Citeste si...

EXCLUSIV| VEACESLAV ŞARAMET: BURSELE PENTRU ETNICII ROMÂNI DIN UCRAINA – UN EXEMPLU DE UNIUNE ȘI MÂNDRIE ÎN AN CENTENAR

„Suntem în grafic cu bursele destinate copiilor etnici români înscriși în clasa I a anului școlar 2017-2018 din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina. Până la finalul anului 2018, respectiv până în luna decembrie, estimăm că vom finanța cu 1.555.000,00 lei, 1555 de copii, bursele fiind în cuantum de 200 de lei pe lună acordate pentru o durată de 5 luni” – susține Veceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care a acordat un interviu în exclusivitate Agenției de știri BucPress din Cernăuți. Veaceslav Şaramet a asigurat că năzuința ministerului este de a extinde acest proiect de la un an la altul. „Mai exact, dacă pentru anul 2018 ne-am concentrat pe toți elevii de clasa a-I-a, anul următor vrem să-i includem și pe cei de clasa a-II-a, iar în 2020 să ajungem până la clasa a-III-a. Am vrea să tot creștem de la un an la altul numărul de burse”, a spus secretarul de stat. Interviul solicitat de Agenția BucPress din Cernăuți poate fi citit în continuare:

BUCPRESS: Domnule secretar de stat, Veaceslav Şaramet, vă mulţumim pentru disponibilitatea de a ne oferi un interviu în exclusivitate pentru Agenţia de ştiri BucPress din Cernăuţi. Unul dintre cele mai importante proiecte pe care le derulează MRP pentru comunitatea românească din Ucraina este proiectul de acordare a burselor pentru elevii români. La ce stadiu de implementare se află procesul de acordare a burselor pentru elevii români din Ucraina?

VEACESLAV ȘARAMET: În primul rând, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru invitația de participare la interviu și să transmit un salut călduros tuturor celor care citesc, vizionează, ascultă și accesează platforma dumneavoastră. După cum bine știți, drumul pentru materializarea acestor burse a fost destul de sinuos și nu de puține ori am mai întâmpinat și dificultăți, dar cu determinare și dornici de a reuși am tot mers înainte, transformând fiecare obstacol într-o nouă lecție și ajungând astăzi în etapa de implementare concretă.

Îmi face o deosebită plăcere să vă aduc la cunoștință că prin eforturile continue ale Ministerului pentru Românii de Pretutindeni și ale reprezentanțelor diplomatice din Ucraina suntem în grafic cu bursele destinate copiilor etnici români înscriși în clasa I a anului școlar 2017-2018 și care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina. În luna august au fost demarate și plățile, astfel că până la finalul anului, respectiv până în luna decembrie, estimăm că vom finanța  cu 1,555,000.00 lei, 1555 de copii, bursele fiind în cuantum de 200 de lei pe lună acordate pentru o durată de 5 luni.

 „Am vrut ca prin această inițiativă a burselor să le reamintim românilor din teritoriu că statul român nu i-a uitat”

BUCPRESS: Care au fost barierele apărute în calea implementării acestui proiect deloc simplu, însă de mare importanţă pentru comunitatea românească din Ucraina, mai ales în contextul adoptării Legii Educaţiei în septembrie 2017, care îngrădeşte dreptul la studii în limba maternă?

VEACESLAV ȘARAMET: Ministerul nostru s-a dedicat sprijinirii comunității de etnici români din Ucraina cu mult înainte ca Legea Educației să prindă contur, dar trebuie să recunosc că am simțit că trebuie să depunem și mai multe eforturi după ce situația internă a evoluat în această direcție. Am vrut ca prin această inițiativă a burselor să le reamintim românilor din teritoriu că statul român nu i-a uitat.

De multe ori, ne dorim să intervenim ca oameni cât mai rapid în soluționarea unor procese, dar uităm că fiecare lucru trebuie cântărit atent, mai ales când vorbim despre relația dintre două state vecine cu cadre legale diferite. În acest sens, o provocare a fost modificarea cadrului legal din România în așa fel încât să permită acordarea de burse în afara granițelor țării și aici vreau să subliniez că ceea ce a reușit MRP este o premieră. Este pentru prima oară când statul român, prin intermediul MRP, oferă burse de studiu în afara granițelor țării. Pe această cale, vreau să mulțumesc parlamentarilor care și-au unit forțele și au înțeles că acest proiect necesita colaborarea fiecăruia pentru a fi un succes. Odată ce am modificat cadrul legal am trecut la partea practică.

 Un actor important în tot acest proces l-a reprezentat și îl reprezintă mediul asociativ, fără de care, demersurile noastre nu ar fi avut ecou. Cu ajutorul asociațiilor, MRP acordă bursele etnicilor români cu domiciliul în Ucraina, iar asta presupune un volum enorm de dosare și documente. Știți prea bine că ministerul nostru, ca și orice instituție publică din România, lucrează cu fonduri publice care nu pot fi atribuite aleatoriu. De aceea a trebuit să lucrăm intens cu partenerii noștri din teren pentru a le oferi sprijinul necesar în realizarea corectă a dosarelor în așa fel încât  fiecare copil eligibil să primească bursa.  Mai mult, ca lucrurile să meargă corespunzător, am trimis experți în teren pentru a facilita acest proces de învățare a realizării documentației corecte, ei ocupându-se și de partea de verificare și certificare a corectitudinii dosarelor după întocmirea lor de către asociații.

