Citeste si...

MINISTERUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI VA CONTINUA SĂ PLEDEZE PENTRU STOPAREA DIVIZĂRII ROMÂNILOR DIN UCRAINA ÎN ROMÂNI ȘI MOLDOVENI

Deputatul român Matei Adrian Dobrovie, vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a primit un răspuns de la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni privind divizarea artificială a învățământului în limba română din cele 3 regiuni din Ucraina: Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, unde este menținută așa-zisa „limbă moldovenească” de către autorități – notează Agenția BucPress.

„Printre altele am întrebat MRP, MAE si MEN dacă: În vederea încheierii unui protocol româno-ucrainean în domeniul educației, negocierile purtate cu omologii din Ucraina privesc sau vor privi și acest aspect al unificării programei de învățământ? Doamna Ministru Intotero a răspuns că această problemă a fost ridicată la ultima ședință a Comisiei mixte interguvernamentale privind protecția minorităților, dar că autoritățile ucrainene continuă să invoce autoidentificarea etnică. Asta în ciuda faptului că și Opinia formulată în decembrie de Comisia de la Veneția pe legea educației prevede că este vorba tot despre limba română. Pe scurt, limba moldovenească nu există, fapt confirmat și de Curtea Constituțională din R.Moldov”, susține Matei Adrian Dobrovie.

MpRP ar fi propus părții ucrainene și înființarea unei comisii bilaterale privind studiul în limbile minorităților naționale, care să stabilească în comun o programă școlară. „Este o veste bună faptul că lucrurile se mișcă după atâta timp în care, în mod inexplicabil, statul român nu a făcut nimic în această privință și i-a abandonat pe românii de acolo”, scrie deputatul, menționând că așteaptă cu interes răspunsul Ministerului Educației Naționale și al MAE, care vor purta negocieri cu autoritățile ucrainene pentru semnarea protocolului pe educație.

„Voi continua să insist pe faptul că această divizare artificială în români și moldoveni este foarte dăunătoare pentru comunitatea românească din Odesa, cât și pentru statul ucrainean care nu are interesul de a-și antagoniza vecinii care-i susțin parcursul european, precum România”, a precizat Dobrovie.

Răspunsul MpRP la interpelarea deputatului român poate fi consultat AICI.

 

Sursa: BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1