Citeste si...

SĂRBĂTORIND MĂRŢIŞORUL LA SEGHEDIN

martisor snur shutterstockFiliala Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta, în parteneriat cu Consulatul General al României la Seghedin sărbătoresc venirea primăverii prin organizarea unui concert susținut de Formația DuoVivo (Taga Radu – fagot, Marco Ristic – acordeon) şi a unui atelier de confecționare a mărțișoarelor, care va fi însoțit de o prelegere despre tradiția, geneza, obiceiurile şi legendele legate de Mărțișor. Atelierul va fi susținut de artista plastică Adela Kiss. Evenimentul va fi organizat în ziua de marţi, 6 martie, cu începere de la ora 18.00, la Filiala Seghedin a ICR (6720 Seghedin, Piaţa Dugonics, nr. 2).
Cu această ocazie, artistul plastic Adela Kiss va susține o prelegere despre obiceiurile şi legendele legate de Mărțișor, iar publicul prezent va putea urmări în timp real etapele de creare a mărțișoarelor şi fiecare doritor va putea să își confecționeze propriul mărțișor.
Reprezentanţii Filialei Seghedin a ICR Budapesta va înmâna publicului prezent cartoline (în limba maghiară şi română) în care este explicată semnificația Mărţișorului. Moștenit din cultura dacilor şi romanilor, mărțișorul reprezintă un simbol al primăverii, iubirii şi purităţii. Prin tradiţie, mărţişorul este un dar purtător al tuturor cuvintelor nerostite, dar trăite, de către cel care îl oferă către cel care îl primeşte. Unul dintre cele mai vechi obiceiuri româneşti este şi cel al mărţişorului. Practica lui se întâlneşte doar în spaţiul românesc şi la popoarele din sudul Dunării, care l-au preluat.

   

Serbana Kiss-Meirosu

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1