Citeste si...

28 DE PANCARTE ANTIMAGHIARE, INSTALATE PESTE NOAPTE ÎN TRANSCARPATIA

Sâmbătă în toiul nopții în mai multe raioane ale regiunii Transcarpatia  au fost amplasate panouri cu imaginile liderilor politici ai SCMT(Societatea culturală maghiară din regiunea Transcarpatia) cu  inscripții anti-maghiare („Să oprim  separatiștii!”). Autoritățile susțin că este vorba despre o provocare organizată de serviciile secrete ruse, în timp ce reprezentanții comunității maghiare solicită pedepsirea imediată a celor care au dat indicații de a le posta – informează corespondentul Agenției BucPress în regiunea Transcarpatia.

Guvernatorul regiunii Transcarpatia:

„Provocări primitive  ale  serviciilor speciale  rusești”

Conform opiniei  liderilor regiunii Transcaptia acestea sunt niște provocări primitive  ale  serviciilor speciale  rusești. Afirmația îi aparține  lui Gennady Moskal, președintele Administrației Regionale de Stat Transcarpatia.

„Organele de drept  vor stabili  cine și în ce măsură sunt implicați  în  amplasarea a 28 de pancarte cu caracter provocativ, dar metodele și stilul de execuție indică faptul, că aceasta este o operație specială primitivă a FSB-ului  care de câțiva ani încearcă să declanșeze un litigiu etnic între  ucraineni și maghiari la noi, în Transcarpatia. În luna aprilie a anului trecut, la frontiera administrativă a raioanelor  Vinogradov și Beregovo au fost instalate panouri  cu inscripții provocatoare în limba maghiară.

De altfel, aceste inscripții au fost făcute cu greșeli, la fel ca și cele de astăzi , s-a calchiat  din limba rusă cu greșeli ortografice. („Să oprim separatiștii”  în loc de „separatiști Zupinimo”). În luna februarie anul curent  de două ori la rând  s-a dat foc Centrului Societății culturale maghiare din Transcarpatia din Ujgorod. Infractorii au fost descoperiți. S-a stabilit, că în spatele lor  se află serviciile speciale rusești. Facem totul pentru a descoperi provocarea actuală. S-a demonstrat în repetate rânduri că  astfel de provocări primitive  în Transcarpatia nu trezesc reacțiile  scontate de  organizatori nici în mijlocul populației ucrainene, nici a celei maghiare din regiune”, a spus Gennady Moskal, președintele Administrației Regionale de Stat Transcarpatia.

Acțiuni asemănătoare cu evenimentele din "Nopțile de cristal" din Germania în 1938 –

lider maghiar din Transcarpatia

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, Laszlo Zubanich, a comentat situația cu apariția panourilor cu caracter denigrator  în Transcarpatia.

- După cum ne-au comunicat  activiștii noștri, în noaptea  aceasta  au apărut în mai multe locuri panouri cu fotografii ale unor figuri publice / politice maghiare, pe care era inscripționat cu majuscule  "Să oprim  separatiștii!" Ele au  apărut în zori în mai multe localități  din Transcarpatia. Această provocare, în opinia noastră, a avut loc în cadrul "unei acțiuni preconcepute  de instigarea urii  împotriva comunității maghiare".

După o agravare artificială  în presă și pe rețelele sociale a unor dispoziții antimaghiare și apariția pe pagina Peacemaker a așa-numitei "Liste  de exterminare " a persoanelor care ar deține o a doua cetățenie, am crezut că nu se  mai poate întâmpla  nimic  mai mârșav...

Posterele, care au apărut pe marginea drumului,mărturisesc despre aceea,că  persoanele necunoscute desenează  "țintele "(pentru  executare) pe fruntea reprezentanților comunității maghiare. Din păcate, aceste acțiuni sunt foarte asemănătoare cu evenimentele din "Nopțile de cristal" din Germania în 1938, când valurile  de violență s-au rostogolit prin toată țara  și au provocat daune atât vieților  umane, cât și proprietăților lor  private.

În opinia noastră, autoritățile de stat dintr-o țară care se îndreaptă  în direcția europeană ar trebui să acționeze imediat pentru a da jos aceste postere și pentru ai pedepsi pe cei care  au dat indicații de a le posta. Nu vom permite instigarea la ostilitatea interetnică, vom încerca să păstrăm calmul și pacea în ținutul nostru!  A spus Laszlo Zubanich, președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina.

 

Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1