Citeste si...

ZILELE FILMULUI ROMÂNESC LA CHIŞINĂU

icr banner afis 1Publicul iubitor de cinema, din Chişinău, are ocazia de a se delecta cu producţii de excepţie la cea de-a treia ediţie a Zilelor Filmului Românesc. Evenimentul va avea loc în perioada 12-15 octombrie 2017, la Cinematograful Odeon, din Chişinău, şi va oferi publicului din Republica Moldova posibilitatea de a vedea cele mai noi și mai de succes filme româneşti.

Bacalaureat, filmul pentru care Cristian Mungiu a câștigat premiul de regie la Cannes, Ana, mon amour de Călin Peter Netzer, laureat cu un Urs de Argint la Berlin, Fixeur, de Adrian Sitaru, propunerea României la premiile Oscar de anul viitor, dar și 6,9 pe scara Richter - noua comedie muzicală a lui Nae Caranfil, sunt doar câteva producţii recente româneşti ce vor putea fi văzute la cea de-a treia ediție a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chișinău.

Nae Caranfil își va prezenta de asemenea filmul de debut, „E pericoloso sporgersi” (1993), precum și cel mai cunoscut și mai de succes film al său, „Filantropica” (2002), și va participa la discuții cu publicul după fiecare proiecție.

Ediţia din acest an aduce o serie de premiere cinematografice româneşti, printre care: Ultima zi - cel mai recent film al lui Gabriel Achim, Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor - pentru care regizorul Emanuel Pârvu şi actorul Şerban Pavlu au fost premiaţi la Sarajevo, şi Marița - de Cristi Iftime, prezentat la Karlovy Vary, dar și o retrospectivă dedicată marelui cineast Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 60 de ani de la obţinerea premiului Palme d’Or la Cannes (1957).

Toți cei trei regizori – Gabriel AchimEmanuel Pârvu și Cristi Iftime – vor fi prezenți la Chișinău pentru a discuta cu publicul după proiecția filmelor lor.

Vor mai fi proiectate: cel mai nou film de ficțiune al regizoarei Anca Damian, Perfect sănătos (2017) - povestea unui tânăr avocat, care investighează pe cont propriu moartea aparent suspectă a tatălui său, un judecător respectat, și al doilea lungmetraj al lui Florin Șerban, Box (2015) - cronica întâlnirii între un tânăr boxeur amator și o femeie atrăgătoare, cu 15 ani mai în vârstă.

Zilele Filmului Românesc continuă tradiția de a aduce în fața publicului cinefil de la Chișinău titluri clasice și de a marca legăturile dintre cinematografiile de pe cele două maluri ale Prutului.

La ediția din acest an va fi omagiat marele cineast Ion Popescu-Gopo. Spectatorii de toate vârstele vor putea vedea trei dintre cele mai cunoscute scurtmetraje de animație ale sale, care îl au în centru pe celebrul Omuleț Gopo: Scurtă istorie(1957), premiat cu Palme d`Or la Festivalul de la Cannes, 7 arte (1958) și Homo sapiens(1960), dar și două lungmetraje ­ comedia burlescă S-a furat o bombă (1961) și fantezia pentru copii Maria Mirabela(1981), co-producţie cu Moldovafilm, a cărui muzică a fost realizată de compozitorul basarabean Eugen Doga, omagiat cu acest prilej, pe versurile poetului Grigore Vieru.

Evenimentul le oferă, de asemenea, celor interesați, deopotrivă studenți la Film sau cinefili, șansa de a lua parte la un masterclass de montaj cu Laura Georgescu. Profesor universitar la Facultatea de Film a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „I.L. Caragiale” din București, Laura Georgescu este monteur, producător de filme și spoturi publicitare și autoarea a două cărți despre montaj. Masterclass-ul va avea loc la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Intrarea este liberă la toate proiecțiile.

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1