Citeste si...

INVITAŢIE LA LECTURĂ

cerbiciaRomânii din Serbia se pot bucura de apariţia unui nou număr  al revistei de actualitate, cultură şi istorie a românilor din Serbia „Glasul Cerbiciei”. Ultimele trei numere (15‐17) au fost tipărite cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni  şi editate de organizaţia obştească  Românii Independenţi din Serbia. Revista se distribuie gratuit în  ţară  şi străinătate, poate fi descărcată  gratuit de pe pagina de Facebook a asociaţiei, respectiv poate fi citită gratuit în format PDF pe siteul – www.ris.org.rs. Ca  şi celelalte, acest număr se evidenţiază  prin bogăţie  şi informaţii, diversitate, prin  ţinuta ştiinţifică  deosebită.  Şi de această  dată  echipa a reuşit să aducă cititorilor materiale inedite semnate atât de publicişti consacraţi, dar  şi debutanţi. În cele 40 de pagini pot fi citite articole de actuatate, cultură, istorie, literatură, artă, spiritualitate, destin românesc, demersuri cu succes, etnografie  şi patrimoniu cultural, incursiuni pedagogice, analize şi concluzii. În acest număr semnează: Dr.Dorinel Stan, Prof. dr. Univ. Mircea Măran, Călin Iorga, Maria Păuţa Gaşpăr, Mircea Rusnic, Natalia Stan şi Ion Miloş. Între articolele din acest număr al revistei, amintim: Un zugrav de elită  – Vasile Deaconul de la mănăstirea Srediştea Mică, Demersurile Asociaţiei RIS au stopat desfiinţarea Cancelariei Locale din Grebenaţ, Protocol de colaborare a RIS‐ului cu Asociaţia Studenţilor Timoceni din Timişoara. De asemenea, la capitolul istorie, cititorii pot descoperi românii din Serbia care au scris pagini de istorie, pandurii (vikingii) Banatului şi Ultimul haiduc al Banatului. Interesante sunt cercetările lui dr. Dorinel Stan – Primele manuale româneşti elaborate în Serbia şi Biblioteca Populară. La secţiunea „Românii din Timoc, consemnăm un articol de actualitate despre Vlăhism. În paginile dedicate culturii, Ion Miloş  ne propune – Cultura minoritară  şi/sau majoritară? Maria Păuţa Gaşpăr vine cu noi detalii despre zborul lui Aurel Vlaicu la Vârşeţ(1912). La capitolul”Dacii”, se sublinează filonul dacic stăbun al românor. Numărul se încheie cu prezentarea Societăţii cultural‐artistice din Omoliţa în primele două  decenii postbelice. Aşadar, revista Glasul Cerbiciei sau Vocea Românilor din Serbia, vine la sfârşit de an cu o formulă vie şi inedită în spaţiul publicistic al comunităţii istorice româneşti din Serbia

Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1