Citeste si...

A FOST ALEASĂ NOUA CONDUCERE A UNIUNII ROMÂNILOR DIN SERBIA

urs1Duminică, 29 august a. c. în incinta Centrului Cultural din Kučevo, cu prilejul Zilei Limbii Române, pe Valea Timocului a avut loc un triplu eveniment.

– Congresul Uniunii Românilor din Serbia

– „Românii de lângă noi” – proiect educațional internațional

– Simpozionul internațional „Portrete de dascăli – de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert”

Uniunea Românilor din Serbia (URS-ul românesc) este o asociere (alianță) constituită din 21 organizații/asociații românești din Timoc, Valea Moravei, Valea Dunării, Voivodina (Banat) și regiunea Belgradului, contribuind într-un mod unic la dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase pe întreg teritoriul Serbiei. Ursul românesc este înființat pe 1 Decembrie 2016 și reprezintă un Act istoric care militează pentru adevărata cauză a românilor din sudul și nordul Dunării.

Adunarea Uniunii Românilor din Serbia a avut și caracter electoral, alegerea structurii de conducere a URS-ului (președinte și vicepreședinte), care a stârnit discuții constructive la care au participat Živa Lazici, Vlada Savici, Stan Dorinel, Živa Momirovici, Zoran Sibinovici, Călin Iorga, Ljubomir Brândușan… Președenția federației URS se asigură prin rotație la fiecare doi ani (între Timoc și Banat). Cei 64 de delegați (18 organizații/asociații) au ales prin vot direct, președinte – Živa Lazici (un vot abținut) și vicepreședinte –  Dr. Dorinel Stan prin  unanimitate de voturi. Consiliul Director URS este alcătuit din toți președinții asociatiilor/organizațiilor componente: Dorinel Stan, Vlada Savici, Ljubomir Brânduşan, Živa Momirovici, Traian Trifu Căta, Bojan Barbuțici, Octavian Suciu, Daniel Petkovski, Zoran Sibinovici, Živa Lazici, Drăgan Stojanjelovici, Bane Kraciunovici, Ante Zurcunu, Dejan Marcovici, Žika Kržajevici, Sașa Jovanovici, Dragan Radulovici, Predrag Miloșevici, Olgița Jaranovici și Tihan Matasarevici. 

Ordinea de zi a Congresului a cuprins prezentarea unei serii de probleme stringente, care a potențat analiza situației actuale în cadrul etniei românești din Serbia. Discuțiile care au avut loc au fost axate pe facilitarea unei vizite de documentare și informare la Președenția și Guvernul României, care au drept obiectiv prezentarea stagiului actual de dezvoltare, clarificarea situației confuze și perspectivele românilor din Serbia. În acest context, a fost adoptată Declarația Uniunii Românilor din Serbia, care va fi transmisă printr-o scrisoare deschisă autorităților de la București și mass-mediei.

De asemenea, au fost stabilite prioritățile și strategiile de acțiune ale Uniunii Românilor din Serbia în noile condiții socio-politice din Serbia, introducerea orelor de Limba Română în Serbia de Răsărit, organizarea manifestărilor, editarea publicațiilor, respectiv problemele comunității românești care sunt tot mai numeroase și  arzătoare. Cele trei evenimente au fost urmărite de mass-media din România (mass-media românească din Serbia nu a fost prezentă), publicația „Familia” și „Glasul Cerbiciei” – revista de Cultura și istorie a românilor din Serbia.

Uniunea Românilor din Serbia (URS) a fost coorganizatorul și gazda celor două evenimente deosebite și emoționante, Simpozionul internațional „Portrete de dascăli – de la Sandu Cristea Timoc la Vesna Schubert” și „Românii de lângă noi” – proiect educațional  la care au participat românii din Serbia, România, Basarabia, Ucraina, Bulgaria și Ungaria.

 

Biroul de presă

Uniunea Românilor din Serbia (URS)

 

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1