Citeste si...

EPISCOPUL ROMÂNILOR DIN UNGARIA A SFINȚIT MONUMENTELE ÎNCHINATE EROILOR ȘI MARII UNIRI

Ungaria PS Siluan a liturghisit la SăcalCu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Chiriarhul locului, în Duminica a XIV-a după Rusalii (2 septembrie 2018), Trei Ierarhi ai Bisericii noastre: Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și Locțiitorul Episcopiei Daciei Felix și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-Vicar Patriarhal, au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească și sfințirea a două Monumente: al Unirii și al Eroilor, la Parohia Săbolciu, din Episcopia Oradiei.
Ierarhii au venit în această frumoasă localitate bihoreană, satul natal al Părintelui Nicolae Bordașiu, la invitația acestuia, pentru a consfinți munca, dragostea și râvna Sfinției Sale, dedicată strămoșilor și consătenilor săi care și-au adus o contribuție importantă la realizarea Unirii din 1 Decembrie 1918 și cărora Părintele le-a ridicat un frumos Monument al Marii Uniri, acum, în Anul Centenar 2018. Acest monument a fost înălțat în fața bisericii, pe locul unde odinioară era casa în care a copilărit și a crescut Părintele Nicolae Bordașiu, iar mai târziu a ajuns în posesia familiei Alb Aron. La solicitarea Părintelui Bordașiu, familia Alb a donat 10 m2 bisericii din sat, pentru construirea acestui Monument al Marii Uniri, care are formă de capelă, cu semi-cupolă, având pictate în centrul ei, în mozaic și în mărime naturală, imaginile Episcopului Nicolae Popovici al Oradiei, al Părintelui Gheorghe Bordașiu, tatăl Părintelui Nicolae Bordașiu și al Părintelui Arsenie Boca, în cupolă este reprezentată Maica Domnului, acoperind cu Sfântul ei Acoperământ pe Martirii temnițelor comuniste, iar în medalioane pe Mitropolitul Vasile Mangra, al Ardealului, Episcopii Roman Ciorogaru și Vasile Coman, ai Oradiei, Episcopul Andrei Magieru, al Aradului și Preoții Gavriil Iovan și Nicolae Malița, de la Săbolciu, cel din urmă fiind și ctitorul bisericii, între anii 1950-1952.
Tot în parcul bisericii, a fost ridicată și o Cruce masivă din marmură, denumită sugestiv „Monumentul Eroilor din Săbolciu”, care și-au jertfit viața în Primul și cel de-al Doilea Război Mondial.
Ambele Monumente, al Unirii și al Eroilor din Săbolciu, au fost realizate la inițiativa, dorința și cu cheltuiala Părintelui Nicolae Bordașiu și a familiei sale, având în acest sens și sprijinul bisericii și al Parohiei din Săbolciu, precum și al familiei Alb și al Primăriei din Comuna Săcădat, care au donat terenurile pe care au fost ridicate aceste Monumente.
Neputând fi prezent la acest eveniment, datorită programului încărcat care a inclus târnosirea bisericii din Poienii de Sus, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a acordat binecuvântare celor trei Ierarhi menționați anterior, pentru a putea răspunde dorinței Părintelui Nicolae Bordașiu de a săvârși Sfânta Liturghie Arhierească și slujba de sfințire a celor două Monumente din Săbolciu.
La slujire au luat parte circa 1.000 de credincioși, precum și oficialități, ca de pildă Domnul Aurel Popa, Primarul Comunei Săcădat, Domnul Dumitru Flucuș, Primarul localității Șinca Nouă, din Județul Brașov, care a venit la această manifestare împreună cu fanfara din Șinca Nouă, Domnul Lucian Silaghi, Directorul Direcției Județene de Cultură Bihor, ș.a.
Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie duminicală a fost rostit după Împărtășirea cu Sfintele Taine, de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, care le-a vorbit oamenilor despre bucuria de a răspunde chemării adresate de Bunul Dumnezeu, Marele Împărat, pentru a putea deveni membru și părtaș al Împărăției Cerurilor.
Un element inedit, cu încărcătură emoțională, a fost adus de grupul de cateheză al copiilor din Săbolciu, care au cântat cântece patriotice, despre importanța iubirii de neam și de credința străbună ortodoxă.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Galaction a subliniat importanța specială a acestei zile și a personalității Părintelui Nicolae Bordașiu, Preot vrednic al Bisericii Străbune și fiu al satului Săbolciu, care ne învață pe toți, la venerabila vârstă de 94 de ani, valoarea credinței, a iubirii jertfelnice și a cinstirii strămoșilor, cărora și noi suntem datori a le urma exemplul și calea pe care au mers.
