Citeste si...

LUCRĂRILE CONSILIULUI EPARHIALAL EPISCOPIEI ORTODOXEROMÂNE DIN UNGARIA

IMG_7786.JPGÎn aceste zile, la Reședința Eparhială din Giula, sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, au avut loc lucrările anuale ale Consiliului și Adunării Eparhiale ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (9 și 10 febr. 2018). În cadrul acestora, au fost prezentate Rapoartele de activitate la Sectoarele administrativ-bisericesc, cultural și financiar-economic ale Episcopiei din Ungaria, care au constatat buna funcționare și desfășurarea în condiții normale a activităților bisericești ce au avut loc în anul 2017 în această Episcopie.

Prezența permanentă a Ierarhului și Preoților în mijlocul credincioșilor, slujirile liturgice, activitățile misionar-pastorale și culturale, colaborarea rodnică avută cu celelalte instituții românești din Ungaria: educative, culturale, administrative și mediatice, precum și cu reprezentanțele diplomatice ale României de la Budapesta, Giula și Seghedin, au fost câteva dintre elementele constante ale Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și în anul trecut și reprezintă contribuția ei fundamentală la îndeplinirea scopului pe care îl are, de păstrătoare a tradițiilor și valorilor străbune, a credinței creștine și identității românești, de apropiere a credincioșilor între ei și față de Bunul Dumnezeu, precum și de factor de echilibru și de unitate în societatea contemporană.

Aceste roluri trebuie accentuate și sunt foarte binevenite, mai ales în acest „An omagial al unităţii de credinţă şi de neam şi An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, ce constituie, în același timp și o datorie sfântă față de memoria înaintașilor noștri, pe care trebuie să îi cunoaștem mai bine și să le urmăm exemplul.

Au fost subliniate evenimentele aniversare importante ale anului 2017, prilejuite de împlinirea celor 10 ani de Patriarhat ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care prin calitățile, personalitatea și implicarea sa în domeniul teologic, social-filantropic, misionar-pastoral și mediatic bisericesc, administrativ și edilitar, a ridicat foarte mult nivelul Bisericii Ortodoxe Române într-o societate destul de secularizată și a dus aproape la bun sfârșit obiectivul istoric al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care de un secol a rămas doar la stadiul de proiect. În 2017 a fost marcată și aniversarea celor 10 ani de când Preasfințitul Părinte Siluan se află în fruntea Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Au continuat restaurările și înfrumusețările de biserici, fiind finalizate și resfințite, împreună cu Ierarhi și Clerici din România și Ungaria, bisericile din Giula Mică și Apateu, care au îmbrăcat din nou haine frumoase, de adevărate mirese ale lui Hristos; a continuat activitatea în rândul elevilor și tinerilor din Ungaria, prin participarea la evenimentele importante din viața școlilor, prin Tabere de Religie și Iconografie și predarea orelor de religie; a continuat, de asemenea, bogata activitate filantropică de la Parohia din Micherechi, care iarăși a adunat în Postul Crăciunului peste 13 tone de produse alimentare și de uz casnic, împărțite ulterior la numeroase familii sărace din 3 localități din Ungaria și 6 sate din Protopopiatul Ineu, din Arhiepiscopia Aradului.

Un grup numeros de credincioși din Ungaria și România, însoțiți de Ierarh și de alți Clerici ai Episcopiei din Ungaria, au efectuat pentru prima dată un pelerinaj la Ierusalim, prin filiala din Oradea a Agenției de Turism „Basilica Travel” a Patriarhiei Române, care a adus multă bucurie și binecuvântare în sufletele tuturor participanților. Ierarhul, împreună cu alți Părinți, a slujit, de asemenea, la hramul principal al Schitului Lacu, din Sfântul Munte Athos, închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie (după calendarul iulian neîndreptat, 8 noiembrie 2017); la inaugurarea unei noi Parohii Românești la Zagreb, în Croația, aflată sub purtarea de grijă directă a Patriarhiei Române și la mai multe sărbători din cadrul Episcopiei Daciei Felix, din Serbia (Vârșeț, Seleuș, Sân Mihai, Toracul Mare și Jablanca), după preluarea temporară, pe timp de un an, a conducerii acestei Eparhii, prin Hotărârea Sfântului Sinod.

Aducându-se mulțumire Bunului Dumnezeu pentru părinteasca și multa Sa purtare de grijă față de clerul și credincioșii Episcopiei din Ungaria, a fost cerut ajutorul Său și pentru activitățile ce urmează a fi desfășurate pe mai departe aici, în anul care a început de curând.

Rapoartele au fost aprobate de comisiile îndreptățite ale acestor foruri eparhiale și au fost stabilite, de asemenea, Proiectele de hotărâri pentru anul 2018.

Ca de fiecare dată, ședințele de lucru s-au încheiat cu agapă comună, în care a continuat atmosfera de comuniune frățească românească.

 

 

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1