Citeste si...

VIZITĂ DE SUFLET, LA GIULA

IMG 6912Miercuri, 10 aprilie 2019, membrii Asociației de prietenie Giula-Arad, înființată în 8 mai 2014 și întrunită de această dată în orașul de pe Crișul Alb, din Ungaria, pentru o ședință generală de lucru, au vizitat Catedrala Episcopală și Muzeul Ortodox Românesc din Giula. Între membrii de la Arad și Giula care au venit pentru această ședință s-au numărat Domnul Szalai György (Salai Gheorghe), Președintele Asociației de prietenie Giula-Arad, Domnul Gligor Teodor, Președintele Asociației Arad-Giula, echivalentul pe partea română a acestei Asociații comune de prietenie, Domnul Bognár Levente, Viceprimarul Aradului, Domnul Durkó Károly, Președintele Comisiei de cultură de la Primăria din Giula și Doamna Maria Gurzău Czeglédi, Directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula.
Oaspeții au fost întâmpinați în fața Centrului Eparhial de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, care le-a prezentat câteva dintre datele importante legate de existența și istoricul comunității românești din Ungaria, despre obiectivele și instituțiile reprezentative ale acestei comunități, din Giula, care are aici un fel de centru sau „capitală” simbolică a ei, apoi le-a vorbit despre locașul de cult reprezentativ al comunității, numit Catedrala „Sân Nicoară”, care a devenit Catedrală Episcopală, mai întâi formal, prin decizia Congresului Național Bisericesc al românilor ortodocși din Ungaria, din 26 martie 1946, care hotăra propriu-zis înființarea unei Episcopii Ortodoxe Române, cu un Ierarh în fruntea ei, pentru toți credincioșii ortodocși români care trăiesc în această țară, iar mai apoi prin hirotonia și instalarea în această funcție și demnitate a Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, ce au fost făcute în 21 februarie 1999, de către vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist.
După prezentările făcute, membrii delegației giulane și arădene au depus coroane de flori la cele două busturi din piatră, din Parcul Catedralei: al lui Moise Nicoară (1784-1861), jurist, profesor, traducător, scriitor și bun român, originar din această localitate, ai cărui părinți se numără între ctitorii Catedralei din Giula, iar el s-a luptat foarte mult pentru aducerea unui Episcop ortodox român la Arad, lucru care s-a și întâmplat în 1829, prin venirea lui Nestor Ioanovici în această demnitate; de asemenea, la bustul lui Liviu Rebreanu (1885-1944), mare prozator și dramaturg român, membru al Academiei Române și Director al Teatrului Național din București, care a avut, de asemenea, legături cu orașul Giula, în timpul vieții și activității sale. O elevă de la Liceu a recitat poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, de Lucian Blaga, iar la final s-a cântat „Veșnică pomenire!”, pentru odihna sufletelor celor două personalități române omagiate cu acest prilej. Domnul Szalai György i-a oferit Preasfințitului Părinte Siluan un album cu orașul Giula, din partea Asociației pe care o conduce, iar după acest moment festiv s-au deplasat cu toții la Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, intitulat „Vestigii Ortodoxe” și care găzduiește piese bisericești de mare preț, cu valoare istorică, simbolică și reală, din viața acestei comunități: icoane pe lemn, pânză și sticlă, obiecte liturgice, veșminte preoțești, Antimise și prapori, tipărituri vechi, între care și un exemplar din „Cazania” lui Varlaam, din anul 1643 și alte obiecte, precum și hărți ale localităților și panouri cu iconostasele celor mai reprezentative biserici ale Parohiile Românești din Ungaria.
Oaspeții au apreciat foarte mult, atât obiectele văzute în cadrul Muzeului, cât și informațiile aflate și programul desfășurat la Catedrală.
Asociația de prietenie Arad-Giula s-a înființat 8 mai 2014, la Giula, ca o continuare a inițiativei de colaborare comună între cele două orașe și conducerile administrative ale acestora, începută în anul 1994, sub forma manifestării intitulată „Strângeri de mâini” și continuată, în același an, cu înfrățirea realizată între aceste orașe situate de cele două părți ale graniței. De-a lungul vremii, atât cele două Primării, cât mai nou și cele două Asociații de Prietenie, au organizat diferite întâlniri și programe culturale și administrative comune, care au contribuit la o mai bună cunoaștere și apropiere între locuitorii acestor două orașe importante, situate la aproximativ 70 kilometri distanță unul de altul.
Vizita de acum, de la Catedrală și Muzeul ortodox, a continuat cu ședința comună de lucru a membrilor celor două Asociații, care au pregătit programele lor viitoare, între care se va număra și aniversarea celor 25 de ani de colaborare comună, între cele două orașe, care va avea loc în 8 mai la Giula și în 18 iunie la Arad.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1