Citeste si...

CANCELARIA DIN GREBENAŢ - SERBIA A FOST SALVATĂ, DUPĂ CE S-A ÎNCERCAT ATAŞAREA EI LA UN SAT SÂRBESC

Asociaţia de interes obştesc "Românii independenţi din Serbia" anunţă printr-un comunicat de presă că eforturile pentru salvarea Cancelariei Locale de la Grebenaţ au avut succes. Acest organism, ce are o existenţă îndelungată, s-a aflat în pericol să fie eliminat. La începutul acestui an au început demersurile de ataşare a Cancelariei la o aşezare sârbească, fapt care ar fi afectat decisiv comunitatea românească de aici.  

 

ris1În urma demersurilor, scrisorilor Asociației reprezentative "Românii Independenți din Serbia" (RIS) adresate autoritățiilor republicane, provinciale, corpului diplomatic românesc în Serbia, privind stoparea şi anularea deciziei privitor la desființarea Cancelariei locale din localitatea românească Grebenaț şi ataşarea ei aşezării sârbeşti - Jasenovo, protestul a dat roade şi a reuşit. Cancelaria Locală din Grebenaț, la ora actuală funcționează două zile săptămânal (luni şi miercuri), iar celelalte zile ale săptămânii , şeful cancelariei locale din Grebenaț, Sava Avram lucrează la Jasenovo. Interesant de subliniat că în timpul campaniei electorale, Cancelaria Locală din Grebenat a funcționat zilnic, iar ulterior s-au stabilit două zile săptămânal. Registrele matricole în continuare se găsesc la Jasenovo, iar prin revizuirea decizei vor reveni la Grebenaț. Menționăm că Asociația obştească RIS este singura care a reacționat şi a luat poziție fermă în apărarea drepturilor şi intereselor româneşti în localitatea Grebenaț. Însă, trebuie remarcat precum Consiliul Național Român (CNMNRS), preşedinte Daniel Petrovici, cu toate că primăria din Grebenaț s-a adresat printr-o scrisoare să intervină, respectiv să ia măsuri în baza ingirențelor, acest organism efectiv a rămas simplu spectator (şi nu este prima dată), precum şi organizația satelit din Voivodina subordonată RGN-ului din Bucureşti. Indiferent de imprejurări, prejudiciu şi oportunitați, Cancelaria Locală care există de aproape o sută de ani în aşezarea românească Grebenaț, nu este desființată spre bucuria şi satisfacția locuitorilor, respectiv beneficiarilor, iar protestele RIS-ului s-au materializat. Asociația "Românii Independenți din Serbia" va apăra şi pe mai departe interesele majore ale românilor pe întreg teritoriul Serbiei.

 

Biroul de presă RIS

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1