși. Biserica Ortodoxa Română ne unește pe toți și ea este garant al existenței noastre. La început, am fost singur, iar acum, în cadrul Protopopiatului Daciei Ripensis, suntem nouă preoți, acuma am încă opt fii duhovnicești cu care duc lupta. Ajutați-ne să mergem mai departe cu lupta pentru păstrarea identității românilor/vlahilor de la sud de Dunăre. Amin!
A consemnat Alin Roateș
Citeşte mai departe ...

Despre comunitatea românească din Republica Moldova

Scris de Miercuri, 26 August 2015 11:13 Publicat înMOLDOVA 0

Comunitatea de limbă, cultură şi istorie

Între Republica Moldova şi România există o profundă comunitate etnică, de limbă, istorie şi cultură. Simbolurile comuniunii sunt răspândite pe întreg cuprinsul Republicii Moldova, de la siturile arheologice ale culturii Cucuteni, vestigiile geto-dace şi Valurile lui Traian, până la bisericile şi mânăstirile ctitorite de voievozi sau busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan Cel Mare din Chişinău. Comuniunea este şi spirituală. În Republica Moldova funcţionează Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, funcţionează şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, ai cărei enoriaşi sunt în majoritate români/moldoveni, slujbele fiind ţinute în limba română în cele mai multe dintre parohii.


Numeroşi scriitori sunt membri atât în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, cât şi în Uniunea Scriitorilor din România. Revistele din Republica Moldova sprijinite de Institutul Cultural Român, cum ar fi „Contrafort” si „Semn”, contribuie la consolidarea unui spaţiu literar unic, la fel ca „Literatura şi Arta”, revista Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Relaţiile dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţă a Moldovei sunt fraterne iar colaborarea dintre cele două instituţii contribuie la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova inclusiv in domeniul cercetării ştiinţifice.
 Sursa: mae.ro

Citeşte mai departe ...

Despre comunitatea românească din Ungaria

Scris de Miercuri, 26 August 2015 11:06 Publicat înUNGARIA 0

Comunitatea română din Ungaria

Comunitatea românească istorică din Ungaria este concentrată în zona de est a Ungariei (lângă frontiera cu România) şi în zona capitalei Budapesta.

Conform rezultatelor oficiale ale recensământului organizat în anul 2001, în Ungaria trăiesc 7.995 de români, cifră cu 25% mai mică decât cea consemnată la recensământul din 1990 – 10.740 de români.

Totodată, recensământul din 2001 menţionează că 5.998 români s-au declarat a fi ortodocşi, enoriaşi ai Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Alte religii întâlnite în cadrul comunităţii sunt baptistă, penticostală şi greco-catolică.

Localităţile din Ungaria în care trăiau în mod tradiţional români sunt:

  1. Aletea (Elek)                                            - judeţul Bichiş (Békés megye)
  2. Apateu (Körösszegapáti)                       - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
  3. Bătania (Battonya)                                  - judeţul Bichiş (Békés megye)
  4. Bedeu (Bedő)                                          - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)
  5. Bichiş (Békés)                                         - judeţul Bichiş (Békés megye)
  6. Bichişciaba (Békéscsaba)                    - judeţul Bichiş (Békés megye)
  7. Budapesta (Budapest)  
  8. Cenadul Unguresc (Magyarcsanád)     - judeţul Csongrád (Csongrád megye)
  9. Ciorvaş (Csorvás)                                  - judeţul Bichiş (Békés megye)

10. Crâstor (Sarkadkeresztúr)                     - judeţul Bichiş (Békés megye)

11. Chitighaz (Kétegyháza)                         - judeţul Bichiş (Békés megye)

12. Darvaş (Darvas)                                      - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)

13. Jaca (Zsáka)                                           - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)

14. Jula (Gyula)                                              - judeţul Bichiş (Békés megye)                                         

15. Leta Mare (Nagyléta/Létavértes)          - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)

16. Leucuşhaz (Lökösháza)            - judeţul Bichiş (Békés megye)

17. Micherechi (Méhkerék)                          - judeţul Bichiş (Békés megye)

18. Otlaca-Pustă (Pusztaottlaka)                - judeţul Bichiş (Békés megye) 

19. Peterd (Mezőpeterd)                             - judeţul Bichiş (Hajdú-Bihar megye)

20. Pocei (Pocsaj)                                        - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)

21. Săcal (Körösszakál)                               - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)

22. Seghedin (Szeged)                               - judeţul Csongrád (Csongrád megye)

23. Vecherd (Vekerd)                                  - judeţul Bihor (Hajdú-Bihar megye)

În afara acestora  există şi localităţi în care românii s-au stabilit în ultimii 10-20 ani.

Citeşte mai departe ...

