Citeste si...

ÎNTÂLNIREA TINERILOR ORTODOCȘI LA SCHITUL STRAJA

IMG 7686Schitul Straja, din Episcopia Devei și Hunedoarei, situat la altitudinea de circa 1.500 metri, a fost vreme de 2 zile (7-8 iunie 2019), gazda celei de-a 6-a întâlniri a tinerilor ortodocși din județul Hunedoara. La eveniment au participat circa 200 tineri, cu vârste cuprinse între 14-18 ani, care s-au bucurat de priveliștea și aerul curat al înălțimilor, de frumusețea rugăciunilor și slujbelor ortodoxe, de discuții și întâlniri de suflet cu ierarhi, preoți și profesori de religie, dar și de concerte de muzică în aer liber, foc de tabără și alte activități educativ-religioase și amintiri de neuitat, specifice unor astfel de întâlniri.
Sâmbătă, 7 iunie a.c., în mijlocul tinerilor s-au aflat Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Chiriarhul locului și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, care au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte Părintele Arhimandrit Nestor Dinculeană, Vicar Administrativ al Episcopiei Devei și Hunedoarei, Părintele Protosinghel Dimitrie Ivașco, Starețul Schitului „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Straja-Lupeni, Părintele Protosinghel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei din Ungaria, Părintele Petrache Crețu, Protopop de Petroșani, Părintele Cristian Olariu, Preot la Lupeni și Arhidiaconii Irinel Lache și Ștefan Dinculeasa, de la Catedrala Episcopal din Deva..
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a apreciat acest eveniment aducător de multă bucurie sufletească și adresat în mod special tinerilor, care reprezintă prezentul și viitorul oricărei instituții și a arătat cât de importantă este educația creștină în viața lor și legătura personală cu Mântuitorul Hristos, care este verificată de atâtea veacuri și își păstrează încă actualitatea și pentru generația tânără de astăzi, dacă va avea înțelepciunea și deschiderea de a descoperi și a-și însuși aceste valori creștine. De asemenea, a fost subliniată și importanța jertfei Eroilor Neamului, mai ales în aceste locuri în care s-au jertfit mulți ostași români în timpul Primului Război Mondial și acum, la doar două zile după Praznicul Înălțării Domnului și Ziua Eroilor.
Preasfințitul Părinte Gurie a adus mulțumire tuturor tinerilor participanți și organizatorilor acestui eveniment, dar și celor care au sprijinit în mod concret desfășurarea lui, între care la loc de cinste s-a numărat Domnul Emil Părău, ctitorul Schitului.
La momentul potrivit, tinerii și ceilalți credincioși care s-au pregătit au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, iar atmosfera de comuniune și legătura între generații a continuat și la agapa comună ce a urmat după Sfânta Liturghie.
Un moment special l-a constituit și concertul de cântece patriotice oferit de membrii Cenaclului „Lumină Lină” din Sibiu și de Părinții Doru Gheaja și Cătălin Dumitrean, dar și mărturia creștină a tânărului interpret Bogdan Florin Vlăsceanu, din București.
A fost cea de-a 6-a întâlnire a tinerilor ortodocși din toate cele 5 Protopopiate și din Parohiile Episcopiei Devei și Hunedoarei, iar organizarea evenimentului s-a făcut sub coordonarea Părintelui Radu Trifon, Consilierul pentru activitățile de învățământ și cu tineretul ale Episcopiei. Celelalte întâlniri de acest fel au mai avut loc la Hunedoara, Mânăstirea Crișan, Schitul „Sfântul Nectarie” – Nandru, Orăștie și Deva, iar Schitul „Înălțarea Sfintei Cruci”, de la Straja, care împlinește 20 de ani de la întemeierea sa, a fost ridicat în memorie 1.000 de ostași români căzuți în masivul Straja, în timpul Primului Război Mondial, care au fost înmormântați în Cimitirul Eroilor din Lupeni.
Astfel, la puține zile după Sărbătoarea Înălțării Domnului, care este și Ziua Eroilor, întâlnirea tinerilor de la Schitul Straja a avut atât un rol educativ, cât și comemorativ, în memoria Eroilor Români care își dorm somnul de veci, în așteptarea Învierii, în aceste locuri.
Tot de Schitul Straja se leagă și cunoscuta procesiune din Vinerea Mare, cunoscuta sub numele de „Drumul Crucii” și desfășurată pe o distanță de 14 kilometri, cu o Cruce mare din lemn, de 90 kilograme, care în restul anului este păstrată în biserica din lemn a Schitului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1