Citeste si...

SCRISOARE DESCHISĂ A ROMÂNILOR INDEPENDENŢI DIN SERBIA CĂTRE AUTORITĂŢILE ROMÂNIEI ŞI SERBIEI

ROMANII INDEPENDENTI DIN SERBIAOrganizaţia de interes obştesc "Românii Independenţi din Serbia” (RIS) printr-o Scrisoare deschisă s-a adresat autorităților republicane, provinciale, ambasadei României la Belgrad şi autoguvernării locale Biserica Albă pentru stoparea şi anularea Deciziei privind desfiinţarea Cancelariei Locale din localitatea românească Grebenaţ şi ataşarea ei aşezării sârbeşti - Jasenovo. Grebenațul este o vatră milenară românească cu istorie, tradiţii şi vechi obiceiuri româneşti, care la ora actuală are circa o mie de locuitori, majoritatea populaţiei o constituie etnicii români. Asociaţia"Românii Independenţi din Serbia" atrage atenţia organelor competente privind intenţia desfiinţării Cancelariei Locale din Grebenaț, care există aici de aproapie un secol. Autoguvernarea locală din Biserica Albă (plasa), de care Grebenaţul teritorial aparţine, are obligaţia să asigure condiţii optime pentru locuitorii aşezării, iar actul de desfiinţare şi anexare a Cancelariei Locale din Grebenaţ va face viaţa mai grea tuturor cetăţenilor din localitate care sunt nevoiţi să facă naveta la Jasenovo pentru depunerea, ridicarea şi eliberarea documentelor personale. Menţionăm că nu există nici măcar mijloc de transport în comun pe relaţia Grebenaț- Jasenovo, astfel pentru majoritatea locuitorilor bătrâni constituie o problemă nesoliţionabilă. Desfiinţarea Cancelariei Locale, după aproapie un secol de activitate și existenţă nu este în concordanţă cu Dreptul câştigat al minorităților etnice garantat prin Constituţia şi legislaţia Repubicii Serbia, iar decizia desfiinţării Cancelariei afectează Dreptul câştigat. Cerem implementarea exemplelor de bună practică din plasa (comuna) vecină - Vârşeț, unde Cancelaria Locală funcţionează în absolut toate localităţiile româneşti (program de la o zi şi până la trei zile săptămânal), chiar dacă numărul locuitorilor este considerabil mai mic (Mărcovăţ, Jamul Mic, Srediştea Mică, Sălciţa, Iablanca, Râtişor şi altele, numărul locuitorilor nu depăşeşte două-trei sute). Aşadar, la Grebenaţ, Cancelaria Locală poate funcţiona 2-3 zile săptămânal, iar celelalte zile ale săptămânii la Jasenovo. Asociaţia "Românii Independenţi din Serbia" cere SOLUŢIONAREA urgentă a problemei, anularea Decizei Adunării municipale Biserica Albă pe baza drepturilor dobândite, Constituţie şi legislaţiei R. Serbia.

 

 

Preşedintele RIS,

Dr. Dorinel Stan

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1