Citeste si...

SCRISOARE DIN SERBIA CĂTRE MOŞ CRĂCIUN

scrisoare catre mos craciunDragă Moșule...

  

Așa ar începe scrisoarea dacă am fi în România. Dar fiindcă suntem în Serbia, e adevărat că la ora de limba română (unde unii dintre elevi sunt de-abia în primul an de studiu), conținutul epistolei, parțial dictat, parțial copiat de pe tablă, arată în modul următor:

Dragă Moș Crăciun, (asta fiindcă Dragă Moșule ar suna mult prea familiar, ori aici Crăciunul, care e tocmai pe 7 ianuarie, nu are în centrul evenimentelor nici bătrânul în roșu, nici bradul, așa că măcar anul acesta trebuie să păstrăm o anume formalitate).

Am fost foarte cuminte anul acesta. Te rog să-mi aduci: …(aici urmează scrisă pe tablă o listă a celor mai dorite lucruri: de la dulciuri și jocuri la telefoane mobile și laptopuri și, deși i-am lăsat să-și aleagă câte trei lucruri, foarte mulți și-au ales unul sau două).

Cu drag,

În timp ce scriem scrisoarea ne aducem aminte de cuvinte știute sau învățate, cum ar fi animalele de companie, jucăriile, de caracteristicile psihice, dar și cele psihice, despre gramatică făcută doar la nivel de exemple prin grade de comparație, prin timpuri verbale. Scrisoarea e în continuarea spiritului de grup pe care-l dezvoltăm la ore și, întrucât e prima de acest fel poate părea destul de lapidară la prima vedere dar, vă atrag atenția că este de fapt o chintesență a torentului de cuvinte care curge alături de râsete din toate părțile. Chiar și cei mici, de la a I-a și a II-a, deși la orele de sârbă nu au învățat încă alfabetul latin, scriu fără greșeală.

   După scrisoare, învățăm urarea pe care v-o trimitem din sufletul nostru pur, vouă, tuturor, care așteptați să deschideți, în noaptea de Ajun, cadourile de Crăciun: Crăciun fericit!

Și ca o dovadă că anul acesta am respectat standardele Moșului, chiar dacă cu câteva zile întârziere, o parte dintre copiii care îi scriu astăzi vor primi un cadoul: o excursie la Craiova. Și nu chiar direct de la Moș Crăciun, ci de la Primăria Kladovo, respectiv cu ajutorul șefului administrației, Jovan Stingic. Restul, care de data această vor rămâne acasă, adică cei mai mici, vor primi de la Iepuraș la primăvară o excursie, tot la Craiova.

Sărbători fericite de la Kladovo!

 

Diana Solkotovic

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1