Despre comunitatea românească din Ucraina

Scris de Miercuri, 26 August 2015 10:53 Publicat înUCRAINA 0

Comunitatea românească din Cernăuţi şi Transcarpatia

 

Date generale privind comunitatea românească din Ucraina

Conform datelor ultimului recensamant din 2001, in Ucraina, 258.619 dintre persoane s-au declarat “moldoveni”, iar 155.130 persoane s-au declarat romani sau au declarat in calitate de limba materna, limba romana.

Situatia demografica in regiunile Cernauti si Transcarpatia; problemele culturale si de invatamant; organizarea etnicilor romani

Citeşte mai departe ...

Csaba ZemlényiDupă o sãptãmâna maraton cu filme românesti, Centrul Cultural Român din Budapesta continuă seria activităţilor cu o expozitie de artã plastică, ce poartă semnătura lui Csaba Zemlényi. Lucrările pot fi admirate chiar la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta.
În ciuda ploii torenţiale, un public avid de cultură a umplut sălile de expoziţie. Admirând tablourile, privitorul a avut impresia unei cãlãtorii în Evul Mediu sau, cel puţin, a unei incursiuni într-un magazin cu antichitãti. Aplecarea spre detaliu şi modul în care artistul plastic stăpâneşte arta combinării culorilor creează un impact deosebit asupra celui care se opreşte şi admiră lucrările lui Csaba Zemlényi.
Ceea ce impresionează la opera lui Zemlényi este tocmai faptul că nimic nu este în exces, dar nici nu lipseşte nimic. Este atât cât trebuie si cum trebuie sã fie. În concluzie, o expoziţie ce meritã sã-i treci pragul.

               

Livia Árvai

Citeşte mai departe ...

Despre români se pot spune foarte multe lucruri, mai mult sau mai puţin realiste. Un lucru este însă cât se poate de limpede: legătura lor de milenii cu biserica pe care au purtat-o în adâncul fiinţei, oricât de vitrege au fost vremurile. Credinţa ortodoxă răspândită pe pământ românesc de însuşi Apostolul Andrei i-a ţinut demni în faţa istoriei atât de zbuciumate, tot ea le-a dat puterea şi nădejdea de a rezista în calea celor care au încercat să-i cotropească, devenind un adevărat scut nevăzut în timpuri de restrişte. Oriunde s-a aşezat, românul a avut grijă să amenajeze în preajmă şi un loc de închinare fără de care existenţa sa nu ar fi fost completă. Aşa se justifică apariţia sfintelor lăcaşuri ortodoxe  în ţările în care există comunităţi de români. La aproximativ şaptezeci de kilometri depărtare de graniţa cu România, în oraşul Gyula, trăieşte o comunitate istorică importantă de români. Consemnările din documente atesă construirea la anul 1721 pe teritoriul acestei localităţi, a unei biserici de lemn care deservea comunitatea românilor de aici.

Citeşte mai departe ...

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a semnat miercuri, la Chișinău, acordul prin care România va acorda Republicii Moldova un credit de 150 milioane de euro."Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranşă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul Republicii Moldova îl va informa pe cel român în privinţa stadiului consultărilor şi negocierilor pe care le are cu Fondul Monetar Internaţional. Sper că prima tranşă din împrumut va putea fi eliberată cât mai repede", a precizat Teodorovici.Fiecare tranșă va avea scandenta de maximum cinci ani, iar costul perceput va fi cel plătit de România la împrumuturile similare contractate de pe pieţele internaţionale, potrivit b1.ro care citează Mediafax. În 22 septembrie, premierul Victor Ponta anunţa după finalul ședinței comune de guverne a celor două țări, că va propune Parlamentului un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 150 milioane euro.

Citeşte mai departe ...

ROMÂNII DIN UCRAINA

Scris de Luni, 05 Octombrie 2015 10:01 Publicat înUCRAINA 0

ucraina

Este cunoscut că românii locuiesc pe teritoriul de astăzi al Ucrainei încă din timpul Evului Mediu timpuriu, când aceste teritorii erau incluse în componența formațiunilor timpurii românești (Țara Strășinețului,Țara Onutului,Țara Maramureșului,Satele Hănești, ș.a.).

Odată cu emanciparea treptată a nobilimii din țările medievale române de sub stăpânirea împărățiilor și regatelor vecine, are loc întemeierea voievodatelor istorice românești:Țara Românească și Principatul Moldovei.

