Citeste si...

CONCURS DE RELIGIE PENTRU ELEVII ROMÂNI DIN UNGARIA

IMG 2097Un grup de 6 elevi de la Școala Generală Românească din Micherechi și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, pregătiți sub îndrumarea Părintelui Protosinghel Visarion Tuderici, Secretar Eparhial și Profesorul lor de Religie și alți 10 elevi de la Școala Generală Românească „Lucian Magdu” din Bătania, pregătiți de Părintele Paroh Marius Vidican, au participat sâmbătă, 10 martie 2018, la concursul de religie on-line intitulat „Alături de Hristos în Europa secolului XXI” și organizat de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” și Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, împreună cu Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Coordonatori și persoane de contact ai acestui concurs de religie, ajuns la cea de-a doua ediție, au fost Profesoarele Timiș Ionița și Bălănescu Daniel din Cluj-Napoca, care au luat legătura cu Părintele Visarion Tuderici, de la Giula și astfel atât în anul trecut (2017), cât și acum, între participanți s-au numărat și copii români din Ungaria, de la Giula, Micherechi și Bătania.
Cei 6 elevi de la Giula au luat parte mai întâi la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită sâmbătă dimineața, în Catedrala Episcopală din Giula, de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, împreună cu Părintele Protosinghel Visarion și au rostit în cadrul slujbei „Crezul” și „Tatăl nostru”. La slujbă a participat și Domnul Marius Lazurca, Ambasadorul României la Budapesta, aflat în Giula pentru diferite manifestări culturale românești ce au loc aici, în aceste zile și s-a împărtășit cu Sfintele Taine, împreună cu alți credincioși care s-au pregătit pentru aceasta.
Îndată după Sfânta Liturghie, Ierarhul le-a citit elevilor rugăciuni de binecuvântare și ajutor de la Dumnezeu pentru concurs, după care aceștia împreună cu Profesorul lor de Religie s-au deplasat în sala de ședințe a Centrului Eparhial și la computer, prin internet, și-au pus la încercare cunoștințele dobândite la orele de religie, încercând să găsească, fiecare în parte, răspuns la cele circa 20 de întrebări foarte interesante și de mare actualitate, împărțite pe categorii de vârstă: cele pentru elevii de Școală Generală și cele pentru elevii de Liceu. Acestea s-au încheiat cu o scurtă compunere, pe teme religioase, pe care a trebuit să o întocmească fiecare concurent.
Trei elevi provin de la Școala Generală din Micherechi (Petru Iova, clasa a VIII-a, Estera Réthely și Marc Toszecki, ambii din clasa a VII-a), iar 3 de la Liceul Românesc din Giula (Vasile Martin, clasa a XI-a, Denisa Boldog și Tiberiu Emanuel Simon, ambii din clasa a IX-a). Ei s-au pregătit pentru acest concurs sub îndrumarea Părintelui Visarion și s-au arătat foarte interesați, atât de concursul de religie, cât și de slujbele săvârșite în Sfânta Biserică. Rezultatele la concurs vor fi anunțate tot prin internet, în zilele următoare, iar premiile vor fi acordate la Cluj.
Astfel de manifestări, alături de orele de religie, reprezintă activități educative foarte importante, cu rol în formarea spirituală și intelectuală a acestor elevi și apropierea lor de credința, tradițiile și învățăturile Bisericii noastre Străbune.

Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1