Citeste si...

MOLDOVA (7)

Datetime: 14 Feb 2017
Scris de
Publicat în MOLDOVA
0 Comments

Deși Igor Dodon a promis că dupa vizita sa la Moscova, o parte din restricțiile de export a produselor moldovenești pe piața din Rusia vor fi ridicate, rezultatul pare a fi cu totul altul. Rusia a suspendat certificarea pentru alţi cinci exportatori de carne din RM.

dodon 2

Promisiuni goale marca Igor Dodon. La nici două luni de mandat, activitatea lui Igor Dodon focalizată în jurul problemei de revenire a Republicii Moldova pe piața ruseasca, își arată rezultatele. Potrivit Infotag, Rosselhoznadzor a suspendat certificarea pentru cinci din opt exportatori moldoveni de carne în Rusia: „IDT Bardar”, “Antadro”, “Gavris-Prim”, “Lamos-Carne” şi “Navelina”.

 

Instituţia susţine că acest lucru este determinat de faptul că întreprinderile în cauză „nu au mai livrat producţie în FR timp de 18-36 luni şi din acest motiv Rosselhoznadzor nu a putut efectua controlul veterinar al producţiei şi nu a putut-o supune monitorizării”. Totodată, instituţia „nu dispune de informaţii despre rezultatele activităţilor de control desfăşurate în Moldova la aceste întreprinderi, iar aceasta duce la imposibilitatea de a evalua riscurile”.


Exportul va putea fi reluat doar în baza rezultatelor inspectării efectuate la întreprinderi de către autoritatea competentă de supraveghere veterinară a RM şi după ce Rosselhoznadzor va analiza actul de control prezentat.


Cele cinci întreprinderi nu îşi mai exportă producţia în Federaţia Rusă din august 2014, însă din motiv că Rosselhoznadzor a impus interdicţii pentru aceasta, după ce Moldova a semnat Acordul de Asociere cu UE.


În prezent, în Rusia au dreptul să exporte carne doar SA „Mistor-Bras” din Nişcani, raionul Călăraşi, „Hanuno” din Petreni, raionul Drochia, şi „Tеhnostеl-Car” din Hînceşti. Pentru cea din urmă întreprindere au fost introduse restricţii temporare la exportul de carne, începân
d cu octombrie 2016.

Sursa: Libertv.md
Citeşte mai departe ...
Datetime: 26 Aug 2015
Scris de
Publicat în MOLDOVA
0 Comments

Comunitatea de limbă, cultură şi istorie

Între Republica Moldova şi România există o profundă comunitate etnică, de limbă, istorie şi cultură. Simbolurile comuniunii sunt răspândite pe întreg cuprinsul Republicii Moldova, de la siturile arheologice ale culturii Cucuteni, vestigiile geto-dace şi Valurile lui Traian, până la bisericile şi mânăstirile ctitorite de voievozi sau busturile scriitorilor români de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ştefan Cel Mare din Chişinău. Comuniunea este şi spirituală. În Republica Moldova funcţionează Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, funcţionează şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove, ai cărei enoriaşi sunt în majoritate români/moldoveni, slujbele fiind ţinute în limba română în cele mai multe dintre parohii.


Numeroşi scriitori sunt membri atât în Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, cât şi în Uniunea Scriitorilor din România. Revistele din Republica Moldova sprijinite de Institutul Cultural Român, cum ar fi „Contrafort” si „Semn”, contribuie la consolidarea unui spaţiu literar unic, la fel ca „Literatura şi Arta”, revista Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Relaţiile dintre Academia Română şi Academia de Ştiinţă a Moldovei sunt fraterne iar colaborarea dintre cele două instituţii contribuie la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova inclusiv in domeniul cercetării ştiinţifice.
 Sursa: mae.ro

Citeşte mai departe ...
Datetime: 07 Oct 2015
37016 View 0 Comments
Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, a semnat miercuri, la Chișinău, acordul prin care România va acorda Republicii Moldova un credit de 150 milioane de euro."Acordul va intra în vigoare după ce va fi ratificat de către cele două state, iar prima tranşă din împrumut va fi acordată după ce Guvernul…
Citeşte mai departe ...
Datetime: 04 Oct 2015
33933 View 0 Comments
Simpatizanţii pro-ruşi au eliberat Bulevardul Ştefan cel Mare din Chişinău. Protestatarii lui Dodon şi Usatîi şi-au laut corturile din centrul capitalei Republicii Moldova şi le-au instalat din nou în faţa Parlamentului. Gestul lor este surprinzător, mai ales că sâmbătă, 3 octombrie, susţineau că nu vor se vor retrage până când…
Citeşte mai departe ...
Datetime: 04 Oct 2015
33076 View 0 Comments
Centrul Chişinăului este blocat de simpatizanţii pro-ruşi care -au instalat corturile pe Bulevardul Ştefan cel Mare, pe o distanţă de câteva sute de metri. Potrivit Radio France International,  protestatarii sunt simpatizanţi ai  Partidului Socialiştilor şi Partidului Nostru. Liderii celor două partide pro-ruse, Igor Dodon şi Renato Usatîi,  au declarat că…
Citeşte mai departe ...
Datetime: 04 Oct 2015
35616 View 0 Comments
La Chişinău, protestele începute în urmă cu o lună continuă. Platforma civică "Demnitate și Adevăr" organizează duminică, 4 octombrie, un nou protest în Piața Marii Adunări Naționale. Reprezentanţii Consiliului Marii Adunări Naţionale au îndemnat cetăţenii să iasă în stradă cu crizanteme albe duminică, începând cu ora 12:00, informează UNIMEDIA.  Potrivit…
Citeşte mai departe ...
Datetime: 27 Sep 2015
5827 View 0 Comments
Vineri, 25 septembrie 2015, reprezentanţii mai multor organizaţii, din Republica Moldova, au semnat o Declaraţie în care cer unirea cu România. Documentul cuprinde mai multe puncte ce se constituie tot atâtea argumente în favoarea unirii.
Citeşte mai departe ...

TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1