Părintele Nicolae Bordașiu și-a exprimat emoția și bucuria de a-și vedea dus la îndeplinire visul de a realiza aceste două Monumente, al Unirii și al Eroilor, pe care cu multă râvnă, cu sprijinul Preotului Paroh și al consătenilor săi, a reușit să le înalțe în semn de prețuire și cinstire pentru strămoșii săi și pentru toți cei care au lucrat la realizarea marelui ideal al Unirii de la 1918 și și-au jertfit viața în aceste locuri și a adus mulțumire Preasfințitului Părinte Sofronie pentru purtarea de grijă și binecuvântarea acordată, celor trei Ierarhi care au slujit acum la Săbolciu, tuturor clericilor, autorităților și invitaților, din sat și împrejurimi, dar și din București, sau din Șinca Nouă și din alte părți, care au răspuns invitației sale. Tot acum, Părintele Bordașiu a vorbit despre 2 cărți care au fost prezentate în acest context: „De la Săbolciu la Alba Iulia”, dedicată Părintelui Nicolae Malița, unul dintre cei 4 participanți la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, între care s-a numărat și Părintele Gheorghe Bordașiu, tatăl Părintelui Nicolae Bordașiu; și un album de prezentare al Monumentului Unirii de la Săbolciu, cu explicarea semnificației sale și a personalităților reprezentate pe el.
Cuvânt de apreciere și de binecuvântare din partea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei a fost transmis de către Părintele Simion Goga, Protopopul Oradiei, iar Părintele Dulea Alexandru, Paroh la Săbolciu de doi ani și jumătate, a adus și el mulțumire Chiriarhului locului, celorlalți Ierarhi, Părintelui Nicolae Bordașiu, oficialităților și credincioșilor săi, pentru sprijinul acordat în realizarea acestui eveniment.
În semn de prețuire pentru personalitatea sa și pentru tot ceea ce a făcut pentru satul său natal, Părintele Nicolae Bordașiu a primit titlul și Diploma de Cetățean de Onoare al Comunei Săcădat, din partea Domnului Primar Aurel Popa și a Consiliului Local.
Îndată după Sfânta Liturghie, soborul slujitor, condus în precesiune de cei trei Ierarhi, s-a deplasat la cele două Monumente: al Eroilor din Săbolciu și al Marii Uniri, care au fost sfințite acum. Au fost rostite și rugăciuni de pomenire pentru Eroii din cele Două Războaie Mondiale, ale căror nume sunt înscrise pe Crucea din marmură, de la Săbolciu.
Toți cei prezenți au fost invitați apoi la o agapă frățească, oferită din partea Parohiei.
La aceasta slujbă, Ierarhul din Ungaria a venit însoțit de Părintele Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei din Ungaria și urmaș, la rândul său, la fel ca și Părintele Nicolae Bordașiu, ai primului Preot din Comuna Micherechi, din Ungaria, pe nume Ioan Bordașiu, care a trăit și slujit în această Parohie românească din Ungaria, în urmă cu mai mult de 240 de ani, începînd din 1773. Pentru cinstirea strămoșilor săi din Micherechi, Părintele Nicolae Bordașiu a ridicat și la Micherechi o Cruce din marmură, identică cu cea din Săbolciu, care a fost sfințită în 11 septembrie 2016, de Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Ungariei, împreună cu Preasfințitul Părinte Galaction, al Alexandriei și Teleormanului.
 
Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Adaugă comentariu

Prezenta Politică stabileşte regulile şi principiile pe care trebuie să le respecte orice utilizator al site-ului. Sarcina moderatorilor este aceea de a NU permite apariţia de comentarii care nu respectă prezenta Politică.
- Comentariile trebuie făcute la subiect şi în termeni decenţi. Cele vulgare, injurioase, xenofobe, rasiste sau instigatoare la ură sau violenţă nu sunt permise.
- Comentariile care conţin ameninţări sau atacuri la adresa unei persoane sau a unui grup de persoane nu sunt permise.
- Comentariile calomnioase sau cele prin care sunt făcute publice nu vor fi validate.
- Comentariile care conţin propuneri sau oferte de afaceri, comentariile cu conţinut publicitar sau trimiteri către site-uri comerciale nu vor fi validate.


TV Privesc.EU Live

Parteneri

12659700 10208246691941340 2019297651 n

logo4

 

zorile bucovinei

 

Radio Cernauti

 

sigla BucPress

 

tae b1