Trimite-ne stirea ta!
Deși Igor Dodon a promis că dupa vizita sa la Moscova, o parte din restricțiile de export a produselor moldovenești pe piața din Rusia vor fi ridicate, rezultatul pare a fi cu totul altul. Rusia a suspendat certificarea pentru alţi cinci exportatori de carne din RM.
Promisiuni goale marca Igor Dodon. La nici două luni de mandat, activitatea lui Igor Dodon focalizată în jurul problemei de revenire a Republicii Moldova pe piața ruseasca, își arată rezultatele. Potrivit Infotag, Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, “Antadro”, “Gavris-Prim”, “Lamos-Carne” şi “Navelina”.
Instituţia susţine că acest lucru este determinat de faptul că întreprinderile în cauză „nu au mai livrat producţie în FR timp de 18-36 luni şi din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării”. Totodată, instituţia „nu dispune de informaţii despre rezultatele activităţilor de control desfăşurate în Moldova la aceste întreprinderi, iar aceasta duce la imposibilitatea de a evalua riscurile”.
Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM şi după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.
Cele cinci întreprinderi nu îşi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din august 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii pentru aceasta, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.
În prezent, în Rusia au dreptul să exporte carne doar SA „Mistor-Bras” din Nişcani, raionul Călăraşi, „Hanuno” din Petreni, raionul Drochia, şi „Tеhnostеl-Car” din Hînceşti. Pentru cea din urmă întreprindere au fost introduse restricţii temporare la exportul de carne, începând cu octombrie 2016.
Între Republica Moldova şi România există o profundă comunitate etnică, de limbă, istorie şi cultură. Simbolurile comuniunii sunt răspândite pe întreg cuprinsul Republicii Moldova, de la siturile arheologice ale culturii Cucuteni, vestigiile geto-dace şi Valurile lui Traian, până la bisericile şi mânăstirile ctitorite de voievozi sau busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan Cel Mare din Chişinău. Comuniunea este şi spirituală. În Republica Moldova funcţionează Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, funcţionează şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, ai cărei enoriaşi sunt în majoritate români/moldoveni, slujbele fiind ţinute în limba română în cele mai multe dintre parohii.
Numeroşi scriitori sunt membri atât în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, cât şi în Uniunea Scriitorilor din România. Revistele din Republica Moldova sprijinite de Institutul Cultural Român, cum ar fi „Contrafort” si „Semn”, contribuie la consolidarea unui spaţiu literar unic, la fel ca „Literatura şi Arta”, revista Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Relaţiile dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţă a Moldovei sunt fraterne iar colaborarea dintre cele două instituţii contribuie la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova inclusiv in domeniul cercetării ştiinţifice.
Sursa: mae.ro