Așa cum vedeți, a fost și este un efort comun, unde fiecare și-a adus contribuția pentru reușită. O parte din mine speră și crede că această derulare a situației este deosebit de frumoasă tocmai și din prisma faptului că ne aflăm în An Centenar și, iată că avem, am trăit și pot povesti onest despre un exemplu de uniune, mândrie și rezultate în An Centenar – bursele pentru etnicii români din Ucraina.

BUCPRESS: Câte solicitări de burse au fost înregistrate la MRP din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia şi Odesa?

VEACESLAV ȘARAMET: Având în vedere solicitările etnicilor români din Ucraina, consultările avute cu misiunea diplomatică și oficiile consulare din teritoriu, precum și susținerea Parlamentului României, pentru a nu exista discriminare, în luna iulie 2018 s-a modificat în unanimitate cadrul legislativ astfel încât, pentru anul școlar 2017-2018, toți elevii etnici români de clasa a I-a beneficiază de burse în urma solicitărilor depuse. În acest sens, numărul total de solicitări este de 1.555, ceea ce presupune din partea MRP asigurarea unui buget de 1,555,000.00 lei față de bugetul preconizat inițial de 1,200,000.00 lei.

 „Anul următor vrem să-i includem și pe cei de clasa a-II-a, iar în 2020 să ajungem până la clasa a-III-a”

BUCPRESS: Proiectul de acordare a burselor a fost perceput cu entuziasm de comunitatea românească din Ucraina. În viziunea MRP, care sunt şansele ca respectivul proiect să fie extins? Va avea vreo continuitate acest proiect pilot?

VEACESLAV ȘARAMET: Vă asigur că năzuința noastră este de a extinde acest proiect de la un an la altul. Mai exact, dacă pentru anul 2018 ne-am concentrat pe toți elevii de clasa a I-a, anul următor vrem să-i includem și pe cei de clasa a II-a, iar în 2020 să ajungem până la clasa a III-a. Am vrea să tot creștem de la un an la altul numărul de burse. Suntem hotărâți să reușim și sperăm să beneficiem de același sprijin din partea partenerilor instituționali și din partea asociațiilor. Suntem oameni de cuvânt și credem că faptele și nu vorbele sunt cele care contează, așa că prefer să ajungem unde ne-am propus și după să discutăm mai multe.

BUCPRESS:  În contextul unor decizii recente ale autorităţilor ucrainene de a stimula financiar profesorii care predau materiile în limba ucraineană în şcolile cu predarea în limba română din Ucraina, vă întrebăm dacă se discută la nivelul Guvernului României vreun proiect de încurajare în viitor şi a profesorilor care continuă să promoveze limba română în instituţiile de învăţământ din Ucraina?

VEACESLAV ȘARAMET: Dincolo de susținerea elevilor, respectăm și suntem perfect conștienți de importanța formatorilor, care transmit mai departe moștenirea culturală și lingvistică a României. În acest sens, vă aduc în atenție că MRP, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, va acorda stagii de specializare în România pentru 300 de cadre didactice din școlile românești din Ucraina, în scopul dezvoltării și perfecționării competențelor de predare a limbii române sau în limba română. Stagiile de specializare sunt organizate de Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați.

Vor putea aplica pentru aceste stagii de specializare cadrele didactice din școlile românești din Ucraina care dețin diplome de studii ce permit exercitarea profesiei pe teritoriul Ucrainei și fac dovada declarării apartenenței la spațiul identitar român. Selecția cadrelor didactice se va face de către instituțiile de învățământ superior care organizează stagiile de specializare, cu sprijinul asociațiilor, organizațiilor și fundațiilor etnicilor români din Ucraina. Este și acesta un prim pas și cu siguranță vom încercă să ne intensificăm demersurile și în această direcție dedicată profesorilor.

BUCPRESS:  La 1 septembrie în Ucraina a început noul an şcolar 2018/2019. Care ar fi mesajul dumneavoastră adresat elevilor şi cadrelor didactice de etnie română din Ucraina.

VEACESLAV ȘARAMET: Le dorim mult succes copiilor și profesorilor care fac ca identitatea românească să nu fie uitată în statul vecin și îi asigurăm de susținerea noastră. Totodată, îi așteptăm pe cât mai mulți din etnici români din Ucraina cu proiecte cu finanțare nerambursabilă la ministerul nostru și cu inițiative pe care să le putem dezvolta împreună. Mult succes tuturor în anul ce vine și, în special copiilor, note cât mai bune, iar profesorilor răbdare!

Interviu solicitat de Agenția de știri BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1