Pe parcursul secolelor, românii de astăzi din Ucraina au locuit preponderent pe teritoriul Principatului Moldovei, dar au colonizat și pământuri de la est de Nistru, înființând așezări în Transnistria (practic nepopulată pe atunci): BârzulaCodâmaOcna RoșieAnaniev, ș.a. Astfel, pe la1150 este atestat în analele rusești orașul Bolohov. Istoricul rus Nikolai Karamzin scria în 1892 în volumul al IV-lea al Istoriei Imperiului Rus, că orașul Bolohov se află în guvernământul Podoliei, pe drumul de la Kiev la Halici.

Însecolul al XVII-lea(1681-1683), Transnistria s-a aflat sub jurisdicția directă a domnului Moldovei, Gheorghe Duca. Târgurile de aici erau organizate ca și orașele moldovenești, fiind conduse de șoltuzi și pârgari. Stăpânirea domnilor Moldovei era dovedită și de condicile de socoteli și biruri ale acestora.

Centrele mai importante erau Moghilău - ridicat de domnitorul Ieremia Movilă pe moșia Cantacuzineștilor, Dubăsari- ridicat în apropierea podului de dubase (luntre) construit de moldoveni. Centre de mai mică importanţă întâlnim la BârzulaCodâmaIampolJaruga,Ocna RoșieSilimbriaRașcovVasilcău, etc. Trebuie de asemenea menționat Oceacul, situat la extremitatea nordică a estuarului Niprului(în a cărui bifurcație se varsă Bugul), cetate pentru construirea căreia Petru Șchiopua trimis în 158.715.000 de salahori și 3.000 de care.Mihai Viteazul cerea în tratativele purtate cu regele Sigismund al III-lea al Poloniei, în martie 1600 la Brașov, să i se recunoască stăpânirea Oceacului de peste Nistru.

În1775, teritoriul de nord-vest al Moldovei(cu o suprafață de 10.442 km² ) este anexat de către Imperiul Habsburgic. Odată cu debutul administrației austriece, este adoptată oficial denumirea de Bucovina. Recensământul din 1776 a reliefat faptul că în Bucovina, numărul de locuitori era de circa 70.000, dintre care 85.3% români, 10.7% slavi, iar 4% alte etnii. Acesta a fost primul caz când un teritoriu predominant/majoritar românesc se pomenește în componența unui alt stat.

În momentul în care Imperiul Rus a observat slăbirea Imperiului Otoman, a trecut la fapte si a ocupat jumătatea de est a Moldovei, între Prut și Nistru. Această acțiune a fost urmată de șase ani de război, care au fost încheiați prin Tratatul de pace de la București, semnat  la 16/28 mai 1812, între Imperiul Rus și Imperiul Otoman. La încheierea războiului din 18061812, teritoriul de est al Moldovei dintre Prut și Nistru a fost alăturat Ținutului Hotin și Basarabiei/Bugeacului luate de la turci. Ruşii au denumit ansamblul Basarabia(în 1813) și l-au transformat într-o gubernie împărțită în zece ținuturi (Hotin,Soroca,Bălți,Orhei,Lăpușna,Tighina,Cahul,BolgradIsmail și Cetatea Albă). Capitala guberniei  a fost stabilită laChișinău.

Ocupația din 1812, a fost un al doilea caz când un teritoriu cu o populație predominant românească (83,848 familii de români sau 86% la recensământul rus din1817) a fost inclus în componența altui stat. Astfel la 1810, potrivit unor date incomplete culese de ruși, între Prut și Nistru locuiau 327.199 de persoane, din care numai circa 7-8% erau neromâni. Potrivit opiniei lui Zamfir Ralli-Arbore, înainte de anexare, în ținut locuiau nu mai mult de 25-30 de mii de locuitori de origine neromână.

În ambele provincii a urmat o puternică politică de colonizatoare(Vezi și:Colonizarea Basarabiei) și germanizare/rusificare, astfel că în Bucovina procentajul românilor a scăzut de la 85.3% în 1776, până la 34.4% în1910. În Basarabia, același tablou: dacă în 1817 români erau 86%, în1898 găsim numai 47.6%. Spre deosebire de ucraineni, al căror procentaj în Ducatul Bucovinei a crescut de la 10.7% la 38.9%, în Basarabia întâlnim o sporire de la 6.5% la 19%.

Marea Unire din 1918 a stopat procesele de deznaționalizare, dar numai pentru o perioadă. În anul 1940trupele sovietice au ocupat întreaga Basarabie, Bucovina de Nord și Ținutul Herța, potrivit anexei secrete a tratatului de neagresiune sovieto-german din1939. A urmat vremelnica reîntoarcere a administrației românești în teritoriu (1941-1944), dar numai pentru 3 ani, în timpul celui De-Al Doilea Război Mondial.

Între 1944 -1991românii din Ucraina au trăit teroarea regimului sovietic. După 1991, aceștia au intrat în componența nou formatului stat, Ucraina.

Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1